08.03.2013

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon sai Nukketeatteri Sampon esitys Tulilintu

Vuoden esitykselle myönnettävän Thalia-palkinnon 2013 sai Nukketeatteri Sampon TULILINTU. Maria Baricin säveltämä ja kirjoittama musiikkia, varjoteatteria sekä tulinukketeatteria yhdistävä Tulilintu syntyi 12-17-vuotiaille suunnatun musiikillisen teatterileirin tuloksena. Fenix-linnun myyttiin perustuva esitys tehtiin yhdessä itähelsinkiläisten nuorten kanssa.

Thalia-palkinnon saajan valitsi säveltäjä Jorma Panula:

Tulilinnussa musiikki on ylläpitävä elementti. Hieno aihe, joka ulkoilmassa on jännittävä ja improvisaatioon innostavaa. Nuorilla on potentiaalia vaikka kuinka mittaviin suorituksiin. Varjoteatteria, nukketeatteria, sadunkerrontaa. Niistä viriää improvisointi, joka vie luovuuteen. Luotan heihin.

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon saaja julkistettiin näyttämötaiteen Thalia-gaalassa 10.3.2013 Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Loppusuoralle Thalia-kisassa oli valittu myös Ryhmäteatterin Eduskunta II ja Kokoteatterin yhdessä Lilinkotisäätiön kanssa tekemä Peili. Susanna Kuparisen ohjaama esitys Eduskunta II – satiiri veljeskuntien Suomesta on itsenäinen jatko-osa edellisvuonna ensi-iltansa saaneelle Eduskunta-esitykselle.  Ryhmäteatterin Eduskunta II palaa länsimaisen teatterin lähteille tuomalla yhteiseen keskusteluun sellaisia yhteiskunnan ilmiöitä, joihin on vaikea tarttua, koska ne ovat näkymättömissä.  Kokoteatterin ja Lilinkotisäätiön Peili on ammattilaisten yhdessä mielenterveyskuntoutujien kanssa toteuttama omaperäinen ja -lakinen esitys.  Sesa Lehdon ohjaamasta Peilistä huokuu yhteisen tekemisen voima, railakas ja röyhkeä ote, jossa vakavien asioiden äärellä ei olla liian vakavia.

Kaikkia kolmea Thalia-finalistia yhdistää kytkös kansalaisuuteen ja yhteiskuntaan. Kukin esitys on taiteen keinoin tehty tutkimusmatka. Kaikissa ehdolla olleissa esityksissä teatteri kurkottaa itsensä ulkopuolelle saavuttaen myös sellaisia katsojia, jotka eivät välttämättä käy teatterissa.

Thalia-esiraadin muodostivat teatteriohjaaja Johanna Freundlich ja näyttelijä Mikko Bredenberg.
Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Viime vuonna Thalia-palkinto myönnettiin Teatteri Takomon esitykselle Perheenjäsen.
***

TULILINTU
Nukketeatteri Sampo

Teoksen konsepti, käsikirjoitus, ohjaus & musiikin sävellys: Maria Baric
Muusikot: Mika Seppänen, Aakusti Oksanen, Maria Baric
Varjoteatteri: Nemanja Stojanovic, Maria Baric & työpajanuoret
Tulinukketeatteri: Petri Saunio, Maria Baric & työpajanuoret


Maria Baricin säveltämä ja kirjoittama musiikkia, varjoteatteria sekä tulinukketeatteria yhdistävä Tulilintu syntyi 12-17-vuotiaille suunnatun musiikillisen varjoteatteri- ja tulinukketeatterileirin tuloksena. Fenix-linnun myyttiin perustuva esitys tehtiin yhdessä tämän hankalaksi koetun ikäluokan kanssa. Tulilinnussa on poikkeuksellisen omintakeisella tavalla selätetty ne ongelmat, joita nuorten saavuttamiseen liitetään. Tulilintu tarjosi esityksellisin keinoin itähelsinkiläisille lähiönuorille sellaista osallisuutta, jossa nuoret saattoivat ilmaista itseään taiteen keinoin myyttiä avuksi käyttämällä ja toteuttamalla eräänlaisen siirtymäriitin.  Esityksessä pääosassa oli nuorten tietoisuus ja heidän kokemuksensa. Tulilinnussa oli pakottamattomalla tavalla löydetty sellainen kieli ja toimintatapa, joka tuli lähelle osallistujia ja yleisöä. Tulilintu on yksityiskohtia myöten kunnianhimoisesti, suurella ammattitaidolla ja sydämellä suunniteltu ja rakennettu konsepti.

Nuorten toteuttamaa Stoan kulttuurikeskuksen pihalla nähtyä yhteisöllistä performanssiesitystä oli seuraamassa suuri joukko sellaisia Itä-Helsingin lähiöiden asukkaita, jotka eivät muutoin teatteriesitykseen olisi eksyneet.  


TINFO-verkkosivuilta löytyy lisätietoja Thalia-gaalassa jaettavista palkinnoista sekä aiempien vuosien palkituista.