29.08.2019

Hanna uusi blogikuva

Vossiin vauhtia ja uuteen alkuun

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt työryhmän, joka valmistelee ehdotuksen taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. Edessä on puolen vuoden rankka savotta: ehdotuksen on määrä olla valmis helmikuun lopussa. Työryhmään kuuluvat ylijohtaja Riitta Kaivosoja (OKM), puheenjohtaja Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto), erityisasiantuntija Johanna Selkee ( Suomen Kuntaliitto), toiminnanjohtaja Helena Värri (Suomen Sinfoniaorkesterit ry), toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi, (Suomen Teatterit ry), toiminnanjohtaja Karola Baran, (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry), erityisasiantuntija Mari Karikoski, (Taiteen edistämiskeskus), hallitusneuvos Joni Hiitola (OKM), kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila (OKM).

Työryhmä kaivaa nyt esiin kulttuurin valtionosuusuudistuksen asiantuntijaryhmän  alkuvuodesta 2018 valmistuneen ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi. Työryhmän tulee ottaa huomioon ehdotuksen saama kritiikki ja hallitusohjelman linjaukset. Esittäviä taiteita koskevasta ehdotuksesta annettiin yli 200 lausuntoa.

Onnea matkaan!

Näytelmät ja sienirihmastot

Pipsa Lonka, Jussi Moila, Maria Kilpi, Valto Kuuluvainen, Laura Valkama, Sofia Aminoff, Marjo Airisniemi, Iida Koro, Okko Leo, Veikko Nuutinen, Asko Jaakonaho, Marko Järvikallas, Marie Kajava, Eeva Turunen, Salla Viikka. Viisitoista näytelmäkirjailijaa. Mikä heitä yhdistää? He ovat ne viisitoista, jotka parhaillaan työskentelevät tai ovat aiemmin työskennelleet Uuden näytelmän ohjelmassa (UNO) omien teostensa kanssa dramaturgit mentorinaan.

Ohjelman 16 verkostoteatteria takuulla odottavat kohtaamisia teosten kanssa. Niin minäkin! Onneksi kohtaamisia näiden kirjailijoiden ja heidän tekstiensä kanssa on tarjolla myös meille ei-verkostolaisille. Kansallisen Lavaklubilla vietetään UNOn Uuden näytelmän iltaa 24.10.2019 osana useiden toimijoiden yhdessä järjestämää Kotimaisen näytelmän festivaalia.

Teatterikorkeakoulun opiskelijat ovat etuoikeutettuja. Heille on tulossa Työskentely keskeneräisen näytelmän kanssa -työpaja yhdessä verkoston teattereiden kanssa. Työpajassa kohtaavat opiskelijat ja kentällä jo työskentelevät. UNOn kirjailijaohjelmaan vuosille 2020-2021 valitaan vielä enintään neljä kirjailijaa. Haku ohjelmaan käynnistyy syyskuun puolivälissä.

Labbet  puolestaan on julkistanut kirjailijoille residenssiohjelman. Labbetin julkaisema uunituore näytelmäantologia   sisältää Christoffer Mellgrenin Att dela en kaka, Robert Åsbackan Levande och döda ja Harriet Abrahamssonin ja Paul Olinin Gullivers nya resor. Maria Säkön artikkeli johdattaa teksteihin.

Ajattelen tulevien vuosien rikasta, monilajista näytelmäsatoa ja niiden tulevia tuotantoja eri puolilla Suomea. Ajattelen sienirihmastoa. Sienirihmastot ovat maan alla, ne ovat suuria ja pitkäikäisiä, mutta ohuita. Niitä tuskin näkee, tai ne näkee vasta sitten, kun ne ovat kietoutuneet yhteen. Sienirihmastoista kehittyvät sitten itiöemät, ne maan päällä näkyvät osat. Ajattelen näytelmiä ja sieniä. Onni virtaa minussa.
 

Nukketeatteri ylpeänä esittää

Nukketeatteri Sampon kansainvälinen nukketeatterifestivaali  on parhaillaan käynnissä ja jatkuu koko viikonlopun. Ohjelmistossa on vaikka mitä kiinnostavaa . Marraskuussa on Turussa vuorossa Aura of Puppetsin tuottama TIP-Fest Turussa.  

