03.05.2024

Vuoden yleisötyöteko -tunnustuspalkinto 2023 -ehdokkaat julkistettu

Horisontti-työryhmä myöntää Vuoden yleisötyöteko -tunnustuspalkinnon taiteen ja kulttuurin alaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen vuoden 2023 aikana. Horisontti-työryhmä haluaa nostaa esiin palkinnolla huomionarvoisia kulttuuri- ja taidekentän yleisötyötekoja sekä lisätä yleisötyöhön liittyvää tietoisuutta suuren yleisön keskuudessa. Horisontin jakama tunnustuspalkinto myönnetään nyt toista kertaa. Ehdotuksia Vuoden yleisötyötekopalkinnon saajaksi tuli 18 kpl.

Tunnustuspalkinto on tarkoitettu yleisötyötä tekeville työryhmille ja organisaatioille. Ehdotuksia tunnustuspalkinnon saajaksi sai lähettää kuka tahansa ja myös omaa toimintaansa sai ehdottaa. Palkinto tullaan myöntämään Horisontin kokoaman raadin toimesta. Valinnassa arvioidaan mm. teon  yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta edistäviä vaikutuksia, osallistuvuutta, teon innovatiivisuutta sekä alaa inspiroiva vaikutusta.

Horisontti on kulttuuri- ja taidealan yleisötyötahoista muodostettu työryhmä, joka pyrkii lisäämään taide- ja kulttuurialan alojen yleisötyön näkyvyyttä ja lisäämään alojen välistä yhteistyötä. Työryhmään kuuluu Museopedagogisen yhdistys Pedaali ry:n, esittävän taiteen Yleisötyökillan ja Suomen sinfoniaorkesterit ry:n yleisötyöfoorumin edustajat Tuuli Uusikukka, Pirjo Virtanen, Noona Leppinen ja Miika Asikainen sekä vuosittain vaihtuva asiantuntijajäsen, jotka tänä vuonna ovat v. 2022 yleisötyöstä palkitun Mun Ateneum
-hankkeen puolesta Inka Yli-Tepsa ja Taidetestaajat-hankkeen aluekoordinaattori Tuula Penttilä.

Voittaja julkistetaan seuraavassa Yhteiset yleisöt -seminaarissa Lahdessa syksyllä 2024.

Vuoden yleisötyöteko 2023


1. Seinäjoen kaupunginorkesteri ja SeAMK

PopSKOR - Play! -koulukonserttikiertue
PopSKOR – Play! on pelimusiikkia ja klassista musiikkia yhdistävä konsertti 3-5 luokkalaisille. Kahden viikon aikana konsertti vietiin 18:aan kouluun Seinäjoen alueella. Konsertin aikana kuulijat saivat piirtää musiikin innoittamia kuvia,jotka olivat esillä iltakonsertissa Seinäjoki-salissa. Konserttien jälkeen oppilaat pääsivät testaamaan instrumentteja. Tuotannosta vastasi Seinäjoen ammattikorkeakoulun 1. vuosikurssin
kulttuurituottajaopiskelijaryhmä. Projekti loi orkesterille konserttikokonaisuuden, jonka voi viedä lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

2. Joensuun kaupunginteatteri ja Joensuun Taiteilijaseura

Teatterin ja Taiteilijaseuran yhteistyö
Joensuun kaupunginteatteri ja Joensuun Taiteilijaseura järjestää näytelmien teemoihin liittyviä taidenäyttelyjä teatterin yleisölämpiöissä. Taiteilijaseuran haulla valittujen nimikkotaiteilijoiden työt ovat esillä kyseisen näytelmän esityskauden ajan teatterin yleisölämpiöissä. Yhteistyö lisää hyvinvointia ja saavutettavuutta sekä tietoisuutta taiteesta. Joensuun kaupunginteatterin esityksissä käy vuosittain 20.000- 30.000 kävijää.Yhteistyöstä on etua yleisölle, teatterille, taiteilijoille ja koko yhteisölle.

3. Espoon teatteri

&:n brändiuudistus
Espoon teatterin &:n brändiuudistus nimenvaihtoineen voidaan nähdä myös yleisötyötekona. Nimen vaihto, visuaalisen ilmeen muuttaminen ja palvelupolkujen päivittäminen aiheutti sen, että 2023 lipun ostaneista 55% oli uusia kävijöitä. Teko tuplasi teatterin näkyvyyden mediassa, myös lipun ostaneiden keski-ikä on laskenut n. 10 vuodella. Brändiuudistus edustaa hanketta, jonka tekemiseen sitoutuivat kaikki teatterin osastot yhteisellä tavoitteella. Perinteisesti yleisötyön hankkeet ajatellaan tiettyyn rajattuun kohderyhmään liittyviksi teoiksi. Tässä ajateltiin isosti koko yleisöpohjaa.

4. Porin taidemuseo Katseiden välissä -virtuaalinäyttely

Porin taidemuseon Katseiden välissä -virtuaalinäyttely, joka on toteutettu yhdessä Digimuseon kanssa tuo 50 Porin kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa teosta koettaviksi maksutta. Näyttelyn Tutki, tee ja opi -tilan runsas taidepedagoginen sisältö on vapaasti käytettävissä varhaiskasvatuksen ja koulujen opetustyössä sekä kotona. Näyttelyssä on huomioitu erityisesti sisältöjen saavutettavuus. Näyttely johdattaa pohtimaan erilaisia näkökulmia taiteen tekemiseen, katsomiseen ja kokemiseen viiden teeman kautta. Sisältöjä voi myös kuunnella ja taideteoksiin tutustua kuvailutulkattuina. Vuonna 2023 näyttelyssä
vieraili liki 5 000 kävijää.

5. Kymi Sinfonietta

Kymi Sinfoniettan musiikkivideoiden välityksellä tapahtuva valtakunnallinen mielenterveysteemainen yleisötyö Kymi Sinfonietta on vuodesta 2020 alkaen toteuttanut musiikkivideoita, joissa yhdistetään orkesterin, tunnettujen artistien ja paikallisten nuorten voimat mielenterveysteemaisella videolla. Vuonna 2023 orkesteri ja Samu Haber toteuttivat musiikkivideon Haberin Sä-kappaleesta. Kymi Sinfoniettan yhtyeen lisäksi mukana olivat Kotkan kouluista yhdistetty kuoro ja Kotkan seudun musiikkiopiston rytmimusiikki- sekä musiikkiteatteriopiskelijoita. Video oli marraskuun 2023 puoliväliin mennessä tavoittanut yksilöityjä sosiaalisen median tilejä 110 818, toistoja se oli saanut 151 274. Video on edelleen katsottavissa Kymi Sinfoniettan sosiaalisen median kanavilla; mielenterveysteemainen sosiaalisen median
välityksellä tapahtuva yleisötyö on tavoittanut laajasti ikä-ja katsojaryhmiä, myös kansainvälisesti.

6. Nuori Taide 2023 -tapahtuma

Nuori Taide 2023 -tapahtuman yleisötyö
Nuori Taide 2023 -tapahtumassa nuoret työskentelivät yleisötyön parissa kahden vuoden ajan ja rakensivat tapahtumaan yleisötyötä ja kohtaamispisteitä, jollaisia itse toivoisivat tapahtumissa kokevansa. Tiimin työn tulokset olivat vaikuttavia ja niistä annettiin kiitosta tapahtuman palautteessa. Nuori Taide 2023 -tapahtuma kokosi 850 nuorten visuaalisen taiteen ystävää Tiivistämölle Helsinkiin 17.5.2023. Nuoria yleisötyöhön ja muuhun tapahtumatuotantoon osallistava tapahtumatuotannon malli oli Nuori Taiteella käytössä ensimmäistä kertaa ja sitä jatkettiin seuraavassa Nuori Taide 2025 -tapahtumassa uusien nuorten kanssa. Mallin ovat kehittäneet Nuori Taiteen työntekijät yhdessä nuorten kanssa. Nuori Taide -tapahtumia järjestetään joka toinen vuosi eri kaupungeissa.

7. EMMA Espoon modernin taiteen museo

Espoon Nelli: julkinen veistos kiertää kaupunkia eri asukasryhmien valinnan mukaan Espoon Nelli on taiteilija Kerttu Horilan tekemä vuorovaikutukseen kutsuva taideteos, jonka taidemuseo EMMA antoi kaupungille ja sen asukkaille 50-vuotislahjaksi. Veistos siirtyy kaupungissa vuoden tai kahden välein.  Ensimmäisen kerran valinnan teki Espoon nuorisovaltuusto vuonna 2023. Tavoitteena on, että Nelli voisi kiertää vuosikymmenen tai enemmän. Sinä aikana ainakin kymmenen erilaista espoolaista tahoa osallistuisi työhön. Espoon Nellin kanssa työskentely syventää taidemuseon käsitystä kaupungin arjesta.
Samalla kasvaa kaupunkilaisten ymmärrys siitä, miten ja miksi taidetta tuotetaan julkisiin tiloihin. Valta taiteen sijoituspaikasta on annettu kaupunkilaisia edustaville, moninaisille ryhmille. Hankkeessa on mukana museon asiantuntijoita neljästä eri tiimistä: yleisötyön, tekniikan, markkinointi-viestinnän sekä kokoelmatiimistä. Suoraan työ koskettaa noin 50 henkilöä, mutta välillisesti arviolta 200-300 asukasta. Nellin läsnäolosta pääsee vuosittain nauttimaan kymmenet tuhannet ihmiset.

8. KOM-teatterin yleisötyö

Nukkekoti – työpajat toisen asteen oppilaitoksissa
KOM-teatterin yleisötyöntekijät vetivät Nukkekoti-näytelmän esityksiin liittyen lukiolaisille yli kolmekymmentä työpajaa, joissa käsiteltiin Nukkekodin tekstiä ja sen teemoja. Työpajoihin osallistui yhteensä noin 880 opiskelijaa.Työpajoissa oppitunneilla puhuttiin 1800-luvun maailmanjärjestyksestä, Ibsenin tuotannosta sekä Mikko Roihan modernisoidusta Nukkekodista. Myös tasa-arvotyö sekä rahan, tittelien ja statuksen kautta tapahtuva vallankäyttö oli paljon esillä. Työpajatunnit koettiin oppilailta kysyttäessä rennoiksi, viihdyttäviksi, informatiivisiksi, erilaisiksi ja opettavaisiksi.

9. HELSINKI 00980 ja sadsongskomplex:fi

NEUVOSTOIHMISEN LOPPU -teatteriesitys
Vuosaaren entisen lukion kirjastossa nähty Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin dokumentaarisen romaanin NEUVOSTOIHMISEN LOPPU näyttämöversio sai peräti 48 loppuunmyytyä lisäesitystä. Esitys etsii vastausta kysymykseen: Mikä on Venäjä? Suomen kulttuurikenttä reagoi hyvin heikosti muuttuneeseen maailmaan. Lukuina 58 esitystä on 3140 katsojaa sekä 190 kutsuvierasta. Näytelmän ympärille syntynyt ilmiö kertoo, että katsojilla oli tarve ja halu nähdä teoksia, jotka auttavat ymmärtämään Venäjän historiaa ja jäsentämään nykymaailmaa.

