04.06.2013
TINFO e-Nytt 4 / 2013
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
- TINFO News - New modes of Authorship
- 2013 års andra omgång av TINFO-stipendier för pjäsöversättning har delats ut
- Oblivia på turné under sommaren 2013
- Labbet har flyttat till Teaterhörnan
- Wasa Teaters publiksiffror spelåret 2012-2013
- Waiting for Hitchcock till Storbritannien
- Hangö Teaterträff 6.-9.6.2013
- Workshopen för regissörer, teaterchefer teaterproducenter och dramatiker 8.6. i Hangö
- Tampere Theatre Festival | Finnish showcase Aug 7-112013
- Nordic Drama Train - stagereadings of five plays, Aug 7-8 2013, Tampere
- Stage Theatre Festival, Aug 14-25, Helsinki
- New Performance Turku 13-16 June 2013
- Diana Teaterforum 2013
- DRAG DAG 4.6.2013 - Pop up art house
- Vaasa Picnic 6.6.- 8.8. 2013
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
ATT MÄTA KONST
Förbryllande nyheter hörs från Aalto-universitetet som håller på att utveckla utvärderingskriterier för att mäta konst. Mind Less Art Evaluation Research Finland har sedan länge skapat och tillämpat sådana mätmetoder och erbjudit Aalto-universitetet kompanjonskap. Enligt nyheterna misstänker konstnärsgruppen Aalto för olovligt besittningstagande av intellektuellt kapital. Gruppens recension om utställningen Spark publiceras i juni. En fin performance! Men allvarligt talat. Vad sjutton håller Aalto-universitetet på med?
PENGAR TILL NYINSTÄLLING AV FREKVENSER
De trådlösa mikrofonerna som teatrar använder måste ställas in på nya frekvenser. Teatrarna har sedan flera år varit oroliga för vad som kommer att hända när det blir kris, vem som kommer att betala. Enligt denna lättande nyhet från undervisnings- och kulturministeriet i Finland utlovas 3,5 miljoner euro i understöd för de kostnader som uppstår för kulturaktörerna i övergångsskedet då radiofrekvenserna ändras och nya anordningar anskaffas. En fin gest!
ARABISKA VÅREN, ORMREVOLUTION, PSEUDODEMOKRATI
De utvalda deltagarna i utbildningen European Diploma for Cultural Project Management var på turné i Finland. Det var hälsosamt att delta i en diskussion om den arabiska våren och höra vad kulturaktörer från Algeriet, Marocko, Tunisien och Libanon tänker om situationen i sina hemländer. Kollegan från Algeriet kallade den arabiska våren för ormrevolution. Med sin metafor ville han göra klart att saker och ting inte är så enkla som vi (européer) med våra (sammanbuntande, stereotypiska) åsikter tror. Kollegan från Marocko pratade om pseudodemokrati, den libanesiska medborgarsamhällsaktivisten om den arabiska vintern.
FÖRENINGEN VI SOM KLAGAR – NÅGON MÅTTA FÅR DET VARA
Diskussioner med deltagarna i det ovan nämnda utbildningsprogrammet var hälsosamma för att sätta saker i perspektiv. Det var inte bara en eller två utlänningar som var roade av hur vi finländare klagar och gnäller över pengar eller över nästan allt överhuvudtaget. Vi har lokaler, vi har ordinarie personal, vi har stipendier, vi har yttrandefrihet, till och med demokrati. Och ändå hör man bara missnöjt gnäll. Pinsamt.
MOROTSUPPROR
Suveränt! Spanska teatermänniskor har utmärkta strategier för att motverka sparåtgärder inom kulturen. En teater i Katalonien säljer morötter i stället för teaterbiljetter, eftersom momsen på grönsaker bara är 4 procent, momsen på teaterbiljetterna däremot 21 procent efter att den höjdes med 13 procent. I Madrid kringgår man den krokiga teaterlagstiftningen genom att starta pop-up-mikroteatrar för 20 personer i privata hem. Man säljer teaterbesökarna tillfälliga medlemskap i stället för biljetter.
Mer information: Deutsche Welle, The Independent
TINFO AKTUELLT
TINFO News - New modes of Authorship
TINFO News is a magazine on Finnish theatre, drama and artists.
View the issue
2013 års andra omgång av TINFO-stipendier för pjäsöversättning har delats ut
Informationscentralen för teater i Finland (TINFO) delar under kommande året ut 25 000 euro (2012: 20 000 euro) i stipendier för översättning av finländska pjäser till andra språk. Med TINFO-stipendiet stöds framför allt sådana översättningsprojekt som är förbundna med en föreställningsproduktion av pjäsen utomlands. Finländska teaterpjäsers efterfrågan utomlands har ökat för varje år. 2012 arrangerades sammanlagt 25 (2011: 24) föreställningar i 97 (2011: 85) länder.
TINFO-stipendiet utgör i regel bara en del av pjäsöversättningens finansiering och utbetalas alltid direkt till översättaren.
Under 2013 års andra utdelningsomgång beviljades följande översättningsprojekt ett TINFO-stipendium:
Anneli Mäkeläs pjäs VALOJA JA VARJOJA (Ljus och skugga) till tyska, översättare Rebekka Suninen och Olaf Becker. För att framföras vid Theater die Tonne i Reutlingen.
Juha Jokelas pjäs PATRIARKKA (Patriarken) till litauiska, översättare Aida Krilavičiene.
Jonas Vaitkus regisserar pjäsen vid Lithuanian National Drama Theatre med premiär hösten 2013.
Kati Kaartinens pjäs TOISEN ÄÄNI (Den andras röst) till engelska, översättare Kristian London. Pjäsen marknadsförs utomlands av Agency North.
Mika Myllyahos pjäs HARMONIA (Harmoni) till franska, översättare Jean-Claude Idée och Taina Tervonen. Översättningen ingår i Finlands Benelux-instituts projekt inom modern finländsk drama. Pjäsen framförs vid en läsdramaföreställning i Bryssel i december 2013 under regi av Jean-Claude Idée. Teaterregissören Jean-Claude Idée har tidigare bearbetat Myllyahos pjäs Paniikki (Panik) till franska. Den framfördes som läsdrama i Bryssel och producerades till en föreställning för St. Georges-teaterns repertoar i Paris.
Mika Waltaris pjäs GABRIEL, TULE TAKAISIN (Gabriel, kom tillbaka) till estniska, översättare Ülev Aaloe. För att framföras vid Vana Baskini-teatern i Estland. Premiär den 15 september 2013 i regi av teaterregissör Lasse Lindeman, direktör för Kuopio stadsteater.
Saara Turunens pjäs BROKEN HEART STORY till tyska, översättare Martina Marti.
Förlaget S. Fischer Verlag har köpt in uppföranderättigheterna för pjäsens tyska översättning och börjar sälja pjäsen till teatrar i Tyskland, Schweiz och Österrike för säsongen 2014/2015.
Sofi Oksanens pjäs KUN KYYHKYSET KATOSIVAT (När duvorna försvann) till engelska, översättare Eva Buchwald. Agenturen schaefersphilippen i Köln förvaltar de internationella uppföranderättigheterna för Sofi Oksanens pjäs och har hittills sålt rättigheterna till författarens förra pjäs Utrensning till teatrar i 15 länder. Samma teatrar har visat intresse även för pjäsen När duvorna försvann.
Sofi Oksanens pjäs KUN KYYHKYSET KATOSIVAT (När duvorna försvann) till svenska, översättare Janina Orlov. Pjäsen planeras att framföras som läsdrama vid Dramaten i Stockholm den 27 november 2013, på samma dag som den har urpremiär vid Finlands Nationalteater. Dramaten vill ha pjäsen i sin repertoar 2014.
