05.02.2013

TINFO e-Nytt 1 / 2013

DET HÄR ÄR TINFO E-NYTT

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

EVENEMANG

ANSÖKNINGAR

LEDIGA UTRYMMEN

DET HÄR ÄR TINFO E-NYTT

TINFO e-Nytt är ett nyhetsbrev som börjar utkomma cirka en gång i månaden. I brevet publicerar Teaterinfo Finland (TINFO) intressanta nyheter, evenemang och information om stipendieansökningar för teaterproffs på svenska.

Dessutom publiceras TINFOs direktör Hanna Helavuoris jobbdagboksanteckningar, kända för många från TINFOs finskspråkiga infobrev.

I fortsättningen kan du alltså skicka oss meddelanden om sådant som, utöver finländska teaterproffs och personer som följer branschen, även skulle kunna intressera kollegorna i Sverige.

Skicka meddelandena till: tinfo(at)tinfo.fi

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK


TINFO PÅ SVENSKA

TINFO kommer i fortsättningen att erbjuda teaterfolket fler tjänster på svenska. Vi har TINFO e-Nytt med aktuella meddelande och TINFOs verktygslåda för internationell mobilitet, som nu finns på vår webbsida även på svenska. Även instruktioner och blankett för att ansöka om TINFO-stipendier  till stöd för översättning av pjäser finns på svenska.

Dessa är små symboliska handlingar. Vi vill undvika inskränkt tänkande och att bygga bunkrar. Det vore sorgligt om det svenska språket skulle förminskas till något som bara används i privata samtal inom fyra väggar. Det är också fråga om teateridentiteter. Nyhetsbrevet är särskilt viktigt för vår unga finlandssvenska teatergeneration. Dessutom kan det finnas spänningar på fältet som TINFO e-nytt kan hjälpa att hantera.


DEN PRAGMATISKA IDEALISTENS AVGÅNG ÄR ETT NÖDROP OCH EN STORMVARNING

Teater blir sällan nyhetsstoff i tv:ns huvudnyhetssändningar eller behandlas i en tidningsledare. I tidningen Etelä-Suomen Sanomats ledare den 26 januari kommenterade man att Maarit Pyökäri, chefen för Lahtis stadsteater, övergår till att bli chef för Tammerfors Arbetarteater.  I Yles halvnionyheter den 28 januari berättades i sin tur att en del stadsteatrar kämpar för sin överlevnad och att Pyökäri fick nog av teaterns ständigt pågående ekonomiska knipa. ”Den ekonomiska situationen bidrog helt klart till beslutet. Jag bara kände att det räcker nu”. Teaterns scenteknik renoverades 2009, och efter det gick Lahtis stad och höjde lokalhyrorna. Staden tar mer än vad den ger och en ond cirkel för teatern är ett faktum: spar du så tar de ifrån dig.

Etelä-Suomen Sanomat betecknar den pragmatiska idealisten Pyökäris avgång som en allvarlig signal: även om Pyökäri inte är den första teaterchef som plågas av en ansträngd ekonomi, ska hennes avgångsbesked ses som en stormvarning.


DRAMASLAM, EN PARTIKELACCELERATOR

DramaSlam fungerar som den bästa av trailrar. En tio minuters snutt av pjäsen, uppläst av författaren, får en att bli fast. Siim Nurkliks pjäs Lever jag på Klockriketeaterns Diana-dramafestival i januari väckte känslan att jag bara måste, måste få den. En annan monologsnutt handlar om ett icke definierat berättarjag som varit full och raggat upp en kvinna vid bardisken. De hamnar i säng och monologen beskriver hur berättarjaget klär av tjejens kläder lager på lager. Fasen, denna text måste jag bara få, nu kom den, precis nu. Denna skulle jag vilja höra och uppleva i sin helhet.

Klockrikes Diana-festival erbjöd även ett annat möte, nämligen monodramat In Spitting Distance av den palestinska skådespelaren och dramatikern från Israel, Taher Najib. Den handlar om en palestinsk skådespelare med israeliskt pass som reser hem från Paris på minnesdagen för den 11 september. Vad innebär det för den egna identiteten att vara en palestinier med israeliskt pass?


FÖR FINLÄNDSKT? VAR FINNS REGISSÖRERNA?

I det senaste numret av nättidningen från den internationella organisationen av teaterkritiker Critical Stages skriver den sydkoreanska teaterkritikern, ordföranden för den internationella organisationen och professorn i teaterskolan vid Koreas konstuniversitet Yun-Cheol Kim om teatern i Finland. Hans första bekantskap och intryck av finländsk teater baserar sig på de sex föreställningar han såg på Stage-festivalen. För Yun-Cheol Kim framstår Finland som dramatikens och dramatikernas land. Här hittade man alltså ingen fysisk eller visuell teater, närmare bestämt regissörens teater.

Yun-Cheol Kim är förvånad över den stora populariteten av en sådan språkligt inriktad, filosofisk och anspråkslös teater. Till det söker han förklaringar i hurdana vi finländare är. Men det var ändå ingen helt onödig visit: ”de dramatiserade läsningarna”, 12 Karamazov och Jessica’s Cub (Jessikan pentu), fick mannen att börja reflektera på ett nytt sätt över förhållandena mellan det moderna och det postmoderna, den verbala och den fysiska teatern och den berättande teatern och performansen. Yun-Cheol Kim valde den form som Jessica’s Cub representerade. Hurra!

TINFO AKTUELLT

TINFO, din blivande samarbetspartner till ett internationellt projekt eller evenemang?

Teaterinfo Finland (TINFO) är ett internationellt rådgivnings- och informationscentrum som ger teaterkonstnärer råd kring internationalisering, agerar som mentor till producenter och direktörer hos teatrar och festivaler med internationell verksamhet samt erbjuder stöd och uppmuntran till teaterorganisationer, agenturer och övriga professionella aktörer inom teaterbranschen.

TINFO deltar i och är med att utveckla internationell verksamhet inom teaterbranschen på bred front bland annat genom att stödja nyexaminerade konstnärer och producenter samt att vara en professionell samtalspartner för erfarna veteraner.

TINFO intresserar sig för projekt och evenemang som är utvecklande för teaterbranschen och där TINFO hoppas skapa mervärde. Projektet eller evenemanget kan vara en festival som genomförs av en huvudproducent, en internationell samproduktion, ett showcase, en workshop eller en annan typ av utbildning. TINFO bidrar till de gemensamma projekten med sina arbetsresurser och sin expertis. Beslut om större samproduktioner eller partnerskapsidéer för det kommande året fattas i regel alltid senast i slutet av oktober i innevarande år. Utomlands är TINFOs nära partner Finlands kulturinstitut och representationer som administreras av Finlands utrikesministerium.

För TINFOs internationella rådgivning och information ansvarar TINFOs direktör och chef för internationella ärenden. Internationell kommunikation sköts i samarbete med TINFOs informatör.

Mer information:
TINFO / Jukka Hyde Hytti, chef för internationella ärenden, jukka.hytti(at)tinfo.fi


TINFO-stipendium för översättning av pjäser


Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut stipendier för översättning av finländska pjäser.
År 2013 delar TINFO ut 25 000 euro. Vid bedömningen läggs tonvikten på framförandet av pjäsen utomlands.

Man kan fortgående ansöka om ett TINFO-stipendium. Den expertgrupp som beslutar om TINFO-stipendiet sammankommer 4-5 gånger per år.

Om TINFO-stipendiet ansöker man med formuläret nedan. Sökande kan vara till exempel dramatiker, agenturer, teatrar, festivaler eller översättare.
TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.


TINFOs verktygslåda för internationell mobilitet

Har ni fått inbjudan till att gästspela utomlands? Behöver ni råd? Vad ska man beakta när man vill ut på internationella teaterscener?

TINFO bjuder på en verktygslåda för mobilitet underlättar starten genom att ge konkreta exempel på avtal och budgetar samt andra beprövade metoder.


NYHETER

En familj (Perheenjäsen) turnerar i Sverige 5.-19.3.2013


När teaterbranschen i Finland delade ut sitt Thalia-pris för bästa föreställning 2011 var det den unga, finska dramatikern Milja Sarkolas och Teatteri Takomos uppsättning av En familj (Perheenjäsen) som valdes ut som vinnare. Genom projektet Scen utan gränser kan Riksteatern nu turnera med pjäsen som kommer att spelas på finska och textas till svenska. En familj turnerar 5-19 mars 2013 inklusive sju orter från Botkyrka till Uppsala.

En familj (Perheenjäsen) är en stark uppväxtskildring om en familj som väljer jobbet istället för varandra. Ett drama med självbiografisk utgångspunkt. Det handlar om teater, skådespelaryrket och om att vara barn till en skådespelare. Milja Sarkola är dotter till en framstående finländsk skådespelare och teaterchef och hennes personliga berättelse om relationen mellan en far och en dotter, offentlighet och generationsklyftor har hyllats för hur den har överförts till något allmängiltigt.

I juryns motivering till Thalia-priset kan man bland annat läsa:
”… en intressant och fräsch dramatext. Föreställningen, som utgår från den, är ett pricksäkert, känsloväckande och behärskat scenkonstverk. /.../ en verkningsfull föreställning som djupt sjunker in i människan och som åskådaren efteråt stannar upp vid, för att fundera över sitt eget förhållande till sina föräldrar, sina barn, sitt eget arbete och den omgivande världen…”

I rollerna ses Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä och Hanna Raiskinmäki

Milja Sarkola (f. 1975) har varit konstnärlig ledare för Teatteri Takomo 2009-2012. Hon är dramatiker och regissör. Hon var medregissör till dansföreställningen Ihmisen asussa som tilldelades det internationella Prix Jardin d’Europé 2012 – koreografipriset. Priset är en del av ImPulsTanz-festivalen i Wien.

Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och Teatteri Takomo. Föreställningen ingår i Scen utan gränser – Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland. Översättningen av pjäsen stöddes av TINFO-stipendiet [LÄNK] som Teaterinfo Finland beviljar.

Fakta

Manuskript och regi: Milja Sarkola
Scenografi: Kaisa Rasila
Kostym: Monika Hartl
Ljusdesign: Heikki Paasonen
Skådespelare: Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä, Hanna Raiskinmäki

Föreställningens längd är cirka 2 tim 30 min inkl paus

OBS! Föreställningen spelas på finska och textas på svenska.

Turnéplan och mer info: http://www.riksteatern.se/enfamilj
Teatteri Takomo, telefon: +358 9 6843 6843, takomo(at)teatteritakomo.fi


Repertoar - se teater på svenska i Finland

Repertoar (pdf)] är broschyren som presenterar teaterutbudet på svenska i Finland.

Repertoar utges av Centralförbundet för Finlands svenska teaterorganisationer (CEFISTO) och utkommer två gånger i året sedan 2006.


Hälsningar från kulturnätverket Produforum i Finland - nödvändiga länkar


Det började med en aktörsgrupp i Helsingfors i 2007 och är nu ett nätverk som täcker hela det svenskspråkiga Finland.

Inom ramen för fyra projekt i olika delar av Finland, finansierat med medel från Europeiska socialfonden, har samarbete skapats och utvecklats mellan aktörer och regioner, mellan det fria fältet och institutioner.  Detta med olika projektägare men genom samarbete och
gemensamma mål. Vi erbjuder flera tjänster på nätet som kommer att leva kvar också efter projekttidens slut.  

Använd dig av följande kostnadsfria tjänster för synlighet:

Kulturforum.fi
På forumet kan enskilda kulturaktörer och grupper lägga upp profiler med presentationer för de specifika målgrupper man riktar sig till. Med annonser kan man presentera aktuella produkter och evenemang. Efter en enkel registrering är det fritt fram att lägga upp information på flera språk. Välkommen med på kulturforum.fi och gilla oss på www.facebook.com/kulturforumfi  där vi lyfter fram profiler och annonser från sajten.

Kulturpost.fi
Rätt till utskick beviljas alla kulturaktörer mot synlighet av kulturpost ”boll” på den egna hemsidan. Med e-posttjänsten når ni prenumeranter i hela Finland.  Prenumerera och ansök om rätt till utskick på kulturpost.fi

Kulturjobb i Finland
Här tipsar vi varandra om lediga jobb och uppdrag på kulturfältet. www.facebook.com/kulturjobbifinland


Konstuniversitetet startade i början av 2013

Konstuniversitetet inledde sin verksamhet i början av 2013 när Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan gick samman.

Konstuniversitetet omfattar tre akademier som är jämbördiga i fråga om utbildningsinnehåll och kulturell betydelse. Personalen och studerandena vid de nuvarande universiteten överflyttades till Konstuniversitetet.

Sammanlagt räknar man med cirka 2 100 studenter och cirka 600 årsverken.


Kulturfältets takorganisationer främjar jämlikhet

Sju takorganisationer på konst- och kulturfältet har grundat en förening som ska driva Servicen Kultur för alla. Servicen Kultur för alla fyller i år tio år och dess verksamhet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet. Den nya föreningens ordförande är president Tarja Halonen. Föreningens grundande medlemmar är Finlands biblioteksförening rf, Finland Festivals rf, Finlands museiförbund rf, Finlands Symfoniorkestrar rf, Finlands Teatrar rf, Läsecentrum rf och Teatercentrum rf.

Servicen Kultur för alla fortsätter sitt samarbete med aktörer på fältet för att främja tillgänglighet och mångfald på kulturfältet. Målet är att olika typer av publiker och identiteter samt olika minoritetsgrupper ska beaktas på konst- och kulturfältet. Servicen Kultur för alla har sina rötter i museivärlden och har sedan starten verkat som en del av Statens konstmuseum. Genom den nya föreningen kommer Servicen Kultur för alla att bättre och mångsidigare kunna stöda hela kulturfältet. Servicen Kultur för alla flyttar under år 2013 till nya lokaler och uppgifterna om dessa uppdateras senare på servicens webbsidor.

”Syftet med den nygrundade, självständiga föreningen är att stärka kulturaktörers redan väl påbörjade arbete och att främja medborgarnas lika möjligheter som användare av kulturtjänster. Jag deltar gärna i denna verksamhet”, konstaterar föreningens ordförande Tarja Halonen.

På webbsidorna för Servicen Kultur för alla kan man läsa, förutom aktuella nyheter och bloggar, även rapporter och undersökningar i anslutning till tillgänglighet och mångfald på kulturfältet. Dessutom kan man gratis ladda ner olika redskap för kulturaktörer för främjandet av jämlika tjänster.

Mer information:
Rita Paqvalén, projektchef för Servicen Kultur för alla
rita.paqvalen(at)fng.fi
Tel. +358 (0)9 1733 6218 / GSM +358 (0)40 674 3528
Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors


EVENEMANG

Välkommen till Labbets barnpjäsläsningar i Helsingfors Luckan!


Labbet ordnar en serie läsningar av nyskrivna barnpjäser på Luckans Veranda under våren!
Läsningarna är första tisdagen i februari, mars och april kl 17. Fritt inträde. Läsningarna riktar sig till teaterintresserade vuxna och barn.
VÄLKOMMEN!

Tisdag den 5.2 kl 17

Anna Gullichsens sagopjäs SKOGEN SOM NÄSTAN TAPPADE SIN FÄRG.
Medverkande bl.a Anja Bargum, Max Bremer, Robert Enckell, Ellinor Silius. Regi Nena Stenius.
I skogen förbereder sig invånarna på Ljusets fest. Huvudpersonerna Gnitt och Tut försöker koordinera det traditionella evenemanget. Några oväntade händelser inträffar. Ljusets motståndare, Trollkarlen, saboterar festförberedelserna genom att röva bort Färgernas fe, vilket i sin tur leder till att ljuset och färgerna avmattas i skogen. Invånarna och nykomlingarna hanterar mörkret på olika sätt. Slutligen är det upproret mot den hotfulla och mäktiga och fram för allt den guldbegivna farligheten som räddar skogen undan en livlös, mörk tillvaro. Pjäsen riktar sig till barn 4 år uppåt. Ca 1 timme.

Tisdag den 5.3 kl 17

Labbet läser Anneli Mäkeläs barnpjäs DEN LILLA MÄNNISKAN.
Vi befinner oss på något runt, på en boll, en scen, en arena. In kommer två arbetare som konkar på en tung kista. Ur kistan kikar en varelse nyvaket ut. Och av en slump vill det sig att det första varelsen får se är något underbart, något flygande luftigt. Och från den stunden försöker varelsen närma sig detta luftiga, bli lik det. Den sparar sig ingen möda att nå sitt mål, men stöter på misslyckade efter misslyckande, tills den till slut lär sig nåt väsentligt om det den strävat efter.

Den lilla människan är en allegori om att finnas till i en krass värld där det kan vara besvärligt att följa sin egen stjärna. Den använder sig av den nya cirkusens scenspråk och kräver en enkel scenbild och musik. Den kan göras med tre, helst fyra skådespelare, två kvinnor, två män. Den riktar sig från barn från fyra år uppåt.  

Tisdag den 2.4 kl 17

Labbet läser Paula Salminens lågstadiepjäs SPESSUN OCH TAVISAR.
Paula Salminens Erkat ja tavikset kommer att spelas på den nygrundade, tvåspråkiga barnteatern Lilla Villan i Sibbo i höst. Den  har skrivits på finska och översatts till svenska av Anna Simberg. Ensemblen som spelar den i höst läser den nu för första gången på svenska i regi av Salla Taskinen. Pjäsen handlar om en pojke som försöker gå i en vanlig klass trots att han är ett "specialbarn" och har en hel bisvärm i huvudet.


Esa Kirkkopeltos föreläsningsdemonstration 14.2.2013


Esa Kirkkopelto presenterar sitt nya forskningsprojekt Tilapäiset absoluutit: Esitystaide ja Taiteellinen tutkimus den 14.2.2013 kl. 16-18 på Esitystaiteen keskus (Eskus), Puhdistamo (byggnad 6), Gasverksgatan 1, Södervik, Helsingfors.

Esa Kirkkopelto, professor i konstnärlig forskning på TeaK och sammankallare för gruppen Toisissa tiloissa (Eskus), presenterar sitt forskningsprojekt, som utgår frånToisissa tiloissa- gruppens kollektiva kroppsliga metamorfoser.

De politiska, etiska och ekologiska grunderna för forskningsprojektet motiveras i texten ” Yleistetyn antropomorfismin toinen manifesti: tilapäiset absoluutit” som finns på gruppens hemsidor: www.toisissatiloissa.net

Alumnerna är välkomna till arrangemanget som tar ca 2 timmar med diskussion och kaffe.


Pauliina Hulkkos disputation 8.3.2013


TeM, dramaturg-regissör Pauliina Hulkkos avhandling ”Amoraliasta Riittaan: ehdotuksia näyttämön materiaaliseksi etiikaksi”  granskas offentligt på Teaterhögskolan 8.3.2013 kl. 12 (auditorium 1, Aspnäsgatan 6, Helsingfors).

Opponenter är PD, akademiprofessor Tuija Pulkkinen (Helsingfors universitet, institutionen för filosofi, historia, kultur- och konstforskning /genusforskning) och TeM Erik Söderblom, verksamhetsledare för Helsingfors festspel. Som kustos fungerar Leena Rouhiainen, professor i konstnärlig forskning.


Performing with sound - An International Symposium

March 4 - 6, 2013 at Teatterikorkeakoulu

No registration required for Monday events & Tuesday Norsound seminar.

The workshops on Tuesday & Wednesday: students have priority, but some space should be available for symposium visitors. Please direct your inquiries to Mikael Seppälä,
vas.opintopalvelut(at)teak.fi

Programme: http://valo.teak.fi/index.php/fi/performing


CARPA - Colloquium on Artistic Research in Performing Art

Helsinki Feb 28 -March 2
The colloquium will be held at the Theatre Academy in Helsinki.

The Performing Arts Research Centre at the Theatre Academy Helsinki invites artistic researchers at doctoral and post-doctoral levels to take part in the third biannual colloquium on artistic research in performing arts, which will focus on THE IMPACT OF PERFORMANCE AS RESEARCH

For more information please see Programme, Book of Abstracts and Keynote Speakers on the web http://www.teak.fi/Tutkimus/carpa

The registration will be opened on Monday 4th February 2013. Seminar fee: 60€


Dea Loher (GER) diskuterar med Erik Söderblom i samband med premiären av hennes pjäs Oskuld 15.2.2013

Viirus och Klockriketeaterns samproduktion Oskuld av Dea Loher har premiär 15.2. Tidigare samma dag kommer pjäsens författare, Dea Loher från Tyskland, att delta i en diskussion med regissören Erik Söderblom på Diana-scenen.

Describing the Absurdities of European Life from Within and from Outside – the themes in “Unschuld” discussed by Dea Loher (GER) and Erik Söderblom (FIN).

Fredag 15.2 kl.15-17 på Diana-scenen, Skillnadsgatan 7 i Helsingfors.

Dea Loher (f.1964) är en av Tysklands mest inflytelserika och erkända nutidsdramatiker. Hon är känd för sina originella, poetiska pjäser och hennes kompromisslösa beskrivningar av det nutida Europa. Dea Loher har erhållit många pris och utmärkelser för sina pjäser. Oskuld (Unschuld) är den andra pjäsen av Loher som sätts upp i Finland.

Erik Söderblom (f. 1958) leder Helsingfors festspel sedan 2009. Han är utbildad opera- och teaterregissör och har varit professor för Teaterhögskolans svenska institution.

Dea Loher deltar också i ett annat diskussionstillfälle under sin visit:

Peruskivet. Kuusi näytelmää saksankielisiltä näyttämöiltä - En pjäsantologi om tysk dramatik utgiven av Goetheinstitutet publiceras torsdag 14.2.2013, kl. 18 på Lavaklubi, Nationalteatern, Västra Teatergränden 1 B, Helsingfors. Tillställningen går på finska och engelska. Fritt inträde. Tel: +358 44 7222704  alexandra.stang(at)helsinki.goethe.org

Dea Loher ställer inte upp på enskilda intervjuer, men hon har lovat svara på frågor vid båda diskussionerna.

Mer information: Matilda Sundström, administrativ ledare, 09-440225


ANSÖKNINGAR


Fyrk till kulturverksamhet

Flera fonder och stiftelser har ansökningstid i februari för understöd till kulturverksamhet.  
I webbtjänsten http://fyrk.fi kan du kolla ansökningstider för både kulturverksamhet och många andra ändamål.

LEDIGA UTRYMMEN


Teaterföreningen Reprum rf hyr ut trevliga, ljusa repetitionlokaler i Sockenbacka till teatergrupper

Lediga tider i februari (kvällstid och veckoslut) och mars-juni (dagtid och kvällstid).
Priset är 10-20 € per timme. Garverigränden 4 (3 vån), Sockenbacka, Hfrs. Kontakta daniela(at)reprum.fi


Arbetsbord i centrala Helsingfors?


Bord + stol hyrs ut i ljus och trevlig lokal. Utmärkt för kulturproducenter, journalister och andra professionella laptop-baserade duunare inom kulturfältet som vill jobba i ett gemensamt arbetsrum. Balkongen, Simonsgatan 8, Hfrs. Hyra heltid/deltid: 140 / 70 €. puv.info(at)gmail.com

Repertoar 2013