08.04.2016
Europas avlägsna gränser, etiken och förtingligandet
Teater Viirus Lampedusa och samproduktionen mellan Klockriketeatern och Gertrudes ielas teatris 3 Musketeers - East of Vienna gav anledning till reflektioner kring dokumentärteaterns etik och identitetspolitik. Dokumentären är en farlig genre. Den postkoloniala konsten och konstforskningen har länge kämpat med dessa frågor. Hur ska man tala om ”de andra”? Hur undviker man att utesluta? Det goda syftet kan generera kladdig moralism och stereotypier. Det är lätt hänt att föreställningarna förtingligar människor och glömmer kontexten. Just precis av den här anledningen var de tre musketörernas resa öppen och fräsch. ”En för alla och alla för en!” Vem är denna ”ena” och vilka är ”vi”, för vem och emot vem? Vad kan vi göra, hurdant motstånd kan vi ge? Mikropolitik? Tända ljus till minnet av offren? Det är finlandssvenska teatrar som går i täten. Jo, och så gruppen Tredje Rummet i Åbo.
Ny drive inom musikteatern
Musikteater har alltför ofta betytt en immersiv kombination av anglosaxisk text, musik och koreografi där man med hjälp av en ”story” och teknologi skapat en wow-effekt. Vid sidan av importvaror behövs egen produktion, ett nytt tänkande. Och nu talar vi inte om något världsfrånvänt flummande.
Teaterhögskolans projekt Ny musikteater är något nytt i Finland. Nya librettister, dramaturger, kompositörer och koreografer presenteras, liksom nya sound och annorlunda wow-faktorer som balanserar över genre-gränserna. Blod behöver inte vara rött! Teaterhögskolans svenska elevers musikteaterproduktion Tragedi bjuder på detta nya wow. Det är åter fantastiska årskurs tre som är i farten. Som grund för dramaturgin ligger William Shakespeares tragedier och musiken svänger. Konceptet känns oöverträffbart. Detta hade troligen inte varit möjligt utan Svenska Kulturfonden.
Musikteater Kapsäkkis nya kammarmusikal Lintukoto, som upphovsmännen kallar ”aktualitetsmusikal” handlar om denna nationalismens, ytterligheternas och gatupatrullernas tid: ”Finland har aldrig varit någon idyll. Alltid har man våldtagit, slagits och dräpt, alldeles på egen nationell grund.”
Gemensam undervisningshelhet inom musikteater?
Nyligen utkom också en utredning, gjord av Minna Lindegren, där man kartlade de förväntningar som lärarna vid Konstuniversitetet och branschfolket har inför Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans eventuella gemensamma undervisningshelhet inom musikteater.
Det var ett nöje att läsa utredningen. Den gav röst åt de intervjuades mångahanda och motstridiga åsikter – anonymt. Den finska musikteaterns tillstånd verkar inte helt och hållet paradisiskt. Dock är man ense om att det finns behov av en flexibel undervisningshelhet som utgår från de studerande. Det är inte bara Sibelius-akademin och Teaterhögskolan som borde samarbeta: ta med också Bildkonstakademin, Aalto-universitetet. Multipla undervisningsmetoder, processinriktad inlärning, gränsöverskridande kurser – så ska det vara!
Våra sånger måste förändras… aborter och Kondo
Teatergruppen Rospuuttos föreställning Elonkehä – Laulujemme täytyy muuttua (ungefär ”Livets hjul – våra sånger måste förändras”) har ett i mitt tycke trösterikt namn. Jag kom att tänka på det då vi på Teaterinfo Finland satt och räknade ut vilken service vi klarar av att upprätthålla med ett minskat offentligt stöd. Informationscentralerna blir tvungna att tänka över sina funktioner, att göra prioriteringar, överväga sina satsningar. Är allt man hittills sysslat med nödvändigt? Nedskärningarna är, som väntat, ett faktum. År 2016 finns inte längre specialfinansiering för kulturexport. Jämfört med år 2013 har TINFOs grundfinansiering sjunkit med 19 %. Under åren 2014 och 2015 fick informationscentralerna så kallad kompensationsfinansiering. Någon sådan finns inte längre i sikte. Nu måste vi klara oss med 30 000 euro mindre i offentligt stöd. Det är klart att vi inte kan upprätthålla alla tidigare funktioner. Naturligtvis försöker vi, i mån av möjlighet, skaffa medel för projekten ur andra finansieringskällor. Detta är inget nytt. Det torde inte heller vara någon nyhet att vi försöker utveckla en egen ”intäktsmodell”.
Men det känns illa också. Vi blir tvungna att abortera en del planer. På en del av TINFOs funktioner kan vi tillämpa innehålls-fengshui eller kontors-kondo. Dags att utöva Marie Kondos metod!
Penninglotteri för konstnärer
Små symboliska gärningar har betydelse. Aura of Puppets är ett nätverk av dockteaterkonstnärer i Åbo. Aura of Puppets lottade ut 2 300 euro till två konstnärer utan krav på ansökan, arbetsplan eller rapportering.
Teaterbåten sjunker inte!
Upp och i väg till Svenska Teatern varenda kotte för en upplevelse att sjunka in i! Titanic är allt annat än en katastrof. Det är en uppståndelse, en ny början. En ny början var på sitt sätt redan föreställningen Sånger vid randen av ett grått hav. Om det är något som tar livet av teatern, så är det säkra kort. Är det inte just på detta sätt man bör reflektera över den finlandssvenska teaterns identitet, visa vad teaterns sökmotor kan vaska fram, försöka nå vidare mot det okända. Föreställningen visar också hur långt ifrån varandra de olika teatergenerationernas världar ligger.