10.02.2022

Voi Luoja! Kuva: Juuso Westerlund

Voi Luoja! kiertueelle Ruotsiin

Voi Luojan! ensi-ilta oli Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa helmikuussa 2020. Esitys on ollut yleisömenestys ja sitä on esitetty loppuunmyytynä niin Espoossa kuin Tampereen Työväen Teatterissakin. Älykäs teksti ja sen jumalallinen huumori on iskenyt myös striimattuna tallenteena. 
 
Voi Luoja! lähtee kiertueelle Ruotsiin Riksteaternin ohjelmistossa 11.2.–8.4.2022. Esityksiä on yhteensä kymmenen, esityspaikat sijaitsevat Göteborgista Haaparantaan. Esitys on suomenkielinen ja siihen tarjotaan ruotsinkielinen tekstitys. 

Yhteistyöllä pitkät juuret

Riksteatern on vuonna 1933 perustettu Pohjoismaiden suurin kiertueteatteri. Teatteri tavoittaa vuosittain noin miljoona ihmistä. Ruotsissa suomenkieliset ovat huomattava kielivähemmistö. Voi Luoja! on osa teatterin suomenkielistä ohjelmistoa. Kiertue antaa myös suomalaisille teatterintekijöille esitellä osaamistaan ja mahdollistaa heille uusia yhteistyökuvioita. 
 
Teattereiden välisellä yhteistyöllä on pitkät juuret. Riksteatern on vieraillut Espoossa vuodesta 2004 alkaen yli kymmenellä teoksellaan. Espoon Kaupunginteatterille kiertue on luonteva jatko yhteistyölle ja teatterin toiminnalle Suomen kansainvälisenä teatterina. Teatterit solmivat äskettäin myös aiesopimuksen yhteistyön laajentamisesta. Aiesopimus koskee esitysvierailuiden lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden kehittämistä. Tavoitteena on luoda edellytyksiä ja edistää esittävän taiteen taiteellista kehitystä ja lisätä sen saatavuutta Suomen ja Ruotsin välillä.
 
Tampereen Työväen Teatteri on tehnyt yhteistyötä Riksteaternin kanssa vuodesta 2006. TTT:ssä on nähty Riksteaternin vierailuja ja vastavuoroisesti TTT:n esityksiä on ollut kiertueella Ruotsissa. Viimeisin yhteistyö on Vanhoja poikia -suorastriimaus Riksteatern Playssa 2018 osana Riksteaternin digitaalisen esitystoiminnan kehitystyötä.

Jumala hakeutuu terapiaan

Esityksessä Jumala (Martti Suosalo) on ahdistuksen ja epäuskon vallassa ja menee terapiaan. Psykoterapeuttina toimivan yksinhuoltaja-Ellan (Sanna-Kaisa Palo) elämä ei myöskään ole taivaallisen ihanaa. Ella on moderni, akateemisesti koulutettu ihminen, joka ei usko Jumalaan. 

Israelilaisen näytelmäkirjailijan Anat Govin näytelmässä käsitellään koko länsimaisen ihmisen alitajunta. Näytelmä on myös häpeämätön komedia ennakkoluuloista ja vihamielisistä väärinkäsityksistä kahden yksilön välillä. Koskettavassa, nokkelassa ja kärkevässäkin näytelmässä pohditaan, kumpi on sekopäisempi Jumala vai ihminen? Ja onko uskossa lopulta kyse Jumalasta vai ihmisestä? 

Esityksen on ohjannut Taru Mäkelä ja rooleissa nähdään Martti Suosalon, Sanna-Kaisa Palon lisäksi Ari Kauppila. Esitys on Espoon Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyö.

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Uutiset