03.03.2015

TINFO e-Nytt 2 / 2015

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

TINFO AKTUELLT

INTERNATIONELLT DEL 2: QUO VADIS

NYHETER

EVENEMANG

STIPENDIER OCH BIDRAG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING OCH WORKSHOP

twitter.com/tinfotweets


UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK


UPPHOVSMÄN, TEXTER OCH FÖRESTÄLLNINGAR LANSERAS INTERNATIONELLT

Vårt engelskspråkiga nyhetsbrev för internationell spridning TINFO e-News berättar om en livlig internationell trafik. Bakom den internationella mobiliteten ligger ett långsiktigt arbete, vilja och kunnande.


KONSTPOLITIK: VI MÅSTE GARANTERA TILLGÄNGLIGHET FÖR ALLA

Jag är åter igen avundsjuk på engelsmännen. I sin publikation Future of Cultural Value har en expertgrupp vid universitetet i Warwick samlat ihop uppfattningar om hur kultur och kreativitet kan berika England ytterligare. Publikationen vittnar om vilken stor betydelse kulturbranschen har för landets ekonomi. Rapporten påminner om det starka ömsesidiga beroendet som råder mellan ekonomiskt framgångsrika privata aktörer och de offentligt stödda sektorerna. För sin publikation har universitetet i Warwick intervjuat flera hundra personer, som på detta sätt införlivats i diskussionen.

I rapporten efterlyser man en helhetssyn på kulturens ekosystem och man kommer med en mängd förslag till åtgärder. Den ökande klyftan då det gäller delaktighet är ett av de största bekymren: i ett mångkulturellt land som England är det den utbildade vita medelklassen som befolkar kulturevenemangen. Man är också bekymrad över barnens kulturella delaktighet. Skolsystemet har systematiskt utrotat konst och kultur ur läroplanerna. Ändå är kulturens hela framtid beroende av hurdan kulturell vägkost skolan förser barn och unga med. Rapporten underskattar inte heller betydelsen av det lokala och det digitala.

Var dröjer våra inhemska rapporter?


EN PÅMINNELSE OM BRISTEN PÅ KONSTNÄRLIG YTTRANDEFRIHET

Var och hur bröt man mot konstnärernas yttrandefrihet år 2014? Detta och andra kalla fakta kan man läsa om på Artsfreedoms webbplats.


DRIVEN AV ÅTRÅ

Milja Sarkolas pjäs Jotain toista – henkilökohtaisen halun näyttämö (titeln är mångtydig men ungefär ”Någon annan – iscensättning av det personliga begäret”) på kvartersteatern Q-teatteri är en betydande queerpolitisk gärning. Jag placerar Milja Sarkola i ett kontinuum av självbiografisk, finlandssvensk bekännelselitteratur tillsammans med Christer Kihlman, Märta och Henrik Tikkanen. Till denna tradition kunde man även lägga författaren och dramatikern Pirkko Saisio med sin bok Punainen erokirja (”Röda skilsmässoboken”). Sarkola är antagligen inte trakterad av att tillhöra en kanon men jag tillåter mig trots allt denna kanonisering.

Det finns mycket komma-ut-ur-skåpet-retorik men hur syns queer-perspektivet de facto på våra teatrar? Som kvot-queerskap? Vems begär, vilka identiteter och vilka tankemönster erbjuds oss? Man kunde förvänta sig att de personliga iakttagelserna och iscensättningen av det självupplevda resulterar i något kladdigt, unket och pinsamt där åskådaren skulle känna sig som en voyeur. Någon fara för detta föreligger inte på Q-teatteri. Föreställningen är luftig, samtidigt exakt.

Milja Sarkola äger en exceptionellt modig och oförblommerad iakttagelseförmåga och är i stånd till grym och kritisk självreflexion – ja, reflexion överlag. De ”små” gesterna i hennes verk, personernas tillsynes vardagliga och ”bagatellartade” ord och gärningar stiger upp till en universell nivå. En gåva!


I ETT ANNAT TILLSTÅND

Inkluderande nutidsteater kan ge oss verktyg att gästa andra verkligheter. Gruppen Toisissa tiloissa (ungefär ”I andra tillstånd”) arbetar med övningar som låter oss uppleva för människan främmande erfarenheter och tillstånd. Genom enkla träningsmoment stiger jag för en stund ut ur min egen begränsade tanke- och upplevelsevärld. Jag slipper vara gisslan i det människocentrerade och stiger ut i friheten. Ett tjog deltagare samlades för att söka sin inre humanoid. Vi gjorde iakttagelser av människovarelsernas handlingsmönster och miljöerna de vistas i.

Projektet Humanoidhypotesen bjöd på en posthumanistisk tripp där mänsklighetens aktiviteter syntes ömkligt patetiska, begränsade, så väldigt ensamma och inkapslade. Erfarenheten kostade på. Jag minns inte när jag senast skulle ha sovit sju timmar i ett sträck. En explosion djupt under ytan. Ett värdigt 10-årsjubileum.

Toisissa tiloissa har öppnat storslagna möjligheter: vi har fått uppleva Hemlig repövning, Ren- och Vargsafari, P-grottan eller Motorvägsavsnittet till Fredrikshamn. Jag är föga förvånad över att gruppen har många fans i den europeiska performance-kontexten. Hurra!


twitter.com/tinfotweets


TINFO AKTUELLT


TINFO e-News | Spring 2015 | Theatre in Finland har utkommit


TINFOs engelskspråkiga nyhetsbrev TINFO e-News har utkommit den 24 februari 2015.

Läs nyhetsbrev:
TINFO e-News | Spring 2015 | Theatre in Finland

www.tinfo.fi/en


TINFO-stipendium för översättning av pjäser


Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut stipendier för översättning av finländska pjäser.
År 2015 delar TINFO ut 25 000 euro. Vid bedömningen läggs tonvikten på framförandet av pjäsen utomlands.

Man kan fortgående ansöka om ett TINFO-stipendium. Den expertgrupp som beslutar om TINFO-stipendiet sammankommer 4–5 gånger per år. Sökande kan vara till exempel dramatiker, agenturer, teatrar, festivaler eller översättare.

TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.

Läs mer: www.tinfo.fi/stipendium


Ralf Långbacka: Kom och ta min bok


Akademiker Ralf Långbacka har beslutat att genom TINFO donera böcker han skrivit, för vidare spridning och läsning. Mottagaren kan ge en frivillig donation och på så vis öka potten i Ralf Långbackas fond. Fonden delar ut resebidrag till Berlin åt unga regissörer.

Böcker kan hämtas på TINFOs kontor under kontorstid (må-to kl 9-16, fre kl 9-15)

Ytterligare information: tinfo(a)tinfo.fi


TINFO e-Nytt utkommer nästa gång den 14 april


Nästa TINFO e-Nytt utkommer den 14 april 2015. Skicka material senast den 10 april.

Vårens tidtabell (utgivningsdag -> sista annonsinlämningsdag)

ti 14.4. -> fr 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> fr 29.5.

Skicka material via e-post till tinfo(a)tinfo.fi.

INTERNATIONELLT DEL 2: QUO VADIS


Språket är inget hinder


Turnéteatern Quo Vadis, som fyller 30 år i år, gjorde sin första utlandsturné till världsutställningen i Sevilla år 1992. Redan då lade man ribban högt och trotsade språkbarriären. Föreställningen var en diktpjäs, Kyykivi (”Huggormsstenen”), på engelska Rattlestone.

”Redan då kunde man ana Quo Vadis kommande linje, föreställningen drogs stiligt igenom på åtminstone fem språk", minns Markku Hoikkala, en av teaterns grundare.

Sedan Spanien-turnén har gästspelen utomlands hört till teaterns årliga verksamhet. Turnéverksamheten fick en helt ny dimension efter att Hoikkala planerat och byggt en jurta åt Quo Vadis år 2007. Det gjorde att nomadteatern blev än mer självständig och oberoende. Teatern kunde, förutom att man uppträdde i sitt eget utrymme på festivaler, också erbjuda en scen för andra artister.

”Vi har ett koncept med stor outnyttjad potential”, säger Hoikkala och hoppas att också andra finska grupper mera fördomsfritt ska våga föra sina föreställningar utomlands.

”Quo Vadis har ett betydelsefullt nätverk av samarbetspartners runt om i Europa. Vi har inget emot att åka och vittja näten tillsammans med andra”, fortsätter Hoikkala ivrigt.

”Quo Vadis Madrid-gruppen mår bra och i september fortsätter vårt samarbete med polska Teatr Witkacy. Föreställningen som förenar musik, drama, poesi och dans har premiär på Pepek Swiata–festivalen i Zakopane."

Språket är verkligen inget hinder för internationaliseringen av Quo Vadis. Otso Kautto och Markku Hoikkala har skrivit en pjäs, som Kautto regisserat, Ett äventyr för tio roller – Rädda mamma! som kan framföras på åtta olika språk: förutom på finska även på svenska, engelska, franska, spanska, italienska, tyska och ryska. I de olika språkvarianterna uppträder turvis Annina Rokka, Minerva Kautto, Maija Rissanen och Eeva Putro.

Quo Vadis senaste produktion är ”Ritual 3.0” som undersöker vårt sinne för ritualer. Sinne i samma mening som sinne för humor. Ansvariga för projektet är Otso Kautto och gruppens nuvarande konstnärliga chef, dramaturgen och dramatikern Marko Järvikallas.

quovadisteatteri.worldpress.com


NYHETER


Fem föreställningar belönas med Thalia-priset för årets teaterföreställning


Teaterinfo Finland utdelar ett pris för årets teaterföreställning. År 2015 delar fem teatrar på Thalia-priset. De fem är Seinäjoki stadsteaters MYÖTÄTUNTO (Empati), Finlands Nationalteaters NELJÄS TIE (Den fjärde vägen), Viirus DÄR VI EN GÅNG FLÅTT, DuvTeaterns DEN BRINNANDE VARGEN och Q-teatteris KASPAR HAUSER. Det gemensamma för de prisbelönta föreställningarna är, enligt juryn, att de styrs av ett starkt helhetstänkande, de framförs med passion och har fästpunkter i den egna samtiden.

De fem Thalia-pristagarna utsågs av en jury, tillsatt av TINFOs styrelse, som även hade tillgång till publikens förslag, insamlade av TINFO under två år (11/2012-11/2014).
Thalia-priset är ett av de tre pris som TINFO delar ut. De två andra är TINFO-priset och Silmänkääntäjä-priset, vars pristagare tillkännages på Världsteaterdagen den 27.3.2015, då även Thalia–hedersdiplomen utdelas.

Thalia-juryns motiveringar:
I Finland görs en mängd mångfacetterade teaterföreställningar och det vore tillgjort att jämföra dem med varandra eller rangordna dem efter kvalitet. Därför ville vi inte ge priset till bara en föreställning. Däremot ville vi lyfta fram fem sinsemellan mycket olika föreställningar.

Gemensamt för dem är dock att de styrs av ett starkt helhetstänkande, de framförs med passion och har fästpunkter i den egna samtiden. Dessa föreställningar är på jakt efter något nytt, vare sig det gäller föreställningsmanusen/pjäserna, skådespelararbetet, estetiken, samarbetsformerna men de har också funnit sin publik och varit viktiga och uppfriskande inlägg i teaterfältets förnyelsearbete.


De fem Thalia-pristagarna 2015, enskilda motiveringar (PDF)

Förfrågningar gällande Thalia-priset:
TINFO/VD Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, 09 2511 2121


Sad Songs from the Heart of Europe gästar Sankt Petersburg


Stadsteatern i Villmanstrand är den första finska teater som gästar Dostojevskimuseet i april 2015.

Synvinkeln i Smeds pjäs är Sonjas, som omständigheterna tvingat till prostitution. Den rörande kärlekshistorien serverar hårda sanningar om Europa, där lyckan och kapitalet har blivit omfördelade. Om Europa där unga män planerar, men också utför, ytterliga och förtvivlade dåd.

Föreställningar: fredagen den 3.4.2015 klockan 19 och lördagen den 4.4.2015 klockan 19
Dostojevskimuseet, Kuznechny pereulok, 5/2, Metro: Dostoyevskaya
På scenen: Liisa Pöntinen, regi: Jari Juutinen
Textad till ryska. Längd 1 tim 40 min. Biljettinfo ges senare.

Sad Songs from the Heart of Europe besöker Sankt Petersburg som en del av det finsk-ryska teaterprojektet SAVOTTA-ZAVOD, koordinerat av Teaterinfo Finland (TINFO). Villmanstrands stadsteater samarbetar med Finska Institutet i Sankt Petersburg.

Fotografier:
http://www.lappeenrannanteatteri.fi/media/Sad-Songs-from-the-Heart-of-Europe.html


Finskt teaterkunnande i Estland


Konstnärliga ledare Jussi Sorjanen på teater Gamla Juko sätter upp sin version av Maxim Gorkis pjäs Natthärbärget på teatern i Rakvere. Föreställningen har premiär den 26.3.2015.

Teater Juko i Lahtis, Teatteri Telakka i Tammerfors samt teatern i Rakvere, som ligger i mellersta Estland, har under åren 2013-2014 genomfört ett vidsträckt teaterprojekt. Man samproducerade tre föreställningar med skådespelare från alla tre teatrar och uppförde alla pjäser på respektive teatrar. Jussi Sorjanens gästregi i vår är en naturlig fortsättning på samarbetet.

Också en annan av våra unga teaterregissörer, Akse Pettersson, gjorde en regi i Estland nyligen. Pettersson regisserade komedin How the West Was WonVon Krahl-teatern i Tallinn. Från Finland medverkade också skådespelaren Joonas Heikkinen och scenografen Jaakko Pietiläinen. År 2013 regisserade Tero Jartti i sin tur sin pjäs Nuolikärppä (Pilhermelinen), på Von Krahl.


Fördubblade publiksiffror för Viirus som Årets teater 2014


I början av 2014 valdes Viirus till Årets teater, något som teatern levde upp till med besked. Det gångna året var ett mycket lyckat år för Teater Viirus. Åskådarantalet höjdes med 91 % från 2013, och teatern anställde rekordmånga konstnärer. Meeting the Odyssey-projektets första turnéer seglades i hamn, vilket betydde extra mycket internationell verksamhet för Viirus. Teatern omsatte 1 374000 €, vilket är 438400 € mera än 2013.

Gräset är mörkare på andra sidan, baserad på Kaj Korkea-ahos roman, spelades 44 gånger för knappt 5000 åskådare. Det är publikrekord för en enskild produktion sedan 2004 på Viirus scen. Memories for Life i regi av Maria Lundström spelades i Ryssland, Estland och Finland, sammanlagt 26 föreställningar för drygt 2300 åskådare. Skamlöst av och med Christoffer Strandberg hade premiär redan 2013 och har sedan dess spelats 60 gånger för sammanlagt drygt 6000 personer. Det osynliga barnet av Tove Jansson framfördes av Pelle Heikkilä 25 gånger för drygt 1000 barn och vuxna, och turnén fortsätter under 2015.  Lauri Maijalas succé från 2013, Där vi en gång flått och på finska Missä nyljimme kerran spelades 17 gånger för ca 1700 personer.  Sist men inte mints uppförde Oskar Pöysti de 8 sista föreställningarna av hans och Akse Petterssons monolog Tröst.

Mer information: Matilda von Weissenberg 050-9115988

www.viirus.fi


Finalisterna till priset för Barn- och ungdomsteater 2015 har utsetts


Päivi Aura och Tansiteatteri Auraco, Kirsi Siren och Teatteri Hevosenkenkä samt barnpjäsen Erkat ja Tavikset utsågs till finalister detta år:

Päivi Aura och Tanssiteatteri Auraco
Päivi Auras Auraco är en särpräglad dansteater, som i sina föreställningar riktade till barn, förenar olika konstformer på ett sätt som tilltalar åskådare i alla åldrar. I Auras arbete ingår en stark publikarbetsaspekt och hon är en aktiv aktör både i hemlandet och utomlands. I de koreograferade föreställningar som Aura riktar till barn och deras föräldrar får barnen möjlighet att se och uppleva dans och teater redan från babyåldern.
Tanssiteatteri Auraco

Kirsi Siren och Teatteri Hevosenkenkä
Kirsi Siren har redan under tiotals år gjort ett långsiktigt arbete till förmån för barnteatern: Teatteri Hevosenkenkä i Esbo, som hon grundat, fyller 40 år i år. Under Sirens ledning har Teatteri Hevosenkenkä blivit en mångspråkig och internationell teater, som i medeltal producerar 300 föreställningar på finska och svenska för 30 000 åskådare årligen. Dessutom turnerar teatern också regelbundet i utlandet. Hevosenkenkä är även en föregångare när det gäller tillgänglig teater. År 2010 förenades teatern med Finlands Leksaksmuseum och tillsammans bildar de en helhet som är unik för både Finland och världen.
Teatteri Hevosenkenkä

Erkat ja tavikset - barnpjäs
Barnpjäsen Erkat ja Tavikset (Spessun och tavisar) skriven av Paula Salminen och regisserad av Salla Taskinen är en föreställning som på ett lyckat sätt koncentrerar sig på specialbarn och -unga genom att kritisera traditionella normer. Den aktuella pjäsen, som riktar sig till lågstadieelever, berättar om specialeleven Olavi som försöker anpassa sig till en vanlig klass. Pjäsens ämne och det visuella och tekniska förverkligandet anknyter på ett nytt och berörande sätt till vardagen för dagens barn. Lilla Villan är ett nytt tvåspråkigt kulturhus i Sibbo, som bl.a. framför ny inhemsk barn- och ungdomsteater. Anna Simbergs översättning till svenska av Erkat ja Tavikset har fått mycket beröm.
Lilla Villan

Finalisterna och tävlingens vinnare utses i år av en jury bestående av kulturrådet Katri Santtila från Undervisnings- och kulturministeriet, intendent Yvonne Godhwani från Esbo kulturservice, Marja Korhola, konstnärlig ledare för Tanssiteatteri Raatikko, Hufvudstadsbladets teaterredaktör Isabella Rothberg samt Finlands Teatrar rf:s vd Tommi Saarikivi.

Vinnaren av priset för Barn- och ungdomsteater utses söndagen den 8 mars vid den kvällsfest som anordnas i KOKO-teatteri i Helsingfors. Finlands Teatrar rf har delat ut priset för Barn- och ungdomsteater till meriterade aktörer på området sedan år 2008, från år 2012 i samarbete med Assitej Finland rf.

Närmare upplysningar om tävlingen

Tilläggsuppgifter:
Finlands Teatrar rf: Organisationssakkunniga Hanna-Reetta Schreck, tfn 09 2511 2150
hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi

Assitej Finland rf: Organisationssekreterare Maiju Talvisto, tfn 044 0866 355, info(a)assitejfi.org


Centret för konstfrämjande: 2,3 miljoner euro för främjandet av danskonst


Centret för konstfrämjande och statens scenkonstkommission beviljade stipendier och bidrag för framställningskostnader av dansverk, dansevenemang och övriga projekt som främjar danskonst. Dessutom delade Centret för konstfrämjande ut stöd för både professionella dansgrupper och verksamheten i regionala danscentra.

Från och med början av 2015 stöder Centret för konstfrämjande verksamheten i regionala danscentra, vilket tidigare undervisnings- och kulturministeriets uppgift. De sökande var i stort sätt de samma som tidigare och stödet beviljades åt sex regionala centra för sammantaget 920 000 euro. De professionella dansgruppernas verksamhet för 2015 understöddes sammantaget med 1 080 000 euro. Anslaget låg på samma nivå som föregående år.

Läs mer

www.taike.fi


Symbol för teatertextning


Svenska hörselförbundet rf har utvecklat en symbol som kan användas för att informera om att en teater- eller bioföreställning är textad. Symbolen är fri att använda, och du kan ladda ner den från Svenska hörselförbundets webbplats www.horsel.fi och i Tjänsten Kultur för allas symbolbank . Vid användning av symbolen är det viktigt att informera om vilken föreställning som textas, och på vilket språk textningen sker.

Textningen kan vara synlig för hela publiken, vilket innebär att vem som helst kan ha nytta av texten. Åskådarna kan också följa med textningen från personliga tabletter, smarttelefoner eller liknande lösningar. Textsymbolen kan användas för båda former av textning, men det är bra att precisera hur texten förmedlas till publiken.

Textningen kan ske på föreställningens språk (en svenskspråkig föreställning textas till svenska), eller så kan texten vara på ett annat språk än föreställningen(en svenskspråkig föreställning textas till finska). Till exempel hörselskadade, döva och åskådare som håller på att lära sig språket har stor nytta av textning på föreställningens språk.

För mera information:
Projektkoordinator Cilla Schroeder
Svenska hörselförbundet
Cilla.schroeder(a)horsel.fi
Tel 044 5333649
www.horsel.fi


EVENEMANG


Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna
Glöm inte kolla: Produforum


Maidanin päiväkirjat (Dagbok från Maidan) den 27.3 på Nationalteaterns klubb


Teaterinfo Finland (TINFO), Finlands PEN och Finlands Nationalteater inbjuder till en tillställning med anledning av Världsteaterdagen den 27.3.2015. Varmt välkomna!

Dagbok från Maidan är den ukrainska författaren Natalia Vorozbyts pjäs, som tilldrar sig på Kievs gator och i närheten av Maidan-torget, där hundratusentals människor samlades då revolutionen startade i november 2013. Dagbok från Maidan är en dokumentär pjäs om de våldsamma månaderna i stormens öga, om hur människorna upplevde skeendena där och då.

Program på Världsteaterdagen, Lavaklubi på Nationalteatern, fredagen den 27.3
klockan 15-17:

MAIDANIN PÄIVÄKIRJAT (Dagbok från Maidan)
Nationalteaterns skådespelare läser delar av pjäsen, översättning till finska av Eero Balk.

DISKUSSION
Diskussion om tankar som pjäsen väckt och om konstnärernas yttrandefrihet. I diskussionen deltar dramatikern Natalia Vorozbyt, författaren och ordförande för Finlands PEN, Sirpa Kähkönen. Även översättaren Eero Balk kommer att närvara. Diskussionen leds av Teaterinfo Finlands (TINFO) verkställande direktör Hanna Helavuori. Publiken har möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen.

***

Klockan 16.30

PRISUTDELNING


TINFO delar ut tre pris till modiga teaterarbetare och försvarare av teatern.
Det handlar om TINFO-priset, Silmänkääntäjä-priset och Thalia-priset för årets föreställning.

Därtill delar TEATTERIKESKUS ut ett pris för Årets teatergärning.

Läs mera om teaterprisen på TINFOS webbplats (på finska).

Evenemang finns också på Facebook.

VÄLKOMNA!

***
Världsteaterdagen, som utlystes av International Theatre Institute (ITI), har firats den 27.3. sedan år 1961. Initiativet till världsteaterdagen kom från professor och teaterchef Arvi Kivimaa, Finland. Teaterinfo Finland (TINFO) är Finlands ITI-central


Matchning mellan kulturfältet och vuxenutbildningen | 24.3.2015, Åbo

Då har kulturaktörer möjlighet att presentera sig och sina kursidéer för utbildningsarrangörer. Samtidigt är det en möjlighet att diskutera behov av utbildning för kulturfältet.

Det är Sydkustens landskapsförbund som tillsammans med fria bildningen i Åboland och CLL vid Åbo Akademi ordnar en matchning/speed-dating på CLL i Åbo, Fabriksgatan 2.

Nina Kivinen från Åbo Akademi inleder med att tala om att skapa ett varumärke inom kulturfältet. Det är viktigt att nätverka och samarbeta, men man måste också ha sin egen profil – hur balansera detta?

Efter en kaffepaus blir det ”speed-dating”, där alla kulturarbetare får en egen plats där de har möjlighet att ”face-to-face” diskutera med utbildningsarrangörer. Det är önskvärt att man har skriftligt material och färdiga kursförslag/-koncept med kontaktuppgifter att dela ut. Då är det lättare för utbildningsarrangören att ta ställning och diskutera detaljer.

Anmälningar senast 12.3 till Lena Långbacka på Sydkusten, lena.langbacka(a)sydkusten.fi, tfn 044-544 3348

Tidtabellen för dagen:
13.00 Kort introduktion och presentationsrunda med förväntningar
13.15 Att skapa ett varumärke på kulturfältet - en balansgång mellan samarbete och profilering. Nina Kivinen, Åbo Akademi
14.00 Kaffepaus
14.15 ”Speed-dating”, 10 minuter/aktör
15.30 Avslutande diskussion, reflektioner kring vuxenutbildningens pedagogiska utmaningar.

Välkommen!

www.sydkusten.fi


Dramatiska retrospektiv på Svenska Teaterns Nicken-scen | 13.4.2015


Våren 2015 anordnar projektet Nicken NU tre långa samtal med tre finländska dramatiker om deras dramatiska författarskap. I februari intervjuades Bengt Ahlfors av Anna Simberg och den 2 mars Laura Ruohonen av Marianne Möller. I april är det möjligt att stifta närmare bekantskap med Tove Appelgrens dramatiska författarskap.
 
Må 13.4.2015 kl 18:30 dramatikern TOVE APPELGREN intervjuas av Svenska Teaterns dramaturg JULIAN GARNER
 
Fritt inträde
Adress: Nicken, Svenska Teatern, Norra esplanaden 2 (ingång mittemot Akademiska bokhandeln)

Nicken NU är ett projekt som iscensätter inhemsk svenskspråkig dramatik tillsammans med fria teatergrupper på Svenska Teaterns Nicken-scen under 2014-2017.

www.svenskateatern.fi/sv/nicken_nu


Diana Drama Fest 18.4.-9.5.2015 | Klockrike Diana, Helsinki


DIANA DRAMA FEST 2015 | Dialogue & Action

Samtal om Europas framtid och dramatik från nio länder

Det här nyhetsbrevet berättar om den tredje internationella Diana dramafesten. Årets tema är dokumentärdrama och politisk teater. Programmet är bredare än någonsin och sträcker sig över tre veckor, med deltagare från nio länder:
Estland, Katalonien (Spanien), Ryssland, Sverige, Tyskland,
Vitryssland, Ukraina och USA, samt Finland.

Teatr.doc från Moskva, PlayPenn från Philadelphia, Turteatern, Sala Beckett från Barcelona och många enskilda dramatiker därtill.

Seminarier & samtal - med konstnärerna i fokus - om Ryssland och Ukraina, om det nya europeiska dramat, om skrivprocesser och utveckling av ny dramatik. Ett tjugotal nya texter, läsningar, drama slam.

Solidaritet med Vitryssland och Ukraina:
- WZ-Orkiestra från Minsk med projektet "European solidarity with Belarus"
- George Genoux med den interaktiva filminstallationen "Fear in Ukraine",

Samt gästspel från Finland!
18-22.4 | Två män i ett tält tre - en komet kommer hem
Anders Larssons prisbelönade drama (Teater Kennedy)
5-6.5 | Hamlet sade det vackrare
Harriet Abrahamsson och Paul Olins prisade föreställning om ungdomar som hamnat på kant med tillvaron (Wasa Teater)

Mötesplats Diana - tre veckor med dramatik, mat, dryck och många samtal.
Läs mer i bilagan (PDF)!

Med vänlig hälsning,
KLOCKRIKETEATERN
0400 153791
klockrike(a)klockrike.fi
www.klockrike.fi


Kuulas – Children's Theatre Festival | 21 - 24 May, Kouvola


Kuulas is an annually arranged Children’s Theatre Festival in Finland. Next time the festival will be arranged in Kouvola 21.–24.5.2015.

Kuulas provides a unique opportunity for anyone interested in children’s theatre to see fascinating, high standard performances by professional and amateur theatre companies.

The festival differs from other theatre events focused on children, because it is the only event in which children and adults, both professional and amateur alike, come together both on the stage and in the audience. The fact that children are not simply the target audience for the cultural happening, but also active participants and performers, is exceptional.

The central idea of Kuulas is not simply to raise children to be active consumers of culture in the future, but to view children as they are now, as worthy, intelligent and challenging spectators and creators.

Contact: Producers Mikko Väänänen, mikko.vaananen(a)tnl.fi, Anne Jokivirta, anne.jokivirta(a)kouvolanteatteri.fi

www.kuulas.info/en/


LAPSody – International Festival and Conference of Live Art and Performance Studies | 27 - 30 May 2015, Helsinki


The focus of the 5th LAPSody festival and conference is on creating a meeting place for artists and theorists to reflect on this year's theme: EMERGENCE, EMERGENT, EMERGENCY.

The festival consists of performances, paper presentations, talks and workshops stemming from the following questions: Is performance an emergent structure? Is it an emergency? Is it that for you? What makes you perform and what are the principles around which your practice forms? Emergent, emergence, emergency proposes discussions on the structures and non-structures of performance, its ethics and politics as a potentially decentralized(?!) system. Through open call for proposals, festival has chosen over 30 international artists to present their views on this year’s theme. The festival programme will be updated on lapsody.tumblr.com by the end of March.

What: LAPSody 2015 EMERGENCE, EMERGENT, EMERGENCY
Where: Theatre Academy of the University of the Arts, Haapaniemenkatu 6, Helsinki, Finland
When: May 27-30, 2015

More info: lapsody.tumblr.com and lapsody2015(a)gmail.com.
www.uniarts.fi


The Dailes Theatre Performance Parade | 14 - 19 Apr 2015, Riga (Latvia)


The Dailes Theatre, the largest drama theatre in Latvia, will celebrate its 95th anniversary. This is one of the impulses for creating a new direction in the theatre’s development of international relations - The Dailes Theatre Performance Parade. This is a chance to see 17 performances which have been critically acclaimed by professionals and audiences alike. The target audience of the Parade is local and foreign theatre professionals, however, anyone is welcome to attend. The main purpose of the Performance Parade is to gain an assessment, garner advice and inspiration for future activities, as well as developing a useful dialogue with theatre professionals from various countries about current themes in the world of drama.

Programme


International Transdisciplinary Conference |  6 - 8 May 2015, Helsinki


Culture(s) in Sustainable Futures: theories, policies, practices
May 6-8, 2015 | Helsinki, Finland

Is culture the fourth pillar of sustainability alongside the ecological, economic and social aspects? How does culture act as a catalyst for ecological sustainability, human well-being and economic viability? What would our futures look like if sustainability was embedded in the multiple dimensions of culture?

This landmark conference explores the roles and meanings of culture in sustainable development. The new ideas generated in the conference will inform and advance understandings of all four dimensions of sustainability. The invited speakers of the conference are internationally well-known scholars and actors in this field.

Please see the programme at: www.culturalsustainability.eu/helsinki2015/programme

The registration for the conference is open! Please register by 09/04/2015.

The conference is organised by the COST Action "Investigating Cultural Sustainability” (www.culturalsustainability.eu) and hosted by the University of Jyväskylä, Department of Social Sciences and Philosophy.

Attend the conference and join the dialogue!

On behalf of the Scientific and Local Organising Committees of the Conference,
Katriina Soini
Chair of the COST Action


Latvian Theatre Showcase | 20 - 23 May 2015, Riga


The Latvian Theatre Showcase will be held in Riga from May 20 till 23, 2015.

The programme highlights include a recent production by internationally acclaimed Latvian director Alvis Hermanis with his New Riga Theatre company. It’s a rare occasion to see a new dramatic work from Hermanis, who has in the past years turned his attention to stagings at European opera houses. In his adaptation of the iconic Soviet satirical novel from the 1920s “The Twelve Chairs” about an unlikely couple of companions on a treasure hunt in post-revolution Russia, Hermanis returns to grotesque (as in his brilliant “The Inspector General”) and has made this famously witty critic of Sovietism into a tale of Jewish jokes.

Full programme and on-line registration for professional guests will be announced by March 20 and published online on www.theatre.lv.

For details please contact Sandra Lapkovska: sandra(a)theatre.lv, T. +371 67228477


PQ2015: Music, Weather, Politics – Weather Station | 18 - 28 Jun 2015, Prague


From among the themes of PQ’15 – MUSIC, WEATHER and POLITICS – we have chosen WEATHER as the starting point for our sound-based exhibition.

SOUND is a performative and spatial element that is like the WEATHER – unpredictable, untamed, changing in unexpected ways, an effective mover and a circumstance that touches down to the marrow. The exhibition highlights the role of sound as a scenographic material in performing arts in multiple and multisensory ways.

// WEATHER STATION. staging sound // exhibition explores the novel spaces and conditions of performative sound. Sound is approached as spatial, temporal, multisensory, affective and transformative creator and activator of space.

// WEATHER STATION // in June 2015 in Prague camps up the spirits, ideas and works of 10 leading Finnish artists and designers active in the expanded field of intermedial scenographic arts & practices – in performative sound, space, light, new media and movement.

// WEATHER STATION // takes place in two sites – in COLLOREDO-MANSFELD PALACE, exhibition space A4 and in PUBLIC SPACE: Uhelny Square, located in the heart of Prague old town.

// WEATHER STATION // is curated by artist-researcher Maiju Loukola and performance dramaturg Timo Heinonen. The producer is lighting designer Mia Kivinen, the technical producer is lighting designer Ada Halonen and the designer/architect of the exposition is artist-architect Johanna Hyrkäs.

// WEATHER STATION // is organised with the Finnish Oistat Centre, and funded by the Finnish Cultural Centre (SKR), The Promotion Centre for Audiovisual Culture (AVEK), Kone Foundation, Wihuri Foundation and City of Helsinki Cultural Office.

Read more (PDF)

www.pq.cz/en/pq-2015.html


STIPENDIER OCH BIDRAG


Fler aktuella stipendier och bidrag: www.tinfo.fi/hakuja, TINFO-webbplats (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden


Centret för konstfrämjande: Konstnärsstipendier | ansökningstid 1.-31.3.2015


Konstnärsstipendierna är avsedda för konstnärligt arbete i alla konstarter. Stipendiets längd varierar från ett halvt år till fem år. 

Läs mer

www.taike.fi


Centret för konstfrämjande: Residensstipendier | ansökningstid 1.-31.3.2015


Residensstipendierna är avsedda för rese- och uppehållskostnader för de yrkeskonstnärer som är accepterade till de internationella artist-in-residence -programmen.

Läs mer

www.taike.fi


UKM: Understöd för att främja tillgången till digitala material inom kulturen och olika konstområden samt utnyttjandet av öppna data | sista ansökningsdag 13.3.2015


Undervisnings- och kulturministeriet utlyser bidrag på högst 300 000 euro i form av specialunderstöd för att främja tillgången till digitala material inom kulturen och olika konstområden samt utnyttjandet av öppna data år 2015.

Syftet med understödet är att öka den genomslagskraft som innehåll inom kulturen och olika konstområden har i samhället genom att främja ett mångsidigt utnyttjande av material i digital form och därtill hörande utveckling av applikationer.

Med understödet stärks den digitala tillgången till material inom kulturen och olika konstområden. Därtill främjar man samhälleligt deltagande och samhällelig påverkan samt utvecklingen av webbtjänster som använder öppna data på området.

År 2015 beviljas understöd för följande syften:

1) utveckling av applikationer som utnyttjar öppna data av kulturen och olika konstområden
2) att göra nationellt betydande material inom kulturen och olika konstområden tillgängliga för allmänheten i digital form

Läs mer

Ansökningstiden går ut: 13.3.2015

Ytterligare information:
Laura Mäkelä, tfn 0295 330 222; fornamn.efternamn(a)minedu.fi

www.minedu.fi


UKM: Understöd för projekt inom kulturexport, med fokus på främjande av kulturexport till Kina och Asien | sista ansökningsdag 27.3.2015


I regeringsprogrammet betonas bl.a. att man ska bygga nya tillväxtområden inom industri, tjänster och inom kreativa branscher. Enligt regeringsprogrammet sätts därtill fler exportfrämjande åtgärder in i synnerhet på växande marknader. I detta syfte verkställer understödet regeringsprogrammets mål att främja kulturexporten och marknadskunnandet inom de kreativa branscherna samt att förbättra de kreativa branschernas affärs- och exportmöjligheter. Med understödet verkställs också förslaget i slutrapporten för utvecklingsprogrammet för Finlands kulturexport 2007–2011 om att lindra och avlägsna praktiska och strukturella hinder för kulturexport (se Kulturexport – för synlighet, förnyelse och genomslagskraft. Undervisnings- och kulturministeriets publikationer 2011:32). Vidare strävar man enligt motiveringarna till statens budgetproposition 2015 efter att stärka förutsättningarna för företagandet inom kulturområdet och de kreativa branscherna.

Läs mer

Ansökningstiden går ut: 27.3.2015

Ytterligare information:
Konsultativa tjänstemannen Kimmo Aulake, tfn 0295 3 30067, fornamn.efternamn(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Nordiska Kulturfond | ansöka senast 9.4.2015


Projektet ska ha en tydlig nordisk dimension för att kunna få stöd av Nordiska kulturfonden. Nordiska kulturfonden stödjer därför projekt som tematiserar och utvecklar det nordiska kultursamarbetet och som har ett tydligt nordiskt innehåll.

För att uppfylla kravet på en nordisk dimension ska projektet som minimum involvera tre nordiska länder (Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland) och projektet ska präglas av samarbete, utbyte och interaktion.

Utöver de tre nordiska länderna kan projektet samarbeta med partner i länder utanför Norden.

http://www.nordiskkulturfond.org/


Kulturkontakt Nord: Mobilitetsstöd | ansöka senast 13.4.2015


Modulen riktar sig till hela konst- och kulturfältet i de nordiska och baltiska länderna: professionella konstnärer inom alla konstformer, skönlitterära författare, översättare, kuratorer, producenter, kulturredaktörer och kulturforskare etc.

  • professionella konstnärer inom alla konstformer kan ansöka om vistelsestipendium till ett annat land i Norden eller Baltikum än landet som de är fast bosatta i
  • vistelsestipendiet täcker utgifterna för 1-10 dygn vistelse enligt en genomsnittlig beräkningsgrund för två kategorier (huvudstadsregionen, det övriga landet)
  • observera att den sökande och resenären skall vara en och samma person
  • stödet beviljas åt individer och grupper på max 6 personer
  • organisationer beviljas inte stöd
  • i en gruppansökan skall alla medlemmarna resa samma tidpunkt från samma ort och till samma destination
  • de sakkunniga har rätt att besluta om och vilka i en gruppansökan som beviljas stöd
  • det går endast att sända in en ansökan per modul och ansökningsomgång
  • observera även att första möjliga resedatum är två (2) månader efter tidsfristen för ansökningarna löpt ut

Stödets storlek baserar sig på ett fast dagtraktamente och en fast genomsnittlig resekostnad som beräknas enligt vistelsens längt och destination.

Ansökningstider 2015

www.kulturkontaknord.org


ANSÖKNINGAR


Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja


Mad House – Open Call 2015


Mad House är ett performance projekt, som lär av sina erfarenheter och utvecklas och ändrar form. Mad House första säsong var en performance och live art festival i Tiivistämö (Södervik, Helsinki) i oktober 2014. Mad House samlade under samma tak cirka 130 konstnärer, både inhemska och internationella, med 52 olika föreställningar och verkstäder. Programmet bestod av performance föreställningar, installationer, diskussioner om performance och framtid, samt ett mångsidigt program i vår bar. Efter en månad kunde vi säga -Mad House är vettigt!

Mad House öppnar nu ett open call för konstfältets aktörer. Mad House tar fortgående emot idéer för program och samarbete, även till framtida säsonger. Mad House växer, utvecklas och svarar på konstfältets behov, genom att lyssna, diskutera och planera tillsammans. Nästa säsong Mad House ( 2 ) förverkligas 1.9. – 30.11 . 2015 i Tiivistämö, Södervik. Förslag till Mad House andra säsong mottages till och med 16.3.2015.

Läs mer

www.madhousehelsinki.fi


Projekt REKO söker författare till projektets andra kull | ansökningstid 5.2-8.3.2015


REKO är ett pjäsutvecklingsprojekt som finansieras av Svenska Kulturfonden och administreras av Labbet r.f. Projektet samarbetar med svenskspråkiga teatrar i Finland och merparten av författarna som antas till projektet skriver för en specifik teater och dess repertoar. Avsikten är att de texter som skriv inom projektet ska hitta sin väg ända fram till scenen och teaterpubliken.

Projektets andra kull inleder sitt arbete i augusti 2015 och skriver för:
- Wasa Teater (5-6 texter i olika genrer som ska spelas under perioden hösten 2017-våren 2020)
- Radioteatern (1 text)
- Teater Taimine (1 text)
- Svenska Teatern (1 text)
- Teater Mestola (1 text)
- Östra Nylands Teater (1 text)

Författarna väljs i samråd med teatrarna på basis av ansökan, i vilken följande saker ska ingå:
- kort cv
- ett kort textprov (max 5 sidor)
- en idébeskrivning
- om du vill skriva för en specifik teater, bör även detta framgå

Ansökan skickas till reko(at)labbet.fi Ansökningstiden går ut den 8.3.2015.

De till projektet antagna författarna förbinder sig att under 16 månaders tid arbeta fram en pjäs under handledning. Arbetet innebär skrivandet av flera versioner. Utöver skrivandet deltar författaren också i de av projektet anordnade seminarier och workshops. Projektet betalar ett dramatikerarvode samt står för omkostnader.

Den andra kullen inleder sitt arbete i augusti 2015 och avslutar det i december 2016

Tider för hösten 2015:
21.8-23.8 KICK OFF (tre hela dagar)
29.8-30.8 STORY SUPERVISION
15.11 deadline för första versionen av pjäsen

Vid frågor kontakta projketledarna på reko(at)labbet.fi eller per telefon:
Arn-Henrik Blomqvist (tel 050-3135984)
Marina Meinander (tel 040-7772555)

www.labbet.fi


Unidram Theatre Festival 3-7 Nov 2015, Germany | application deadline: 31 Mar


For the 22nd time international theatre festival Unidram will take place in Potsdam/Germany, November 3 - 7.

Once again we will be inviting 12 theatre companies to Potsdam. And once again Unidram will provide a forum for independent theatre, a site of encounter for diverse theatrical forms. Not only will there be a focus on theatre which is modern and innovative in content or in form, but also on intercultural dialogue. Indeed, it is not just about the respective productions but about an intensive exchange, about fostering personal and long term relationships between artists and cultures.

Applications containing an application form as well as a DVD with a full version of your performance.

Deadline for application will be March 31st, 2015

UNIDRAM
T-Werk
Schiffbauergasse 4e
14467 Potsdam
Germany
unidram(a)t-werk.de
www.unidram.de
Visit us on Facebook


Forecast 2015/16, Berlin | application deadline: 31 Mar 2015


A unique opportunity for talents of all disciplines (@HKW - Germany)

Artists, curators, designers, composers, photographers, performers or architects from all over the world are invited to collaborate with one of six renowned mentors. Participants may propose, realize and showcase their project idea at HKW in 2015/16.

How Forecast works for you

You may apply with your project idea to collaborate with one of six renowned Forecast mentors. These mentors are ready to give any assistance needed: all of them being inspiring, open-minded and experienced in various fields of creative production. Work with your mentor and find your way to design the future.

In August 2015 (28th – 30th) each mentor will gather five of the applicants for the public Forecast Forum at HKW in Berlin. As a participant you present your project idea and exchange thoughts. You will get feedback from your mentor as well as from artists and progressive thinkers from all over the world, and you will broaden your network. These three days of workshops and presentations will form the matrix for developing and enhancing your project.

As an admitted participant of Forecast you may benefit from a travel allowance (depending on your actual costs) and a production budget for realizing and presenting your project.

Deadline: 31 March

Find all details online


Tbilisi International Festival of Theatre 25 Sep - 2 Oct 2015 | application deadline 1 Apr


The next edition of TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE will take place in Tbilisi, Georgia from 25 September to 3 October 2015. After four successful years of the programme NEW, the festival opened the doors to its 5th edition, and calls for applications for participation in the programme NEW.

Deadline is 1 April 2015.

Read more


23rd India Theatre Olympiad: International Theatre Festival 2015 | deadline 30 Apr 2015


This annual International Theatre Festival (Drama, Dance & Music  is only of its kind in the country and this year it will be held from 1st. to 12th. July, 2015.

This International event will provide wonderful platform, a small world stage, for countries to strengthen ties with the people of India. Forging bonds through the performing arts, as you know Theatre will be a wonderful tool to help youngsters develop self confidence, self esteem and global understanding of one another. It is also a great way to promote peace, understanding and empathy in an otherwise intolerant world by forge forward  national integrity, international amity and universal brotherhood through cross cultural synthesis and social assimilation.

We are pleased to inform, that this Theatre Olympiad welcomes performing arts companies, groups and artists to present their productions in all genres of performing arts including Theatre ( drama, comedy, mime, pantomime, puppet, fingers theatre, visual ), Dance (modern, folk, classical etc.), Music ( opera, classical, musical, contemporary, jazz, folk etc. ) and other forms of performing arts.

Please find 3 attachments of documents of the Festival (PDF).

Depicting rich, multi-dimensional and varied performing arts of India, a 12-days long biggest cultural extravaganza of the 23rd. National Drama, Dance & Music Competition, with a participation of more than 3000 Indian artists, will also be held along with this International Event.

The Last Date for receiving Application with other documents is on or before 30th April, 2015.

Prof.Kartik Chandra Rath
General Secretary
India Theatre Olympiad
Bana Bagicha, Saikh Bazar,
Cuttack - 753 008, Odisha, India,
theatre.olympiad(a)gmail.com
( copy to ) theatreolympiad(a)rediffmail.com
Cell. No. : +91-099370 55184
Tel / Fax : +91-0671-2507184


UNDERVISNING OCH WORKSHOP


Workshop: Oblivias Do what you saw metod | 26.-27.3.2015, Helsingfors


Workshop Oblivias Do what you saw metod
26.-27.3. kl 10-15, ESKUS studio 1,  Gasverksgatan 1 (byggnad 6)
 
Anmälan info(a)oblivia.fi     Pris: 50 euro
 
En rolig och enkel metod för att skapa performance material.
 
Oblivias arbetsprocess öppnas upp i en workshop med “do what you saw” metoden som Oblivias medlemmar Anna Krzystek, Timo Fredriksson och Annika Tudeer har utarbetat under flera år av kollektivt arbete.
“Do what you saw” är en metod för att skapa material för en performance. Genom en destillerings- och delningsprocess får gruppen gemensamt material att improvisera med i improvisationen som avslutar workshopen.
 
I work-shopen skapar vi oväntade kombinationer och delar material. Vi undersöker kollektiva processer, gör instant kompositioner och bearbetar idéer och teman för scen och text. Arbetet understryker upprepning, humor, närvaro och tajmning, samt de oändliga möjligheter som föds när ribban hålls låg.
 
Lärare: Annika Tudeer/Timo Fredrikson/Anna Krzystek. Språk: svenska/ finska/engelska.
 
Oblivia är en unik kraft inom det finländska scenkonstfältet och en av de mest internationella fria grupperna i Finland. Grundad år 2000 i Helsingfors har Oblivia väckt internationellt intresse genom sitt nydanande formspråk, sin humor och sitt starka ensemble arbete. Oblivia turnerar internationellt, och har sin bas i Helsingfors. 2014 hade Oblivia premiär på verket Ka-Boom under Helsingfors Festspel i serien Museum of Postmodern Art.
 
www.oblivia.fi


CISPA – Copenhagen International School of Performing Arts


Copenhagen International School of Performing Arts (CISPA) is a truly international drama school  with teachers and students from all over the world.

CISPA offers a professional 3 Year Acting Course, and furthermore a Foundation Course.

The CISPA training confidently prepares students for an international acting career within all performative media (theatre, film, TV, internet, radio), and furthermore enabling them to develop cross-disciplinary projects at the highest standard.

CISPA is an international performing arts school where we practice a methodological approach to acting. We aim for a high degree of diversity, both in terms of nationality, ethnicity, social and cultural background, and for the performer to take personal ownership of herself, both as a human being and an artist. Thus we aim for CISPA graduates to view themselves as cultural entrepreneurs as well as performers.
Lars Henning, Artistic Director

CISPA is now auditioning for the 3 YEAR PROFESSIONAL ACTING COURSE.

Upcoming audition workshops: March 21 @10-16

For further info and application form, visit www.cispa.dk

Contact: Artistic Director Lars Henning, lars(a)cispa.dk

twitter.com/tinfotweets

thalia_pristagarna

diana_drama_fest_2015

pq15_weather_station