W A U H A U S

W A U H A U S

W A U H A U S on monitaiteinen kollektiivi. Sen ohjelmistoon kuuluu nykyteatteria, esitystaidetta, tanssiteoksia, sosiaalista koreografiaa, konsepteja ja työpajoja. Taidekollektiivin jäsenet ovat ohjaaja Anni Klein, lavastaja ja valosuunnittelija Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. Heidän rinnallaan työskentelee tuottaja Julia Hovi.

W A U H A U S on esittävien taiteiden kentällä laaja-alaisesti toimiva ryhmä, jonka työskentelytapaa määrittää horisontaalisuus, keskustelevuus ja prosessimaisuus. Kollektiivin luomat teokset ovat kokonaisvaltaisia tapahtumia, jotka käsittelevät usein ajankohtaisia aiheita, ja niissä yhdistyvät teknologia, yhteisöllisyys, immersiivisyys ja tietoisuus taideperinteistä. Tila, erilaiset materiaalit, valo, ääni ja esiintyjät ovat teoksissa tasavertaisia aineksia.

W A U H A U S:in taiteellinen työ on riskejä ottavaa ja kokeilevaa. Vuonna 2017 W A U H A U S sai näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon.

W A U H A U S:in uusin teos Fluids on yhteistuotanto virolaisen Sõltumatu Tantsu Lavan kanssa. Aiemmin teoksia on nähty mm. Zodiakissa, Kiasma-teatterissa, Tallinnassa Kanuti Gildi SAAL:ssa ja Santarcangelo-festivaalilla Italiassa. Kesällä 2018 Baltoscandal-festivaalin ohjelmistossa on ryhmän vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Flashdance ja vuonna 2019 Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä esitetään Sapiens – Ihmisen lyhyt historia.

Haluaisimme rakentaa osatuotantoverkostoa, jonka kanssa tehdä pidempikestoista yhteistyötä uusien tuotantojen parissa ja siten pyrkiä pysyvyyteen ja jatkuvuuteen omassa tuotantotavassamme. Toivoisimme myös tätä kautta pidentävämme esitystemme elinkaaria ja tavoittavamme uusia yleisöjä Suomen rajojen ulkopuolella.

Ryhmän jäsenet

Ohjaaja Anni Klein, lavastaja ja valosuunnittelija Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo sekä tuottaja Julia Hovi

Heidi Soidinsalo

Äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009. Soidinsalo on työskennellyt niin draamateatterin, nykyesitysten kuin nykytanssin ja äänitaiteen parissa. Hän on ollut aiemmin mukana mm. Vibes sekä Und er libet -ryhmissä. Ohjaaja Anni Kleinin kanssa hän on työskennellyt yhdessä vuodesta 2011 lähtien kymmenen esityksen verran (mm. Heidi Klein, WunderKinder ja Den Andra Naturen).

Soidinsalo on toimittanut ensimmäisen suomeksi julkaistun äänisuunnittelua käsittelevän artikkelikokoelman Ääneen ajateltua – kirjoituksia äänestä, esityksestä ja niiden kohtaamisista (Teatterikorkeakoulun julkaisusarja, 2014).

Heidi Soidinsalo on opettanut äänisuunnittelua Taideyliopistossa ja Aalto-yliopistossa lavastajille, tanssijoille, koreografeille, ohjaajille ja valo- ja äänisuunnittelun opiskelijoille. Vuodesta 2018 alkaen hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen viisivuotisella taiteilija-apurahalla.

Anni Klein

Ohjaaja Anni Klein valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009. Hän on työskennellyt teatterin ja nykytanssin näyttämöillä sekä laitosteattereissa että vapaalla kentällä.

Äänisuunnittelija Heidi Soidinsalon kanssa hän on työskennellyt yhdessä vuodesta 2011 lähtien kymmenen esityksen verran (mm. Heidi Klein, WunderKinder ja Den Andra Naturen). Heidän yhteisiä teoksiaan on palkittu mm. Thalia-palkinnolla (WunderKinder 2016), Koura-palkinnolla (Kylmän maan kuningatar 2018) ja Säde-palkinnoilla (Play Alter Native 2012 ja Dirty Dancing 2014). Lisäksi Klein on opettanut Teatterikorkeakoulussa ohjaajia, dramaturgeja, tanssijoita, koreografeja ja äänisuunnittelijoita vuodesta 2013 alkaen.

Jarkko Partanen

Koreografi Jarkko Partanen valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2012. Ennen tätä hän opiskeli tanssia ja koreografiaa Lontoossa ja Berliinissä. Partanen työskentelee laaja-alaisesti esittävien taiteiden kentällä ja hänen työnsä pitää sisällään näyttämöteoksia, osallistuvia esityksiä ja työpajoja.

Partasen töitä on esitetty keskeisillä kotimaisilla näyttämöillä (mm. Zodiak, Kiasma Teatteri) ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla (Sivuaskel-festivaali, Helsingin Juhlaviikot, ANTI-festivaali, Santarcangelo-festivaali ja Spring Forward-festivaali). Hän on työskennellyt W A U H A U S:in eri jäsenten kanssa vuodesta 2012 lähtien.

Jarkko Partanen työskentelee näyttämöllä olevien kehojen lisäksi seksipositiivisten praktiikkojen parissa ja on yksi Wonderlust-festivaalin perustajista.

Samuli Laine

Samuli Laine on Helsingissä toimiva skenografi ja esiintyvä taiteilija, jota kiinnostaa uusi ja odottamaton. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta lavastustaiteen osastolta taiteen maisteriksi 2011 ja kolme vuotta myöhemmin teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopistosta valosuunnittelun koulutusohjelmasta. Laine on työskennellyt 2010-luvulla valo-, tila- ja videosuunnittelijana sekä toisinaan esiintyjänä nykytanssi- ja -teatteriproduktioissa.

Samuli Laine on myös luonut koti- ja ulkomailla esitetyn lyhytelokuvan (O). Laine on työskennellyt Jarkko Partasen ja Jussi Matikaisen kanssa vuodesta 2011 (mm. Dig My Jockey – live version, Fields of Glory) ja Heidi Soidinsalon ja Anni Kleinin kanssa vuodesta 2014 (mm. Dirty Dancing).

Jussi Matikainen

Jussi Matikainen (TeM) on helsinkiläinen äänisuunnittelija, muusikko ja esiintyjä. Hän on työskennellyt vuosia erilaisissa työryhmissä tanssin, teatterin, musiikin ja installaation parissa. Hän on kiinnostunut tiloista, joissa meitä ympäröiviä rakenteita voi havaita ja kyseenalaistaa.

Jussi Matikaisen töitä on esitetty useilla keskeisillä kotimaisilla näyttämöillä (Zodiak, Kansallisteatteri, Kiasma-teatteri) ja festivaaleilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin (Sivuaskel, Helsingin Juhlaviikot, Aerowaves, Fringe). W A U H A U S:in ohella Matikaisen lähimpiä yhteistyökumppaneita ovat koreografi Sonya Lindfors ja muusikko Ville Malja, jonka kanssa hän muodostaa Dallas Kalevala -nimisen yhtyeen.