10. Gallen-Kallelan Museo

Paluu Keniaan -hanke
Paluu Keniaan -yhteiskuratointihanke oli uudenlaisen yhteistyömuodon kokeilu, jonka tuloksena toteutettiin Paluu Keniaan -näyttely Gallen-Kallelan Museoon. Tavoitteena oli purkaa museon kokoelman kolonialistista luonnetta ja tuoda antikoloniaalisia käytäntöjä museotyön arkeen. Projektin toimintamalli luotiin työpajoissa yhdessä kenialaisten kanssa, ja hankkeeseen palkattiin kenialaistaustainen yhteisökuraattori David Okelo. Yhteiskuratointina koottu näyttely on osoittanut, että vaikeitakin historiallisia aiheita voidaan käsitellä museoissa uusista näkökulmista, yhteisöjä yhdistävillä tavoilla.  Jakamalla aineistoja ja kutsumalla kenialaistaustaisia henkilöitä työskentelemään yhdessä museon kanssa osallistettiin Suomessa asuvia kenialaisia heidän kulttuuriperintöönsä. Kenialaiset tutkijat ovat kehittäneet ammatillista osaamistaan hankkeessa. Hankkeen kielet ovat olleet suomi, englanti ja swahili. Näyttelykirjassa julkaistiin uutta tutkimusta Gallen-Kallelan Kenian-matkaan liittyen, ja kaksi artikkelia tilattiin myös Keniasta. Näyttelykirjan tekstit on käännetty englanniksi ja Kenya Revisited on saatavilla verkkojulkaisuna.

11. Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurin monet tarinat -hanke 2021–2023
Arkkitehtuurin monet tarinat -hankkeessa 2021–2023 Arkkitehtuurimuseo etsi mukaan kutsuttujen yhteisöjen kanssa tapoja rikastaa museon kertomia tarinoita näkökulmilla, jotka eivät vielä olleet edustettuina museossa. Hankkeessa on onnistuttu nostamaan museon asiantuntijatiedon rinnalle myös muiden tieteenalojen näkökulmat. Asiantuntijatietoa rikastuttavat myös kokemustieto, käyttäjäkokemus ja kansalaisyhteiskunnan aktiivinen vuoropuhelu eri yhteisöjen välillä. Kävijäpalautteen perusteella voidaan todeta, että hanke onnistui lisäämään kuuluvuuden tunnetta ja samaistumisen mahdollisuuksia museovierailun aikana sekä arkkitehtuurin äärellä.Hanke sai päätöksensä huhtikuussa 2023 yhteisen Arkkitehtuuri kuuluu kaikille -podcast-sarjan ja verkkojulkaisun muodossa.

12. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma
Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä kaikista Suomen kunnista. Taidetestaus tarjoaa nuorille ikimuistoisia taidekokemuksia sekä tilaisuuksia harjoitella tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Taidevierailujen jälkeen nuoret arvioivat kokemansa taide-elämyksen, ja arviot julkaistaan Taidetestaajat.fi-verkkosivuilla. Arviot tuovat nuortenäänen kuuluville ja ohjaavat laajasti suomalaisen taidekentän kehitystyötä. Taidekasvatuksen lisäksi Taidetestaajat tarjoaa mahdollisuuksia ryhmäytymiseen, matkustustaitojen oppimiseen sekä nuoren osallisuuden tunteen kehittymiseen. Erityisesti vierailut pääkaupunkiin ja kansallisiin taidekohteisiin ovat myös tärkeää kansalaisuus- ja demokratiakasvatusta.

13. Lönnströmin taidemuseo

Keskustelupuiston kesä
Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen yhteisöllisessä Keskustelupuisto-teoksessa toteutettu yleisötapahtumien sarja Keskustelupuiston kesä oli onnistunut yleisötyön kokeilu Lönnströmin taidemuseolle, joka on ilman pysyviä näyttelytiloja toimivana museona kehittänyt uusia tapoja tavoittaa nykytaiteen yleisöjä. Siitä muodostui kaikki ikäryhmät huomioon ottava ja saavutettava tapahtumien sarja, joka tarjosi kesäisiä elämyksiä samalla, kun avasi ainutlaatuisen yhteisötaideteoksen taustoja. Tapahtumilla edistettiin teoksen tehneiden taiteilijoiden tavoitetta tehdä aiemmin joutomaana olleesta tontista kaikille yhteinen tila. Monipuolinen ohjelma huomioi laajasti erilaiset kävijät ja tarjosi kosketuspintaa myös sellaisille yleisöille, jotka eivät muutoin ehkä hakeutuisi nykytaiteen äärelle. Tapahtumat työllistivät ja antoivat esiintymismahdollisuuksia useiden taiteen alojen ammattilaisille ja harrastajille, kuten sirkus, teatteri ja musiikki. Kaikille avoimiin ja maksuttomiin tapahtumiin osallistui yli 500 kävijää.

