17.08.2021

Dramatikerpris

Pristagarna för det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden

 

Erik Kiviniemi får första pris för Bladis pojkan. Pipsa Lonkas pjäs Fyra dagar av närhet i översättning av Sofia Aminoff får andra pris.

Pristagarna för det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden fick traditionsenligt sina pris med motiveringar på Svenska Teaterns spelårsöppning 2021/2022. Priset delades ut av Stipendie- och fördelningsnämndens ordförande Henrika Franck, som även sitter i teaterns styrelse. Priset delas ut årligen till dramatiker som under det senaste året utmärkt sig på det finlandssvenska teaterfältet.  Finalisterna valdes i samarbete med en extern jury, som koordineras av dramatikerföreningen Labbet. De båda vinnande bidragen utkommer av Labbet i bokform idag.
 
Stipendie- och fördelningsnämnden vid Svenska Teatern har beslutat att från Lagman T.J. Boismans donationsfond premiera följande dramatiker:

Erik Kiviniemi för
BLADIS POJKAN

Prissumma 8.000€

Motivering:

”Erik Kiviniemi tar oss ner till en av teaterns grundsituationer: den enskilda människan som ställer sig inför de andra och med sin röst och sin kropp gestaltar en historia. Bladis pojkan lyser av lust till, och tro på, möjligheterna i det berättandet. Pjäsen synliggör också hur språket bär berättelsen i lika hög grad som den fabel som återges.”

Pipsa Lonka för
FYRA DAGAR AV NÄRHET

Prissumma 6.000€

Motivering:

” Pipsa Lonkas text, i Sofia Aminoffs översättning, är vacker och utmanande, både till sin form och till sitt tankeinnehåll. Det är en oerhörd väl genomförd pjäs där språk och idé dras till sin spets. Det är en pjäs som både är stark som text i sig själv och öppnar enorma möjligheter för den som är vågad och nyfiken nog att ta sig an den på scen.”


Lagman T.J. Boismans fond som förvaltas av Svenska Teatern grundades år 1917 av lagman Toivo Johannes Boisman och syftet är att premiera ett under de närmast åren av finländsk man eller kvinna på svenskt språk författat alster, som under spelsäsongen med framgång uppförts

Det första Boismanska pjäspriset tilldelades för över hundra år sedan…Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd har utdelat det efter lagman Toivo Johannes Boisman uppkallade Boismanska pjäspriset sedan 1919. Först tillföll priset pjäser som sattes upp på Svenska Teatern under det gångna spelåret, senare har priset också utdelats till pjäser uppsatta på andra teatrar. De två pjäser som finns med i antologin har blivit belönade med det Boismanska priset år 2021.Stipendie- och fördelningsnämnden gav också i år Labbet r.f. i uppgift att kartlägga samtliga uruppföranden under det gångna spelåret, och att därefter utse en jury av sakkunniga för nomineringsprocessen.

Antologierna kan köpas från och med idag av Labbet.fi

 

Det här kan också intressera dig

Palkinnot Uutiset Dramatik Aktuellt Prisen