03.09.2013

TINFO e-Nytt 5 / 2013

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

EVENEMANG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK


DET DIGITALA TIDEVARVET, TEATERN OCH KROPPAR

Klockrike experimenterar fredagen den 6 september med smarttelefontextning och textning som en del av scendekorationen. Nu är det dags att ta reda på vad det betyder i praktiken. Måste jag ha en iPod? Min Nokiatelefon visar sig vara oanvändbar. Klarar jag av att hålla ett öga på telefonen samtidigt som jag tittar på skådespelaren/artisten? Pillar jag på mobilen och glömmer allt annat? Hur mycket lyser mobilerna i mörkret? Primitiva frågor som jag får svar på. Alla knep för att förbättra tillgängligheten är välkomna.   

Ett annat experiment för att öka förståelsen gäller VIMMAs demor om motion picture-tekniken i Lume. Vad betyder motion capture-tekniken i animationer i praktiken? Skådespelaren har kläder som är försedda med sensorer. Med hjälp av sensorerna sparas varje rörelse som skådespelaren gör och skådespelarens arbete blir till en figur på vita duken. Hur exakt? Gäller detta också miner? Är det bara fråga om att fånga rörelser eller fångas hela skådespelarprestationen (performance)?

Vad innebär detta för skådespelarens/artistens arbete och kropp? Vad innebär detta för live? Vad skulle en animerad scenfigur innebära på teatern?

Jag är säkerligen litet udda, vilket beror på mina föreläsningar om den moderna teaterns historia på Teaterhögskolan. Ur historiens perspektiv är det intressant att den levande kroppen alltid också har upplevts som problematisk. Visionären inom modern teater, Gordon Craig, drömde om en ”övermarionett” – en docka som skådespelaren ersatte. Till exempel figurerna i Schlemmers Triadisches Ballett från Bauhaus kunde karaktäriseras som cyborger av något slag.

Jag tycker också det är roligt att läsa hur Meyerhold lovordar skådespelaren: ”Cabotin är en kringvandrande komediant. Cabotin är släkt med mimiker, histrioner och jonglörer. Cabotin är en undergörare. Cabotin representerar den verkliga skådespelarkonstens traditioner". I min naivitet tror jag att publiken besöker teatern för att titta på ”mänsklig konst”, ”kropparnas konst”, ”möten mellan kroppar”. Teatern är fortfarande den plats där det förhandlas om kroppen. Skönheten och riskerna med live. I olika former inom talteater, framställningskonst, performans, live art, som individens handlingar, som engagerande möten, på stora scener, på små scener, i naturen, i människors hem, på gator, var som helst.  

Sjutton också, jag får inte ens chansen att se hur teater blir till film.


KINA – MÖJLIGHETER

Hongjia Qi besökte TINFO för att berätta om Center Stage Chinas verksamhet. Företaget bakom Center Stage China är Cultural Gateway Finland, som ägs gemensamt av fyra finländska företag (ACE-Production, PES-Arkkitehdit, Pluto Finland ja Bif Advisors). Via varumärket Center Stage China tillhandahåller samföretaget tjänster som följer principen om samservice. Tjänsterna är avsedda för producenter inom scenkonst, för att produktionerna lättare ska komma från Europa in på marknaden i Kina och från Kina in på den europeiska marknaden. Servicepaketet omfattar bl.a. avtals- och tillståndsfrågor i anknytning till produktionerna, tekniska och logistiska tjänster, hantering av upphovsrättsfrågor, PR och marknadsföring, bearbetning av produktioner för den kinesiska publiken och hantering av företagsevenemang.

Utgående från manageravtalet mellan Cultural Gateway Finland och China Performing Arts Agency (CPAA) administrerade finländarna tillsammans programinnehållet i Shanghais Daning Theatre som rymmer 1 100 besökare. Under CPAA-koncernen verkar 34 kinesiska teatrar som på detta sätt är tillgängliga för produktionerna.

Som bäst åker Janne Raudaskoski och Taikateatteri 13 runt i Kina med pjäsen Watti Valopää ja kadonnut hehku. Turnén kan följas på Facebook.

Jag funderar över den finländska teaterns särdrag och tradition – frågor som också dryftades med Hongjia Qi. En pedagogisk, moralisk institution i Schilleranda som är bunden till samhället. Dessa stora teatrar som rymmer 1000 besökare kräver ett programinnehåll. Vilken slags repertoar? Musikteater? Dansteater? Cirkus? Underhållning? Show. Spektakel. Koncept (eftersom det är dyrt att flytta omkring människor och föremål).

Upplever finländska teatermänniskor faktiskt det som en intressant utmaning att ta sig in på den kinesiska marknaden? Hur som helst kan Kina verkligen vara en språngbräda för en del.   

Men sent på natten funderar jag på de nya städerna som byggts i Kina. Varje år byggs 12–24 nya städer med komplett infrastruktur. Imitationer av europeiska och amerikanska städer. Det snurrar i huvudet.


ÖVER SPRÅKGRÄNSERNA

När Ralf Långbacka på 1960-talet blev regissör på Finlands Nationalteater klassificerades detta språng över språkgränsen nästan som landsförräderi och i pressen gick debatterna heta.

Men vilken nytta både den finskspråkiga och den svenskspråkiga teatern har haft av detta utbyte och hopp över gränserna! Leve denna språkliga rikedom och variation!

För närvarande finns det många njutningar att välja mellan. Raila Leppäkoski regisserar Gunillla Hemmings Nazifruar för Lillan, på stadsteaterns lilla scen ser vi Kipupiste som Bengt Ahlfors och Johan Bargum fritt bearbetat efter Elisabeth Åsbrinks bok Smärtpunkten.

För närvarande är Finlands Nationalteater nära nog (även) den svenskspråkiga teaterns fjärrterminal. Författar-regissörsduon Kirsi Porkka och Marina Meinander (före detta dramaturg på Svenskan) skapar tillsammans pjäsen Pysy hengissä vielä tämä päivä. Mikaela Hasán regisserar Amos Oz Tarina rakkaudesta ja pimeydestä som hon har dramatiserat tillsammans med Michael Baran. Lauri Maijala regisserar sin egen pjäs Där vi en gång flått för Viirus. Föreställningen är ett samarbete mellan Teater 90 och Viirus.

Aleksis Meaney regisserar Knutzons Snart kommer tiden för Svenskan.

Projektet Scen utan gränser har inte heller varit onödigt: det vill säga teatergrannarna Sverige och Finlands samarbete, nätverkande, turnéföreställningar, olika projekt. Förhoppningsvis fortsätter samarbetet även om själva projektet avslutas vid utgången av året.

TINFO AKTUELLT

Beställ Teaterkalender 2014 och Teatterialan Avain – en adressbok för teaterfältet!

Teatterialan Avain 2013 / 2014 – en nyckelpublikation med  teaterfältets kontaktuppgifter är nu färdig. Avain ges ut av TINFO i ett  elektroniskt format (pdf) som är både förmånligt och ekologiskt i användningen. Dessutom är det enkelt och lätt, för du hittar snabbt det namn du behöver. Se prissättningen på TINFO’s webbutik.

Teatterkalendern 2014 kommer ut i september. Beställ Teaterkalendern genast (senast den 18 september) så få du kalendern till det gamla priset , 15 euro.  Studenter och arbetslösa får Teaterkalendern för 8 euro. 

Beställ Teatterialan Avain samt Teaterkalendern 2014 på TINFO’s webbutik.

NYHETER


Oblivia's Super B at the Bastardfestival in Norway

The premier of Oblivia's newest project Super B, that will be 10-11.9 in Avantgarden, during the Bastardfestival in Trondheim, Norway.
The Finnish premier will be during the Baltic Circle 14-15.11 in Helsinki.  

After disappearing into the mist of the future, Oblivia is continuing its journey into the recesses of postmodernism, wandering through the grounds of the museum they are building.
The premier of Super B, the second performance in the series Museum of Postmodern Art will be at Bastard festival, Avantgarden, Norway in September 10-11.9. The Finnish premier follows at LUME during the Baltic Circle.
The performance is the second in a series of five and part of the five-year project Museum of Postmodern Art – MOPMA which is produced in co-operation with international and national partners between 2012 and 2016.

Oblivia is a Helsinki-based international performance group. The background of Oblivias members from Finland and UK are in music, dance and text.


Sofi Oksanens När duvorna försvann på Dramaten 23 november 2013

Dramaten anordnar en läsning av Sofi Oksanens När duvorna försvann som en del av FinnDrama-projektet, som presenterar finsk nutidsdramatik i Sverige. Läsningen arrangeras lördagen den 23 november, bara några dagar före den finska premiären 27/11 på Nationalteatern i Helsingfors. Sofi Oksanens dramatisering översätts av Janina Orlov.

När duvorna försvann skall läsas av Dramatens skådespelare och regisseras av Nils Poletti från TURteatern. Nils Poletti regisserade även de två senaste FinnDrama-läsningar av Leea Klemolas pjäser.

FinnDrama är ett av projekten inom Scen utan gränser där Uusi Teatteri, Riksteatern, TURteatern och Dramaten presenterar nya finländska pjäser översatta till svenska. En ny pjäs per termin presenteras i läsningsformat i FinnDrama. De primära målen för FinnDrama är att finsk nutidsdramatik görs tillgänglig på svenska och skall sättas upp på svenska scener. Sofi Oksanens dramatisering och andra finska pjäser översätts av stöd från Teaterinfo Finland (TINFO).

Ytterligare information om läsningen 23/11: seppo.laukkanen(at)dramaten.se

EVENEMANG


Konsten att förnya -seminarium 5.9.2013, Klockriketeatern

Med anledning av Samiska nationalteaterns gästspel inbjuder "Jäänreunan kansat" och Klockriketeatern till ett seminarium. Under rubriken Konsten att förnya förs ett samtal om minoriteter och konst, om kultur och språk.

De medverkande debattörerna är bland andra: koreograf Hanna Brotherus (HB Company), regissör Haukur Gunnarsson (Beaivváš), regissör Ari-Pekka Lahti (Ruska Ensemble), professor Janne Saarikivi (Helsingfors universitet, finsk-ugriska institutionen). Seminariets språk är finska och svenska.

Efter seminariet kan man se föreställningen, Ridn´oaivi ja Nieguid Oaidni (Den rimhårige och drömskådaren), som samtidigt är inledningen på en lång turné för Beaivváš, genom Finland och Norge på väg till Japan.

Konsten att förnya
Klockriketeatern, Skillnadsgatan 7B, Helsingfors
Torsdag 5.9.2013 kl. 15-17.30
Arrangörer är Klockriketeatern och projektet "Jäänreunan kansat".
Seminariet är avgiftsfritt och en del av Diana Teaterforum 2013.

Mer info:
dan.henriksson (at) klockrike.fi
040 703 3008


Textning till smarta telefoner och i scenografin - en demonstration av ett nytt sätt att nå publiken, 6.9.2013

Fredag 6.9.2013, kl. 17.15-18.00 på Klockriketeatern, Skillnadsgatan 7, Helsingfors

Linnéa Skog och Per Liljeqvist från svenska IT-företaget Dogood AB visar hur textningen till flera språk samtidigt går till i Samiska nationalteatern Beaivváš föreställning Den rimfrosthårige och drömskådaren.

Genom att använda iPodar eller publikens egna smarta telefoner i kombination med textning i scenografin kan teatern nå flera språkgrupper och skapa möjlighet för personer med hörselnedsättning och döva att delta. Vilken teknik behövs? Vilka är för- och nackdelarna?

Systemet är utvecklat under ett tillgänglighetsprojekt 2011-2013 tillsammans med Riksteatern i Sverige. Demonstrationen sker på svenska och engelska.

Presentationen riktar sig till teaterchefer, teknisk personal, scenografer och personer som arbetar med publikutveckling och tillgänglighet. Efter presentationen följer föreställningen av Den rimfrosthårige och drömskådaren (Obs! Boka biljett). Varmt välkomna!

Mer info:
dan.henriksson(at)klockrike.fi
040 703 3088
klockrike.fi


Diskussion om den finlandssvenska teaterkonstens framtid 6.9.2013, Helsingfors


Tid: Fredag 6.9.2013 kl. 13.00–17.00
Plats: Rake-salen, Bulevarden 2–4, Helsingfors

Teatervetaren Linnea Stara har på uppdrag av Svenska kulturfonden gjort en kartläggning av det professionella teaterfältet på svenska i Finland.

I rapporten Teaterfältets aktörer (i pdf-format på www.kulturfonden.fi) granskas verksamhetsförutsättningarna för både fria teatergrupper och fasta scener. Den innehåller också förslag till åtgärder.

Fredagen den 6 september inbjuder Svenska kulturfonden alla intresserade att diskutera den finlandssvenska teaterkonstens framtid. Vilka är de centrala utmaningarna? Vad kunde förbättra aktörernas verksamhetsförutsättningar – omedelbart och på sikt? Dessutom presenteras statliga stödformer för teaterkonst och ESF-projektet TEKIJÄ. Välkommen!

Vänligen se programmet här:
http://garage.kulturfonden.fi/anmalan/Inbjudan_6.9_Teaterseminarium.pdf

Anmälningar senast 2.9 på http://anmalan.kulturfonden.fi/.

PS Om du önskar bekanta dig med rapporten i tryckt format, hör gärna av dig med postadress antingen till undertecknad eller information(at)kulturfonden.fi. Rapporten är gratis.


Batman bor inte här länge, läsning 1.10

BATMAN BOR INTE HÄR LÄNGRE, läsning av Tomas Janssons pjäs tisdagen
den 1.10 kl 17-19 på Luckans Veranda, Simonsgatan 8. Regi Paul Olin.

Inget inträde. Arrangör Labbet.



Sagodagen 18.10.2013 - vill du arrangera en evenemang på din teater

Sagodagen firar sin sexårsfödelsedag! Välkomna med alla älvornas, trollens, feernas, jättarnas, drakarnas, prinsessornas, prinsarnas och i synnerhet grodornas vänner!

Till evenemangsarrangörer

Vi inbjuder alla att vara med om att anordna program under Sagodagen. När man anmäler sitt evenemang till Sagodagens producent (info(at)satupaiva.fi) kommer man med i Sagodagens information och på dess webbsidor. Informationen måste sändas till producenten senast 1.10.2013 kl 12.

Evenemanget kan bestå av vad som helst i anslutning till sagor och sagoberättande 18.10.2013.

Vi behöver följande information om evenmanget:
- program
- tidtabell
- plats för evenemanget, även gatuadress
- eventuell webbadress
- eventuell inträdesavgift

Kontaktuppgifter:
Sagodagens producent
Iida Turpeinen
Finlands Teatrar rf :s kontor

Tel. 09 2511 2150
E-post: info(at)satupaiva.fi


40-årskonstnärsjubileum för tre skådespelare, Lemström, Huldén och Ringbom 1.12.2013 på Svenskan


Vi är 3 skådespelare Sue Lemström, Marjorita Huldén och Johanna Ringbom som kommer att fira vårt 40-årskonstnärsjubileum i välgörenhetens tecken. Den 1 december kl.19 ordnar vi en stor välgörenhetsgala på Svenska Teaterns stora scen till förmån för DET NYA BARNSJUKHUSET.

Biljetter à 50 € från Sv. T:s bilj.kassa.

Förutom att vi själva uppträder har vi många eminenta gäster bl.a. Jorma Uotinen, Claes Andersson, Seela Sella, Fred Negendanck, Jukka Gustavson, Hellen Willberg och Niklas Häggblom.


Barnkultur på Facebook

I början av juni öppnades sidan Barnkultur på facebook och den har under sommaren samlat ett glädjande stort antal gillare. Sidan riktar sig till alla som är intresserade av ämnet, antingen det är i egenskap av kulturarbetare, pedagog, förälder, mor- eller farförälder eller helt enkelt vän av barn. Gilla också du sidan och följ med utbudet och diskussionerna.

Barnkultur administreras av flera personer som jobbar med barnkultur i olika delar av Finland. Gruppen koordineras av Zusan Söderström - barnkulturproducent på informations- och kulturcentret Luckan i Helsingfors. Henne kan du kontakta om du är intresserad av få veta mera om sidan och samarbetet. zusan.soderstrom(at)luckan.fi

Barnkultur på fb är en av de tjänster som skapats inom ramen för kulturnätverket Produforums riksomfattande projekt. Kolla också kulturforum.fi, kulturpost.fi och sidan Kulturjobb i Finland på facebook. Kontakt: info(at)produforum.fi. 

ANSÖKNINGAR


Kulturkontakt Nord, Ansökningstider

Nästa aktuella ansökningstider är följande:

Mobilitetsprogrammet

Residensstöd
Stöd till residenscentra är inte öppet för ansökningar under 2013 och 2014.

Mobilitetsstöd
07.08.2013 - 11.09.2013

Kortvarigt nätverksstöd
04.09.2013 - 02.10.2013

Långvarigt nätverksstöd
04.09.2013 - 02.10.2013

Kultur- och konstprogrammet

Produktionsinriktad verksamhet

21.08.2013 - 18.09.2013

Kompetensutveckling
21.08.2013 - 18.09.2013


Kulturfonden för Sverige och Finland ansökningstid 2.9.-1.10.2013


Kulturfonden för Sverige och Finland har till syfte att främja de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Finland genom att ge stöd till ökad kännedom om och kontakt mellan de båda ländernas kultur, näringsliv och folk.

Bidrag ur fonden kan sökas av enskilda personer, organisationer och föreningar med verksamhet inom fondens intresseområde. Läs mer under fliken bidrag och stipendier.

Fonden har två sekretariat, ett i Sverige, ett i Finland. Sökande hänvisas till sekretariatet i det land där vederbörande är bosatt och/eller verksam.

Ansökan görs på fondens elektroniska ansökningsportal. Portalen öppnar den 2.9.2013 och stänger 1.10.2013. Vänligen notera att fonden tar inte emot bilagor. Endast eventuella arbetsprov (bilder, böcker, CD- och Dvd-skivor) och referenser kan skickas till fonden per post.

Ansökan insänds till det lands sekretariat där den sökande är bosatt/verksam. Ifall att den sökande bor utanför Sverige eller Finland inlämnas ansökan till det sekretariat som den sökande själv väljer.
 
Sökande bosatta i Finland
Till ansökningsportalen
 
Sökande bosatta i Sverige
Till ansökningsportalen


Centret för konstfrämjande, att söka nu


Projektstipendier
Ansökningstid: 01.09.2013 - 30.09.2013

Stipendier för mångkulturellt konstprojekt
Ansökningstid: 01.09.2013 - 30.09.2013


Understöden är avsedda för utvecklingsprojekt med vilka man främjar konstnärers sysselsättning och utkomst

Ansökningstiden går ut 12.5.2014

Understöden är avsedda för utvecklingsprojekt med vilka man främjar konstnärers sysselsättning och utkomst

Målet med understödet är att förbättra konstnärers sysselsättning och utkomst genom att stödja projekt som främjar samarbete mellan olika aktörer och utveckling av nya modeller för kulturproduktion. Den kan handla om projekt inom konst- och kultursektorn för konstnärer, konstnärsgrupper, sammanslutningar inom konst- och kulturområdet samt aktörer inom övriga sektorer (t.ex. kommuner, företag och andra sammanslutningar).

Projekten kan anknyta till utveckling av aktörernas samarbete, utveckling av kompetensen som företagare-producent samt till produktion, distribution, försäljning eller marknadsföring av verk. Samarbetsprojekt mellan olika sektorer kan vara exempelvis utveckling av nya produkter och tjänster och utveckling av ledningen och arbetshälsan. Målet med stödet är att öka den långsiktiga sysselsättningen hos konstnärer och kreativa arbetare samt att generera ny affärsverksamhet. Med stödet vill man uppmuntra till samarbete mellan olika konstsektorer samt till nätverksbildning mellan konstnärer, sammanslutningar och företag. Därtill eftersöks ett projekt som utvärderar resultaten av 2012 års projekt för utveckling av konstnärers sysselsättning och utkomst samt stöd till det fria fältet.

Vem kan söka understöd

Understöd kan sökas endast av sammanslutningar med rättshandlingsförmåga. Enskilda konstnärer eller konstnärsgrupper kan inte söka detta stöd.

Ytterligare information, Anvisningar och Blanketter

Ansökningarna skickas under adress undervisnings- och kulturministeriet,
PB 29, 00023 Statsrådet.
Datum för poststämpeln räcker för godkänd ansökningstid.

Ytterligare information
Kulturråd Marjo Mäenpää, förnamn.efternamn(at)minedu.fi, tel. 0295 3 30384

UNDERVISNING

Teaterundervisning i Åbo på svenska

Åbo Unga Teater startar i ett samarbete med Åbolands Teaterskola nya teatergrupper för barn oc ungomar i Åbo, som deltar i grundläggande konstundervisning i teaterkonst på svenska.

Målsättningen är tille n början att under hösten 2013 starta upp en teatergrupp för elever i åk 4-6 samt en teatergrupp för elever i åk 7 och äldre. Som ansvarig ledare för teatergrupperna fungerar dramainstruktör Jani Lastuniemi och som hjälpledare fungerar dramainstruktör Linda Abrahamson.

Vecka 36 ordnas informationstillfällen om verksamheten i Cygnaeus skola, Sirkkala skola och i S:t Olofsskolan i Åbo. Verksamheten inleds vecka 38. Anmälnintgstid för elever till de svenskpråkiga teatergrupperna är 3.9.-13.9.2013. Anmälan bör göras av elevens vårdnadshavare. Åbo Unga Teaterns terminsavgift är 130 e för elever som deltar grundläggande konstundervisning i teaterkonst.

Läs mer (pdf)

Mera information om verksamheten finns på Åbo Unga Teaterns hemsida och på Åbolands Teaterskolas hemsida





Teaterundervisning i abo