15.08.2018

terijoki_naty

Venäjällä venäjäksi – nätyläisten ensi-ilta Pietarissa elokuussa

Kun näyttelijä ei ymmärrä puhumiensa sanojen merkityksiä, fyysisen ilmaisun taso korostuu ja puhetekniikka vahvistuu. Nämä ovat Tiina Syrjän väitöskirjassaan (2007) tekemiä havaintoja. Tampereen yliopiston näyttelijänkoulutuksessa (Näty) puolestaan on harjoitettu jo yli 20 vuoden ajan vieraalla kielellä näyttelemistä. Nyt elokuussa Nätyn opiskelijat harjoittelevat Boris Pavlovitshin ohjauksessa venäjäksi esityksen, joka saa ensi-iltansa Pietarin Dostojevski-museon teatterissa 23.8.2018.

Nätyn vieraalla kielellä näyttelemisen opintojakso toteutetaan elokuussa 2018 osana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoimaa ja opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa kolmivuotista suomalais-venäläistä teatteriyhteistyöhanketta nimeltä NOKKA / HOC. Hankkeen avulla kolmannen vuoden näyttelijäopiskelijat pääsevät kosketuksiin venäläisen teatteriperinteen ja näytelmäkirjallisuuden kanssa. Venäjän kieli ei ole ollut opiskelijoille entuudestaan tuttu, mikä onkin Nätyn opintojakson lähtökohta.

Opiskelijat harjoittelevat kokeellisista projekteistaan tunnetun näyttelijä-ohjaaja Boris Pavlovitshin johdolla esityksen Joitakin keskusteluja, joka perustuu Aleksandr Vvedenskin samannimiseen tekstikokoelmaan. Vvedenski oli Venäjällä 1920- ja 1930-luvuilla toimineen futuristisen Oberiu-ryhmän perustajajäsen ja tunnettu kielellisistä innovaatioistaan. Monien kohtalotovereidensa tapaan Vvedenski kuoli Stalinin vainoissa vuonna 1941. 

"Työskentelemme Oberiu-taiteilijoiden hengessä. Heillehän tapahtumia tärkeämpiä taiteen tekemisen kipinöitä olivat sattumat. Harjoittelemme Terijoen maastossa, jossa Aleksandr Vvedenskikin on liikkunut. Kun näyttelijäopiskelijat replikoivat venäjäksi, voi tapahtua mitä tahansa yllättävää... luomme tilaa, jossa on sijaa sattumille", kertoo ohjaaja Boris Pavlovitsh toisena teatterileiripäivänä.

Venäjän kieli ei ole ollut opiskelijoille entuudestaan tuttu.

Esitystä harjoitellaan kymmenen päivää Karjalankannaksella, ja Pietarin ensi-illan jälkeen se nähdään Tampereella Teatterimontussa 6.9.2018, jossa esitys tulee olemaan tekstitetty suomeksi.

Esiintyjät ovat: Anna Böhm, Heli Hyttinen, Miko Jaakkola, Inke Koskinen, Samuel Kujala, Linnea Leino, Minea Lång, Ville Mikkonen, Santeri Niskanen, Niklas Rautén, Sofia Smeds ja Arttu Soilumo.

Mahdollistajana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima, opetus- ja kulttuuriministeriön tukema NOKKA/HOC -hanke ja Suomi-Venäjä-Seura.

Lue aiheesta myös:

Tampereen Nätyn opiskelijat näyttelevät nyt venäjäksi

 

Kuva: Iltaharjoituksissa Terijoella. Kuvaaja: Jukka Hyde Hytti.