23.09.2022

Scenmåndag Eva Kela

Eva Kela leder höstens Scenmåndagar

På Scenmåndagarna möts inspirerande gäster i samtal kring aktuella fenomen. Vi diskuterar ämnen och teman som är kopplade till Svenska Teaterns repertoar. Programledare för höstens Scenmåndagar är Eva Kela.

Svenska Teatern fortsätter med det framgångsrika konceptetet för Scenmåndag genom att anlita en moderator för våra Scenmåndagar på Svenska Teatern under en säsong.  I höst blir Eva Kela vårt ansikte utåt för samtliga samtal.

Eva Kela är en mångsysslare inom media som gjort radio och tv på både svenska och finska de senaste tjugofem åren. Hon bär på en bottenlös fascination för människan som kännande och agerande varelse. Att föra offentliga diskussioner om obekväma ämnen är det mest meningsfulla hon kan tänka sig. Eva leder Scenmåndagarna på Svenska Teatern med erfarenhet och iver. 
Hon är även med och utvecklar idéer och teman till våra populära scenmåndagar i samspråk med teaterns dramaturgiat.

På vilket sätt vill du sätta prägel på programmet, Eva?

– Jag vet faktiskt inget bättre än att diskutera och utbyta tankar med andra människor. Det betyder att Scenmåndag utgör en plattform för det jag älskar mest, och det hoppas jag att kommer att förmedlas till publiken. Jag upplever att det hör till människans skyldigheter att, ända till livets slut, orka och våga utmana sina tankemönster och åsikter. Jag tror att jag kan bidra med trygga ramar för djärva samtal.

Vad ser du mest framemot med Scenmåndagarna?

-Tillfredsställande diskussionhelheter på basen av vad de säger. Längtar efter att få lära mig något nytt av gästerna varje Scenmåndag den här hösten.

Och vad kan vi vänta oss av den första Scenmåndagen som är den 26.9?

– Det blir en afton där vi behandlar ett tema om åldrande i ett samhälle där vi strävar efter unga ideal. Vår ålder ger bara en anvisning om vem vi är och var vi är i livet. Att åldras är både en subjektiv och högst samhällelig upplevelse. Vi kan se framemot ett djuplodande samtal om livets förgänglighet med bland annat Elisabeth Rehn i panelen.

Tre följande Scenmåndagar handlar om detta:

24.10 – Papparollen i förvandling 
Hur skapas ett föräldraskap med föråldrade förebilder? 
Mera om temat i pjäsen: Aja, baja Alfons Åberg! 

21.11 – När ens partner dör 
Hur lär man sig att leva med sorgen?  Mera om temat i pjäsen: Innan avfärd 

12.12 – Den finlandssvenska eugeniken 
Vad vet vi om vår rasbiologiska historia?  Mera om temat i pjäsen: Själarnas ö

Läs mer

Det här kan också intressera dig

Tapahtumat Ilmoitukset Aktuellt Evenemang