09.03.2022

jam sessions

Webinaari: Teknologian mahdollisuudet yleisötyössä – interaktiiviset taidekokemukset saavuttavat uusia yleisöjä

Etänä tapahtuvat kulttuuritapahtumat ja -kokemukset ovat tulleet jäädäkseen. Yleisöt etsivät vaihtoehtoja livetarjonnalle pandemian jälkeenkin, oli syynä sitten pitkät etäisyydet, vanheneva väestö tai vain kotisohvalta koettavan taiteen helppous. Taiteentekijöiden onkin keksittäviä uusia keinoja tavoittaa yleisöjä. Striimaaminen ja virtuaaliteknologiat tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia, mutta onko yleisö valmis uusiin tuuliin?

Webinaarissa kuullaan esitelmä Ruotsin Kansallismuseon Lena Erikssonilta, joka kertoo museon Digital Art Salon -projektista, jossa kokoonnutaan yhteen viihtymään ja jakamaan tietoa keskustelun kautta. Erityisenä kohderyhmänä on ollut ikääntyvä väestö. Lisäksi Eriksson avaa museon yhteistyötä DNP:n, Dai Nippon Printingsin sekä Ruotsin dementiayhdistyksen kanssa.

Toisena puhujana on tohtori Tom Luyten, joka tutkii ja kehittää interaktiivisia taidekokemuksia. Hän on tutkinut työssään, miten yleisöt reagoivat interaktiivisiin taideinstallaatioihin ja nostaa esiin toimivan käyttöliittymän tärkeyden siinä, että taidekokemukset avautuvat ikääntyneelle väestölle ja erityisesti dementiasta kärsiville.

“Interaktiivinen taide on voimakasta: voit koskea, kokeilla ja olla upoksissa ja vuorovaikutuksessa teoksen kanssa. Mutta kun suunnittelemme kokemuksia vanhuksille tai kognitiivisista haasteista kärsiville, tapahtuu virheitä: joko käyttöliittymä on liian monimutkainen eikä kokemus avaudu käyttäjälle, tai käyttöliittymän yksinkertaisuus heijastuu estetiikkaan. Tämä johtaa lapselliseen ja joskus jopa alentuvaan vaikutelmaan.”

Lisäksi webinaarissa tutustutaan Haaga-Helia -ammattikorkeakoulun HomeOpera -hankkeeseen. Hankkeen ytimessä on luoda uusia keinoja taiteen kokemiseen etänä ja kehittää niitä käyttäjätutkimuksen, teknologian testaamisen ja kohderyhmän sekä teknologian tarjoajien välisten työpajojen kautta. Työryhmä esittelee löydöksiään ja kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia.

“Miten voisimme tuottaa merkityksellisiä ja sosiaalisia kulttuurikokemuksia vanhuksille etänä? Miten voisimme auttaa vanhuksia nauttimaan oopperakokemuksista heidän omista kodeistaan tai hoitolaitoksista käsin?”

Suosittuja webinaareja on aikaisemmin järjestetty muun muassa tilallisen äänen, XR-työskentelytilojen sekä immersiivisiä teknologioita hyödyntävien esitysten tiimoilta. Webinaarit ovat ilmaisia, kaikille avoimia ja englanninkielisiä. Webinaarien takana on Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Opera Beyond -hanke, joka tutkii teknologian mahdollisuuksia taiteessa.

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://operabeyond.com/jam-sessions/

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat