01.06.2015

TINFO e-Nytt 5 / 2015

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

INTERNATIONELLA TEATERFESTIVALER I FINLAND

EVENEMANG

STIPENDIER OCH BIDRAG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING OCH WORKSHOP

 
twitter.com/tinfotweets
 

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK


LÖSNINGARNAS FINLAND

Det strategiska regeringsprogrammets förhandlingsresultat och uppgifterna om nedskärningar gällande undervisning, vetenskap och kultur för åren 2016-2020 ser ut så här:

2016    178 miljoner,
2017    466 miljoner,
2018    511 miljoner,
2019    541 miljoner och
2020    556 miljoner.

De strategiska målen för kompetens och undervisning är följande: ”Förbättra tillgängligheten av konst och kultur. Stärka barns och ungdomars kreativitet. Utöka grundundervisningen i konst och kulturaktiviteterna. Identifiera välfärdsmöjligheterna inom kultur bättre än förr. Föra kulturen närmare varje finländare genom att främja konst på offentliga platser och institutioner. Utjämna den ojämnt fördelade grundutbildningen i konst och tillgängligheten av barnkultur i olika delar av landet. Iaktta principen om ”procentkonst” (en modell där 1 % av byggkostnaderna läggs på konst) i samarbete med social- och hälsovården för att stödja konstens välfärdsfrämjande effekter.”

Vad betyder det i praktiken? Vilka fällor innehåller sparåtgärderna i Lösningarnas Finland? Vi var förberedda på frysningen av indexförhöjningarna. Jag undrar vad kommunernas ökade självbestämmanderätt då det gäller t.ex. teater- och orkesterlagen kommer att betyda i praktiken, liksom utnyttjandet av företag och den tredje sektorn… Därutöver utgör tipsvinstmedlen en helt egen problematik.

Inbesparingarna i förvaltningens verksamhetsutgifter gäller ministerierna och statens ämbetsverk, till exempel Centret för konstfrämjande. Vad betyder i praktiken nedskärningarna i samfundens och organisationernas understöd, nästan 5 miljoner årligen. Utbildningen får sig en smäll.
Här är lite jämförelsematerial: av undervisnings- och kulturministeriets kaka på 6,7 miljarder får konsten och kulturen 7 %, högskoleundervisningen 47 % och den allmänbildande-, yrkes- och vuxenutbildningen 26 %.

Regeringsprogrammet utlovar ett basinkomstexperiment. Konstnärerna, som sysselsätter sig själva och rör sig mellan olika yrkesfält, kunde vara en av experimentgrupperna.


TEATERN OCH FRAMTIDEN? VAD BÖR GÖRAS?

Vi, konst- och kulturfolket, lever i en tid av ovisshet: vilka ytterligare nedskärningar ska ännu drabba vår 0,8-procents myggspya till utgiftspost? När man lyssnar på teaterfältet framhävs behovet av konstruktiv förnyelse av strukturerna. Samtidigt behövs en öppen värdediskussion om vad som kan anses värdefullt och värt att bevara inom konstnärs-, konst- och kulturpolitiken.

”Låt då politikerna diskutera värderingar, om det nu är ett problem att konst existerar”, sammanfattade en teaterchef saken i en situation där konstnärerna blev tvungna att gå i försvarsstrid ur ett underläge. Efter en diskussion fick jag för några dagar sedan ett mejl från nomadteater Quo Vadis grundare, regissör Otso Kautto, det innehåller viktigt tankestoff. Jag delger er texten för vidare begrundan.


OTSO KAUTTOS FÖRSLAG

”Den finska institutionsteatermodellen är unik och värd att bevara. Tyvärr ger den arbete åt bara en liten del av vårt lands teaterproffs. Konstnärligt sett behöver den utmaningen som de fria grupperna och projekten erbjuder.

Vårt system är skapat i en situation då största delen av landets teaterkonstnärer arbetade på institutionerna. Numera arbetar största delen utanför institutionerna.

Bara en del av understödet till institutionerna går till konstnärer. Är detta oundvikligt och i vilken mån dikterar det estetiken? Produktionsstrukturen är inte enbart en ekonomisk utan också en konstnärlig fråga.

När man talar offentligt om strukturer glömmer man lätt att teatrarna är arbetsplatser för i huvudsak andra än konstnärer; diskussionen kan inte handla enbart om konstpolitik utan bör kopplas till sysselsättningsläget i stort.

I ett optimalt läge skulle de nuvarande statsandelsteatrarna behålla sin finansiering och anslagen till de fria grupperna skulle mångdubblas. Det skulle skapa mera arbete, öka det internationella utbytet och skulle eventuellt till och med höja den konstnärliga nivån.

Dit borde man sträva.

Däremot är det troligt att man blir tvungen att förnya det nuvarande systemet, eftersom det är numeriskt dyrt, reagerar långsamt på fältets förändringar och inte i tillräcklig grad ger arbete åt konstnärer (skapar ojämlikhet). Därtill bidrar ekonomisk press till att producera en repertoar där det konstnärliga underställs strukturernas överlevnad.

För att den förestående – antagligen oundvikliga – förändringen inte ska dikteras ovanifrån, behöver vi konstruktiva förslag från teaterfältet.

Om förändringen är oundviklig borde den utnyttjas för att, på ett eller annat sätt, skapa bättre konst i framtiden.

Att definiera det som är gott – och värt att understöda – är besvärligt, och kan enligt mig inte göras av konstnärerna själva. Samhället som finansierar konsten besluter vad som är värt att understöda. Till en normal diskussion hör dock att konstnärerna ska få uttrycka sin egen åsikt som medborgare och skattebetalare, men deras åsikt är inte mer värd än andras då det gäller fördelningen av samhällets pengar.

Det att jag vill vara konstnär betyder inte automatiskt att jag måste få betalt för det. Inte ens det att jag fått konstutbildning, borgar för det. Ingen har tvingat mig in i en bransch där andras åsikter och den ständigt växlande estetiska värdegrunden påverkar min position.

Stipendierna som beviljas grupper, projekt och enskilda konstnärer kan aldrig fördelas på ett sätt som tilltalar alla. Att utdelarna ständigt byts ut hjälper i alla fall i viss mån till med att på lång sikt skapa någon form av rättvisa. Det är svårt att komma på ett stipendiesystem som skulle vara mer rättvist än det nuvarande. Det är klart att staten delar ut pengar till ”säkra kort” och stipendierna kumuleras hos konstnärer som redan fått synlighet, men till all lycka finns privata stiftelser som förtjänstfullt har jämnat ut situationen. Jag skulle inte röra om i stipendiesystemet då det gäller understöd som ges till enskilda konstnärer, fria grupper och projekt.

Jag misstänker att om man nu bjärt skär i statsandelsteatrarnas understöd kommer de pengarna att slutgiltigt försvinna från konsten. Jag skulle bevara institutionsteatrarna – och deras stöd – men jag skulle fördela pengarna på ett nytt sätt.

För att dessa tankar inte bara ska förbli en jämmerlig klagovisa presenterar jag följande hybrid som bas för en diskussion:

Jag föreslår att man öronmärker en tredjedel av statsandelsteatrarnas statsunderstöd för samarbete med fria grupper. Samarbetet kan vara ”äkta” (man arbetar tillsammans) eller handla om köpta föreställningar, beroende på teatern och behovet. Man drar ner på institutionsteaterns egna produktioner och några kommer att få sparken. Detta skulle leda till att mängden föreställningar kunde öka, utbudet skulle bli bredare, konstnärligt mer intressant men de ekonomiskt riskfyllda projekten skulle bli möjliga. I bästa fall skulle institutionerna samla ett ”stall” av grupper omkring sig som skulle bli bekanta för publiken.

De konstnärer som outsourcas från konstinstitutionerna (en udda tanke men den börjar vara verklighet) skulle ses som möjligheter som stöds ekonomiskt och strukturellt.

Vilka andra metoder kommer ni att tänka på?”



twitter.com/tinfotweets


 

TINFO AKTUELLT


Ny tidning: TINFO News – Sustainability, Resilience and Performance Utopias


En ny tidning TINFO News – Sustainability, Resilience and Performance Utopias har utkommit. Teaterinfo Finland ger ut publikationer för utländska teaterproffs. Vi erbjuder möjligheten att bekanta sig med finländska teaterarbetares tänkande och konstutövning på engelska. Det nyaste numret av TINFO News finns även på tyska.

”Vi på tidningen TINFO News – Sustainability, Resilience and Performance Utopias är intresserade av ett utopiskt tänkande, som för fram möjligheten till (hållbar) förändring. Vi är också intresserade av konstutövningens överlevnadsstrategier, hur de kritiska betydelserna artikuleras i föreställningarna.

Vi vill presentera aktörer och verk som strävar till att avslöja de rådande verbala, ideologiska och handlingsmässiga strategierna och spelreglerna, aktörer som kritiserar konstinstitutionerna och som presenterar helt nya problem och frågor och försök att lösa dem i ett performativt sammanhang.

Scenen som samlingsplats, enligt Denis Guénouns definition, är till sitt innersta väsen radikalt utopistisk. Vi är intresserade av hur de uppträdande och föreställningarna – konstarten överlag – kan utöva ”det sociala medlidandets politik”.

Utdrag ur Hanna Helavuoris, vd för Teaterinfo Finland, inledning.

Tidningen TINFO News – Sustainability, Resilience and Performance Utopias, på engelska och tyska, samt de tidigare tidningarna, kan läsas som e-publikation. Dela gärna tidningslänken.

TINFO News – Sustainability, Resilience and Performance Utopias

TINFO News – Beständigkeit, Nachhaltigkeit und Performance-Utopien

Den tryckta tidningen kan köpas i Teaterinfo Finlands webbutik för 8 euro styck. Det är också möjligt att beställa större mängder tidningar för utdelning på internationella forum.

Ta kontakt: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/publications


TINFO Newsletter – Theater aus Finnland har utkommit


Ett tyskspråkigt TINFO Newsletter – Theater aus Finnland har utkommit. Målgruppen är teaterproffs i Tyskland och i tyskspråkiga länder.

Läs nyhetsbrevet:
TINFO Newsletter – Theater aus Finnland

www.tinfo.fi/en


Redan 348 sommarpremiärer 2015! Planera din teatersommar


”Det viktigaste med sommarteater är själva föreställningen och picknicken i pausen, inte att laga sig fin. Dressen väljs enligt väder och sminkväskan får stanna hemma.”
Marjut Palmu, i Turun Sanomats sommarbilaga 26.5.2015

Sommarteatersäsongen har börjat. Föreställningar ges igen över hela Finland. Teaterinfo Finland har listat sommarpremiärerna sedan år 2011. I sommar visar statistiken på 348 premiärer och fler är på kommande.

Du kan ännu anmäla din sommarteaterföreställning till adressen tinfo(a)tinfo.fi. Bekanta dig med de registrerade föreställningarna på adressen www.tinfo.fi/kesateatterit.

****
Du kan läsa mer om sommarteater på vår webbsida. Här hittar du bland annat ett sammandrag över publiksiffror för år 2014 och reflektioner över sommarteaterverksamheten (på finska). Publiksiffror från tidigare år finner du även på www.tinfo.fi/tilastot.


Meddela om kommande premiärer hösten 2015


Vi samlar in information om de professionella teatrarnas premiärer under hösten 2015 för att publicera på vår webbsida.

E-mejla till oss uppgifterna om premiärer på din teater, adressen är tinfo(a)tinfo.fi och skriv som rubrik ”premiärer”. Den information vi vill ha är föreställningens namn, premiärdatum, författare, regissör, dramaturg eller annan information om arbetsgruppen, samt en kort beskrivning av innehållet. Nämn särskilt om föreställningen är ett uruppförande av en inhemsk pjäs, barn- eller ungdomsteater eller en samproduktion.

Se listan över premiärer på TINFO-webbsida: www.tinfo.fi/ensi-illat


TINFO e-Nytt utkommer följande gång den 1.9.2015


Detta är vårens sista TINFO e-Nytt. Följande svenskspråkiga nyhetsbrev publiceras tisdagen den 1.9.2015. Vi vill ha förslag till material, nyheter, bulletiner, evenemang och utlysningstexter före fredagen den 28.8.2015

Skicka ditt material till: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se 

 

NYHETER


Teaterduon Livsmedlet på turné till Holland och Sverige


Teatern duon Livsmedlet har bjudits in två gånger denna sommar för att skapa och genomföra sitt platsspecifikt verk Dead Ends: konsten att animera en stad. Från den 12e till den 21a Juni kommer föreställningen att presenteras i Nederländernas största event för platsspecifik teater - Festival Oerol. Och i Augusti reser Livsmedlet till Stockholm och stadsdelen Södermalm, där en ny Dead Ends visas från den 14e till den 16e Augusti.

Dead Ends: konsten att animera en stad är ett platsspecifikt teaterprojekt som kombinerar dockteater och fysisk teater och berättar om lokal historia genom att animera stadens trafikskyltar och andra gatuelement. Gruppen förbereder sig under en 2-3 veckors period på plats och en ny unik version skapas i varje besökt stad baserat på lokala historier och ortens urbana landskap.

Projektet har hittills producerat 7 olika föreställningar och har bland annat besökt internatinoella teaterfestivaler och städer i Spanien, Norge och England.

Mer att läsa om projektet Dead Ends finns här.


Hamlet private performances in Italy in June 2015


Gnab Collective’s Hamlet private performances continue in 2015. In June, one performer takes one spectator at a time to ponder Hamlet’s big questions in Italy.
 
Scarlattine Teatro presents Hamlet private in the interpretations of performers Giulietta Debernardi and Marco Mazza at the Il Giardino delle Esperidi Festival 2015 on June 22nd-25th. More information on the website of the festival.
 
It is already the third occasion on which the one-on-one performance is presented during 2015. Secret Hotel presented Hamlet private in the interpretation of actress Nini Julia Bang in Mols in Denmark on February 20th-22nd. Also in February, actress Claudia Schwartz was invited with her version of Hamlet private to 100° Berlin Festival, held in Berlin on February 26th – March 1st.
 
The performance is based on Shakespeare’s Hamlet and his inability to act. Hamlet’s fundamental questions are also our questions. His hesitation is also our hesitation. In order to bring Hamlet closer to us, the performance leaves the traditional theatre context and meets its audience in a very intimate way: the performance is done by one performer for one spectator at a time around a table in a bar or cafe. Without stage machinery purely by the actor’s own strength Hamlet private creates the play’s world directly in the imagination of the spectator. The performance concept is by Martina Marti, Cécile Orblin and Marion Maisano. All adaptations have been directed by Martina Marti.

More information on Gnab Collective's website (in Finnish) and Martina Marti's blog (in English).


Annika does Swanlake on tour in Germany


Annika Tudeer (performer and artistic director of the performance group Oblivia) uses the ballet Swanlake as a framework for the performance and deals with the fact that the idea of making Swanlake into a solo was not such a great idea after all.

“My intention was to make a solo of Swanlake, Very soon I realised that the template felt both stuffy and dated. However much I tried, I could not be too enthusiastic about the story of a young man that falls in love with a swan on his coming to age birthday. Yet I was drawn to Swanlake. The challenge to make something intimate of something on that grand scale was of course tiltillating.”

Apart of Swanlake the solo consist of (semi) autobiographical strands and when Annika returns to her life in literature- and gender studies in the 1990’s, and to her experience of dance analysis and dance criticism.

Annika does Swanlake has been processed at Mad House, ESKUS and at the Mykorhizzia residency at Uferstudios, Berlin where nothing and yet everything happened.The solo is performed in Swedish or in English.

Annika does Swanlake (performances in English) on stage next:

  • 26 - 27 June 2015 | Theaterdiscounter, Berlin
  • 18 - 19 September 2015 | FFT  (Forum Freies Theater), Düsseldorf     

www.oblivia.fi


Viirus sätter upp Maria Lundströms första pjäs


Lundströms nyskrivna pjäs Lucky är en urban berättelse om jakten på lycka och betydelsen man tillskriver pengar, arbete, kärlek, sex och familj. Föreställningen ifrågasätter romantiserande normer om vad som ger livet mening och tar sig an såväl det bräckliga som det egoistiska i människan. Vad händer när drömmen om ett annat liv växer sig stark och förändringen är oundviklig? Vad händer när människor förvandlas till djur och förhållanden blir en kamp om överlevnad?

Lucky är den tredje och sista delen i Viirus helsingforstrilogi. Det är Viirus konstnärliga ledare Maria Lundströms första helaftonspjäs och den regisseras av Lundström själv. På scenen står Viirus ensemble: Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Oskar Pöysti och Jessica Raita. Lucky har premiär den 10 september 2015 och spelas till slutet av oktober.

www.viirus.fi


Årets unga konstnär 2015 Ville Andersson skapar scenografi för Klockriketeatern


Årets unga konstnär 2015 Ville Andersson (f. 1986) skapar scenografin för höstens storsatsning på Klockriketeatern.

Föreställningen Nästa andetag har premiär den 29 oktober 2015 på Dianascenen, och baserar sig på Duncan Macmillans pjäs Lungs (2011).

Ville Andersson är en sällsynt mångsidig konstnär som i sina verk på ett suveränt sätt använder olika tekniker såsom tusch, målning och fotografi. Andersson har tidigare gjort scenografier för sina egna fotografier, men Nästa Andetag på Klockriketeatern är hans första jobb som teaterscenograf.

www.klockrike.fi


Centret för konstfrämjande slog fast sina strategiska mål för åren 2015-20


Ämbetsverket satsar på expertis och service. Målet är ledande expertis inom konst- och konstnärspolitik samt service som utgår från konstnärernas och konstfältets behov.

Centret för konstfrämjande (Taike) främjar professionella konstnärers sysselsättning och inkomst. För att uppfylla dessa mål engagerar sig Taike aktivt i sektoröverskridande samarbete.

Taike utvecklar det direkta konstnärsstödet så att det svarar på konstnärernas och det fria fältets behov. Målet är ett stöd som identifierar vad högklassig och mångfaldig konst behöver.

Med Taikes stipendier och bidrag möjliggörs professionellt konstskapande. ”Vi anser att det är viktigt att samarbetet inom konstfrämjande omfattar hela den offentliga förvaltningen. I samarbetet strävar vi efter att etablera grundförutsättningarna för professionellt utövande konstnärer. Detta innebär bland annat ett socialskydds- och pensionssystem för konstnärer som fungerar på ett bättre sätt än det nuvarande”, konstaterar Taikes direkör Minna Sirnö.

”Strategin är ett verktyg som hjälper oss att rikta våra resurser till ärenden vi ser som väsentliga. Konstfrämjande är ett omfattande begrepp som rymmer ett brett spektrum. För att vara effektiva och inflytelserika är vi trots allt tvungna att välja och strategin ger ramarna för våra val. Vi koncentrerar oss på vårt kärnkunnande som konstens finansiär och expert”, fortsätter Sirnö.

I strategin definieras också de värden som styr Taikes verksamhet och dess förhållande till konstvärlden och samhället överlag. Centrala värden är expertis, öppenhet och uppskattning.

En grupp på cirka 400 experter var med och beredde strategin.

Taike delar årligen ut 36 miljoner euro som stipendier och bidrag. Av detta utgör tipsvinstmedel två tredjedelar.

Taikes strategi 2015–20

Ytterligare information:
direktör Minna Sirnö
Centret för konstfrämjande
tfn 0295 330 719
minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


Teaterstiftelsen Vivicas Vänner delade ut stipendier


Den av akademikern, teaterdirektören Vivica Bandler år 1991 grundade Teaterstiftelsen Vivicas Vänner främjar scenkonsten, skapande konstnärligt arbete och teaterforskning samt stöder teaterkultur och miljöskyddsarbete genom att bevilja stipendier och pris till teaterarbetare, teater- och danskonststuderanden, för konst- och litteraturproduktioner samt till studeranden och forskare inom miljöskydd och till forskningsprojekt som stöder miljöskyddet. Dessutom stöder stiftelsen scenkonststuderanden genom att hyra ut bostäder till studeranden som är i slutskedet av sina studier.

För år 2015 delade stiftelsen ut stipendier för totalt 15.000 euro. Dessutom har stiftelsen beviljat 3.000 euro i understöd till Hangö teaterträff r.f.

