Nätyläiset Venäjän Karjalan harjoitusleirillä elokuussa 2018

NOKKA – Yhteisten teatterituulten haistelua

 
Opetus- ja kulttuuriministeriön TINFO:lle myöntämä erityisavustus Suomi-Venäjä -teatteriyhteistyöhön alkaa näkyä konkreettisina tuloksina. Kaksi ja puolivuotisen hankkeen nimi on NOKKA/HOC [nos]. Nimi kuvastaa sitä uteliaisuutta, jolla taidetta tehdään eikä mielleyhtymä Gogolin nenäänkään ole näinä aikoina mitenkään poispyyhitty.
 
Nätyn kanssa toteutettiin elokuussa ainutlaatuinen verkostoitumis- ja koulutusjakso, jonka aikana Näty-opiskelijat harjoittelivat venäläisohjaaja Boris Pavlovitshin kanssa Venäjällä venäjänkielisen esityksen lähtökohtanaan Aleksandr Vvedenskin vuonna 1936–37 kirjoittama "Joitakin keskusteluja", jota ei koskaan aiemmin ole esitetty Venäjällä kokonaisuudessaan. Jaksolla oli tutkimuskohteena vieraan kielen vaikutus näyttelijän ilmaisuun, läsnäoloon ja vuorovaikutukseen. Kaksi esitystä nähtiin Dostojevski-museon teatterisalissa.
 
Baltic Circle -festivaalilla sai marraskuussa ensi-iltansa Semjon Aleksandrovskin (Pop Up Teatr, Pietari) suunnittelema ja ohjaama dokumenttiteatteriesitys Death at Work, jossa kuultiin kuoleman kanssa työskentelevien ihmisten ajatuksia elämästä. Haudankaivaja, pappi, kanttori ja hautaustoimistotyöntekijä livenä omina itsinään. Visualistina oli moskovalainen kuvataiteilija-lavastaja Ksenia Peretruhina. 
 
DuvTeatern tekee Suomessa uraauurtavaa teatteria kehitysvammaisten kanssa. Pietarista löytynyt hengenheimolaisryhmä Team of Apartment (Kvartira) jakoi kokemuksiaan ryhmien yhteisessä teatterityöpajassa Helsingissä maaliskuussa 2019 ohjaaja Boris Pavlovitshin ja tuottaja Nika Parhomovskajan johdolla. InterLab valmisteli virtuaaliteatterin keinoja käyttävää yhteistuotantoa Petroskoissa sijaitsevan Karjalan Kansallisnäyttämön kanssa. Ohjaajana on Suomessa asuva Oleg Nikolaenko. 
 
Venäjä on perinteisesti moniulotteinen ja väkevä teatterimaa, mutta viimeaikaiset poliittiset päätökset pyrkivät kaventamaan teatteritaiteilijoiden ilmaisunvapautta. Eri maiden taiteilijoiden kohtaamiset ja vertaistuki ovat tuiki tärkeitä myös teatterilaisille. Ei päitä piiloon, vaan nokat pystyyn.
 
Tiedustelut:
Jukka Hyde Hytti
hyde(a)tinfo.fi