13.05.2024
Nära fjärran
En dramafestival på Sveaborg med historier från Bagdad, Helsingfors och Stockholm. Den 24 maj anordnas läsningar av två nordiska pjäser med historier från när och fjärran.
Lucas Svenssons dramatisering av Hassan Blasims novellsamling Irakisk Kristus och Astrid Menasanch Tobiesons pjäs När baba faller i poolen är klockan 23.47 skildrar båda historier om migration: I den ena förflyttar vi oss mellan Bagdad och Helsingfors med berättaren Hassan Blasim, i den andra berättar en ung person om sin fars känsla av att inte räcka till, om skam och om främlingskap i en ny hemstad.
Pjäserna läses av studerande vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. De har regisserats av Astrid Menasanch Tobieson och Janne Pellinen. Läsningarna efterförljs av samtal med arbetsgrupperna.
Utöver läsningarna diskuteras frågor kring migration, representation och ny nordisk dramatik i en panel bestående av filosofie doktor i teatervetenskap Rebecca Brinch och skådespelaren Marie-Lydie Nokouda, som initierat och leder projektet Black to Normal i Danmark. Samtalet leds av forskaren Karin Creutz.
Evenemanget är gratis men vi önskar att du anmäler dig till hela eller delar av programmet för att säkra din plats (Uppdatering 21.5: evenemanget är fullbokat)
PLATS: Nordisk kulturkontakt, på adressen Sveaborg B28
DAGENS PROGRAM:
12:30 Dörrarna öppnas
13:15 Gitte Wille, direktör för Nordisk kulturkontakt
13:30 När baba faller i poolen är klockan 23.47, av Astrid Menasanch Tobieson
14:30 Kaffepaus
15:00 Paneldiskussion: Migration, representation och ny nordisk dramatik
16:30 Kaffepaus
17:00 Irakisk Kristus, dramatisering Lucas Svensson
20:00 Dörrarna stängs
OM PJÄSERNA:
När baba faller i poolen är klockan 23.47, av Astrid Menasanch Tobieson
Regi: Astrid Menasanch Tobieson
Läsare: Selina Ukkonen och Edit Williams
När Miros baba får sparken från sitt jobb står familjen helt utan försörjning. För att få ekonomin att gå ihop tar baba i smyg ett jobb som event-maskot. Han skäms. Han får ett jobb på ett poolparty hos suedieeliten iklädd kanindräkt. Festen spårar ur och tillslut blir baba knuffad i poolen och sjunker sakta ner. Hur hamnade baba där egentligen? Hur blev allt så här från första början? I sin strävan att försöka återskapa den där kvällen börjar Miro minnas sitt och babas gemensamma liv. När baba faller i poolen är klockan 23.47 är en berättelse om att inte räcka till, om skam, om främlingsskap och längtan efter värdighet.
Irakisk kristus, dramatisering Lucas Svensson baserad på Hassan Blasims novellsamling med samma namn
Regi: Janne Pellinen
Läsare: Ivar Bremer, Larissa Barck, Joel Häggblom, Li Krook, Rebecca Strömsten, Rebecca Nugent, Ilmi-Emmi Wentzel, Salomon Z Patrik, Daniella Johansson de Laurentiz, Catarina Korkman, Mawlawi Rahem
I ett gränsland mellan minne och fantasi, i en brutal skildring av en rå verklighet, rör vi oss mellan Irak och Finland med berättelser där det surrealistiska och absurda också är helt realistiskt. Boken Irakisk Kristus kom 2013 och författaren, Hassan Blasim, som bor i Helsingfors, ansågs då ha revolutionerat den arabiska litteraturen – från Finland. År 2014 fick Blasim sitt internationella genombrott när The Independent utnämnde Irakisk Kristus till årets bästa översatta bok. Lucas Svenssons dramatisering – i vilken han tagit fasta på bokens tematik kring inre och yttre exil, berättande, litteratur, tro, magi, våld, krig och sex – fick sin urpremiär på Teater Galeasen i Stockholm år 2020, och lovordades av kritikerna.
