02.09.2024
Harriet Abrahamsson får Fredrika Runeberg-stipendiet
Årets Fredrika har på ett samhällsmoderligt sätt engagerat sig inom förebyggande arbete mot mobbning, våld och utanförskap. Harriet Abrahamsson är konstnären, dramatikern och skådespelaren som värnar om de svagaste. Nu belönas hon med Fredrika Runeberg-stipendiet på 10 000 euro.
Som konstnär, dramatiker och skådespelare har Harriet Abrahamsson under många år skapat för och med barn och unga, och hennes verk berör teman som identitet, döden och utanförskap ur ett barns perspektiv. Hon är också teaterpedagog vid Unga Teatern, där hon hjälper barn att identifiera och hantera känslor samt utvecklar sina samspelsfärdigheter för att lyssna och känna empati.
Harriets arbete är i linje med stipendiets syfte att uppmärksamma individer som strävar efter att skapa en mer rättvis och inkluderande värld.
Harriet Abrahamsson deltar i Harus och BRAVO!s kickoff i september
De skolor som är med SFV:s skolnätverket Haru och BRAVO! har möjlighet att delta i Harriet Abrahamssons verkstad under kickoffen i SFV-huset G18 i september. Verkstaden handlar om att hantera känslor genom drama- och konstterapeutiska övningar.
I höstens nummer av SFV-magasinet – som utkommer i mitten av oktober – får du läsa en kolumn av årets Fredrika.
Om Fredrika Runeberg-stipendiet
Fredrika Runeberg var författare och en av landets första kvinnliga tidningsredaktörer. I sina skrifter tog hon ställning för ogifta kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till skolgång, utbildning och arbete.
Inom Svenska kulturfonden finns Fredrika Runebergs stipendiefond. Fondens syfte är att bevara minnet av Fredrika Runebergs gärning och stimulera till den samhällsmoderlighet som var utmärkande för henne.
Stipendiet på 10 000 euro delas varje år ut på Fredrika Runebergs födelsedag den 2 september.
I stipendiekommittén finns representanter för:
Finlands svenska Marthaförbund,
Svenska kulturfonden,
Svenska kvinnoförbundet och
Svenska folkskolans vänner
(Teksten och bilden publicerades ursprungligen på Svenska Folkskolans Vänners webbplats den 2 september 2024