11.10.2023

Taike logo

Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2024 esitetään 5 prosentin leikkausta Taiken apurahoihin ja avustuksiin

 
Vuoden 2024 talousarvioesitys on julkaistu. Taiteen edistämiskeskuksen apurahoihin ja avustuksiin esitetään noin 5 prosenttia vähemmän määrärahoja kuin vuonna 2023. Leikkaukset eivät koske Taiken lakisääteisiä tukimuotoja, joista osaan esitetään tasokorotuksia.
 

Leikkauksen suuruus on noin 1,3 miljoonaa euroa, ja se perustuu rahapelituottoja koskevan kompensaation tasomuutokseen. 

Talousarvioesitys ei vaikuta parhaillaan käynnissä olevien hakujen hakuprosessiin, mutta jaettavat kokonaissummat ovat joissakin tukimuodoissa aiempaa pienemmät. Taike tekee sisäisen päätöksen määrärahojen jakautumisesta eri avustusmuotojen kesken joulukuun alkuun mennessä. Taike pyrkii kohdentamaan leikkaukset siten, että sekä ennakoitavuus että uusiutuminen turvataan. 

Leikkaukset eivät koske Taiken lakisääteisiä tukimuotoja, joita ovat valtion taiteilija-apurahat, ylimääräiset taiteilijaeläkkeet, kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahat, kuvataiteen näyttöapurahat sekä valtionosuusuudistukseen liittyvät valtionavustukset esittävän taiteen vapaan ammattilaiskentän kehittämiseen. 

Taiteilija-apurahoihin esitetään valtion virkaehtosopimuksen mukaista tasokorotusta. Myös ylimääräisiin taiteilijaeläkkeisiin esitetään indeksikorotusta. Siten Taiken kautta jaettavan tuen kokonaissumma nousee ensi vuonna noin 0,7 miljoonalla eurolla. 

Lisätiedot:

Kaisa Rönkkö, johtaja, kaisa.ronkko@taike.fi, puh. 0295 330 874
Henri Terho, taiteen tukemisen päällikkö, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330 901

Uutinen Taiken verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Apurahat Uutiset