Pristagare på Thalia-festen den 27.3.2017

Pris till modiga teaterarbetare på Världsteaterdagen

Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer r.f. och med fler teaterorganisationer delade på Världsteaterdagen den 27.3.2017 ut pris till meriterade teateraktörer på Thalia-galan. Till Årets teaterskådespelare valdes Niina Hosiasluoma och Seela Sella på basen av Finlands Skådespelarförbunds medlemsomröstning.

Teaterinfo Finland (TINFO) delade ut tre pris. TINFO-priset gick till koreograf och konstnärliga ledare Sonya Lindfors för att ha lyft fram rasifiering och kulturell appropriering på konstscenen. Det traditionella Illusionistpriset gick till två påhittiga och idoga publikarbetare på Wasa Teater, Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla. Fyra föreställningar kandiderade för Thalia-priset: Maa-Tuska av Aurinkoteatteri och Universum, Vaimoni, Casanova av Kuopio stadsteater och Tanssiteatteri Minimi, Tavallisuuden aave av Q-teatteri och Wauhaus samt WunderKinder av Teater 90grader.

Humanismen och modet att göra annorlunda var kriteriet då Teatercentrum utdelade Årets teaterbragd till Universum r.f. som består av fyra teatrar. Universum har samlat invandrare, asylsökande och finländare för att dela med sig av sin historia på Story Sharing Café-möten.

Sirkus Magenta gjorde rent bord då det gällde både Cirkuspriset Lumo, som delas ut av Cirkusinfo Finland och Priset för årets bragd inom dans och cirkus som delas ut av Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST. Med anledning av STST:s 80-årsjubileum delades det ut två bragdpriser, det andra gick till Jarmo Ahonen som under sin karriär främjat dansares hälsa.

Regi- och dramaturgipriset, som delas ut av Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD, gick till Hanna Kirjavainen.

Illusion-priset tilldelades Eeva Ijäs för hennes långa karriär som bland annat KOM-teaterns scenograf. Priset utdelas av Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP

Ljusdesigner Erno Aaltonen och ljuddesigner Janne Hast fick erhöll Valosäde- respektive Äänisäde-priset. Säde-prisen delas ut av Suomen valo-, ääni ja videosuunnittelijat SVÄV.

Se alla pristagare och motiveringar eventuella frågor och intervjuförfrågningar bör riktas till respektive prisutdelare.

Tilläggsuppgifter om teaterbranschens många pris (på finska): www.tinfo.fi/fi/Teatterialan_palkintoja

Ytterligare information och begäran om intervjuer: prisutdelande organisationer

Kontaktuppgifter:
Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto – Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer
c/o Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund
Sjötullsgatan 33 C
00170 HELSINGFORS
sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
045 8964024
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi