sadsongskomplex fi Faransis

sadsongskomplex:fi

sadsongskomplex:fi on teatteriryhmä ja vapaiden taiteilijoiden yhteisö. Helsingissä päämajaansa pitävän ja kansainvälisesti operoivan sadsongskomplex:fi -ryhmän visio on rakentaa taiteella siltoja pohjoisen, etelän, idän ja lännen välille.

Ryhmä on vieraillut esityksillään maailman teatterifestivaaleilla mm. Pietarissa, Avignonissa, Edinburghissa, Brysselissä, Tbilisissä, Novgorodissa, Brestissä, Mariborissa ja Luxemburgissa. Uuden aallon kansainvälisyyden pioneeriryhmän teokset ja yhteistuotannot kiertävät eri puolilla Eurooppaa.

Tahdomme – a.u.k.i.

A – Avata tietä uusille ajatuksille, katsojille ja kansainvälisille yhteistyökumppaneille
U – Uusia ulkomaisia työmahdollisuuksia suomalaistaiteilijoille
K – Kohottaa sadsongskomplex:fi tunnetuksi ja halutuksi teatteripartneriksi maailmalla
I – Ilmaisuvoimaista ekonomiaa eli kansainväliset tuotannot ja kiertueet yhä enemmän myös taloudellisesti kannattaviksi

Keskeiset taiteilijat

Teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Jari Juutinen, valosuunnittelija Teemu Nurmelin, skenografi Tinja Salmi, näyttelijä Ani Aladashvili, valokuvaaja, dokumentaristi Aki Loponen

Jari Juutinen

Jari Juutinen (s. 1959) on maamme kansainvälisimpiä teatterintekijöitä. Juutisen teokset ovat vierailleet Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kuubassa, Virossa, Liettuassa, Georgiassa, Sloveniassa, Armeniassa, Valko-Venäjällä, Belgiassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Suomen lisäksi Juutinen on ohjannut Venäjällä, Luxemburgissa ja Georgiassa, ja hänen näytelmiään on käännetty viidelle kielelle. Muun muassa lahtelaisen Teatteri Vanha Jukon perustaja Juutinen työskentelee parhaillaan valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla.

Jari Juutisen tunnetuimpia töitä ovat Minä olen Adolf Eichmann (2005), Julia, Julia! (2007), Von Trierin Dogville (2011), I Am Faransis W. (2016) sekä vuonna 2015 perustamansa helsinkiläisen sadsongskomplex:fi -ryhmän lipun alla kulkeva menestysohjaus Sad Songs from the Heart of Europe (2013).

Teemu Nurmelin

Teemu Nurmelin (s. 1971) on palkittu valosuunnittelija, jolla lukuisten Kansallisteatterissa työskenneltyjen vuosien ohella on huomattava kansainvälinen teoshistoria teattereissa ja festivaaleilla: Von Krahl, Volksbühne, Griboedov Theatre, Edinburgh Festival Fringe, Avignon, Göteborg Opera. Nurmelin sai Valosäde-palkinnon vuonna 2013.

Tinja Salmi

Tinja Salmi (s. 1989) on Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta valmistunut skenografi, joka työskentelee niin teatterin, elokuvan kuin valokuvauksenkin parissa. Salmen teoksille ominaista on vahva visuaalinen maailma.

Ani Aladashvili

Ani Aladashvili (s. 1986) on maailmalla tunnetun tbilisiläisen Liberty Theatren näyttelijä, joka nähdään esityksen Juliet, Juliet! nimiroolissa. Aladashvili on näytellyt mm. maineikkaissa georgialaisesityksissä Rikhard III, Kellopeliappelsiini ja Toy Gun. Aladashvili on valmistunut näyttelijäksi Tbilisissä (Shota Rustaveli Georgian State University of Theatre and Film).

Aki Loponen

Aki Loponen (s. 1972) on lahtelainen valokuvaaja, joka on työskennellyt useiden vuosien ajan maamme keskeisille teattereille ja sadoille medioille.