03.06.2014

TINFO e-Nytt 5 / 2014

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

EVENEMANG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING

LEDIGA JOBB


ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK


MOT FRAMTIDEN

Det rasslar i huvudet. Något sent har jag upptäckt Storbritanniens Art´s Councils framtidsbok. Jag tyckte om dess ton. Hurra för de praktiska och pragmatiska britterna.

Undrar hurdan framtidsstrategi som skrivs på Centret för konstfrämjande? Förhoppningsvis en bra sådan där man tar hänsyn till det redan utförda arbetet och vidareutvecklar saker och ting. Arts Management Helsinki har gjort sitt eget fortsättningsarbete. Teaterscentrums Teatteri liikkeessä ja lähellä – Suomalaisen teatterin kehittämisohjelma 2013 innehåller en hel hög med utvecklingsförslag. Liksom TINFOs Teatteri liikkuu ja liikuttaa, där man ger förslag på åtgärder för att främja internationell rörlighet. På Baltic Circle-festivalen diskuterar man den konstpolitiska framtiden. En konstpolitisk handbok är också på gång.

Tidens anda är vad den är, men man får inte låta sig slås ned för det. Utöver de nya aspekter som konstgärningar bidrar till så behövs även modiga konstpolitiska öppningar. ”Var realister, kräv det omöjliga.” 


PÅ STORA SCENEN

Den gemensamma kursen Stora scenen som arrangeras av  Konstuniversitetets Teaterhögskola, Aalto-universitetet och Centrum för undersökande teaterarbete vid Tammerfors universitet och Näty fortsätter i två och en halv vecka. Deltagarantalet på denna kurs som arrangeras vartannat år har ökat för varje år. Nu deltar närmare hundra personer. Teori och praktik.

Om man vill upp på den stora scenen, måste man komma åt att träna användningen av scen och kropp. På kursen övar man på att röra sig i lokalen, gruppkoreografi, skapa en scenisk situation, utforma lokalen och skapa en situation, uttrycket hos den som uppträder, dramaturgi och på att utforma kompositioner.

Textmaterialet utgörs av Arto Mellers Grand Hotel. Jag värmde upp för Heiner Goebbels. Jo, på riktigt. Det var en dröm att få fördjupa sig i den öppna processen på scenen efter dramat, där ingen hierarki råder, där den uppträdande sammansmälter med de övriga elementen. Materialismen. Jag var tvungen att hämta kraft från Alfredo Jaari och Christian Boltanski. Scenen är en plats för tankar och detaljerade upptäckter.

Sådana här sidospår är en gåva, när man plötsligt får fördjupa sig i tankar och dela med sig av dem. Något nytt föds ur det gemensamma samtalet. Man upptäcker sina egna blinda punkter.  Nu dök ett verk vid namn Always More than One av Erin Manning upp på läslistan (tack Kirsi Monni). 

Kompositör- och regissörsgurun Heiner Goebbels berättade om sina egna verk. Här är Stifters Dinge samt Goebbels och Vocal Theatre Carmina Slovenicas When the Mountain Changed its Clothing. Man kommer inte att se Goebbels på Tysklands scener, repertoarteatern ger inte möjlighet till detta. Det är nog något fel på mig, han verkade så sublim.


PÅVERKAN

Om du vill veta mer om påverkan, så läs Vaikuttava säätiö, en handbok som är skräddarsydd för stiftelser!


TINFO AKTUELLT


Anmäl nya kontaktuppgifter till Teatterialan Avain 2014–2015


Teatterialan Avain, en adressbok för teaterbranschen innehåller en sammanställning av teaterbranschens kontaktuppgifter. Teatterialan Avain levereras i elektroniskt format.

Nästa Teatterialan Avain utkommer i augusti 2014. Anmäl era nya uppgifter, som träder i kraft fr.o.m. augusti.

Du kan beställa den på TINFO-webbutik, via e-post tinfo(at)tinfo.fi eller via telefon +358 9 2511 2120.


Anteckningsbok för teaterfolk 2015 – mer än kalender


TINFO ger ut i augusti en ny Teatermänniskans anteckningsbok med kalender 2015. Pocketformat, kartongomslag flik, fickor både i fram- och bakpärm, 256 sidor. Boken kostar 17 euro om du beställer den senast 31 augusti 2014.

Beställ redan nu, så får du boken förmånligare!

TINFO-webbutik

NYHETER


Nya Rampen på Theater der Welt


Torsdagen den 5 juni har Nya Rampens föreställning Bis zum Tod urpremiär på festivalen Theater der Welt i Mannheim, Tyskland.

Bis zum Tod är en samproduktion med den Malmöbaserade teatern Institutet och föreställningen regisseras av Markus Öhrn. Bis zum Tod är den avslutande delen av familjetrilogin som inleddes med föreställningarna Conte d'Amour (2010) och We love Africa and Africa loves us (2012).

Inkommande höst spelas Bis zum Tod på Volksbühne i Berlin, Nowy Teatr i Warzawa, Zamek kulturcentrum i Poznan, Baltic Circle i Helsingfors och Inkonst i Malmö.

Theater der Welt-festivalen ordnas vart annat år och presenterar samtida scenkonst.

www.nyarampen.fi

http://institutet.eu

www.theaterderwelt.de


Tammerfors Teatersommar – Finnish Showcase 2014


Finnish Showcase 2014 som organiseras av Tammerfors Teatersommar och Teaterinfo Finland (TINFO), bjuder på en månsidig kavalkad över aktuella finska teateraktörer. Tammerfors Teatersommar och Teaterinfo Finland (TINFO) organiserar kavalkaden Finnish Showcase för fjärde gången som en del av repertoaren på Tammerfors Teatersommar. Finnish Showcase siktar på att främja exporten av finsk teater. Genom programhelheten presenteras för internationella gäster på Tammerfors Teatersommar nya intressanta finska teaterföreställningar och aktörer.

Finnish Showcase 2014 består av finska föreställningar vilka textas på engelska, och är en del av Tammerfors Teatersommars huvudrepertoar, samt av ett evenemang som framhäver aktuella företeelser inom finsk teater. Evenemanget ordnas på lördagen den 9.8 under festivalveckan. I början av evenemanget fokuserar vi på kärnan för kunnigheten inom finsk performance design genom en rapp designerkavalkad, där en vald grupp av scenogafer, kostymörer, ljus- och ljuddesigners presenterar sina arbeten och sina tankar. Dagen fortsätter med att vi med ledning av Näyttämökeskus Eskus (Scenkonstcentret Eskus) bekantar oss med finska scenkonstens internationellt meriterade aktörer, och deras aktuella projektplaner. Som avslutning av tillfället får vi höra om internationella projekt av RedNoseClub, en banbrytare i finsk klovneri. Evenemanget tar plats på Tutkivan teatterityön keskus (Centret för forskande teaterarbete) seminarutrymme. Till Finnish Showcase- helheten hör också ett för de internationella gästerna skräddarsytt tilläggsprogram som pågår under hela veckans gång.

Av huvudrepertoaren ser vi fyra nya inhemska föreställningar som en del av Finnish Showcase:

Sonya Lindfors och Zodiak- Uuden tanssin keskus (Zodiak – Centret för ny dans)  samproduktion Noir?, i regi och koreografi av Sonya Lindfors, Miehen kuolema, skriven av Miko Kivinen och regisserad av Leea Klemola, från Tanssiteatteri Minimi, samt KokoTeatteris och arbetsgruppens samproduktion Pop Slut där Sara Melleri står för föreställningskonceptet och regi, och för dramaturgin Iida Hämeen-Anttila.

Finnish Showcase ordnas av Tammerfors Teatersommar och Teaterinfo Finland (TINFO) i samarbete med Tutkivan Teatterityön keskus (Centret för forskande teaterarbete) och Nordic Drama Corner.

