20.12.2016

Vuoden vaihtuessa

Yesterday is gone and its tale told. Today new seeds are growing.” – Rumi

Rumin viisaus lohduttaa. Se rohkaisee antamaan anteeksi (itselleen, omille tekemisilleen), pudistaa pölyt hartioilta.

Surumieli, pelkokin, kytee pinnan alla maailman menosta älyllisestä ja sosiaalisesta pimeydestä (tiedottajamme Sari Havukaisen taannoinen kiteytys), jota vastaan pitää yrittää taistella.

Pimeyden toisella puolen ovat lapset ja heidän toiveensa ja unelmansa. Ei toivoa saa viedä. Sen varaan täytyy rakentaa.  Toisella puolen teatterintekijöiden ajattelun ja teosten – tekojen – valonpilkahdukset.

Taiteilija suuntaa katseensa sinne, missä falskaa. Ajattelen Ernst Blochin utooppista ajattelua ja toivoa. Utopiassa absoluuttinen Toivo toteutuu. Esityksiä, kirjaa lukiessa, musiikkia kuunnellessa voi päästä kosketuksiin Utopian kanssa. Hetkiseksi ollaan puutteesta vapaassa tilassa, jossa säteilee Utopian läheisyys. Toivon siemeniä.

Tammikuussa tartumme jälleen teatterin tulevaisuuden siemeniin.
 

Nykynäytelmiä painetaan ja niitä voi lukea

Käsikirjoittaja ja dramaturgi, teatterikorkeakoulun professorina ja kustantajana toiminut Harri Virtanen on yhdistänyt osaamisensa. Hänen pienkustantamonsa Noxboox julkaisee suomalaisia nykynäytelmiä. Sarjassa ilmestyi syksyllä Pasi Lampelan Kenraali ja Casanova ja Juha Jokelan Sumu. Näytelmät julkaistaan myös e-kirjoina. Sarjassa on tarkoitus julkaista kiinnostavia näytelmiä 1980-luvulta lähtien ja kuroa umpeen aukkoa sivistyksessä. Tämä on suunnattoman tärkeää. Ajattelen sen niin, että jonkinlainen nykynäytelmän kaanon pitäisi olla jokaisen saatavilla ja luettavissa.

Jos koet näytelmän asian omaksesi, voit osallistua joukkorahoituskampanjaan tukemaan kahdellakympillä suomalaisen nykynäytelmän sarjaa. Tein sen jo! Näytelmäkirjailija ja näytelmä ovat sydämen asioitani.

Englanninkielisenä käännöksenä e-kirjana I will never leave you on saatavana Sofia Aminoffin näytelmä Jag skall aldrig lämna dig, jonka puolestaan voi ostaa Labbetista. Labbetin painettujen näytelmien sarja tekee vaikutuksen.
 

Kenen kertomuksesta on kyse?

“The biggest barrier is otherness. If we can stop thinking ‘other’ and start thinking ‘we’, we will start to write the story.” Dawn Walton, Eclipse Theatre

IETM:n kokouksessa pohdittiin moninaisuutta teatterissa. Oheinen raportti tiivistää olennaisen. Moninaisuus ei ole jotain ekstraa ja ulkopuolella olevaa. Se on tahdon asia. Moninaisuutta voi toteuttaa myös erilaisin yhteistyökumppanuuksin. IETM:n raportista löytyy parhaita käytäntöjä.
 

Ensi vuoteen

Jätän nyt ensi vuoteen ajatuksen feministisestä kulttuurin ja taiteen taloustieteestä.
 

Lohtuajatus

”Ajatella jos ei koskaan voisi tulla iloiseksi tai pettyä... Ei koskaan voisi pitää kenestäkään, ei suuttua eikä antaa anteeksi. Ei koskaan voisi nukkua eikä palella, koskaan erehtyä, ei tuntea vatsakipua eikä toipua siitä, ei viettää syntymäpäivää, ei juoda olutta eikä tuntea pahaa omaatuntoa…”

(Tove Jansson, Hattivattien salaisuus)
 

RAUHAA, VALOA JA PAREMPAA TULEVAISUUTTA!