OM DELTAGARNA
Hassan Blasim är författare, poet och filmregissör och har kallats för ”den kanske bäste nu levande arabiska författaren”. Han slog igenom internationellt med den prisade novellsamlingen Irakisk Kristus. Blasim är född i Irak, men numera bosatt i Helsingfors dit han kom som flykting 2004. Berättelserna i Irakisk Kristus skildrar det infernaliska tillståndet i dagens Irak, och för tankarna till magisk realism, till Kafka och Borges, men också till den arabiska sagotraditionen.
Rebecca Brinch är filosofie doktor i teatervetenskap och studierektor på Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen rör sig kring teater och migration, med fokus på samtida scenkonst, teater för unga, barnkultur och föreställningsanalys. Under 2023 arbetar Brinch med det postdoktorala forskningsprojektet
Att gestalta migration.
Karin Creutz är forskare och universitetslärare vid Svenska social och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Creutz har bedrivit autoetnografisk forskning om hatretorik och studerat stereotyper, polarisering och dialog. Hon har utbildat myndigheter och icke-statliga organisationer om social hållbarhet, diskriminering, konflikter och kommunikation. För närvarande arbetar Creutz i ett projekt om språkbaserat hat mot språkliga minoriteter med hjälp av massdatametoder och undervisning i etik för socialarbetare.
Marie Kajava är dramatiker och dramaturg. Hon har skrivit pjäser som Nälänhätä, Pussycat som fick sin urpremiär under namnet Hylje, och nu senast Undress me, then. För pjäsen som handlar om klimatförändringens inverkan på nomadliv, utförde Kajava intervjuer med nomadfolk i Marocko, vid gränsen mellan Benin och Niger, och i Kenya. Kajava arbetar också som timlärare i dramaturgi på Konstuniversitetets Teaterhögskola. Utöver sitt konstnärliga arbete arbetar Kajava med mänskliga rättigheter och flykting- och utvecklingsfrågor.
Astrid Menasanch Tobieson är dramatiker, regissör, skribent och utbildad skådespelare. Menasanch Tobieson dramatiker- och regi debuterade 2012 på Orionteatern i Stockholm, och samma år startade hon tillsammans med Denise Olsson scenkonstfrigruppen Stå!Gerillan som hon var konstnärlig ledare för fram till 2017. Menasanch Tobieson rapporterar om Europas samhällsutveckling – med Spanien som ett av många exempel – i Aftonbladet, Sveriges Radio, Expressen och SvD.
Marie-Lydie Nokouda är utbildad skådespelare från Århus Teater. Hon debuterade med Sne på Husets Teater i Köpenhamn 2014, och har därefter spelat i otaliga föreställningar. Hon har också haft roller inom film och TV. Nokouda har initierat och leder
Black to Normal -projektet som sedan år 2021 presenterat nya BIPOC-röster för det danska scenkonstfältet under tre festivaler. Målsättningen för Black to Normal är att skapa en plattform där BIPOC-konstnärer kan uttrycka sin kreativitet och få en möjlighet att visa sina verk för en bredare publik.
Janne Pellinen är regissör. Han har arbetat under flera år brett både inom det svensk- och finskspråkiga teaterfältet och är regelbundet timlärare i regi på Konstuniversitetets Teaterhögskola. Pellinens regi av Unga Teaterns uppsättning Fem mål mat vann Antonia-priset år 2021.
Lucas Svensson är dramatiker och dramaturg utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm. Svensson är en av de mest spelade och prisbelönta svenska dramatikerna. Totalt har han skrivit ett femtiotal pjäser med stor genrebredd och flera av dem har översatts till en rad olika språk. Hans pjäser har spelats i bland annat Tyskland, Finland, Danmark, Norge, Serbien och Ryssland.
ARRANGÖRER:
Konstuniversitetets Teaterhögskola, Nordisk kulturkontakt, Teaterinfo Finland TINFO och med understöd av Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto (genom projektet Världen på scenen).
Världen på scenen -projektet (2022-2024) har initierats av Suomen Kulttuurirahasto, och koordineras av TINFO. Projektets målsättning är att stöda översättningar och urpremiärer av utländska pjäser från språkområden som ofta hamnar i skymundan.
Foton av Katja Bohm, Saga Berlin och Matilda Rahm