Tilläggsinformation:
Jukka Hyde Hytti
Chef för internationella frågor
Teaterinfo Finland TINFO
+358 50 359 0861
jukka.hytti(at)tinfo.fi

Saara Rautavuoma
Producent för Finnish Showcase
Tammerfors Teatersommar
+358 50 302 0706
saara.rautavuoma(at)teatterikesa.fi

www.finnishshowcase.com


Hangö Teaterträff 2014: Kandidaterna för Antonia-priset 2014 är nominerade


Syftet med Antonia-priset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Sedan priset instiftades 2006 har juryn bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff år 1991 och är ordförande för Hangö Teaterträff r.f.

Hangö teaterträffs styrelse har utsett juryns ordförande som valt tre jurymedlemmar att samarbeta med. För att urvalsarbetet ska ske så diskret som möjligt har det fram till idag hemlighållits vem som hör till juryn. I år består juryn av Isabella Rothberg, teaterredaktör på Hufvudstadsbladet, Ann-Christine Snickars, kritiker, Tomas Jansson, kulturredaktör på Yle och Egil Green, kulturredaktör, Borgåbladet.

"Vi har försökt se allt, i olika regioner i svenskfinland. Vi har tagit fasta på den ursprungliga tanken om konstnärligt mod och många föreställningar passade in på den beskrivningen. Men så måste man tyvärr gallra ner" säger Isabella Rothberg, ordföranden för juryn 2014.

De nominerade för Antonia-priset 2014:

1. Teater Viirus i samarbete med teater 90°: Där vi en gång flått

Hejdlöst fördomsfri lek med former och influenser. En föreställning som kritiserar exploatering och kvartalskapitalism, och utan tvekan ligger i tiden. Rafflande fysisk teater, med allt från akrobatik till läckra fajter och suck- och harklingsopera.

2. Teater Mars: Troja Mutanens hjärtbesvär

Vardagsrealism som är både komisk och berörande. Fina skådespelarprestationer med roller som görs med hjärta och skärpa.

3. Wasa Teater: John Gabriel Borkman

En för finlandssvenska förhållanden atypisk klassikertolkning med spår av tysk ”infallsteater” i de koreograferade mellanspelen, den överdrivna gestiken och soundtracket.

4. Sirius Teatern: Under

En scen som fantasifullt ändrar skepnad från rejvhåla till mänsklig avstjälpningsplats. Ett ruggigt poem där skådespelarna iscensätter ordens koreografi och livet på samhällets botten.

5. Duvteatern i samarbete med Klockriketeatern: Den brinnande vargen

Nyskriven finlandssvensk poesi i en berörande och vacker föreställning, en hyllning till livet med all dess sorg och glädje. Duvteaterns poesisoaré är en fackla i mörkret.

Hangö 23:3 Teaterträff ordnas 5-8.6.2014. Temat på årets festival är ”Vind för Våg”. Träffen präglas av det 4-år långa Odyssé-projektet som startade i St Petersburg förra veckan, och seglar in i Hangö på festivalens öppning torsdag 5.6 kl.15.

http://hangoteatertraff.org


Konstrådet fattade beslut om statens konstkommissioners namn och verksamhetsområden – kandidatuppställningen inleds


Under åren 2015–16 kommer sju statliga konstkommissioner att fatta beslut om statens stipendier, bidrag och pris. Kommissionerna har 9–12 medlemmar.

I samband med kommissionerna verkar 14 konstartsspecifika sektioner som stöder kommissionernas arbete och förstärker expertisen inom varje konstart. Både kommissionsmedlemmar och andra konstsakkunniga kan utses som medlemmar i sektionen.

Statens konstkommissioner 2015–16:

  • Arkitektur-, formgivning och miljökonstkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar arkitektur, formgivning, miljökonst och landskapsarkitektur. Kommissionen har en ordförande och nio övriga medlemmar. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för arkitektur och formgivning.
  • Audiovisuella konstkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar filmkonst, mediekonst samt ljud- och ljuskonst. Kommissionen har en ordförande och tio övriga medlemmar. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för film, sektionen för media, sektionen för ljus- och ljudkonst.
  • Scenkonstkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar teaterkonst, performanskonst och experimentell scenkonst, danskonst och cirkuskonst. Kommissionen har en ordförande och 11 övriga medlemmar. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för teater, sektionen för performanskonst och experimentell scenkonst, sektionen för danskonst och sektionen för cirkuskonst.
  • Litteraturkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar litteratur och konstjournalistik. Kommissionen har en ordförande och tio övriga medlemmar. Två utav medlemmarna har finlandssvenska som modersmål. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för konstjournalistik.
  • Musikkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar musik. Kommissionen har en ordförande och åtta övriga medlemmar.
  • Visuella konstkommissionen, vars verksamhetsområde omfattar bildkonst, fotokonst samt serie- och illustrationskonst. Kommissionen har en ordförande och 11 övriga medlemmar. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för bildkonst, sektionen för fotokonst samt sektionen för serie- och illustrationskonst.
  • Kommissionen för gränsöverskridande konst, mångfald och internationell verksamhet, vars verksamhetsområde omfattar multidisciplinär konst, mångkultur och internationell verksamhet. Kommissionen har en ordförande och åtta övriga medlemmar. Sex utav medlemmarna är representanter för andra konstkommissionen. I samband med kommissionen förbereds den kollegiala bedömningen av sektionen för mångkultur.

”Med den nya kommissionsindelningen vill konstrådet uppmuntra till ett mer intensivt samarbete mellan olika konstarter än tidigare”, konstaterar konstrådets ordförande Tiina Rosenberg.

Konstrådet ber konstfältet om kandidater för utnämningen av medlemmarna senast den 30 augusti. Kandidater ombeds för både de statliga och de regionala konstkommissionerna.

Det finns 13 regionala konstkommissioner. Deras verksamhetsområden och namn definieras genom lagstiftningen. Efter konstrådets beslut är antalet medlemmar i dessa 7–12 inklusive ordförande.

De regionala konstkommissionerna 2015–16:

  • Södra Savolax konstkommission, sju medlemmar
  • Tavastlands konstkommission, nio medlemmar
  • Sydöstra Finlands konstkommission, åtta medlemmar
  • Centrala Finlands konstkommission, åtta medlemmar
  • Lapplands konstkommission, nio medlemmar
  • Birkalands konstkommission, nio medlemmar
  • Österbottens konstkommission, nio medlemmar
  • Norra Karelens konstkommission, sju medlemmar
  • Norra Österbottens och Kajanalands konstkommission, nio medlemmar
  • Norra Savolax konstkommission, åtta medlemmar
  • Satakunta konstkommission, sju medlemmar
  • Nylands konstkommission, tolv medlemmar
  • Egentliga Finlands konstkommission, nio medlemmar

Konstkommissionerna är Centret för konstfrämjandes expertorgan, som inom respektive verksamhetsområde och region fattar beslut om stipendier och pris som beviljas åt konstnärer, konstnärsgrupper och sammanslutningar. Årligen behandlar statens konstkommissioner drygt 9000 och de regionala konstkommissionerna 4400 ansökningar riktade åt Centret för konstfrämjande.

Konstkommissionsindelningen påverkar inte de grunder på vilka finansieringen bestäms enligt konstart. Centret för konstfrämjande stöder konstnärlig verksamhet med i medeltal 30 miljoner euro. Cirka 2/3 av beloppet kommer ur tipsvinstmedel. Stödformerna föreskrivs i statens budget.

Konstrådet är Centret för konstfrämjandes expertorgan, som fattar beslut om statens konstkommissioners verksamhetsområden, namn och antal samt antalet medlemmar i de regionala konstkommissionerna. Det utser också medlemmarna till de statliga och regionala konstkommissionerna.

Tilläggsinformation:
direktör Minna Sirnö
Centret för konstfrämjande
tfn 0295 330 719
minna.sirno(at)minedu.fi


EVENEMANG


Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna


Hangö Teaterträff 5.–8.6.2014


Hangö Teaterträff är Finlands största svenskspråkiga teaterfestival som i början av juni varje år samlar teaterpublik och scenkonstnärer i Hangö för att se årets bästa – flyttbara – föreställningar. Dessutom står diskussioner, planering och utvecklande av den finlandssvenska scenkonsten på agendan.

Teaterträffen är öppen för alla teaterentusiaster och är ett möte mellan fria grupper och institutionsteatrar, mellan teaterstuderande och etablerade skådespelare, mellan kritiker och publik.

Under Hangö Teaterträff möter publiken teatern på nya sätt och på nya ställen. Teater spelas i magasin, hallar och hamnar, under träd, i båtar och på restauranger. Produktionerna antar nya former under festivalen, och publiken kan välja mellan pjäser inom olika genrer och för olika målgrupper utan att glömma spektakel, och introduktion av nyskrivna pjäser.

Hangö Teaterträff ordnas årligen i början av juni. Under de fyra festivaldagarna spelas ca.30-50 föreställningar.

http://hangoteatertraff.org


Nordic Performing Arts Days 9–21 June 2014, Denmark


Nordic Performing Arts Days is a unique chance to see, experience and learn while meeting new colleagues from all over the world. These days will take the form of a caravan of performing artists who will be travelling through the four largest cities in Denmark, from Aalborg via Aarhus and Odense to Copenhagen. Streets and theatre spaces will be alive with performances, workshops and celebrations, including a visiting program for international presenters and much more. Each city where the caravan stops will offer a new  perspective on the performing arts  – in Aalborg the focus is on new collective creation processes, in Aarhus on new and emerging platforms, new methods and possibilities and their impact on performing arts, in Odense on performing arts for young audiences and in Copenhagen on dramatic art.

Programme (PDF)

Nordic playwrights are be presented at the festival under the Nordic Dramatrain in Copenhagen. This will be the first stop of the Nordic Dramatrain readings, which will take the participating Nordic texts around the Nordic countries in the course of 2014/15. Finnish text in this event is Pipsa Lonka's These Little Town Blues Are Melting Away.

www.nordicperformingartsdays.dk

www.tinfo.fi/newplays


Tampere Theatre Festival 4–10 August 2014


Tampere Theatre Festival is the oldest and the largest professional theatre festival in the Nordic countries, serving as a display window for the finest Finnish and international productions. The festival programme includes 21st century drama, classics, dancetheatre and street theatre. Besides the performances various meetings, seminars and discussions are also organised during the Festival week.

Festival programme is now available online.

www.teatterikesa.fi


Stage-festival 13.–24.8.2014, Helsingfors


Stage – Helsingfors teaterfestival hämtar ett brett utbud av nutidsteater till Helsingfors igen 13–24 augusti. Stage är en samarbetsfestival av Helsingfors festspel.

www.korjaamo.fi/swe/stage


Helsingfors Festspel 15.–31.8.2014


Helsingfors Festspel är den största universalfestivalen i Finland. Festspelen arrangeras i månadsskiftet augusti-september och har som sin uppgift att låta alla helsingforsare komma i åtnjutande av konst.

Helsingfors Festspel arrangeras 15.–31.8.2014.
Konstens Natt arrangeras 21.8.2014

Föreställningar t.ex från Rosa Likson och Kristian Smeds, Oblivia och Back to Back Theatre från Australia.

www.helsinginjuhlaviikot.fi/sv/


Mad House, ett nytt performance evenemang 1.–29.10.2014, Helsingfors


Tiivistämö i Södervik förvandlas till Mad House under oktober, ett performancehus späckat med ett mångsidigt program. Mad House första säsong är en månad med internationell och inhemsk performance och ny scenkonst 1.–29.10 2014 i Tiivistämö, Södervik i Helsingfors. Evenemanget är det första steget mot ett permanent produktionshus för performance och ny scenkonst i Helsingfors.

Under den första säsongen erbjuder Mad House performativa upplevelser av närmare tjugo konstnärer och grupper. Programmet består av internationella och inhemska gästspel och program valda från Open call förslagen: en dag Mad House.

Målgruppen för Mad House Pop Up är konstnärer, personer som är intresserade av urban kultur, invånare i grannskapet som Fiskehamnen, barn, unga, familjer, pensionerade, det multikulturella Helsingfors och andra intresserade. Programmet sträcker sig över språk och åldersgränser och strävar efter att nå ett så brett publikunderlag som möjligt. Mad House skapar möjligheter till olika former av delaktighet: från att se en föreställning till att delta i en workshop eller diskussioner.

Mad House arbetsgruppen är medlemmar av Performance centrums (ESKUS) konstnärer och producenter. Gruppens målsättning är att under den första säsongen  kartlägga fältets behov och undersöka på vilket sätt en scen för fria grupper kunde fungera.

Till arbetsgruppen hör konstnärerna Annika Tudeer, Juha Valkeapää, Martina Marti och Satu Herrala. Kartläggningen görs av Johanna Hammarberg, producenter är Mirva Pulkkinen och Marina Andersson-Rahikka, som rådgivare fungerar Eva Neklyaeva.

På lång sikt är Mad House projektets centrala uppgift att grunda ett permanent produktionshus för performance och ny scenkonst i Finland senast år 2018. Före det testas konceptet under kortare föreställningsperioder och pop-up evenemang.

Mad House första säsong 1.–29.10 2014 i Tiivistämö, Södervik i Helsingfors. Programmet publiceras i augusti.

Projektet stöds av Svenska kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Helsingfors stad, Tre Smeder, Kulturfonden Finland-Danmark, Multidisciplinära konstkommissionen, Goethe-institutet.

Information och intervjuer:
Mirva Pulkkinen, producent +358 50 5454823
Heidi Backström, informatör +358 44 5396814
Mad House –ystävät ry. Mad House vänner rf.
madhousehelsinki(at)gmail.com
www.facebook.com/madhousehelsinki


ANSÖKNINGAR


Fler aktuella ansökningar på finska: www.tinfo.fi/hakuja

Stipendier och bidrag: Fyrk.fi, Svenska kulturfonden, TINFO-websidor


Finskt gästspel till Sverige 2015


Riksteatern söker en turnéföreställning för hösten 2015 som kan intressera den sverigefinska publiken, samtidigt är det viktigt att temat är så allmänmänskligt att också en svensk publik, utan djupare kunskap om Finland, kan tilltalas av föreställningen.

Generellt gäller för alla Riksteaterns produktioner att vi bara spelar en gång på varje ort. Det gör att föreställningen behöver vara lätt att kommunicera – man bör i ganska få meningar kunna berätta vad det handlar om.

Vi ser gästspelsproduktioner som en del av vår ordinarie repertoar, vilket innebär att vi också tittar på hur de passar in i helheten.

För 2015 söker vi i första hand nyskriven finsk dramatik med ett allmänmänskligt tema, som gärna får ha en lättsam ton även om vi också älskar det finska, djupa allvaret. Produktionen vi söker ska vara av det mindre formatet med 1-2 personer på scen.

Sista datum för förslag är 15 juni 2014
(mail till eva-maria.dahlin(at)riksteatern.se)
Vänligen fyll i nedanstående formulär! Vi ser fram emot att höra från er!

Med vänlig hälsning Ann-Cathrine Fröjdö (projektledare) genom Eva-Maria Dahlin (dramaturg)

Ann-Cathrine Fröjdö
projektledare
RIKSTEATERN 145 83 Norsborg
Tel: 08-531 99373
+46 (0)70 637 59 76
ann-cathrine.frojdo(at)riksteatern.se
www.riksteatern.se

**********
Kort info om föreställningen (fyll i)

Tematik: 1 mening

Sammanfattning: 4 meningar (säljtext)

Premiärsäsong:

Genre:

Längd:

Paus:

Turnéperiod:

Åldersgrupp/Målgrupp:
 
Skådespelare:

Teknisk information:

Antal tekniker/funktion:

Gage ex moms:

Kontakt:

Producenter:

Konstnärligt team:

Medverkande:

Uruppsättning:


Bidrag och stipendier: Kulturfonden för Sverige och Finland


Fonden beviljar bidrag till enskilda personer, organisationer och föreningar för bilaterala svensk-finländska projekt som ökar kunskaperna om och främjar kontakten mellan de båda ländernas kultur, näringsliv och folk. Förutom aktivitetsbidrag utdelar fonden också vistelsestipendier till Stockholm och övriga Sverige för privatpersoner och grupper.

Aktivitetsbidrag: sista ansökningsdag 1 oktober
Vistelsestipendier: sista ansökningsdag 1 augusti och 1 oktober

Kontaktperson:
Sekretariatet
09-435 020
fonderna (at) hanaholmen.fi
Kulturfonden för Sverige och Finland Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmsstranden 5
02100 Esbo

www.kulturfonden.net/


Mobilitetsstöd: Kulturkontakt Nord


Rese- och vistelsestipendium för konst- och kulturfältet i Norden och Baltikum

Mobilitetsstöd kan sökas av 
professionella konstnärer inom alla konstformer, skönlitterära författare, översättare, kuratorer, producenter, kulturredaktörer och kulturforskare etc. inom konst- och kulturfältet i de nordiska och baltiska länderna.

Professionella konstnärer/kulturaktörer inom alla konstformer kan ansöka om mobilitetsstöd till ett annat land i Norden eller Baltikum än det land som de är fast bosatta i. Vistelsestipendiet täcker utgifterna för 1-10 dygn vistelse enligt en genomsnittlig beräkningsgrund för två kategorier (huvudstadsregionen, det övriga landet). Stödets storlek baserar sig på ett fast dagtraktamente och en fast genomsnittlig resekostnad som beräknas enligt vistelsens längt och destination.

Observera att den sökande och resenären skall vara en och samma person. Stöd kan beviljas åt individer och grupper på max 6 personer. Organisationer eller studenter beviljas inte mobilitetsstöd. I en gruppansökan skall alla medlemmarna resa samma tidpunkt från samma ort och till samma destination. Alla gruppmedlemmar ska vara berättigade att söka mobilitetsstöd enligt programmets kriterier. Alla ansökare ska vara bosatta i ett nordiskt eller baltiskt land (nationalitet spelar ingen roll, utan det land där där man är bosatt).

Det går endast att sända in en ansökan per modul och ansökningsomgång
observera även att första möjliga resedatum är två (2) månader efter tidsfristen för ansökningarna löpt ut.

Ansökningstid: 20.8.2014

För att kunna ansöka om bidrag från Kulturkontakt Nord måste du skapa ett brukarkonto på http://applications.kknord.org/user/register.php.

Mera information om Mobilitetsstöd: http://www.kulturkontaktnord.org/lang-sv/kulturprogrammen/mobilitetsprogrammet/mobilitetsstoed

UNDERVISNING


Mer om aktuell undervisning: www.tinfo.fi/hakuja


Helsinki – Festival and Event Management Masterclass 8.–9.10.2014


The Festival and Event Management Masterclass is an intensive 2 day programme designed to inform and inspire anyone involved in the business of creating, managing and developing festivals and events. It is a highly practical course full of ideas and examples to increase participants knowledge and improve their events. It includes sessions on key tasks and challenges for festival organisers such as Marketing, Press, Programming, Evaluation, Sponsorship and Fundraising.

More information here (PDF) and also online.

LEDIGA JOBB


Universum söker tekniskt ansvarig / scenchef


Till dina uppgifter hör uppehållandet och utvecklingen av teaterns teknik,
produktionernas tekniska produktionsplanering, genomförandet av produktionernas
ljus- och ljudplanering och den tekniska körningen av produktioner. Du ansvarar också för anställningen av teknikens extra arbetskraft.

Du är organiserad och flexibel samt arbetar bra i grupp. Du klarar av självständigt arbete
och kan sätta mål för ditt eget arbete. Du behärskar finska, svenska och engelska. Du är inte rädd för en liten teaters vardag.

Egenskaper som är viktiga för oss:
1) Teknisk kreativitet / praktiska färdigheter
2) Kunskap om fria fältets arbetssätt
3) Ett brett nätverk

Universum består av fyra professionella Helsingforsteatrar: Aurinkoteatteri, Teater Mars, Sirius Teatern och Teatteri Venus.

www.universum.fi
https://www.facebook.com/universum.rf
https://twitter.com/UniversumRY

Mer information ger verksamhetsledare Birgit Aittakumpu,
birgit(at)universum.fi | 040 5317 043

Skicka din ansökan och CV till birgit(at)universum.fi

NPAD2014_programme

Helsinki2014_Gudgin