31.10.2017
Finländsk pekingopera belönades i Beijing – intervju med Antti Silvennoinen
Den finländska pekingopera-gruppen Wusheng Company belönades med andra pris vid en internationell tävling i Beijing. Ett 10 minuters utdrag ur det framgångsrika verket Vartija –arjen sankari visades, ackompanjerat av en kinesisk teaterorkester, på Global Peking Opera Fans Contest. Sångerna framfördes på finska, vilket roade den entusiastiska publiken.
Wusheng Company, grundat år 2011 av Antti Silvennoinen och Elias Edström, säger sig vara den första professionella pekingopera-gruppen i Europa. De har studerat pekingopera och skådespeleri i Kina.
Vadå, pekingopera? Vi har intervjuat Antti Silvennoinen, som både spelar och regisserar samt fungerar som konstnärlig ledare för Wusheng Company.
Varma gratulationer med anledning av priset!
”Verkligen en ganska bra grej för oss, den där tävlingen. Det viktiga för oss var att få framföra ett utdrag ur någon av våra alldeles egna pekingopera-verk. Vi blir alltid jämförda med kineserna då vi gör kinesiska pjäser. Ett eget verk är ett sätt att profilera sig och jag tycker det är en naturlig utveckling i vår verksamhet.”
Det är överraskande att pekingoperan som konstform ”bara” är dryga 200 år gammal. Inom kinesisk kultur räknar man ju för det mesta i årtusenden.
”Pekingoperan är verkligen ”bara” 200 år som konstform, men dess rötter sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden. Pekingoperan är ett slags fusion av olika kinesiska teaterformer. Det viktigaste elementet, som skiljer den från andra former, är musiken.”
När jag som lekman ser på pekingopera ser jag främst den fartfyllda akrobatiken och de skickliga fysiska konsterna.
”Det är klart att pekingoperan många gånger är just detta. Men den innehåller också mycket annat: sång, recitation, dans, mimik och drama förstås. Framförallt är det teater, som handlar om komplexa karaktärer och deras känslor.
Kineserna tror att vi västerlänningar gillar just konsterna. Trots det måste man komma ihåg att alla virtuosa trick och de akrobatiska fäktningsscenerna är en del av berättelsen. Också i vårt verk för tricken och fäktningen berättelsen framåt och de har sina egna platser i dramaturgin.”
Hur föddes er finländska pekingopera, ”Vartija – arjen sankari” (ung. Vakten – en vardagshjälte)?
”Den föddes ur ett behov att göra något eget utifrån den teknik och de färdigheter som jag har skaffat mig. Jag hade redan länge iakttagit vakter i Finland och insett att de har ett liknande kroppsspråk som pekingoperans hjältar, kanske också i lite ironisk mening. ”Vartija” som hade urpremiär år 2013 är det första verket där vi sjunger på finska.”
(TINFO / Sari Havukainen 31.10.2017)