12.04.2022
Hangö Teaterträff 2022 – Programmet är publicerat!
Den 30:e Hangö Teaterträff ordnas 9–12.6.2022 i Hangö. Festivalprogrammet inkluderar fyra premiärer, inhemska och internationella gästspel och diskussioner kring teaterfältet. Under festivalen firas också Hangö Teaterträffs 30-årsjubileum.
”Efter en digital festival år 2020 och en inhiberad år 2021 är vi äntligen tillbaka i Hangö, där vår publik, våra artister, våra volontärer och alla som älskar Hangö Teaterträff äntligen får samlas igen i den samtida teaterns tecken. Just nu behöver vi kanske fira den levande konsten som mest. För i bästa fall kan teatern få oss att mötas, förundras och förälskas på nytt, vilket kan ge nya synvinklar på en minst sagt kaotisk omvärld.
Som konstnärliga ledare är vi både inspirerade och stolta över det mångsidiga program som vi skall fira Hangö Teaterträffs 30-åriga jubileum med. Publiken får uppleva ett tiotal scenkonstverk, ett brett diskursivt program och givetvis ett gediget klubb-program. Så vi vill hälsa alla hjärtligt välkomna till Hangö Teaterträff den 9–12.6. Vi kan lova en unika möten, i en unik skärgårdsmiljö”, hälsar festivalens konstnärliga ledare Tom Rejström och Jonas Welander.
Bland föreställningarna finns bland annat den nordiska gruppen Subfrau som med Blaue Frau skapar föreställningen This Is Not My Money. Urpremiären blir den legendariska gruppens 20-årsjubileum och sker naturligtvis på Hangö Teaterträff, där Subfrau inledde sin verksamhet år 2002. Andra urpremiärer inkluderar Asphodel Meadows av Sinna Virtanen, en hyllning till en lokal undervattensäng; Vattenkonsert av Valkeapää, Liimatainen och Pietiäinen som likaledes hyllar vatten; och den svenskspråkiga premiären av Toisissa tiloissa-kollektivets deltagande verk En samling av inbillade varelser.
Ett av den samtida, europeiska teaterns största namn, She She Pop gästar Hangö med den kollektiva monologen Besessen, som bearbetas för den lokala publiken. Andra gästspel inkluderar barnföreställningen Tidfri av UusiTeatteri och Konstuniversitetets Teaterhögskolans och Lidia Bäcks nyskrivna musikteater Private Dancer som genom elektropop tar upp frågor om att se och bli sedd. Under festivalen kan man också uppleva Exhibit av Emelie Zilliacus, Malin Nyqvist och Martin Paul, en föreställning vars innehåll är en hemlighet, samt Inspire / Conspire / Expire som Karolina Ginman och Rasmus Slätis skapar i samarbete med Fyrens Serviceenhet i Hangö.
För att fira den 30-åriga festivalen presenteras också specialprojektet Kanon, där scenkonstnärer från de finlandssvenska teatrarna samlas i Hangö för att under festivalens gång göra en nytolkning på ett historiskt verk från Teaterträffens 30-åriga historia. Med projektet utforskas den scenkonst som kanoniserats från 90-talet till idag, för att bättre förstå den samtida teatern och dess utvecklingspotential.
Utöver verken kommer Hangö Teaterträff att fortsätta med diskursivt program, som i år behandlar bland annat teatervetenskap, intimitet på scen och kritik. Festivalen är också den officiella starten på Kulkue-projektet med ett gemensamt seminarium som ordnas i samarbete med ANTI – Contemporary Art Festival och Baltic Circle.
Under festivaldagen delas också Antonia-priset ut till ett finlandssvenskt scenkonstverk som under det gångna spelåret stått ut med konstnärligt mod och mångfald. De nominerade föreställningarna meddelas under festivalveckan.
Hangö Teaterträffs webbsida har också förnyats. Sajtens grafiska element har designats av Linn Henrichson och själva webbsidan har förverkligats av Leena Lahti från La&La. Festivalens hemsidor kan beundras på https://www.hangoteatertraff.org/.
Hela festivalprogrammet finns här: https://www.hangoteatertraff.org/sv/program.
För mera information och intervjuförfrågningar:
Essi Brunberg
Informatör
+358 40 869 9466 / essi@hangoteatertraff.org