14. Lahden Historiallinen museo

Muistamon kevät
Lahden Historiallisen museon Muistamon kevään 2023 työskentely Karjalan evakkouden kokemusten äärellä avasi näkökulmia alueen keskeisen väestöryhmän ylisukupolvisiin tarinoihin. Keskusteluilloissa onnistuttiin alustusten, osallistujien muistelukertomusten sekä Erätauko-menetelmällä järjestetyn paneelikeskustelun avulla tavoittamaan identiteettiin liittyviä kipukohtia. Kohtaamisissa tallennettiin muistitietoa sekä saatiin esineistöä ja valokuvia Lahden Historiallisen museon kesällä 2024 avautuvien näyttelyiden tarpeisiin. Osallistavilla menetelmillä museo on pystynyt rakentamaan paikallisidentiteettiä sekä tarjoamaan kohtaamisen ja pysähtymisen paikkoja alueen asukkaille. Keskustelijoina ovat olleet
kokemusasiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat. Illat keräsivät osallistujia paikan päällä ja striimin välityksellä yhteensä 815 henkilöä. Muistamo on Lahden Historiallisen museon osallistavan työn muoto, jolla tuotetaan pieniä, muuttuvia näyttelykokonaisuuksia osaksi museon kesällä 2024 avautuvaa perusnäyttelyä.

15. Helinä Rautavaaran museo

From Zero to Hero -yleisötyöhanke
Museo sai ulkoministeriöltä avustuksen kaksivuotiseen hankkeeseen, joka avaa kestävän kehityksen sosiaalista ulottuvuutta: kaikkien oikeutta hyvään elämään, heikomman puolella olemisen tärkeyttä ja ymmärrystä siitä, että meidän kaikkien hyvinvointi on linkittynyt toisiinsa. Kesäkuussa 2023 alkanut hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun. Sosiaalisen kestävyyden teemojen ympärille rakentuvassa yleisötyöhankkeessa, joka sisältää työpajoja, tapahtumia, VR-kokemuksen.Näyttelyn kenialaiset nuoret perehtyivät suomalaisten nuorten tilanteeseen ja räätälöivät heille empaattisen kokemuksen, jonka tavoitteena on tarjota samaistuttavia ja toivoa herättäviä oivalluksia. Yleisötyöhanke kääntää totutun ajatustavan ympäri: hankkeessa haavoittavista olosuhteista nousseet Globaalin Etelän nuoret ohjaavat pohjoisessa hyvinvointivaltiossa eläviä tovereitaan. Kenialaisten nuorten kokemukset koskettivat suomalaisia koululaisia ja avasivat uudenlaisia näkymiä ympäröivään todellisuuteen. Videoita ja VR-kokemusta hyödynnetään hankkeen pajoissa yläkouluille ja 2. asteen opiskelijoille,joissa on tutustuttu kenialaisten nuorten elämäntarinoiden innoittamina sosiaaliseen kestävyyteen ja haasteisiin. Pajoissa on pohdittu yhdessä vaikuttamista, osallistumista sekä ratkaisuja globaaleihin ja paikallisiin ongelmiin.Pajoja on pidetty Helinä Rautavaraan museossa ja kouluissa pääkaupunkiseudulla sekä Tuusulassa, Järvenpäässä ja Tampereella osana maantiedon, historian, yhteiskuntaopin, elämänkatsomuksen, psykologian ja filosofian opetusta. Pajoja pidettiin vuonna 2023 yhteensä 41 kpl ja niihin osallistui 629 nuorta.

16. Pori Sinfonietta

Pori Sinfonietta x It girls -taidekollektiivi - musiikkia ja performanssia patjoilla
makoillen taidenäyttelyssä keskellä kauppakeskusta Pori Sinfonietta toteutti vuonna 2023 Porin Päivän konserttina It girls -meemitaidekolletiivin kanssa poikkitaiteellisen ja osallistavan konsertin, joka esitettiin maksutta ja esteettömästi kauppakeskuksessa keskellä Porin keskustaa. Yleisöä kehotettiin saapumaan paikalle oman patjan tai joogamaton kanssa. It girls -meemitaidekollektiivi toteutti konsertin ympärille kolmivaiheisen esityksen: ensimmäisessä yleisöön jaettiin mietelauseita, jotka avasivat näkökulmia tulevaan kokemukseen; toisessa jaksossa yleisölle tarjottiin paperia ja kyniä ja kehotettiin piirtämään muusikoita tai musiikin nostattamia tuntemuksia. Konsertin pääteos oli Glassin Mishima -jousikvartetto, jota kuvitettiin otteilla Mishima-elokuvasta, jonka aikana kollektiivin jäsen Romy Login (Yassifyfinland) toteutti performanssin kehystäen, haastaen ja tukien musiikin ja elokuvan teemoja. Konsertissa oli kuulijoita 250.

17. Seinäjoen taidehalli

Seinäjoen taidehallin Derby-näyttely
Derby oli taidenäyttely, joka tutki Seinäjoen urheiluilmiöitä ja kysyi, mitä yhteistä taiteella ja urheilulla on. Seinäjoen taidehalli kutsui mukaan kuusi taiteilijaa ja viisi paikallista urheiluseuraa. Derby tutki, mitä nämä kilpakumppanit antavat toisilleen. Näyttely rakensi siltaa taiteen ja urheilun välille ja pyrki purkamaan vastakkainasettelua. Miten voitaisiin pelata yhteiseen maaliin, eikä esimerkiksi vain taistella samoista resursseista tai palstatilasta mediassa? Derbyn tavoitteena oli myös löytää uusia yhteistyökumppaneita ja laajentaa taiteen verkostoja Seinäjoella sekä tavoittaa uusia yleisöjä. Seinäjoen taidehalli ehdotti jokaiselle taiteilijalle uuden teoksen lähtökohdaksi vuoropuhelua paikallisen urheiluseuran, -joukkueen tai liikuntayhdistyksen kanssa. Näyttelykokemukseen haettiin derbyhenkeä lainaamalla visuaaliseen ilmeeseen ja näyttelyarkkitehtuuriin urheilumaailmasta. Näyttelyn oheisohjelmassa järjestettiin taiteilijatapaamisia ja yhteinen Jälkipelit-tapahtuma urheiluseurojen kanssa, jossa ohjelmassa oli mm. sprinttisuunnistus-tapahtuma Itikanmäen taiderastit.


18. Järvenpään taidemuseo

Vuodenaikojen perintö - vertaistaiteilijoiden taideprojekti ja näyttely Aholassa
Vuodenaikojen perintö taideprojekti ja vertaistaiteilijoiden näyttely Aholassa nosti esille vammaisten kulttuuriset oikeudet, vapaan taideilmaisun ja työllistymismahdollisuudet taiteen parissa. Pitkäjänteinen ja moniammatillinen yhteistyö ryhmän kanssa oli merkittävä kokemus projektiin osallistuneille, mutta sillä oli myös laajaa vaikuttavuutta taidenäyttelyn muodossa. Taideprojektin yhteydessä syntynyt näyttely Aholassa toi vammaisten taiteen esille osana Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kulttuuriperintöä. Vuodenaikojen perinnön merkittävyys oli moniammatillisen yhteistyöverkoston mallissa, jossa museo toimi yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Vammaisten palveluiden, Tuetun työ- ja päivätoiminnan sekä Aikuissosiaalityön Sosiaalisen kuntoutuksen kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset