22.12.2023

Stiftelsen Wasa Teater

Årets pristagare är Josephine Derghokasian & Kurt Rusk

Stiftelsen Wasa Teaters pris för främjandet av scenkonsten i Österbotten har inrättats för att uppmärksamma personer eller grupper som på ett föredömligt sätt bidragit till att utveckla den levande scenkonsten och intresset för teater i Österbotten.

Vid valet av pristagare tas hänsyn till förmågan att:

  • Utnyttja det egna kunnandet för att finna fördomsfria och nyskapande lösningar
  • Ta upp dagsaktuella frågor och händelser
  • Väcka publikens uppmärksamhet
  • Stärka den regionala identiteten och bilden av Svenska Österbotten

Öppen nominering

För första gången delas årets pris ut genom en öppen nominering. Nomineringen har skett på Wasa Teaters webbsida, och har varit öppen för allmänheten. En kommitté bestående styrelsemedlemmar och externa sakkunniga har på basen av nomineringarna föreslagit årets pristagare för Stiftelsen Wasa Teaters styrelse. Styrelsen beslöt på sitt möte den 20.12.2023 i enlighet med kommitténs förslag att årets pris för främjandet av scenkonsten i Österbotten delas ut till två personer.

Årets pristagare

Wasa Teaters maskföreståndare Josephine Derghokasian tilldelas Stiftelsen Wasa Teaters pris för sitt hängivna och mångåriga arbete på Wasa Teater. I sitt konstnärliga och kreativa arbete ger hon sitt allt för allt leva upp till devisen Lokala upplevelser i världsklass.

Hon är mycket mån om att perukerna håller den högsta tänkbara klass, och tillverkar dem oftast själv, hårstrå för hårstrå. Hon har hand om helhetsdesign för många stora produktioner och hon står bakom flera av de makalösa förvandlingar som vi sett på Wasa Teaters scen.

samt

Den tidigare läraren och föreståndaren för Taklax skola Kurt Rusk tilldelas Stiftelsen Wasa Teaters pris för sina hängivna insatser både med att redan år 1987 föra in drama i skolundervisningen och för sitt mångåriga engagemang inom Taklaxrevyn. Genom sitt naturliga sätt att hjälpa elever att utmana sig själva har Kurt för många blivit en oumbärlig lärare.

För hans långvariga och mångsidiga bidrag till teaterkonsten, från skolscenen till de lokala revyerna, är Kurt Rusk en värdig mottagare av priset för att främja teaterkonsten och stärka den regionala identiteten.

Utdelning på Trettondagssoarén på Ernst den 6.1

Priserna kommer att delas ut av stiftelsens ordförande Maria Östergård Käld den 6.1 på Restaurang Ernst Salonger då traditionen med trettondagssoaré återupptas. Prissumman är 2500 euro per person.

För mera information kontakta Stiftelsen sekreterare Simon Ventus, 044 54 24 340

Det här kan också intressera dig

Palkinnot Uutiset Aktuellt Prisen Nyheter