27.03.2023

Viimeinen Atlantis -työryhmä_Kuva TINFO

Viimeinen Atlantis pokkasi Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2023 

Lappeenrannan kaupunginteatterin esitys Viimeinen Atlantis on Vuoden esityksen Thalia-palkinnon arvoinen vuonna 2023. 
 
Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.    
 
Esiraadin jäsen, toimittaja Petteri Värtö Etelä-Saimaasta kirjoitti:  
Viimeinen Atlantis esittelee ihmisen ja maapallon välisen juoksukilpailun, jossa luonnonmullistukset, maanjäristykset, taudit ja tsunamit näyttävät ihmiselle tämän paikan.  
 
Se kuvaa koskettavasti ihmisen itselleen tekemää vahinkoa, jossa hän liian myöhään hahmottaa tekojensa seuraukset, ilmaston lämpenemisen, jäteongelman ja luontokadon.  
 
Näytelmä ei saarnaa, vaan näyttää ironisesti, lempeästi ja ymmärtäen, kuinka jokaisen yksilölliset (kulutus)päätökset vaivihkaa tuhoavat ihmisen oman elintilan maailmassa.  
 
Tuomo Rämön dramatisointi ja ohjaus Antti Hyyrysen musiikkiin sai 44 % annetuista äänistä, äänestys sai liikkeelle yhteensä 2188 teatterin ystävää 16.-26.2.2023. Satojen katsojilta saatujen perustelujen joukosta poimimme muutaman: 
 
  • Viimeinen Atlantis vetoaa kaikkiin aisteihin ja koskettaa tunnetasolla. Herättää ajatuksia koko planeetan tulevaisuudesta - voiko enää enempää yhdeltä teatteriesitykseltä odottaa? 
  • Ajankohtainen, vavisuttava esitys! Sai katsojan ajattelemaan "päällään eikä persiillään"! 
  • On melkoinen saavutus, että suomalainen metallilevy on taittunut kirjan kautta näytelmäksi. Näytelmä oli tehty ajatuksella ja kunnianhimoisesti. Luonnonmullistukset oli saatu hienosti toteutettua pienellä näyttämöllä. 
  • Näyttämö muuntuu maailmanlopun lämpöiseksi, samalla uhkaavaksi ja lohduttavaksi. Valosuunnittelun, äänisuunnittelun ja sykähdyttävän tekstin dramaturgiaksi. Väliajaton kokemus, johon katsoja jää leijailemaan pitkäksi aikaa kuin sähköiseen uneen. 
  • Esitys on loistava kokonaisuus, joka pistää miettimään pitkäksi aikaa. Mitä maailmalle on oikeasti tapahtumassa? 
  • Teos oli herättelevä ja puhutteleva, vaikka poistuinkin esityksen jälkeen salista mykistyneenä. 
  • Aihe on ajankohtainen, ihmisen oman toiminnan aikaansaama uhka maapallolle. Esitys tempasi mukaansa ja oli hienosti toteutettu. Paras teatteriesitys aikoihin! 
  • Viimeinen Atlantis meni juuri niin syvälle kuin katsoja oli valmis vastaanottamaan. Se ei saarnannut tai pilkannut, vaan inhimillisellä tavalla tarjoili. Lisäksi skenografia, teksti, näyttelijät, kemia, intensiteetti, kaikki toimi paremmin yhteen kuin ehkä missään, mitä olen teatterissa nähnyt. 
  • Viimeinen Atlantis on rikkonut rajoja ja tarjonnut kokonaisvaltaisen elämyksen monella eri taiteen saralla. Hyyrynen on onnistunut esittelemään teatterin uskottavana taiteen muotona myös sellaiselle katsojakunnalle, joka ei perinteisesti teatterista on juuri kiinnostunut. 
 
Kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterissa 26.11.2022. Tekijätiedot teatterin verkkosivuilta: 
 
 
 
 
Tiedustelut: 
TINFO / johtaja Linnea Stara, linnea.stara (a) tinfo.fi; 050 301 2723 

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot