07.11.2013
Publikarbetet har blivit en del av teaterns vardag, 1351 evenemang våren 2013
Ny statistikinformation: publikarbetet har blivit en del av teaterns vardag, 1351 evenemang våren 2013
Teaterinfo Finland (TINFO) har för första gången samlat in information från teatrar i Finland om deras publikarbete. Statistiken gällande publikarbete kommer att publiceras som en del av den Teaterstatistik som TINFO sammanställer varje år. Den här gången fick 47 talteatrar som omfattas av lagen om statsandelar frågor om sitt publikarbete. Resultatet är att nästan alla talteatrar som får statsandelar bedriver publikarbete och att det finns synnerligen många olika former av publikarbete. 40 talteatrar som får statsandelar bedriver publikarbete och under året ordnade dessa teatrar totalt 1351 evenemang som kan räknas som publikarbete under ett halvår, dvs. våren 2013. Publikarbetet har i allt större utsträckning blivit en del av teatrarnas verksamhet.
Det verkar sannolikt att publikarbetet är ett av de delområden som bedöms i det incitamentsystem för statsandelsinstitutioner som undervisnings- och kulturministeriet (UKM) håller på att utveckla. Enligt UKM:s kulturråd Katri Santtila kommer ministeriet ännu under år 2013 att skicka ut det beredda förslaget om kriterier som ska uppfyllas och tidtabeller för ibruktagande av systemet till statsandelsteatrarna på remiss.
Med publikarbete avses verksamhet som teatrarna bedriver i syfte att fördjupa relationen mellan teatern och publiken.* Publikarbetet är vanligen kostnadsfritt och kan ofta vara förknippat med en föreställning som för tillfället ingår i programmet.
Publikarbete kan i sin mest okomplicerade form vara s.k. kulissrundturer, d.v.s. rundturer i huset som intresserade kan delta i. Men teatrarna ordnar också omfattande projekt, workshop-serier, skriv- och teaterkurser, öppna repetitioner, diskussionstillfällen eller möten med upphovsmän eller sammanställer kompletterande material till föreställningarna. Målet är att på ett eller annat sätt få med publiken i teaterns kreativa processer och på så sätt bidra till växelverkan mellan teatermakarna och de som upplever föreställningarna.
Målgruppen är i många fall barn och ungdomar, ibland riktas publikarbetet till lärare, och ibland till människor som behöver särskilt stöd. Karakteristiskt för publikarbetet är också att teatern flyttar ut ur teaterlokalerna, till exempel till skolor och anstalter.
Många talteatrar som omfattas av statsandelar har en särskild publikarbetare, som kan ha en dramainstruktör- eller dramapedagogexamen. Skräddarsydd utbildning för publikarbetare har också arrangerats under 2000-talet i samarbete mellan olika läroanstalter och teatrar. Utbildning behövs, eftersom publikarbetet kräver en kombination av konstnärligt och pedagogiskt kunnande.
Jaana Taskinen, publikarbetsansvarig vid Q-teatern, har både en lämplig högskoleutbildning och mycket lång erfarenhet av publikarbete. Våren 2013 ordnade Q-teatern 115 publikevenemang, av vilka de flesta var riktade till skolelever och unga:
- Publikarbetet är ett fönster till en annan värld och ger unga möjlighet att uppleva något som de sannolikt inte skulle ha upplevt annars. För teatern innebär publikarbetet att hålla dörren öppen, ständigt och på riktigt även för dem som inte självmant sätter sig i salongen, berättar Jaana Taskinen om Q-teaterns publikarbete.
Publikarbetet kan också ingå i arbetsbeskrivningen för någon annan anställd vid teatern. Traditionellt har några skådespelare eller teatersekreterarna ansvarat för teaterns åtgärder för att stärka relationen mellan teatern och publiken.
Publikarbete vid talteatrar som omfattas av statsandelar våren 2013, statistik [BILAGA]
*Yleisö ja teatteri uuteen suhteeseen. Ylös – ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen -hankkeen loppujulkaisu, 2010.
http://www.yleisotyo.fi/uploads/pdf/Ylos_loppujulkaisu.pdf
Mer information om teaterstatistik ger:
TINFO/direktör Hanna Helavuori, +358 9 2511 2121, hanna.helavuori(at)tinfo.fi