NYHETER
Oblivia på turné under sommaren 2013
Oblivia är en internationell performancegrupp i Helsingfors. Oblivias medlemmar har bakgrund i dans, teori och musik och kommer från Finland och Storbritannien. Oblivias föreställningar är minimalistiska, konceptuella och humoristiska och skapas kollektivt av arbetsgruppen. Föreställningarna arbetas fram under långa arbetsperioder och framställer filosofiska och estetiska frågeställningar på ett kritiskt och lättillgängligt sätt.
Entertainment Island
2.–3.08 Teatr-Akcje Festival, Suwalki, Polen
Oblivias föreställning Entertainment Island är en publik- och kritikersuccé i Europa och Norden. Entertainment Island - ett minimalistiskt spektakel i tre akter ger olika perspektiv på underhållning och populärkultur. Föreställningen borrar sig från en glittrande yta ned till mörka underströmmar. Föreställningens akter har visats som separata delar på Kiasmateatern i Helsingfors 2008-2010.
På scen: Timo Fredriksson, Anna Krzystek, Annika Tudeer. Ljus: Meri Ekola. Ljud: Juuso Voltti.
Understött av: Kiasmateatern, Produforum, CCA (UK), PACT Zollverein (D), Nordisk kulturfond, Scenkonstkommissionen, Svenska kulturfonden, Helsingfors kulturcentral.
Museum of Postmodern Art
13–14.6 New Performance Festival, Turku
21–26.7 Full Moon Dance Festival, Pyhäjärvi
15.8 Stage festival, Lume, Helsinki
Oblivia har tagit på sig den enorma utmaningen att göra något nytt. Elegant och skenbart vilsna vandrar Oblivia genom vår välbekanta värld som i en mörk teater. De är inte rädda för att ramla ned i falluckorna på scenen, eller för att ta sig en titt bakom de kulturhistoriska kulisserna. De dissekerar emotionella och konceptuella begrepp och de gräver sig allt djupare in i språkets rötter. Vad som sist och slutligen visas är absurdt, groteskt, och – nytt. Humor får ett nytt namn, föreställning får ett nytt språk och framtiden får ett nytt ansikte. Oblivia: filosofisk med tyngd, rasande intelligent och allvarligt komisk.
Föreställningen är den första i en serie på fem föreställningar i fem års projektet Museum of Postmodern Art - MOPMA som görs 2012- 2016 tillsammans med flera inhemska och utländska samproduktionspartner.
På scen: Timo Fredriksson, Anna Krzystek, Annika Tudeer. Ljus: Meri Ekola. Ljud: Juuso Voltti.
Samproduktion: PACT Zollverein (D), Esbo stadsteater (FI).
www.oblivia.fi
info(at)oblivia.fi
Labbet har flyttat till Teaterhörnan
Labbet har flyttat igen! Nu till Teaterhörnan i Kronohagen, till Finlands Dramatiker och Manusförfattarnas lokal.
Adress: Sjötullsgatan 33 G 6, 00170 Helsingfors
Telefon: 050 5480845
E-postadress: info(at)labbet.fi
Verksamhetsledare Anna Simberg är anträffbar på kontoret, Sjötullsgatan 33, ingång från gården.
Mittemot hissen upp till Viirus finns en stor dörr där det står Suomen Näytelmäkirjailijaliiton toimisto. Där finns Labbet nu!
Under hösten 2013 fortsätter Labbets kursverksamhet, närmare program i augusti.
Bokutgivningen fortsätter och Labbet deltar i Helsingfors bokmässa 24-27.10.
Den 1.10. kl 17 har vi en läsning av Tomas Janssons pjäs Batman bor inte här längre i regi av Paul Olin på Luckans Veranda, Simonsgatan 8.
Wasa Teaters publiksiffror spelåret 2012-2013
- Next to Normal den största publikmagneten under spelåret
Under spelåret 2012-2013 har Wasa Teater bjudit på hela sex olika produktioner på stora scenen, tre produktioner på studioscenen och tre produktioner på Vasallen. Utöver dessa har teatern bjudit på program under Konstens natt och sagostunder i många av regionens daghem.
Den största publiken under året 2012 drog musikalen Next to Normal av Brian Yorkey och Tom Kitt med regi av Victoria Brattström. Publiksiffran efter 45 föreställningar blev 9500 åskådare, vilket utgör en beläggningsprocent på 77 %.
Under hösten 2012 spelade Fantomens lillasyster, av Peter Snickars med regi av Agneta Lindroos, 53 föreställningar och gjorde turnésuccé i landets högstadier och gymnasier. Publiksiffran för Fantomenslillasyster blev hela 7120 åskådare.
Orgelbyggaren av Robert Åsbacka i dramatisering av Annina Enckell med regi av Johan Fagerudd spelade för 2100 åskådare med en beläggningsprocent på 69 %.
Höstens nyhet, Julkonsert med Lytts & vänner, spelade fyra gånger på stora scenen och hade en publikmängd på 1013 personer, vilket utgör en beläggningsgrad på 93 %.
Vårens samarbete med Vaasan Kaupunginteatteri genom En handelsresandes död kom till en publiksiffra på knappt 3500 vilket utgör en beläggningsprocent på 73 %. En handelsresandes död, av Arthur Miller regisserades av Fiikka Forsman, som också regisserade pjäsen på stadsteatern.
Familjeföreställningen Pojken och Stjärnan av Barbro Lindgren i regi av Jakob Höglund avslutar våren 2013 efter 37 föreställningar och med 7300 som publiksiffra.
Övriga produktioner som gjorts under spelåret är Babylycka, Gästspel från Riksteatern med Idlaflickorna med 1000 åskådare, Ett riktigt fynd som spelat på studioscenen och turnerat på regionscenerna med 3200 åskådare, gästspelet Håpas du trifs bra i fengelset med 200 åskådare och Fristad med ca 500 åskådare.
Wasa Teater har under spelåret haft nästan 36 000 besökare och 285 föreställningar. Övrig verksamhet som publikarbeten och seminarier har intresserat dryga 3400 besökare, dessutom har ca 130 skolor runtom i regionen gjort beställningar på studiematerial.
Waiting for Hitchcock till Storbritannien
Trollkonstnären Robert Jägerhorn åker till London för att uppföra Waiting for Hitchcock på Jacksons Lane-teatern under Postcards-festivalen den 29 juni. Därifrån fortsätter enmansföreställningen till South Hill Park-teatern i Bracknell där den framförs den 4 juli.
Finlands ambassad i London, Cirkusens informationscentral och Helsingfors kulturcentrum stöder uppförandet av Waiting for Hitchcock i Storbritannien.
Waiting for Hitchcock är den internationella versionen av Magic! som hade sin spelperiod på Helsingfors Stadsteater 2009-2011. Neil Hardwick har regisserat både den ursprungliga och den internationella versionen.
I höst kan man också se Waiting for Hitchcock i Stockholm på Boulevardteatern tre lördagar i november (6, 23 och 30.11).
Robert Jägerhorn är professionell skådespelare och trollkonstnär som har vunnit pris i många internationella stortävlingar. Jägerhorn, som har magistersexamen i teaterkonst, har utarbetat en specialform av trolleri - ”situationstrolleri” - där teater och trolleri smälter ihop till en konstnärlig helhet.
Mera information:
Robert Jägerhorn
www.waitingforhitchcock.com
Telefon: +358 40 500 6552
E-post: jagerhorn(at)kolumbus.fi
EVENEMANG
Hangö Teaterträff 6.-9.6.2013
Hangö Teaterträff är Finlands största svenskspråkiga teaterfestival som i början av juni varje år samlar teaterpublik och scenkonstnärer i Hangö för att se årets bästa – flyttbara – föreställningar. Dessutom står diskussioner, planering och utvecklande av den finlandssvenska scenkonsten på agendan.
Teaterträffen är öppen för alla teaterentusiaster och är ett möte mellan fria grupper och institutionsteatrar, mellan teaterstuderande och etablerade skådespelare, mellan kritiker och publik.
Under Hangö Teaterträff möter publiken teatern på nya sätt och på nya ställen. Teater spelas i magasin, hallar och hamnar, under träd, i båtar och på restauranger. Produktionerna antar nya former under festivalen, och publiken kan välja mellan pjäser inom olika genrer och för olika målgrupper utan att glömma spektakel, och introduktion av nyskrivna pjäser.
Hangö Teaterträff ordnas årligen i början av juni. Under de fyra festivaldagarna spelas ca.30-50 föreställningar.
Program hangoteatertraff.org/program/
Workshopen för regissörer, teaterchefer teaterproducenter och dramatiker 8.6 i Hangö
Ännu har vi plats på workshopen för regissörer, teaterchefer teaterproducenter och dramatiker 8.6 i Hangö.
I
ett försök att hitta nya rutiner för hur vi får kontakt kring
reperoaruppläggning tänkte vi samla alla potentiellt inblandade i ett
rum några timmar under Hangö Teaterträff. Både utomlands och i Finland
har man i vår branch sysslat med speed-dating för att skapa nya
arbetskontakter. Vi tänkte hålla en workshop där dramatikerna å ena
sidan möter regissörer/producenter/teaterchefer å andra sidan. Det hela
är ett experiment och riktar sig främst till proffsteaterarbetare.
Ungefär så här kommer det att gå till:
Vi
ses lördagen den 8.6 klockan 10 i Hangö på Park, mitt emot Casino. Vi
placerar ut oss i rummet, max 10 dramatiker ryms med och max 10
teaterchefer/producenter/regissörer, och så sätter vi igång. Man träffas
två och två och pratar några minuter om idéer man har och sen byter man
till nästa, osv. tills alla träffat alla. De här mötena är till intet
förpliktande och hinner inte bli särskilt djupa. Vill man sen tala
vidare med nån är det bara att fortsätta senare.
Efter ungefär en
timme samlas vi alla och diskuterar tillsammans hur det var, hur det
fungerade och hur det kunde utvecklas. Vi pratar också om hur
repertoarplaneringen vanligtvis fungerar och om vi har förslag till hur
vi kunde förbättra proceduren. Under den andra timmar kan också de
intresserade som inte rymts med under den första timmen vara med.
När vi har våra 20 deltagare skickar vi ut en lista på deltagarna med lite information. Några teaterchefer har redan anmält intresse!
Anmäl till mig om du vill delta i den här workshopen med en kort presentation av dig själv till Labbet/Anna Simberg 050-5480845 eller info(at)labbet.fi.
Arrangör: Labbet och Hangö Teaterträff.
Tampere Theatre Festival | Finnish showcase 7-11 Aug 2013
FINNISH SHOWCASE 5–11 August 2013 by Tampere Theatre Festival and TINFO – Theatre Info Finland consists of main programme performances with English subtitles, case introductions of the newest phenomena and working methods of Finnish theatre, and naturally artistic meetings and post-show discussions.
PROGRAMME
Please notice this programme is preliminary, changes are possible.
WED 7.8.
19-22.15 KOM-Teatteri: Three Sisters, Sorin Sirkus
THU 8.8.
14-17.15 KOM-Teatteri: Three Sisters, Sorin Sirkus
17.30-19 RYE BREAD -get together, Restaurant Telakka
19-22 Turun kaupunginteatteri: These Little Town Blues Are Melting Away, Teatterimonttu
FRI 9.8.
11-15 CASE: New Forms and Working Methods, Centre for Practise as Research in Theatre
19-21.50 Suomen Kansallisteatteri: Patriarch, TTT Suuri näyttämö
SAT 10.8.
11-14 CASE: Authorships, Centre for Practise as Research in Theatre
14-16.50 Suomen Kansallisteatteri: Patriarch, TTT Suuri näyttämö
19-20.50 Teater 90°: Eden, Pakkahuone
20.15-21.40 Karttunen Kollektiv: Jemina – Act As You’d Know Her, Teatterimonttu
SUN 11.8.
13-14.50 Teater 90°: Eden, Pakkahuone
15.30-16.55 Karttunen Kollektiv: Jemina – Act As You’d Know Her, Teatterimonttu
Post-discussions after the performances to be scheduled later.
www.teatterikesa.fi/in_english/
Nordic Drama Train - stagereadings of five plays, 7-8 Aug 2013, Tampere
NORDIC DRAMA
TRAIN, Finland 2013 is a collection of readings from five Nordic plays
which will be presented during Tampere Theatre Festival on 7–8 August.
Stage
readings of five contemporary Nordic plays. The excerpts from the plays
(appr. 45 min. each) have been selected by the authors. They will be
performed in Finnish with English subtitles. The authors are Peter
Asmussen (Denmark), Arne Lygre (Norway), Bragi Ólafsson (Iceland),
Martina Montelius (Sweden) and Tuomas Timonen (Finland).
Wednesday 7 Aug 2013
starting at 13:00
Peter Asmussen (Denmark): Nobody Meets Someone
reading + discussion
Arne Lygre (Norway): I Disappear
reading + discussion
Thursday 8 Aug 2013
starting at 10:00
Bragi Ólafsson (Iceland): The Chickens
Martina Montelius (Sweden): Mira Passing Through
Tuomas Timonen (Finland): Megan’s Story
readings + discussions
Organised by TINFO – Theatre Info Finland in co-operation with Tampere Theatre Festival
Stage Theatre Festival, 14-25 Aug, Helsinki
Stage – Helsinki Theatre Festival offers a selection of fascinating contemporary theatre across cultural boundaries, every year in August. Produced by Korjaamo Theatre, this year's Stage takes place August 14th–25th. Stage is partners with Helsinki Festival.
FINNISH CASE is a wide collection of Finnish performing arts on offer during the STAGE festival in Helsinki 16–18 August 2013. Theatre meets contemporary dance and even performance art. Artists’s meetings and concerts.
For more info, please visit:
www.korjaamo.fi/en/stage
New Performance Turku 13-16 June 2013
New Performance Turku is an international festival for performance and Live Art, which takes place at various venues around Turku from 13th to 16th June 2013. It brings to you the latest works by the leading artists in performance and performing arts. In their works these renowned artists combine elements from a variety of art genres. Now you have the possibility to experience the diversity in performance art - and have a new point of view in things you thought you knew.
For more info, please visit:
http://newperformance.fi/?lang=en
Diana Teaterforum 2013
Klockriketeatern presenterar en unik höstsäsong på Dianascenen, med bland annat Pekingopera och sameteater, med finsk-ugrisk dokumentärcirkus och svallvågor från estnisk politisk teater. Diana teaterforum pågår från augusti till oktober med temat "Folk och teater". Säsongen bjuder på föreställningar, workshops, seminarier och samtal.
http://www.klockrike.fi/svenska/repertoar/
DRAG DAG 4.6.2013 - Pop up art house
Dragworkshop kl. 12-18
Vill
du byta kön för en dag eller arbeta med stereotypa manliga eller
kvinnliga uttryck? Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från Subfrau bjuder
dig in på en drag workshop.
Pris: 40 €/deltagare. Förhandsanmälan: info(at)blauefrau.com
I priset ingår smink och en biljett till den isländska drag king showen Homo Erectus, samma kväll klockan 19.
Drag king show: Homo Erectus (Island) kl. 19
De
isländska killarna tipsar den finska publiken: Hur får man kontakt med
en kvinna? Hur behandlar man kvinnan man fått kontakt med?
På scen: María Pálsdóttir, Sólveig Guðmundsdóttir och Alexía Björg Jóhannesdóttir.
Pris: 20/15 € netticket.fi, 0600 399 499 eller info(at)blauefrau.com
Språk: engelska
Dokumentär: Don't hit the drag queen kl. 21
I
Johan Karrentos dokumentär åker en grupp drag queens från Helsingfors
ut till landsbygden. De besöker dansbanor, cafeér och
karaokerestauranger för att se hur de blir bemötta.
Fritt inträde.
Språk: svenska
Mer info på Blaue Fraus hemsida: http://blauefrau.com/category/pop-up-art-house/
Du hittar oss också på Facebook
Vaasa Picnic 6.6.- 8.8. 2013
Vaasa Picnic är ett stadsevenemang där varierande program och konstformer underhåller besökaren. Evenemanget ordnas i Café Purppuras trädgård på Vasa Kulturcentrum och bjuder på olika föreställningar mellan 6.6–8.8, varje torsdag under lunchtid mellan kl. 11-13.
Evenemanget kommer i år att erbjuda ett varierande program med Vasa stads sommarartister som bjuder upp till teater, nutidsdans, clown och klassiskt gitarrspel. Därtill uppträder en hel del kända Vasabor - Mirjam Silvén kommer och läser sina fantastiska dikter, komikern Alfred Backa bjuder upp till skrattfest, liksom studentteatern Rampens improvisationsgrupp Intopiukeet gör när de kommer upp på scen.
Tidtabell och dagens program finns på adressen vaasapicnic.wordpress.com
Sommarens program är i stora drag färdig men vill man komma och uppträda så är det möjligt. Program är flexibel så åtminstone en kortare 5-15 minuters grej ryms med när som helst!
Evenemanget ordnas i år för andra gången, denna gång i Café Purppura’s (gamla officiersklubbens) trädgård. Vid dåligt väder ordnas evenemanget inomhus. Evenemnaget är gratis för alla besökare.
Liksom tidigare kan man ta med egen picknick, men Café Purppura erbjuder även goda och värmande soppor, färdiga picknickkorgar, cupcakes, te och kaffe.
Vaasa Picnic ordnas i samarbete mellan Vasa Stads Kulturcentrum, Scenkonstföreningen Spel rf. samt Teatteriyhdistys Outolintu ry.
ANSÖKNINGAR
Ansök nu om konststipendier från Helsingfors kulturcentral
Helsingfors stad delar ut konststipendier åt professionella konstnärer bosatta i Helsingfors. År
2013 står de professionella inom scenkonst, filmkonst, fotokonst, cirkuskonst och klassisk musik i turen att få ansöka om stipendier. Ansökningstiden går ut fredagen 14.6.2013 kl. 16.00.
Vi hoppas ni skickar informationen om ansökningsbara konststipendier till era medlemmar.
Kultur- och biblioteksnämnden beviljar i år stipendier till ett belopp av 240 000 euro.
Stipendierna delas ut i stadshuset i november. I samband med det beviljas Helsingfors
kulturpris 10 000 euro. Stadsdirektör Jussi Pajunen överräcker stipendierna och kulturpriset.
År 2012 delades det ut stipendier åt 64 konstnärer. Stadens kulturpris beviljades åt
danskonstnären och koreografen Susanna Leinonen. Dessutom uppmärksammades grafiker
Erik Bruun med ett engångs designpris WDC Helsinki 2012 designhuvudstadsåret till ära.
Instruktioner och tilläggsinformation finns på www.hel.fi/kulttuuri > Sv > Understöd. Länken till
ansökan.
Tilläggsuppgifter:
kulturproducent Michaela Stenbäck, michaela.stenback(at)hel.fi eller (09) 310 37003 (från
27.5.2013)
kulturplanerare Anna von Bagh, anna.vonbagh(at)hel.fi eller (09) 310 37934
planerare Petri Rostedt, petri.rostedt(at)hel.fi tai puh. (09) 310 32988