NOKKA-2018

NOKKA – Yhteisten teatterituulten haistelua

 
Opetus- ja kulttuuriministeriön TINFO:lle myöntämä erityisavustus Suomi-Venäjä -teatteriyhteistyöhön alkaa näkyä konkreettisina tuloksina. Kaksi ja puolivuotisen hankkeen nimi on NOKKA/HOC [nos]. Nimi kuvastaa sitä uteliaisuutta, jolla taidetta tehdään eikä mielleyhtymä Gogolin nenäänkään ole näinä aikoina mitenkään poispyyhitty.
 
Vuonna 2018 hankkeessa ovat mukana Kajaanin kaupunginteatteri, Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty, Q-teatterin kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle, yhteisöllinen suomenruotsalainen DuvTeatern, suomalais-venäläinen InterLab, Vapaa Vyöhyke -ryhmä ja Aura of Puppets / työpari Taussi-Bredenberg. Lisäksi hanke on järjestänyt ja järjestää yksittäisiä asiantuntijamatkoja rajan molemmin puolin. Niillä haetaan muun muassa uusia esitystaiteen yhteisiä kohtaamispintoja. TINFO hyödyntää tapaamisvälittäjänä omia venäläisiä teatteriverkostojaan ja henkilökohtaisia kontakteja.
 
Nätyn kanssa toteutetaan elokuussa ainutlaatuinen verkostoitumis- ja koulutusjakso, jonka aikana Näty-opiskelijat harjoittelevat venäläisohjaaja Boris Pavlovitshin kanssa Venäjällä venäjänkielisen esityksen lähtökohtanaan Aleksandr Vvedenskin vuonna 1936–37 kirjoittama Joitakin keskusteluja. Jaksolla on tutkimuskohteena vieraan kielen vaikutus näyttelijän ilmaisuun, läsnäoloon ja vuorovaikutukseen.
 
Baltic Circle -festivaalilla saa marraskuussa ensi-iltansa Semjon Aleksandrovskin (Pop Up Teatr, Pietari) suunnittelema ja ohjaama dokumenttiteatteriesitys Death at Work, jossa kuullaan kuoleman kanssa työskentelevien ihmisten ajatuksia elämästä. Livenä omina itsinään. Visualistina on moskovalainen Ksenia Peretruhina. Vapaan Vyöhykkeen Toivo-esitys on kutsuttu Kazaniin ja Mikko Bredenbergin ja Mira Taussin (Aura of Puppets) Huoneet meren äärellä Kurganin Parallels-festivaalille. Hankkeen avulla TINFO osallistuu puuttuvien matkakustannusten kattamiseen.
 
DuvTeatern tekee Suomessa uraauurtavaa teatteria kehitysvammaisten kanssa. Pietarista löytynyt hengenheimolaisryhmä Team of Apartment (Kvartira) jakaa kokemuksiaan ryhmien yhteisessä teatterityöpajassa 2019. InterLab valmistelee virtuaaliteatterin keinoja käyttävää yhteistuotantoa Petroskoissa sijaitsevan Karjalan Kansallisnäyttämön kanssa. Ohjaajana on Suomessa asuva Oleg Nikolaenko. Kajaanin kaupunginteatterin Karamazovin veljekset on alun alkaenkin varustettu venäjänkielisellä tekstityksellä ja sitä markkinoidaan venäläisille festivaaleille (mm. Dostojevski-festivaali, Veliki Novgorod).
 
Venäjä on perinteisesti moniulotteinen ja väkevä teatterimaa, mutta viimeaikaiset poliittiset päätökset pyrkivät kaventamaan teatteritaiteilijoiden ilmaisunvapautta. Eri maiden taiteilijoiden kohtaamiset ja vertaistuki ovat tuiki tärkeitä myös teatterilaisille. Ei päitä piiloon, vaan nokat pystyyn.
 
Tiedustelut:
Jukka Hyde Hytti
hyde(a)tinfo.fi