03.02.2015

TINFO e-Nytt 1 / 2015

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

TINFO AKTUELLT

INTERNATIONELLT DEL 1: ESBO STADSTEATER

NYHETER

EVENEMANG

STIPENDIER OCH BIDRAG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING


 twitter.com/tinfotweets


UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

 
I RIKSDAGEN – STAIRWAY TO HEAVEN

En hållfast nation skapar man genom att satsa på konst, kultur och internationella kontakter. Konstorganisationernas informationscentraler samt kultur- och vetenskapsinstituten i Finland lade fram sina målsättningar för ett regeringsprogram. En tryggad grundfinansiering möjliggör konstnärernas och konstens internationella rörlighet, arbetsplatser inom den kreativa industrin, exportinkomster… Det här är som ett slags Stairway to Heaven – där den offentliga finansieringen är det som stegen står på. Man kunde också tala om en uppåtgående spiral.

Utan ett ömsesidigt internationellt samarbete och kulturutbyte föds inga nationalekonomiskt gynnsamma exportprodukter.

Lyckligtvis är informationscentralerna på hugget. De är experter inom sina områden, de är smidiga och kapabla till Gud vet vilka tjänsteinnovationer. I själva verket jobbar de flesta av oss redan med att utveckla våra tjänster – tillsammans med våra samarbetspartners.

I sanningens namn bör samtidigt konstateras att randvillkoren för internationalisering, rörlighet och export är väldigt olika inom olika konstgenrer. Om vi ser saken ur scenkonstens perspektiv är våra finansieringsinstrument splittrade och ensidiga, vilket försätter finska konstnärer i en sämre position än sina utländska kolleger.

Det finns mycket att utveckla. Chefen för internationella ärenden på TINFO, Jukka Hytti har drastiskt beskrivit Finland som ”den internationella rörlighetens U-land”. Biståndsarbete krävs alltså.


MAN BLIR SJUK AV AVUND – DE OTALIGA LUCKORNA

Med avund betraktar jag British Councils modell för internationell finansiering. En stor mängd varierande verktyg kan hämtas vid en enda lucka. Jag tog också en titt på de holländska stödsystemen. Hos oss i Finland är vi hänvisade till alltför många luckor.


STYMPNING OCH SENSATIONSMAKERI

”Vanlig konst säljer. Skandalen är en kortsiktig väg. (Tidningen Aamulehti 14.12.2014) Man önskar att detta även skulle gälla pressen. I stället för skandaler borde tidningarna ge utrymme åt en mera analytisk kultur- och teaterdiskussion, som i ett hårdnande ekonomiskt klimat har en viktig uppgift. Kulturjournalistiken får inte vara flyktig snabbmat, den borde vara av hög kvalitet och innehållsmättad.” Så här skriver TINFOs högskolepraktikant Elina Knaapi i sin översikt av tidningarnas teaterbevakning.

Översiktens rubrik Kaventuneet tilat – teatterikeskustelu sanomalehdissä (De trängre rummen – teaterdebatten i pressen) avslöjar vad det är frågan om: det finns inte plats för en djupare diskussion eller kritik. Det är inte kritikerna Knaapi beskyller för ”stympning och sensationsmakeri”, snarare de omständigheter under vilka journalistik utövas. I och med att det multimediala har ökat, verkar det inom teaterjournalistiken råda en intressant paradox: på grund av sociala medier har diskussionen blivit flerstämmigare och kritikernas ställning som portvakter har krympt. Införandet av nätets ”ansiktslösa arena” har dock samtidigt förstärkt den sensationslystna trenden.

När det finns flera genrer inom media byggs synen på och erfarenheterna av vad teater är på ett mer okontrollerbart sätt än förr. Fascinerande och krävande!


ETT HURDANT SAMHÄLLE VILL VI LEVA I?

Dan Henriksson, Klockriketeaterns konstnärliga ledare och scenkonstkommittéledamot i Centret för konstfrämjande, påminner oss i sin essä (Hufvudstadsbladet 25.1.2015) om konstens, kulturens och bildningens betydelse för välfärden och hoppas på en fortsättning för det Konstpolitiska toppmötet som hölls hösten 2014, samt initierar valfrågan om hurdant det samhälle är som vi vill leva i.


TA PENGARNA OCH SPRING!

Det är uppiggande att läsa dramatikern Mark Ravenhills tankar. Samtidigt kan man se rätt stora kulturskillnader mellan Storbritannien och Finland. Ska vi leka Robin Hood, ta från de rika och ge till de fattiga, göra konst? Hur mycket har konstnärernas fjäsk för de potentiella finansiärerna korrumperat deras tänkande och språk? Om du skriver under ett sponsoreringskontrakt med ett oljebolag är du med och förstör miljön. Ravenhill hänvisar här till oljebolaget BP och deras sponsoreringsavtal med Tate Gallery.

Under oljekatastrofen i Mexikanska golfen, förorsakad av BP, rann det över fyra miljoner fat (ett fat är ca 159 liter) olja ut i havet. Är det värre att råna en bank än att göra ett sponsoravtal med den? I takt med att den offentliga finansieringen har minskat och fortfarande minskar, blir konstinstitutionerna och konstnärerna tvungna att brottas med allt besvärligare etiska frågor.

 twitter.com/tinfotweets

 

TINFO AKTUELLT

 
Det här är årets första TINFO e-Nytt

Årets första TINFO e-Nytt har utkommit. Under vårterminen skickar vi fem svenskspråkiga nyhetsbrev.

Tidtabell (utgivningsdag -> sista annonsinlämningsdag)

ti 3.3. -> fr 27.2.
ti 14.4. -> fr 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> fr 29.5.

Skicka material via e-post till tinfo(a)tinfo.fi.


TINFO e-Nytt inleder artikelserien Internationellt


På TINFO e-Nytt startar vi serien Internationellt, där vi lyfter fram internationella aktiviteter inom teatrar, fria grupper, festivaler och konsthögskolor. Vi undersöker vilka former teaterbranschens internationalism antar. Artikelserien belyser internationella planer och strategier, samarbetsavtal och projekt på teatrarna då utbyte med andra länder får större plats än vanligt. Enskilda utländska gästspel och turnéinformation behandlas som förr under rubriken Nyheter på TINFO e-Nytt

I den första Internationellt-spalten presenteras Esbo stadsteater.

Internationellt utkommer sporadiskt under år 2015.


Ralf Långbacka: Kom och ta min bok


Akademiker Ralf Långbacka har beslutat att genom TINFO donera böcker han skrivit, för vidare spridning och läsning. Mottagaren kan ge en frivillig donation och på så vis öka potten i Ralf Långbackas fond. Fonden delar ut resebidrag till Berlin åt unga regissörer.

Böcker kan hämtas på TINFOs kontor under kontorstid (må-to kl 9-16, fre kl 9-15)

Mera information: tinfo(a)tinfo.fi


Sommarteatrarnas åskådare 2014 – svara på vår enkät


Teaterinfo Finland (TINFO) vill ha uppgifter om publik- och föreställningsstatistik för år 2014. Uppgifterna publiceras på TINFOs webbplats och i våra bulletiner.

Vi får ofta frågor om sommarteatrarnas verksamhet, speciellt finns ett intresse för åskådarsiffror. För att kunna ge svar vänder vi oss till er på fältet. Genom att ge denna service kan vi också bättre än förr föra fram sommarteatrarnas verksamhet.

Fyll i frågeformuläret på nätet på adressen https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par. Svara även om ni inte gjort någon föreställning sommaren 2014 (det finns en egen punkt för sådana fall). Vi samlar även in information om den kommande sommarens planer.

Mera information: tinfo(a)tinfo.fi


Anmäl din sommarteaterpremiär för år


Teaterinfo Finland (TINFO) samlar för sin webbplats in information om sommarteatrarnas premiärer (www.tinfo.fi/kesateatterit). Anmäl din sommarföreställning 2015 till adressen tinfo(a)tinfo.fi.

Anmäl åtminstone följande data:

  • föreställningens namn
  • en kort presentationstext
  • premiärdatum
  • upphovsmän (författare/manusförfattare, dramaturg, regissör)

En mera systematisk uppdatering av sommarteaterdata påbörjas i mars-april men det går bra att skicka in information redan nu.

Samtidigt kan du uppdatera din sommarteaters kontaktuppgifter. I vår teatersökmaskin (www.tinfo.fi/teatterihaku) kan man lätt hitta alla sommarteatrar i vårt register genom att kryssa i rutan ”Kesäteatteri” (Sommarteater). Även nya sommarteatrar välkomnas!

Mera information:
Teaterinfo (TINFO)
Mikko Karvinen, informationssekreterare
(09) 2511 2120
tinfo(a)tinfo.fi
www.tinfo.fi


TINFOs verktygslåda för internationell mobilitet

Har ni fått inbjudan till att gästspela utomlands? Behöver ni råd? Vad ska man beakta när man vill ut på internationella teaterscener?

TINFO bjuder på en verktygslåda för mobilitet underlättar starten genom att ge konkreta exempel på avtal och budgetar samt andra beprövade metoder.


Teatermänniskans anteckningsbok 2015 – mer än bara en kalender


Vi har fått många önskemål om en kalender som är större än en fickkalender och som har mycket plats för anteckningar. Denna önskan har nu hörsammats: tidernas första anteckningsbok och kalender för teaterfolk – Teatermänniskans anteckningsbok och kalender 2015 – finns nu att beställa. Boken, i pocketstorlek, kostar 19 euro/st. (för studerande och arbetslösa i branschen är priset 12 euro/st.)

Du kan beställa Teatermänniskans anteckningsbok i TINFOs webbutik eller genom att kontakta vår byrå: tinfo(a)tinfo.fi / (09) 2511 2120

Se bilder på Teatermänniskans anteckningsbok.

 

INTERNATIONELLT DEL 1: ESBO STADSTEATER


Teaterbro mellan Finland och Estland


Esbo Stadsteater – The International Theatre of Finland – är unik i Finland i sin roll som internationell och nationell gästspelsteater. Den har ingen fast ensemble och av dess cirka tjugo årliga premiärer är största delen gästande inhemska och utländska föreställningar. Man sätter upp två egna produktioner per år. Teaterchef Joachim Thibblin påpekar att det finns faktorer som försvårar rörligheten hos en föreställning.

– Om man vill att en föreställning ska kunna ambulera i hemlandet eller internationellt måste det beaktas redan i planeringsskedet. Utländska produktioner turnerar ofta smidigare än de finländska. I Finland saknas ett stödsystem som möjliggör rörlighet. Finska konstnärer som strävar efter internationell synlighet är i ett sämre konkurrensläge än sina utländska kolleger.

Esbo Stadsteater har inlett ett samarbete med Estland. Joachim Thibblin talar om en teaterbro som, vid sidan av Sverige, nu också sträcker sig mot ett annat närområde, Estland, som på många sätt är ett ännu mer hängivet teaterland än Finland.

– Samarbetet med närområdena känns naturligt. Vi har mycket gemensamt, även sådant som ekologi och hållbarhet har betydelse. Med Estland bygger vi upp ett så långsiktigt samarbete som möjligt, vilket inbegriper minst ett gästspel per år men även vidare presentationer eller en festival.

Joachim Thibblin ser det som en lycklig slump att man kunde välja Richard Kalinoskis ”Koletis kuu peal” (Odjuret på månen), som haft stor framgång i Tallinn, till första gästspel just nu när det gått hundra år sedan ottomanernas folkmord på armenierna. Tallinna Linnateaters gästspel gick av stapeln i Esbo i januari i år.

www.espoonteatteri.fi
 

NYHETER


Sylvi
på turné 2015


Den unika samproduktionen mellan sju teatrar, den tvåspråkiga föreställningen Sylvi reser vidare. Vårsäsongen inleddes i Nyslott, fortsatte med premiär i Karleby (24.1) och härnäst Vasa (29.1) för att avslutas på Hangö Teaterträff i juni. Inalles blir det under våren sju finska städer och fjorton svenska, samt Oslo och en av huvudscenerna där, Det norske teatret. Vårsäsongen spelas Sylvi 43 gånger i Finland, 15 i Sverige och en gång i Norge.

Premiären för Sylvi gavs i Berlin den 17 juni 2014 på Ballhaus Ost. Finlandspremiären var på Klockriketeatern i Helsingfors den 22 augusti 2014. Sverigepremiär blir det den 8 april och Norgepremiär den 21 maj 2015.

Slutsaldot för Sylvi blir fyra länder och i alla huvudstäder där, sammanlagt 25 städer och tre festivaler: Korjaamo Stage, Scenkonstbiennalen i Malmö och Hangö Teaterträff. Totalt blir det 99 föreställningar för Sylvi.

Mer information:
teaterchef Dan Henriksson (Klockrike)
dan.henriksson(a)klockrike.fi | 040 703 30 08
www.klockrike.fi


Stort intresse för Vivica Bandler -pjästävlingen

Lilla Teaterns Vivica Bandler -pjästävlingen som utlystes i juni 2014 till förmån för ny finländsk dramatik och scenkonst har väckt ett stort intresse - över 100 bidrag skickades in. I pjästävlingen som Vivica Bandler utlyste år 1958, fick teatern 47 tävlingsbidrag. Walentin Chorell skrev då den vinnande texten Elden, som hade urpremiär på Lilla Teatern 19 september 1958.

”Glädjande många bidrag har kommit in, både på svenska och finska. Juryn kommer att ha ett stort men mycket intressant jobb framför sig. Det att vi fick över hundra bidrag tyder på att vi har en mycket stort potential bland pjäsförfattarna i vårt land”, konstaterar teaterns konstnärliga ledare Raila Leppäkoski.

Pjästävlingens resultat offentliggörs på hösten under jubileumsåret 2015, då Lilla Teatern fyller 75 år.

För mera information kontakta: Fredrik von Koskull, (09) 3940 373, 040 773 1071

www.hkt.fi/lillateatern


Juha Valkeapääs Executed Stories in Norway and Denmark


Performance artist Juha Valkeapää and his story-telling performance Executed Stories visit in Norway and Denmark during February and March. Performances take place in Barents Spektakel contemporary art festival in Kirkenes (5 Feb 2015) and Bora Bora Platform in Åarhus (14 Mar 2015)

Executed Stories tells the life story of a group of people that was either executed or became executioners. The viewing angle is constantly shifting between the different aspects of the execution; the person to be executed or the one performing the execution.

Executed Stories premiered at the Baltic Circle Festival in 2013. Performance in co-production between Juha Valkeapää, Baltic Circle Festival and international network SAMARA, with the support of the Long-term Network Mobility programme by the Nordic Council of Ministers

Links:
barentsspektakel.no
bora-bora.dk/en/


YOYO – You are On Your Own 3-7 Feb 2015 in Vienna


A performance by onemorequestion / Joonas Lahtinen u.a.

YOYO – You are On Your Own is been performed at the brut Wien performance centre on 3-7 February 2015. It is an odd, disturbing and funny performance that introduces you to a number of negative future scenarios and gives you strategies to enhance your chances of surviving any catastrophe. The performance in Vienna is staged in the basement beneath the church of Saint Ursula.

YOYO – You are On Your Own is an international coproduction between Punatonttu – Verein zur Förderung performativer Projekte, Kiasma Museum of Contemporary Art and brut Wien. YOYO is supported by the City of Vienna Municipal Department 7 for Cultural Affairs, ESKUS Performance Center Helsinki, Frame Visual Art Finland, the Embassy of Austria in Helsinki and the Finnish Institute in Germany.

YOYO – You are On Your Own premiered at the URB 14 festival in Helsinki last August.

Links:
http://www.brut-wien.at/programm/detail/1131/en/
https://joonaslahtinen.wordpress.com/yoyo-you-are-on-your-own/


Gnab Collective's Hamlet private performances in Denmark and Germany in February 2015

Gnab Collective’s Hamlet private performances will continue in 2015. In February one performer takes one spectator at a time to ponder Hamlet’s big questions in Denmark and in Germany.

Secret Hotel presents Hamlet private in the interpretaton of actress Nini Julia Bang in Mols on February 20th-22nd. For more, visit Secret Hotel’s website.

Actress Claudia Schwartz and Hamlet private have been invited to 100° Berlin Festival, held in Berlin between Febuary 26th – March 1st. For more, visit festival’s website.

The performance is based on Shakespeare’s Hamlet and his inability to act. Hamlet’s fundamental questions are also our questions. His hesitation is also our hesitation. In order to bring Hamlet closer to us, the performance leaves the traditional theatre context and meets its audience in a much more intimate way: the performance is done by one performer for one spectator at a time around a table in a bar or cafe. Without stage machinery purely by the actor’s own strength Hamlet private creates the play’s world directly in the imagination of the spectator. Performance concept is by Martina Marti, Cécile Orblin and Marion Maisano. All adaptations have been directed by Martina Marti.

www.gnab.fi


Ice Hole – New international on-line journal about Live Art opened on 16 Jan 2015


The Helsinki-based artists of Reality Research Center publish a new international on-line journal about Live Art. With ICE HOLE Finnish performance artists participate in the international discussion and offer a suggestion about the form and content of an on-line journal. Artists, researchers, writers and enthusiasts from everywhere are invited to write about Live Art.

The content of the journal includes both text and video works. The works have been either commissioned or created elsewhere and now published in new context. In the first issue Pauliina Hulkko, Professor of Theatre Work in Tampere University, writes about the material plasticity of experience. In the text Compost, Performance Artist Essi Kausalainen writes about her collaboration with plants. How working with plants has challenged her way of thinking and perceiving the world. In addition, three artists – Tomasz Szrama, Essi Kausalainen and Eeva-Mari Haikala – have been invited to produce a video work about one minute with a banana.

The alternating correspondent for the first issue is Live Artist Nora Rinne, currently living in St. Andrews, Scotland. In her video work Rinne addresses the atmosphere in Scotland after the vote on independency. And finally, we present video works from Artitsts Annette Arlander and Pasi Mäkelä.

The on-line journal will be published twice a year. During the year 2015 Live Artist and PhD Pilvi Porkola will work as the editor in chief.

ICE HOLE – Live Art Journal can be found in www.icehole.fi
facebook.com/IceHoleJournal
twitter.com/IceHoleJournal


EVENEMANG


Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna
Glöm inte kolla: Produforum


Sidestep Festival 3-2 Feb 2015, Helsinki


The Side Step Festival 2015 is teaming with bizarre birds of paradise, animal-like naked bodies, clowns of death, praying mantises, danced confessions and claims about the meaning of life and death.

Expressive and strong as well as tender and casual, the works in the festival programme explore large, universal themes. The programme discusses human beings and inner worlds, reflecting weirdness and the unknown.

www.zodiak.fi/sidestep


Hard Money – Grant workshop for professional artists 10 Feb 2015, Helsinki


When?
10.2.2015 15.00-18.00

Where?
International Cultural Centre Caisa, Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki

How to participate?
Free entrance. Max 40 participants.

Registration latest 8.2.2015: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1201872&chk=XZ55KUJD

What´s the programme?

14.30-  Registration & coffee, Caisa´s Festivity Hall, 1st floor

15.00   Welcome and short introduction to the days programme

Tomi Purovaara, Caisa, director

Jukka Hyde Hytti, Theatre Info Finland (TINFO), executive producer

Jaana Lindman, Caisa, cultural producer

15.10 Presentation: Helsinki City; Cultural and Library Committee’s grants

Presentation: Aurora database, funding opportunities in sciences, arts and culture

Participants to the clinics in 2 groups. Caisa´s 2nd floor.

15.30 Project plan, Jukka Hyde Hytti

Budget clinic, Jaana Lindman

Short break

16.45 Project plan, Jukka Hyde Hytti

Budget clinic, Jaana Lindman

18.00 Get together, drinks&snacks

Who organises?

Cultural Centre Caisa & Theatre Info Finland (TINFO)

Who are the specialists?

Jukka Hyde Hytti, Executive Producer of International Projects / TINFO

Jaana Lindman, Cultural producer / Caisa

www.caisa.fi


Eskus-klubi #3 14 Feb 2015 | Performance Center, Helsinki

On Saturday 14.2.2015, 18:00–22:00

Eskus - Esitystaiteen keskus / Performance Center
Puhdistamo (building 6), Suvilahti
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

#3! The third Eskus-klubi celebrates Valentine's Day on Saturday 14.2.2015.

Among others, there will be a performance by Anaïs Héraud, a French performance artist living in Berlin.

More information soon.

The event is free of charge. Welcome, bienvenue!

****
[ Eskus-klubi is an experimental event which is organized four times a year (2 x in the fall, 2 x in the spring). It consists of demo performances, ready performances, discussions and music, among other things. The concept is flexible and open to proposals. More info: www.esitystaide.fi/toiminta/tapahtumat/eskus-klubi ]

Fb event: www.facebook.com/events/709622202468851/

www.eskus.fi


In Touch – International networking and workshop 19-20 Mar 2015, Helsinki


Join this three hours dialogue about the new international network founded in 2013. With support from the Nordic Culture Fund and several private funds, the network is conducting information and network meetings in Denmark, Finland, Sweden and Norway in order to map and connect this field of contemporary theatre.

It will be an open research into discovering which companies are working within the approach and what the needs are in relation to the new network. The meeting will be structured in a way so that participants will also meet each other and be presented to companies from other countries.

Participants will gain more information about the five day artistic laboratory from the 8th – 12th of June 2015 in Stege -Denmark - which is open for applications: Fourteen international artists will meet and work together with travel, food and lodging paid for by the project.

In Touch meeting (pdf)

Introduction to Cantabile 2's artistic universe Authentic meetings within the Human Specific approach Workshop on Friday the 20th of March from 10-15
Eskus – Performance Center
Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki
for professional artists in cooperation with TINFO – Theatre Info Finland

This basic training is relevant for all kind of stage performers and for professionals working
with other art forms. The work during the workshop is focused on exploring interactivity and
intimacy in a scenic space, which is not necessarily a stage. Participants investigate how a
strong emotional response, transcending the daily state of mind, can be created in both performer and spectator.

Cantabile 2 is an internationally recognized company producing Human Specific works and
organizing the international Waves Festival – see more at www.cantabile2.dk

Workshop (pdf)


Hurra! -festival 22.-29.3.2015, Helsingfors | Esbo | Vanda | Grankulla


Festival för barn och unga i kulturhusen i huvudstadsregionen

För ytterligare information om festivalen kontakta producent Anna Rosendahl, 0403345230, hurraa.festivaali(a)hel.fi

www.hurraa.org


Critical Costume 2015 | 25-27 March, Aalto University, Helsinki


Critical Costume 2015 is the second event within the Critical Costume research project, originally initiated at Edge Hill University, UK in 2013 (see www.criticalcostume.com), and investigates costume practices as a means of critically interrogating the body in/as performance.

Registration to the event is now open! REGISTER HERE

25-27 March 2015, Helsinki, Finland
Aalto University, School of Arts, Design and Architecture

www.costumeinfocus.com



STIPENDIER OCH BIDRAG


Fler aktuella stipendier och bidrag: www.tinfo.fi/hakuja, TINFO-webbplats (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden


Dags att söka stipendium på SITE


Varje år utser SITE ett antal stipendiater som under ett års tid har möjlighet att vässa sitt konstnärskap. Vi erbjuder stöd för utveckling av både den konstnärliga verksamheten och hur du som konstnär skall organisera din verksamhet. Hos oss på SITE får du tillgång till coachning, skrivbordsplats, mötesrum, en veckas studiotid och en bas att verka från. En obligatorisk kurs i möjligheterna att utveckla sin verksamhet, s.k. OPM – Organisk process metod, anordnas under våren och omfattar tre heldagar, vilka du måste kunna avsätta. SITE Artist in Residens prioriterar konstnärer som har dokumenterat behov av både coachning och en fysisk arbetsplats.

För SITE-stipendiater och de konstnärer som repeterar i SITE Studio samt för dem som hyr kontorsplats på SITE är SITE både ett Kraftverk och den självklara Mötesplatsen.

Ansökan om stipendium, en A4 sida om dig själv och din verksamhet samt dina planer för det kommande året, mejlas till anne-sofie(a)sitesweden.se senast den 8 februari. Stipendiet löper från 1 mars 2015 till 28 feb 2016.

Hjärtligt välkommen med din ansökan!
Anne-Sofie Ericsson, verksamhetsledare SITE Sweden

www.sitesweden.se


Oskar Öflunds Stiftelse | ansökningstid 15.1.-15.2.2015


Stiftelsens ändamål är att stöda inhemsk allmännyttig verksamhet genom att utdela understöd åt personer och samfund som verkar inom vetenskapens och kulturens olika områden.

Ansökningstiden är 15.1–15.2.

Ansökan skall göras elektroniskt via denna webbplats (se Instruktioner för ansökan och Ansökan).

www.oskaroflund.fi


Kulturkontakt Nord: Nätverkstöd | sista ansökningsdag 23.2.2015

Du kan söka bidrag för nätverksbildning inom konst- och kulturfältet i de nordiska och baltiska länderna.

Samarbete med olika aktörer, utveckla partnerskap och lära sig av varandra är kärnan i ett nätverk. Ett nätverk utvidgar kontakter, utbyter erfarenheter och utvecklar kunskap och kunnande. Det fungerar även som en kulturell, konstnärlig och social struktur mellan organisationer, grupper och/eller individer.

Kortvarigt nätverksstöd:

  • bidrag för ettåriga nätverk
  • max € 20 000
  • kan utgöra högst 70 % av de totala kostnaderna
  • nätverket svarar själv för den övriga finansieringen och specificerar den i sin ansökan
  • ett välfungerande nätverk kan efter detta söka om bidrag till långvarigt nätverksamarbete

Långvarigt nätverksstöd:

  • bidrag för treåriga nätverk
  • max € 100 000
  • kan utgöra högst 50% av de totala kostnaderna
  • nätverket svarar själv för den övriga finansieringen och specificerar den i sin ansökan

Grundförutsättningar för ett nätverk

Ett nätverk skall bestå av partners från:
a) minst tre nordiska länder eller Grönland, Färöarna och Åland eller
b) minst tre baltiska länder eller
c) en kombination av minst tre partners från de nordiska länderna, Grönland, Färöarna och Åland eller de baltiska länderna.

På grund av kulturpolitiskt tungt vägande skäl kan man avvika från den här principen. Nätverket kan också omfatta partners som inte är verksamma i Norden eller Baltikum.

www.kulturkontaktnord.org


UKM: Konstnärernas sysselsättning, stöd till det fria fältet | sista ansökningsdag 27.2.2015


Understöden är avsedda för utvecklingsprojekt med vilka man främjar konstnärers sysselsättning och utkomst

Syftet med understödet är att förbättra konstnärernas sysselsättning och utkomst genom att stödja projekt som främjar samarbetet mellan olika aktörer och med hjälp av vilka man utvecklar nya modeller för kulturproducentskap. Konst- och kulturinriktade projekt i vilka deltar konstnärer, konstnärsgrupper, samfund inom konst och kultur och övriga aktörer (t.ex. kommuner, företag och övriga samfund inom andra branscher) utgör målgruppen. Enbart ett samfund med rättslig handlingsförmåga kan ansöka om understöd. En enskild konstnär eller en konstnärsgrupp kan inte ansöka om det här stödet.

Projekten kans ansluta sig till att utveckla samarbetet mellan aktörerna, att öka kunnandet i företagande och producentskap samt produktion, distribution, försäljning eller marknadsföring av verk. Exempel på samarbetsprojekt mellan olika branscher är t.ex. utvecklandet av nya produkter och tjänster liksom av ledningsfunktionen samt arbetsrelaterat välbefinnande.

Läs mer

www.minedu.fi


Kulturkontakt Nord: Kultur- och konstprogrammet | sista ansökningsdag 5.3.2015


Kultur- och konstprogrammet beviljar bidrag till projekt från alla kultur- och konstfält.

Kvalitet och nytänkande är väsentliga kriterier vid utdelningen av stöd.

Programmet har två delar, så kallade moduler.

Produktionsinriktad verksamhet

Denna modul är avsedd för projekt som satsar på kultur- och konstproduktioner samt kreativt arbete. Nyckelordet är innovation, vilket innebär utveckling och testning av nya idéer, koncept och processer.

Kompetensutveckling

Denna modul är avsedd för projekt som satsar på utbyte av information och kompetensutveckling för aktörerna inom kultur- och konstfältet. Detta kan ske i form av t.ex. seminarier, kurser eller workshops.

Läs mer

www.kulturkontaktnord.org


Ibsen Scholarship 2015 | deadline for applications: 30 April 2015


Funds amounting to NOK 1.000.000,- (approx. Euro 115.000,-/USD 129.000,- according to current rate) will be awarded to theatre projects worldwide.

Scholarships are applicable to individuals, organizations or institutions within the artistic and cultural community.

Scholarships guidelines:

  • The Ibsen Scholarships award innovative projects in the field of drama and performing arts.
  • The projects must act as incentives for critical discourse in regards to existential and society-related subject matters concerning Henrik Ibsen and his plays.
  • Applications are submitted electronically through www.ibsenawards.com.
  • Performances already staged are not eligible.

The Scholarships are awarded annually and the applications are subject to scrutiny by an appointed jury.

The Ibsen Scholarships were initiated by the Norwegian government and will be handed out for the 8th time in 2015.

Ibsen Awards has until now handed out 26 scholarships to projects in 21 different countries.

Application deadline is April 30th 2015.

The winners of The Ibsen Scholarships 2015 will be presented at Skien International Ibsen Conference at Teater Ibsen on October 14. and 15. in Skien, Norway.

For further information, statutes and application form, kindly visit our website www.ibsenawards.com.


ANSÖKNINGAR


Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja


SPIELART Festival Munich 23 Oct - 7 Nov 2015 | deadline 15 Feb 2015


Starting in 2010, the years were surprisingly marked by protests of very different types all across the globe. One novel aspect was that the rebellions took place in countries where one had not previously expected it: In the Arabian realm, in supposedly stabile regions such as Europe and the U.S., also in „emerging“ countries such as Turkey and Brazil, and recently in Hong Kong. In recent years, the SPIELART Theater Festival Munich has repeatedly presented artists and artivists in its programs who participated in the protests or were inspired by them. During the 2015 festival, with ART IN RESISTANCE we want to integrate a level of reflection as well as a reevaluation

Fro Open Call paper, go to: http://www.spielart.org/?n=294

Submission deadline: February 15, 2015

www.spielart.org


International Pantomime Festival MimaiLT 9-15 Nov 2015, Lithuania | deadline 15 Feb 2015


The first edition of the International Pantomime festival MimaiLT takes place from 9th to 15th of November 2015.  

