06.09.2023

Tre Rum. Foto: Klara G

Ny teknik ger scenkonstupplevelse på tre scener, i tre länder – samtidigt!

Föreställningen Tre Rum gör något som tidigare aldrig gjorts på en teaterscen – den framförs i tre länder samtidigt. Med en fysisk skådespelare på varje scen, möts tre skådespelare inför tre olika publiker. Premiär i Jakobstad, Sundsvall och Trondheim den 12 september – simultant. Föreställningen spelas 12-16.9, varje kväll kl 19.

I Tre Rum länkas för första gången skådespelare samman över tidszoner och landsgränser för att spela med varandra utan skärmar. Här spelar Maria Salomaa i Finland, Margareta Stone i Sverige och Ida Ingels i Norge med i samma pjäs samtidigt trots att de befinner sig på scener i olika länder. En huvudkaraktär kommer alltså att finnas på plats fysiskt på en scen i respektive land medan de två skådespelarna som spelar på distans från andra scener projiceras på scen genom transparenta skärmar. Allt detta tack vare kommunikationsteknik med minimal fördröjning av ljud och bild. 

 –Trots att pjäsen är specialskriven för just den här tekniska möjligheten är det berättelsen och relationerna som står i fokus – tack vare tekniken och inte tvärt om. När vi kan länka ihop våra liv och länder ser vi också de gemensamma nämnarna hos varandra. Att man på andra platser i världen, på exakt samma tid, brottas med samma eviga problem – att vara människa. Alla de små val som tillsammans bildar livet, säger Filip Alexanderson, manus och regi.  

Tre Rum handlar om de avgörande livsvalen. Om det stora i det lilla.  
 
– ­Jag hoppas att publiken kan få uppleva en existentiell känsla av samhörighet med varandra, vare sig de är yngre, äldre, har föräldrar eller är det själva. Att de ska tänka på sina livsval, inspireras att kanske göra nya. Det är aldrig för sent att lappa ihop en trasig relation, eller att ge sig ut på ett nytt äventyr, säger Filip Alexanderson. 

Tre Rum har utgjort grunden för testning av låglatensteknik inom nordisk scenkonst i samarbetsprojektet Innovative Rooms. Projektparter är Riksteatern i Sverige, Tromsö kommun i Norge och Centria yrkeshögskola i Finland. 

I föreställningen talas rikssvenska, finlandssvenska, norska och finska. Föreställningen textas på finska, svenska och norska via mobilapp som publiken kan använda själv.  

I Finland kan föreställningen ses i Schaumansalen i Jakobstad. Premiär spelas 12.9 kl 19 och föreställningen spelas fram till 16.9.2023 kl 19.

Biljetter kan köpas via https://www.netticket.fi/tre-rum .

Biljett 25 €
Pensionär, arbetslös 20 €
Studerande 10 €
Gruppbiljett 20 €, minimi 10 personer

Längd 1,5 h, ingen paus

Konstnärligt team 

Manus: Filip Alexanderson   
Regi: Filip Alexanderson   
Scenografi: Marika Feinsilber   
Kostym: Frida Hultcrantz   
Maskdesign: Linda Sandberg   
Ljuddesign: Anton Söderberg   
Dramaturg: Alexander Charlamov   
Idé och konstnärlig koordinering: Andreas Brännlund   
Research och idéarbete: Andreas Westerberg  

 

Samarbetspartners: Schaumansalen/Jakobstad, Karleby Stadsteater, Rosendal Teater, Trykkeriet Scene, Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Sundsvalls kommun, Teater Västernorrland, Scen Sundsvall, North Cultitude6263, Artplant. 
 
Med stöd av Kulturrådet (Sverige), Kulturfonden Sverige-Finland (Sverige) Nordisk kulturkontakt, Nordiskkulturfond, Trøndelag Fylkeskomune,(Norge )Sparbanken 1(Norge), Trondheim kommune (Norge), Svenskakulturfonden (Finland), Undervisnings- och kulturministeriet (Finland) och Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto(Finland). I samarbete med Epson, Net Insight, Remote North (NCDP),Mobile Links och regionala nätägare som Servanet, Norrsken, Härjeån, Ren Röros, NTE, JNT, Keskikaista och de nationella akademiska nätverken Funet, Sunet och Sikt. 

Vid frågor, kontakta Ann-Cathirine Fröjdö, Ann-Cathrine.Frojdo@riksteatern.se, +46 7063 75 976.

Det här kan också intressera dig

Mobilitet Evenemang Nyheter