Nukketeatteri ilmaisumuotona ja nukketeatterintekijöiden osaaminen ovat läsnä vahvasti muutoinkin. Turun kaupunginteatterin Babe urhea possu elää näyttelijöiden ja nukketeatterin ammattilaisten yhteistyönä. Baben ja muut nuket on suunnitellut Heini Maaranen ja nukettajina työskentelevät Sirpa Järvenpää, Pia Kalenius ja Anna-Kaisa Kuisma. Kaupunginteatterissa nähdään myös osana TIP-Festin ohjelmistoa Lee Lahikaisen Nälkä, joka yhdistää paperiteatteria, kokeellista nykynukketeatteria ja varjoteatteria. Åbo Svenska Teaterin Kalevalassa ja Wasa Teaterin Viulunsoittajassa nukketeatterin osaajilla on keskeinen tehtävä. Merja Pöyhönen ohjaa Tallinnan Nuku-teatterille Shakespearen Äkäpussin.
 

Tilastojen onni – tiedosta tulevaisuus

Pohjoismaiden ja Viron tilastotieteilijät ja tilastotiedon käyttäjät pohdiskelivat tilastokokouksessaan tulevaisuuden faktoja: tekoälyä, koneoppimista, digitalisaatiota, tilastollista lukutaitoa.

Tilastokokous hyvitti ulkomaisten osallistujien lento- ja laivaliikennepäästöt, niin Suomi tekee EU-puheenjohtajuuskauden kokouksissa. Se rahoittaa hankkeita, jotka vähentävät kasvuhuonepäästöjä.

Tarvitsemme luotettavia tilastoja. Tilastokeskuksen uuden strategian visiona on: tiedosta tulevaisuus. Hienoa!

Me tiedontuottajat kulttuurin saralla olemme piakkoin yhdessä pohtimassa sitä, miten tietoperustaa voitaisiin kehittää. Tämä työ jäi kulttuuri-VOSin jalkoihin, mutta nyt vihdoin härkää sarvista kiinni aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johdolla.
 

Painovoimasta, epätoivosta ja toivosta

Elli Salon kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Alina Kansallisen Omapohjassa näyttäytyi minulle teoksena julmasta toistosta. Alinan yritykset pelastaa veli eivät onnistu, kukaan ei pysty auttamaan – ja hän on vaarassa pudota.

Nyt ei olla tahmaisenankeassa sosiodraamassa. Kuunnelman parissa työskennelleiden Salon ja Oksasen Alinan äänensävy ja tyylilaji kantaa jälkiä tästä lajista. Se laittaa niin näyttelijän kuin katsojankin kuuntelemaan, keskittymään ja aistimaan tätä minimalistista puhdistettua ilmaisua. Näytelmän alkulehdellä on viittaus Arvo Pärtin teokseen Für Alina ja sen merkintään ”rauhallisesti, ylväästi, itseä kuunnellen”. Ja voi, kuinka näyttelijät tuon tekevätkään. Alina on hienovaraisesti soitettua kamarimusiikkia.

Visuaalisesti olemme kuin pyhätössä, sairaalassa, avaruusaluksessa tai kuolemassa: samaan aikaan painovoiman alaisia ja painovoiman ulottumattomissa. Valkoisessa, mustassa, harmaassa. Valo on tässä teoksessa kuin materiaa. Näytelmän parenteesit projisoituina, putoaminen ja väkivalta niissä. Mutta samaan aikaan pieni bonsaipuu. Toivon yläsävel.
 

Lokki ei ole kuollut ja kuopattu 

Ei ole kauaa siitä, kun kirjoitin Treplevin hajottajasta. Nyt Lokki Ensemble, joukko Lahden kansanopiston kasvatteja, tekee Lokin -esityksen masennuksesta. Tuo rohkea ensemble tekee koskettavaa työtä esityksellistäessään yhteiskunnallista melankoliaa ja masennusta.
 

Ensi viikolla Kuusimukkaan

Me tinfolaiset suuntaamme junan kyydissä kohti Kuusimukkaa. Maanantaista torstai-iltaan TINFO etäläsnä. Seuraa matkassamme someteitse!

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät