Att resa


Ni har fått en inbjudan och kommit preliminärt överens om syftet med och villkoren för resan. Planeringen inför resan börjar. Först är det bra att komma överens om en reseledare. Väljer ni flera måste ni göra en tydlig arbetsfördelning. En person ansvarar för alla resedokument (pass, visum, försäkrings- och vaccinationsbevis) och resebiljetter, en annan till exempel för orientering, kartor, stoppställen och logi samt fungerar som kontaktperson till den mottagande parten.

I god tid före resan, ta reda på om alla som åker med har ett giltigt pass. Vissa länder (bl.a. Ryssland) kräver att passet ska vara giltigt upp till 6 månader efter att man har lämnat landet. Inom Europeiska Unionen räcker en officiell fotoförsedd EU-legitimation, men allra enklast är fortfarande att ha med sig passet. Framför allt på flygplatser är man mycket noggrann. Ta reda på vilka personliga reseförsäkringar medlemmarna i arbetsgruppen har. Om ni tecknar en separat reseförsäkring, se till att varje resenär får en kopia av försäkringsavtalet (försäkringsnummer, uppgifter om försäkringsbolaget) som kan användas vid behov av hjälp. Det bra att ta kopior på alla resedokument och till och med på resebiljetterna för säkerhets skull.

Checklista för Ryssland och flera länder utanför EU: resebiljetter, resedokument (pass, visum, reseförsäkringsbevis, vaccinationsbevis), eventuella övriga försäkringsbevis, eventuella läkarintyg, att skaffa inbjudan (festivalarrangör eller mottagande teater), att ta visumfoton, att fylla i tulldeklaration (se Frakt och förtullning), att reservera logi (om inte mottagaren sköter det – ta i alla fall reda på namnet och adressen på stället där ni ska bo: det kan hända att man frågar efter det vid gränser eller vid en razzia om ni åker i egen bil), ordbok (det är nyttigt att lära sig det kyrilliska alfabetet inför en Rysslandsresa).

Ibland krävs ett visum för att få komma in i ett land. För vissa länder ska man skaffa det i förväg, för andra kan det köpas direkt vid gränsen.

I Finland finns det flera researrangörer som har specialiserat sig på Rysslandsresor (länkar nedan). Skriv en så tydlig resebeskrivning som möjligt (varifrån och vart, vilka som reser – vilka nationaliteter, när, med vilket transportmedel, vilken typ av logi ni vill ha osv.) och be om en helhetsoffert. Resebyrån ger er råd och tar hand om bland annat visumanskaffningen. Samtidigt får ni särskilda instruktioner kring er resa.

Väljer ni emellertid att arrangera resan till Ryssland på egen hand, avsätt tillräckligt med tid till att sköta alla ärenden. Beroende på er situation ansök antingen om ett engångsvisum (gäller 2–30 dagar) eller ett gruppvisum. Obs! I ett gruppvisum (minst 5 personer, max fyra dygn) kan man bara ha med finländska medborgare och gruppen ska resa med samma transportmedel åt båda hållen. Resemålet kan vara S:t Petersburg, Leningradområdet, Viborg eller Karelska republiken. Vid mer regelbundna föreställningsbesök kan ni ansöka om ett dubbelvisum (två resor till Ryssland inom tre månader) eller ett multivisum (1–5 år, max 90 dygn under 180 dagar). Syftet med resan och ansökningsgrunden för visum ska vara en affärsresa eller kulturella förbindelser. Blankett för visumansökan finns som bilaga.

Venäjän Viisumipalvelukeskus Suomessa (Russian Visa Application Service in Finland)

Det här kan också intressera dig

Mobilitet