22.01.2015

Lehdistölle 22.1.2015

Venäläisesitys Juha Jokelan Fundamentalistista Moskovan Golden Maskiin 12.4.2015

Juha Jokelan näytelmä Fundamentalisti saa 12.4.2015 suuren kansainvälisen katsojakunnan, kun Golden Mask -festivaali on kutsunut Moskovan Meyerhold-keskuksen esityksen Russian Case -ohjelmistoonsa. Golden Mask on Venäjän suurin esittävän taiteen festivaali, joka tuo vuosittain Moskovaan kauden parhaat esitykset Venäjältä. Katselmukseen saapuu joka vuosi noin 80 kansainvälistä vierasta.

Nimellä Fundamentalistit ensi-iltansa vuonna 2013 saanut esitys on Valeria Surkovan (s. 1977) ohjaus, ja näytelmän on kääntänyt Boris Sergejev. Juha Jokelan Fundamentalisti-näytelmän tie teatteriin Venäjällä alkoi, kun teksti ilmestyi antologiassa Seitsemän suomalaista nykynäytelmää (2009). Antologian tuotti Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) Seeds of Imagination -hanke. Hankkeen kautta kutsuttiin Suomeen vierailulle kaksi keskeistä uuden näytelmäkirjallisuuden vaikuttajaa, Jevgeni Kazatskov ja Mihail Durnenkov, jotka valitsevat ohjelmistoja mm. Perepost-festivaalille.

Nyt Golden Mask -kutsun saaneen esityksen ohjaaja Valeria Surkova teki Fundamentalistista ensin lukudraaman Perepost-festivaalille. Sieltä tapahtumien keskinäisen yhteistyön kautta syntyi produktio Meyerhold-keskukseen

Fundamentalistin Golden Mask -esityksen yhteyteen on suunnitteilla keskustelutilaisuus, jonka järjestelyissä ovat mukana Suomen Moskovan-suurlähetystö ja TINFO / Savotta/Zavod -hanke. Kirjailija Juha Jokela on kutsuttu tässä yhteydessä vierailulle Moskovaan.  


Tiedustelut:
Suomen Moskovan-suurlähetystö / kulttuurineuvos Helena Autio-Meloni, helena.autio-meloni(a)formin.fi
TINFO / kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(a)tinfo.fi