Any professional theatre groups may send in their applications. The artistic range includes mime, physical, new circus, moving,  dance, pantomime genres and other forms of mime arts. The festival we are organizing for the very first time, so our focus is on small collectives and troupes.The programme will also be extended to include workshops, dicussions and lectures.

The goals of the festival are to deepen cultural tradition of pantomime, share the best experiences of the participants and develop creative partnership. The organiser is paying up to 90% for the expenses of the performances such as the artistic fees; travel costs; hotel; and  the required technical equipment at the performance place.  

Deadline: 15 February 2015

Please fill the form below
https://docs.google.com/forms/d/1TN7a78SAO8BXEk_j6Ubu0jPuWwJ4ATuyLoAW2YAvIj8/viewform

For any further information please contact: latanauska(a)gmail.co & evelina.br(a)gmail.com 


Call for Projects: CircusNext 2015-2016, France | deadline 27 Feb 2015


Application criteria:

  • No age limit.
  • Application as individuals or as a company (a legal structure or a formal company is not required)
  • Performances that have already been created are not eligible (no premiere planned before June 2016)

Applicants must:

  • Be resident in Europe
  • Not being currently studying in a circus school
  • Not have already been selected for previous Jeunes Talents Cirque / CircusNext awards
  • Be able to present a short work-in-progress
  • Propose their first or second creation project
  • Be available for the selection week and the public presentations
  • Not have received any subsequent creation subsidy from an Arts Council or equivalent

Deadline: 27 February 2015

Find all details online


High Fest 1-10 Oct 2015, Armenia | deadline: 31 Mar 2015


Dear Friends and Colleagues – HIGH FEST!

We are happy to announce that we are now opening our registration for the HIGH FEST International Performing Arts Festival, which will take place from 1st till 10th of October, Yerevan, Armenia! This year it will be the 13th edition!

We are the main festival on the territory of the former USSR Countries (except of Moscow). So, apply and be part of us! Our programs: Main program / Fringe Program / Student Program / Puppet Program / Memorial Program

This year it is the 100 year commemoration of the Armenian Genocide during the Ottoman Empire in 1915 and we will open a new program. No matter from which country we are, the genocide is a disaster. Art helps us reveal and speak about it to a larger audience. With this program we would like to speak about humans and violence. The performances can be in any genre: drama, or music or verbatim or puppetry or contemporary dance, etc.

Our application deadline is the 31st of March! We will be happy to answer any question, so don't hesitate!

How to Apply (PDF)

With the kind regards,
Mrs. Shoghakat Galstyan
Chief Coordinator
E-mail: sg(a)highfest.am
Tel/Fax: +374 10 53 62 33, Mob: +374 99 88 21 10
HIGH FEST International Performing Arts Festival / 1-10 October 2015
www.highfest.am


The Flare International Festival of New Theatre 13-18 July 2015, UK | deadline 31 Mar 2015

Scheduled to take place from 13-18 July 2015 at Contact Theatre, Z-arts, the John Thaw Studio Theatre and the Royal Exchange Studio in Manchester, FLARE15 will welcome 20 of the best new theatre groups and artists selected internationally to present a range of theatre experiences the like of which you will never have witnessed before.

Are you interested in what happens at the cutting edge of an art-form? At what some of the most creative and unusual minds around can do with theatre?

More information and application form


UNDERVISNING


Konstuniversitetets öppna universitet och fortbildning


Du kan studera vid Konstuniversitetet utan att vara inskriven på en av universitetets grundkurser. Konstuniversitetets öppna universitet är en möjlighet för alla som vill satsa på ett nytt yrke, utveckla sina yrkeskunskaper, bättra på sin allmänbildning, komplettera sin examen eller är intresserade av att bedriva universitetsstudier.
 
Konstuniversitetets fortbildning erbjuder utvecklingsmöjligheter för yrkesverksamma konstnärer och organisationer inom de konstnärliga områdena. Fortbildningstjänsterna bygger broar mellan arbetslivet och den undervisning, forskning och konstnärliga verksamhet som bedrivs på Konstuniversitetet.

Läs mer

www.uniarts.fi



twitter.com/tinfotweets