Beviljande stipendier

http://vivicasvanner.fi/sv/


Kandidaterna för Antonia-priset 2015 är nominerade


Det drar ihop sig mot Hangö Teaterträff och kandidaterna för Antonia-priset står klara. De nominerade föreställningarna har utnämnts av en hittills hemlig jury som i år består av 4 kulturkonnässörer. De nominerade är Åbo Svenska Teater: Batman bor inte här längre, Teater Viirus: Det osynliga barnet, Teater Mestola: Felix liv, Svenska Teatern: Fosterlandet, Wasa Teater: Hamlet sade det vackrare samt Wasa Teater/Klockriketeatern/Åbo Svenska Teater/Savonlinnan Teatteri/Kokkolan Kaupunginteatteri: Sylvi. Pristagaren utses under Hangö Teaterträff lördagen den 6 juni.

Syftet med Antonia-priset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Sedan priset instiftades 2006 har juryn bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff år 1991 och är ordförande för Hangö Teaterträff r.f.

Hangö teaterträffs styrelse har utsett juryns ordförande som valt tre jurymedlemmar att samarbeta med. För att urvalsarbetet ska ske så diskret som möjligt har det fram till idag hemlighållits vem som hör till juryn. I år består juryn av ordförande Siw Handroos-Kelekay, Karl Norrbom, Fia Isaksson och Reidun Manderbacka.

De nominerade för Antonia-priset 2015:
1. Åbo Svenska Teater: Batman bor inte här längre
Ett starkt finlandssvenskt familjedrama om att växa upp, om att våga släppa taget och försonas. Det handlar om livet.

2. Teater Viirus: Det osynliga barnet
Dockteater om utanförskap och om att kunna bli sedd. Med stor inlevelse tar skådespelaren Pelle Heikkilä med barnen in i en finlandssvensk sagoklassiker.

3. Teater Mestola: Felix liv
Ironiserande nutidsskildring om en övercurlad ung man. Genom komedi, drama och populärkultur går Felix resa mot vuxenvärlden.

4. Svenska Teatern: Fosterlandet
Episk familjekrönika om en del av Finlands och Sveriges gemensamma historia om kriget och krigsbarnen. Starka och gripande skådespelarprestationer. Unikt samarbete mellan Svenska teatern och Göteborgs stadsteater.

5. Wasa Teater: Hamlet sade det vackrare
Socialrealistiskt cirkusäventyr i modigt grepp och högt tempo om ungdomar som farit illa. Ett brett samarbete mellan författare, skådespelare och omhändertagna ungdomar (Lagmansgården) som berättat sina historier.

6. Wasa Teater/Klockriketeatern/Åbo Svenska Teater/Savonlinnan Teatteri/Kokkolan Kaupunginteatteri: Sylvi
Nytt tvåspråkigt grepp med modern feminism och högt fysiskt tempo. Ett brett teatersamarbete mellan sex finländska teatrar och Riksteatern i Sverige.

Hangö 24:e teaterträff ordnas 4-7.6.2015. Temat på årets festival är ”Konfliktkalas”.

Ackrediteringar:
ona(a)hangoteatertraff.org
+358 40 536 0404

Mer information:
hangoteatertraff.org
Hangö Teaterträff på Facebook


Tiina Rosenberg är ny ordförande för föreningen För kultur på lika villkor r.f.


Årsmötet för föreningen För kultur på lika villkor r.f. valde Tiina Rosenberg till föreningens nya ordförande. Tiina Rosenberg verkar som Konstuniversitets rektor. Rosenberg har gjort en lång karriär vid svenska universitet bl.a. som professor i teatervetenskap och genusvetenskap.

- Det är en stor ära för mig att arbeta för en jämlik kultur och att tillsammans med Kultur för alla skapa förutsättningar för ett tillgängligt kultur- och konstfält, konstaterade Tiina Rosenberg.
Styrelsemedlemmar

Övriga invalda styrelsemedlemmar var Emma Helle (Konstnärsgillet i Finland), Kimmo Levä (Finlands museiförbund rf), Rauha Maarno (Finlands biblioteksförening rf), Minna Prunnila (Medborgarinstitutens förbund MiF) samt Ilmi Villacís (Läscentrum rf). I styrelsen fortsätter Aila Sauramo (Finlands Symfoniorkestrar rf) och Tommi Saarikivi (Finlands Teatrar rf).

För kultur på lika villkor r.f.

För kultur på lika villkor r.f. upprätthåller servicen Kultur för alla. Kultur för alla är en nationell organisation på konst- och kulturfältet. Servicens uppgift är att erbjuda konst- och kulturaktörer kunskap om och stöd i frågor gällande tillgänglighet och mångfald. Servicen samarbetar med såväl konst- och kulturorganisationer som olika publikgrupper.

Medlemsorganisationer i För kultur på lika villkor rf är CirkusInfo Finland, Finlands biblioteksförening rf, Finland Festivals rf, Finlands filmstiftelse, Finlands museiförbund rf, Finlands Teatrar rf, Finlands Symfoniorkestrar rf, Konstnärsgillet i Finland, Läscentrum rf, Medborgarinstitutens förbund MiF, Suomen kulttuuritalot ry (föreningen för kulturhusen i Finland), Taiteen perusopetusliitto TPO (föreningen för konstundervisning), Teatercentrum rf och Teaterinfo Finland (TINFO).

Mer info:
Verksamhetsledare
Rita Paqvalén
rita.paqvalen(a)cultureforall.fi
tel. +358 (0)40 674 3528
www.kulttuuriakaikille.fi


Finlands Teatrar rf och Finlands översättar- och tolkförbund: Rekommendation gällande teatertextarnas ersättningsnivå


Under senare år har textning av teaterföreställningar blivit allt allmännare och föreställningar textas såväl intralingualt för hörselskadade och personer med nedsatt hörsel som på annat språk för att nå en publik med annan språktillhörighet.

På grund av den ökade efterfrågan har Helsingfors universitet börjat att från och med hösten 2015 erbjuda undervisning i teatertextning till dem som studerar audiovisuell textning.

I fråga om teatertextning håller man tills vidare endast på med att utforma olika praktiker, och diskussioner har uppstått kring exempelvis storleken på ersättningarna till dem som utför textningen. Praxis har varit mycket varierande och för att underlätta avlönandet av textare har Finlands Teatrar rf förhandlat om ett rekommendationsavtal med Finlands överättar- och tolkförbund, där man fastslår ett rekommenderat minimigage för textning av en teaterföreställning.

Vid textning av en teaterföreställning blir man tvungen att förkorta repliker och bearbeta texten. I publikenkäter har åskådare som behöver textning framför allt framhållit betydelsen av en högklassig textning för teaterupplevelsen. Vi rekommenderar alltså att man för textning av föreställningar i första hand skulle använda sig av professionella av-textare. Kontaktuppgiter till dem kan man t.ex. söka på FÖTF:s söktjänst.

Teatertextningar till näytelmät.fi-databasen

Finska hörselförbundet, Finlands Dramatiker och Manusförfattare (Sunklo) rf och Finlands Teatrar rf har dessutom påbörjat ett projekt för att lägga in teatertextningar i anslutning till näytelmät.fi-databasen. Genom att samla alla teatertextningar på ett ställe kunde man effektivt förmedla kunskap om redan förefintliga textningar av pjästexter i samband med köpet av pjäsrättigheter och på det viset möjliggöra ett fortsatt utnyttjande av textningarna. I rekommendationsavtalet tar man också ställning till ett omarbetande av textningen vid återutnyttjande, och ersätttningnivån i anslutning till detta.

Minimigagerekommendationer

Minimigagerekommendationer för teatertextning och villkoren för återbruk (pdf)

Teater för alla!

I Kultur för allas handbok i tillgänglig verksamhet för teatrar "Teater för alla!" hittar man information om hur textning förverkligas på teatrarna.

www.kultturiakaikille.fi

 

INTERNATIONELLA TEATERFESTIVALER I FINLAND


Hangö Teaterträff 4.-7.6.2015


Hangö teaterträff ordnas i sommar den 4-7 juni för tjugofjärde året i rad. Temat för festivalen i år är Konfliktkalas.

Hangö Teaterträff är en stor teaterfestival som årligen lockar såväl svensk- som finskspråkiga teaterintresserade till Hangö. Under fyra intensiva dygn i juni får teaterpublik, skådespelare, regissörer, tekniker, designers, kritiker och andra teaterentusiaster låta sig roas, chockeras och beröras av ett trettiotal mobila föreställningar runtom i Hangö. Både proffs och amatörer från hela landet samlas till det här evenemanget för att själva delta i eller ta del av ett mångsidigt utbud av pjäser.

Under den 24:e teaterträffen får vi uppleva finska, rikssvenska, norska och såklart finlandssvenska pjäser och premiärer som varvas med debatter och klubbkvällar.

Olika sorts konflikter och relationer är ett återkommande tema i flera av föreställningarna och en diskussion kring temat kommer att ordnas på lördagen den 6.6.

Vi får också ta del av nordiska pjäser under träffen; den norska teatergruppen Animalske produksjoner kommer till Hangö med sin barnpjäs Under barnehagen och svenska Turteatern/Ruby Rose framför den kontroversiella krogshowen Frasse & Mats - The Real Mens Show.

För finskspråkig teater står RedNoseClub & Teatteri Quo Vadis svarta komedi Juoksuhaudantie och Teatteri Takomos fysiska föreställning Dark side of the mime.

Detta och mycket mer på sommarens Hangö Teaterträff! Välkommen!

Mer information:
Informatör Ona Ukkola
ona(a)hangoteatertraff.org
tfn. 040 536 0404
hangoteatertraff.org
Hangö Teaterträff på Facebook.


Black and White Theatre Festival 10 - 14 Jun 2015, Imatra
 

The 12th Black and White International Theatre Festival takes place in Imatra 10. – 14.6.2015.

The Association of ”The Theatre of Black and White” in Imatra has been organizing  The International Black and White Theatre Festival since 2004. Right since that time Black and White Theatre Festival has become well-known event for many people of the world. At the festival we could see the performing of different theatres from 30 countries, so far more than 150 shows and performances.

For ten years, Black and White Theatre Festival has presented a huge variety of different styles: dance theatre, ballet, pantomime, circus, traditional drama, opera, puppet theatre and street performing. The purpose of the festival is – to represent the international theatre in all its manifestation and genres.

The main festival theme – ”Laughter through tears”

The festival programme 2015 available here.

Contact: Artistic Director & Manager: katkam.katkam(a)gmail.com

http://blackandwhitetheatre.net/eng/


Jyväskylän Kesä 7 - 12 Jul 2015, Jyväskylä


Jyväskylä Festival in a nutshell:

  • The oldest city festival in Finland. This year organized for the 59th time.
  • This year the main program consists of 37 performances with 163 performers.
  • Performers come from ten different countries: Finland, Estonia, New Zealand, France, Nepal, Portugal, United States of America, Sweden, Nigeria and Great Britain.
  • Over hundred volunteers help with various tasks. They work at ticket sale, as hosts, security officers, roadies, drivers, personnel in the Tent etc.
  • The biggest scifi and fantasy convention, Finncon, is organized on 11.-13.7.2014 as part of Jyväskylä Festival. Finncon is expected to attract around 3000 visitors.

Festival Programme 2015

Contact: kesa(a)jkl.fi

http://jyvaskylankesa.fi/en/


Tammerfors Teatersommar 3.-9.8.2015


Teatersommar 2015 ställer frågan: Var hör vi till?

Tammerfors 47. Teatersommar arrangeras i år den 3–9 augusti. Årets föreställningarna ställer frågor som Var hör vi till? Vilket sätt hör vi till varanda, familjen, släkten och samhället? Hur kan vi hitta vår egen plats och vår egen röst?

Åtta föreställningar från utomlands

Tammerfors Teatersommar fungerar som ett skyltfönster för det bästa inom såväl den inhemska som den internationella teatern. Detta år har vi åtta föreställningar som kommer från utanför Finland, bland dessa Uppsala Stadsteaters och Yana Ross' Morbror Vanja, som har väckt mycket uppmärksamhet både hemma i Sverige och utomlands, och som valdes som en av årets produktioner under Scenkonstbiennalen i Malmö. Av Yana Ross kommer man också att se en annan produktion, nämnligen en polsk version av Franz Xaver Kroetz' Request Concert.

Mad in Finland av Galapiat Cirque är en cirkusshow som dyker in i den finska sinnestämningen med hjälp av sju kvinnor, medan den holländska pjäsen A Bebop Story låter oss titta in i jazzlegenden Chet Bakers liv.

Det internationella huvudprogrammet bekantar oss också med en cool, mångsidig och bisarr familj: en grupp av tonåringar från Holland (Edit Kaldor: Woe), en sömnlös bög från Irland (Kat Woods: Belfast Boy), två systrar från England (Amy and Rosana Cade: Sister) och en mormor som samlar stenar från Island (DFM Company and  Pétur Ármansson: Petra).

Elva inhemska föreställningar

Traumaruumis av Seidi och Ruusu Haarla och Lilla Teaterns & Milja Sarkolas I taket lyser stjärnorna ställer sina rollfigurer i ramen av familjen och släkten, medan Åbo Stadsteaters Meganin tarina samt Tänään koulun jälkeen av Kajana Stadsteater och Vaara-kollektiv kopplar sina personer i samhället. Milja Sarkolas Jotain toista koncentrerar sig bl.a. på teaterns och teaterkonstens värld.

Helene, en pjäs om Helene Schjerfbeck, berättar om ensamheten och viljan att välja. Ytterligare behandlar föreställningen den finska historien, såsom gör också Elina Snickers' berättelse av systrarna Valtonens trio Harmony Sisters och Juha Siltanens Vallankumous som tolkas av KOM-teatern.

Zodiak – Uuden tanssin keskus presenterar Dirty Dancing av Anni Klein och Jarkko Partanen samt Elina Pirinens Personal Symphonic Moment. Teater Virus tolkar Marius von Mayenburgs Perplex med den lätthet Virus är känd för.

Ytterligare information

Informatör Eevamaija Miettinen-Kopsa               
tel. 03 214 0992
www.teatterikesa.fi


Korjaamo Teatteris Stage festival 12.-23.8.2015, Helsingfors


Korjaamo Teatteris Stage festival går av stapeln 12-23.8.2015 på Kulturfabriken Korjaamo och samarbetsteatrar.

Festivalen bjuder en överblick av vad som är på gång inom teater, i Finland och resten av världen.

Stage produceras i samarbete med Helsingfors Festspel.

www.korjaamo.fi/swe/stage


Helsingfors Festspel 14.-30.8.2015

 

Helsingfors festspel är den största universalfestivalen i Finland. Festspelen arrangeras i månadsskiftet augusti-september och har som sin uppgift att låta alla helsingforsare komma i åtnjutande av konst.

Helsingfors Festspel arrangeras 14.-30.8.2015.

Konstens Natt arrangeras 20.8.2015

– År 2014 hade Helsingfors festspel över 230 000 besökare.

– Festspelen 2014 omspände musik från klassiska tongångar till världsmusik, samt cirkus, dans, teater, program för barn, film och cityevenemang.

– Helsingfors festspel är en av de fyra huvudarrangörerna för festivalen för ny musik Musica nova Helsinki och svarar för koordineringen av evenemanget.

– Festspelens bakgrundsorganisation är Stiftelsen Helsingforsveckan som grundats av Helsingfors stad.

– Det beslutande organet i Stiftelsen Helsingforsveckan är styrelsen, som väljs för en tvåårsperiod av Helsingfors stadsstyrelse.

Program för teater

Kontakt: info(a)helsinginjuhlaviikot.fi

www.helsinginjuhlaviikot.fi/sv


ANTI – Contemporary Art Festival 1 - 6 Nov 2015, Kuopio


ANTI - Contemporary Art Festival is an international contemporary arts festival presenting site-specific works made for public space. ANTI Festival presents live, sonic, visual and text-based art from today’s most exciting and innovative artists in the Finnish town of Kuopio. Free of charge ANTI Festival is a meeting place for artists and audiences fascinated by how art shapes and responds to the places and spaces of everyday life.

Read more.

Current festival programme 2015 available here. The festival programme will be completed during the spring and summer.

Contact:
ANTI - Contemporary Art Festival
Minna Canthin katu 4 A, 4th floor
70100 Kuopio, FINLAND
info(a)antifestival.com
www.antifestival.com

Production
Elisa Itkonen
elisa(a)antifestival.com
Mobile +358 50 305 2005

Press
press(a)antifestival.com

Artistic Director - Senior producer
Johanna Tuukkanen
johanna(a)antifestival.com
Mobile +358 50 305 2485

Artistic Director
Gregg Whelan
gregg(a)antifestival.com


Lain§uojattomat Festival 2 - 6 Sep 2015, Pori


Rakastajat-teatteri (translates to "The Lovers Theater"), based in the city of Pori, is the only independent professional theater group in the Satakunta region.

Since the year 2000 Rakastajat-teatteri has also hosted an annual festival for independent theater groups. The Lain§uojattomat (Outlaw§) festival gathers both domestic performers as well as visiting groups from all across the world in various venues around the city.

Contact: info(a)rakastajat.fi

www.rakastajat.fi/briefly-in-english#


MasQue – International Mask Theatre Festival 1 - 4 Oct 2015, Helsinki


Teatteri Metamorfoosi is one of the rare European theatre companies focusing on the exploration of mask theatre. Their work is visible in performances, mask making, pedagogy, applied drama progets and an international mask theatre festival MasQue organized in Helsinki.

Next edition will be at Stoa on 1.-4.10.2015. The theme of the festival will be " Masked Body". The program will be published on May 2015.

Contact: festival(a)metamorfoosi.com

www.metamorfoosi.com/english/masque-international-mask-theatr/


Baltic Circle 10 - 14 Nov 2015, Helsinki
 

Baltic Circle is an International Contemporary Theatre Festival which is organized every November in different performance specific venues in Helsinki. The next festival takes place 10-14 November 2015.

Baltic Circle functions at the core of the European contemporary theatre and performing arts as well as bridges the artistic communities of Baltic and Nordic countries. Festival functions as a ground for developing new trends in field of theatre and contemporary art. Baltic Circle supports artists’ mobility and internationalization of performing art. Baltic Circle acts as pioneer in the field of theatre, it takes an active role in cultural exchange and has an affect on the Finnish culture environment in the field of performing arts.

Contact: Directors: satu(a)balticcircle.fi, hanna(a)balticcircle.fi

http://balticcircle.fi/en/


TIP-Fest – Turku International Puppetry Festival 11 - 15 Nov 2015, Turku


TIP-Fest is an international puppetry festival that was first organized in 2010. For the sixth time arranged puppetry festival presents a wide range of Finnish and international puppet theatre shows for all ages. The festival is organized by Aura of Puppets, a cooperation network for professional puppeteers in Turku.

Contact: auraofpuppets(a)gmail.com

http://www.auraofpuppets.com/otherevents

 

EVENEMANG


Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna
Glöm inte kolla: Produforum


Cross Over Festival 4.-7.6.2015, Helsingfors


EUCREA Finland arrangerar den 8:e Cross Over Festival i juni, i samarbete med Kulturtjänst för synskadade, Tröskeln rf och Musikteater Kapsäkki. Cross Over Festival är en stadsfestival där konstnärer med eller utan funktionsnedsättning presenterar musik, litteratur, bildkonst, teater och poesi.

Tid: 4-7 juni, 2015
Plats: Kabelfabriken / Merikaapelihalli, Tallbergsgatan 1, Trappan C, 00180 Helsingfors.

Speciellt inhemsk musik och teater är i fokus. Till exempel Kalle Salonen, Kari Peitsamo och Näkövammaisteatteri uppträder på festivalen.

Merikaapelihalli är tillgänglig. Fritt inträde.
Mera information

Ismo Helén, kulturorganisationen EUCREA Finland
tel. +358 50-3543979
ismo.helen(a)kolumbus.fi

eucreafinland.org


Lansering av LUST-projektet Den autonoma skådespelaren 5.6.2015, Hangö Teaterträff 


When visual dramaturgy is disintegrating hierarchy - Lansering av LUST-projektet Den autonoma skådespelaren fredagen 5 juni kl. 12-14 på Hangö teaterträff, Regatta 

Med det tre-åriga projektet Den autonoma skådespelaren (DAS) syftar LUST till att undersöka hur konstnärlig autonomi ser ut för en skådespelare idag. Projektet lanseras med ett seminarium och presentationen När visuell dramaturgi upplöser hierarkier av teatervetaren Knut Ove Arntzen. Projektpresentation och öppen diskussion medföljer. Seminariet hålls på engelska och svenska efter behov. Välkommen att delta i samtalet.

Arntzen är författarer, teoretiker, teaterkritiker och professor i teatervetenskap vid Bergens universitet. Arntzen har publicerat flera böcker och artiklar och är framförallt känd för sitt arbete med nyare scenkonstformer.

Knut Ove Arntzen - Key Note
Rickard Borgström -  Komentator/Kommentaattori/Commentator
Alma Pöysti - Diskussionsledare/Keskustelun johtaja/Discussion leader
Jonas Welander - LUST: verksamhetsledare/toiminnanjohtaja/director
Camilla Hellberg - LUST: ordförande/puheenjohtaja/chairwoman

Mer info:
Jonas Welander
lustrf(a)gmail.com / welanderj(a)gmail.com
+358 45 164 6004
lust.fi / hangoteatertraff.org


Festivaali! 2015 – 2nd Finnish Performance Festival 26 Jun - 12 Jul 2015, Berlin


Finland weeks at Discounter: New narratives and extraordinary performances from the North of Europe! The Finns are strange to us? High time to get to know them better! Following up last year’s first short but hot FESTIVAALI!, this year, Theaterdiscounter has prepared her stage for long lasting three weeks and dimmed the lights in order make the Berlin audience fall in love with some of the most interesting artists of Finnish performance and Live Art. We are excited about and full of anticipation for Finnish charm and Finnish accuracy, for weird humour, physical approaches and big issues renegotiated.

Two of the performances are presented in Germany for the first time, one returns to Berlin after six years, 12 years after its premiere, while another one is still in the course of creation.

Programme also here (PDF).

Check also:
http://www.theaterdiscounter.de/spielplan/2015/06
http://www.theaterdiscounter.de/spielplan/2015/07


Summer Bash 15 – The NSFS Summer Workshop | 20 Jul - 1 Aug 2015, Mikkeli


This year we celebrate the 20th year anniversary of the Nordic Stage Fight Society (NSFS) with the Summer Bash 15, in Mikkeli, Finland! The workshop will be held at the lakeside of the beautiful Saimaa, at 20.7.-1.8. 2015.

The first annual summer workshop was held in Linköping, Sweden in 1992, and the Nordic Stage Fight Society was subsequently founded in 1995.

St. Michel (Finnish Mikkeli) is located in Southern-Savo, 2,5 hour drive from the capital, Helsinki. The venue itself is by the Lake Saimaa within walking distance from the city centre. The classic postcard-images of Finland with its rocky lakeshores and forest islands are just around the corner.

The NSFS welcomes you to an experience of a lifetime!

If you have questions, feel free to contact us at info(a)stagecombat.fi

Read more

www.stagecombat.fi


Grön teater: Framtidens estetik -seminarium 7.9.2015, Helsingfors


“Gröna Teatern” och Teaterföreningen Reprum arrangerar seminariet:

Grön teater - framtidens estetik
Hur kan miljötänkandet utveckla ny estetik inom scenkonstfältet?
På vilka sätt utmanar hållbarheten den konstnärliga friheten?.
Vilka möjligheter har scenkonstnärerna att ta till sig av de ekologiska värderingarna och via sin konst bli föredöme i vardagen för hela samhället?

Måndag 7.9.2015 kl  17-20 på Reprum, Helsingfors.

Introduktion av miljöledningssystem för en teater
Gästföreläsare Natalja Koniouchenkova, konsult på Ekocentrum, Göteborg,
har medverkat i utvecklandet av Göteborgsoperans miljöledningssystem

Presentationer och diskussioner av och med:
Mari Agge, ljusdesigner
Tiina Kaukanen, kostymdesigner
Jani-Petteri Olkkonen, regissör
Sampo Pyhälä, lektor på Aaltouniversitetet, scenografilinjen.
Kalle Ropponen, ljusdesigner & scenograf
Janne Siltavuori, scenograf

Seminariet riktas till alla professionella och studerande inom scenkonstfältet, som med ökad miljömedvetenhet vill tillsammans påverka fältets framtida visuella uttryck, samt alla andra, som är intresserade av temat. Seminariet är tvåspråkigt.(sv,fi)

Enkel men god traktering ingår.
Anmälningar: gronateatern(at)gmail.com före 1.9.2015

De första 50 ryms med.
Arrangeras med stöd av Svenska Kulturfonden.

Välkomna!
Carmela Wager, scenograf, kostymskapare
Gröna Teatern.
+358 408279073


Mad House Helsinki 2:dra säsongen 1.9.-30.11.2015


Första del av Mad House 2015 programme har publicerats! Mera program publiceras under sommaren 2015. Biljetter ska komma till salu i Juni: www.lippu.fi

Program

www.madhousehelsinki.fi
 

STIPENDIER OCH BIDRAG

 

Fler aktuella stipendier och bidrag: www.tinfo.fi/hakuja, TINFO-webbplats (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden

 


Kulturfonden för Sverige och Finland: Vistelsestipendier | ansöka senast 1 augusti


Vistelsestipendiet skall i första hand användas för att:
... genomföra förstudier, forskning, kartläggningar, reportage, intervjuer
... besöka organisationer, institutioner, myndigheter
... delta i seminarier, konferenser och så vidare.

För genomförandet av konserter, utställningar, seminarier osv hänvisas till fondens aktivitetsbidrag.

Sista ansökningdag: 1 augusti

Webbansökan öppnar ca fyra veckor innan sista ansökningsdatum. För exakt datum, se aktuellt .

www.kulturfonden.net


Centret för konstfrämjande: Resestipendier | ansökningstid 7.5.-31.8.2015


Centret för konstfrämjande beviljar resestipendier åt yrkeskonstnärer och konstsakkunniga (inte åt sammanslutningar)

Stipendierna är avsedda för resekostnader i samband med utlandsresor där man använder de billigaste offentliga färdmedlen och bor med rimliga kostnader. Stipendiet kan inte delas ut t.ex. som dagpenning eller fraktkostnader.

Resan bör vara förknippad med ett konstnärligt eller för konstarten betydande projekt i samband med vilket den sökande aktivt representerar Finland genom att uppträda eller presentera sin konst.

Stipendiet kan i vissa fall också beviljas för resor där man förbereder eller bekantar sig i anknytning till ett förbestämt uppträdande. En inbjudan eller bekräftelse av samarbetspartnern begärs.

Resestipendium kan inte erhållas för

  • resor till eller i Finland
  • arbets- eller residensresor (som inte innebär uppträdande)
  • studieresor
  • projekt som administreras eller genomförs av föreningar eller andra sammanslutningar

Läs mer

www.taike.fi


Kulturkontakt Nord: Mobilitetsstöd | ansökningstid 20.7.-20.8.2015


Modulen riktar sig till hela konst- och kulturfältet i de nordiska och baltiska länderna: professionella konstnärer inom alla konstformer, skönlitterära författare, översättare, kuratorer, producenter, kulturredaktörer och kulturforskare etc.

  • professionella konstnärer inom alla konstformer kan ansöka om vistelsestipendium till ett annat land i Norden eller Baltikum än landet som de är fast bosatta i
  • vistelsestipendiet täcker utgifterna för 1-10 dygn vistelse enligt en genomsnittlig beräkningsgrund för två kategorier (huvudstadsregionen, det övriga landet)
  • observera att den sökande och resenären skall vara en och samma person
  • stödet beviljas åt individer och grupper på max 6 personer
  • organisationer beviljas inte stöd
  • i en gruppansökan skall alla medlemmarna resa samma tidpunkt från samma ort och till samma destination
  • de sakkunniga har rätt att besluta om och vilka i en gruppansökan som beviljas stöd
  • det går endast att sända in en ansökan per modul och ansökningsomgång
  • observera även att första möjliga resedatum är två (2) månader efter tidsfristen för ansökningarna löpt ut

Stödets storlek baserar sig på ett fast dagtraktamente och en fast genomsnittlig resekostnad som beräknas enligt vistelsens längt och destination.

Ansökningstider 2015


www.kulturkontaknord.org


Nordiska Kulturfond | ansöka senast 1.9.2015


Projektet ska ha en tydlig nordisk dimension för att kunna få stöd av Nordiska kulturfonden. Nordiska kulturfonden stödjer därför projekt som tematiserar och utvecklar det nordiska kultursamarbetet och som har ett tydligt nordiskt innehåll.

För att uppfylla kravet på en nordisk dimension ska projektet som minimum involvera tre nordiska länder (Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland) och projektet ska präglas av samarbete, utbyte och interaktion.

Utöver de tre nordiska länderna kan projektet samarbeta med partner i länder utanför Norden.

http://www.nordiskkulturfond.org/

 

ANSÖKNINGAR


Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja


Ansöka nu: Unga gäster på Universum under Konstens Natt | ansökningstid till 1.6.2015


Universum har sedan 2012 ordnat evenemanget Nuoria Vieraita Universumissa / Unga gäster på Universum på Konstens Natt. Nu kan du söka till kvällens program!

Universum erbjuder på Konstens natt 20.8.2015 sin scen åt unga konstnärer inom scen- och performancekonsten, som ännu söker sin plats på branschen.
Har du en föreställning/demo men ingen scen att sätta upp den på?

Vi söker unga konstnärers produktioner, som helst är lättrörliga, utan desto mer krävande bygge (p.g.a de snabba byten under evenemanget). Din föreställning kan alltså vara allt mellan himmel och jord inom ramarna för scen- och performancekonst.

De föreställningar som väljs till programmet erbjuds repetitionstid och -utrymme på Universum veckan före själva evenemanget. De har även tillhanda Universums teknik och scen.

Ansökan skall innehålla:
- föreställningens namn/arbetsnamn
- beskrivning av föreställningen
- teknisk rider
- arbetsgrupp
- ungefärliga längd
- språk

Ansökan skickas per e-post senast 1.6.2014 till andrea(at)universum.fi

Mer info:
Andrea Brandt
Producent
+358 44 0506139
andrea(a)universum.fi
www.universum.fi


Call for Nordic and Baltic countries: "Plantelor 58 Artist Residency", Bucharest, Romania


The Romanian Association of Contemporary Art (ARAC) in Bucharest, RO is offering a residency opportunity for two selected artists from the Nordic countries – Denmark, Faroe Islands, Iceland, Finland, Norway, Sweden and the Baltic countries – Estonia, Latvia, and Lithuania.

The project, titled “PLANTELOR58 Artist Residency” aims to introduce two artists from the donor countries to the Romanian cultural environment. The selected artists will be encouraged to take as much inspiration as possible from the local context.

The residency is an initiative of gallerist Anca Poterasu – president of ARAC, the artists will be working closely with curator Anca Verona Mihulet (RO) and ARAC’s team, in order to meet local artists and curators.The two successful candidates will reside and exhibit in Bucharest within two time-frames: August-September, 2015, and October-November, 2015.

Among other cost, travels will be covered.

Deadline: 20 June

Find all details online.


Diskurs Festival 2015 (Germany) | deadline 30 June


DISKURS 15 will explore the many relationships of thought and discourse to space. Space can be seen as production of thought – of its perception and representation, but also its architectural planning and design. But conversally, as no thought can take place outside space, it is material and social spaces that shape discourse, allow for the circulation of distinctive ideas and regulate communication. Can new thoughts open up spaces? Or do they need new spaces in order to become even thinkable?

DISKURS 15 is consciously, critically and resistantly grounded in space. It will take place in the building of the Old University Library of Giessen, itself a historical statement on the relation of space and discourse. Here DISKURS 15 will establish a space both abstract and concrete: the Bodenstation (ground control). The Bodenstation will not function like a usual festival center, but as a stage, display, topos and aesthetic object itself. It will center the mental, social and physical spaces of the festival. The Bodenstation is form, content and discourse, a production place to be produced.

Deadline: 30 June

Read more online.


Bristol Biennial 2016: In Other Worlds, UK | deadline 3 July 2015

 

The Biennal's organisers are looking for proposals from emerging visual artists of all and any discipline: sculpture, performance, moving image, technology, events, installations, writing, talks, collaborative and participatory work, to name just a few. They are interested in big and small ideas, research, ambition and collaboration.

 

Deadline: 3 July.

More details online.

 

UNDERVISNING OCH WORKSHOP

 

Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja och www.tinfo.fi/minnemenna


Verkstad i djupanalys: Form, innehåll och hierarkier 5.-6.6 och 10.6.2015, Hangö | Helsingfors

 

Under Hangö teaterträff arrangerar Ny Tid i samarbete med LUST (Långsiktig utveckling av svenskspråkig teater r.f.) och Oblivia en verkstad i fördjupad teateranalys. Kursen riktar sig till både kritiker och teaterproffs, och fokus ligger på att fördjupa förståelsen för teaterkonstens former och innehåll snarare än på utvärdering av enskilda föreställningar.

 

Program:
Fredag 5.6
Kl 12-14 Deltagarna går på LUST:s seminarium kl 12-14 på Hotell Regatta med professor i teatervetenskap vid Bergens universitet Knut-Ove Arntzen. Tema för föreläsningen är hur visuell dramaturgi kan verka för att lösa upp (textcentriska) hierarkier inom teaterkonsten.

Kl 16.30 Deltagarna ser Oblivias föreställning Annika gör Svansjön (fredag 5.6. kl 16.30) och skriver utgående från dessa en kort reflekterande text under eftermiddagen. Tidtabellen är snabb och texten behöver alltså inte hålla hög stilistisk nivå.

Lördag 6.6
Kl 10-12 Gruppen samlas för en vidare diskussion med Knut-Ove Arntzen på Café Park, Appelgrensvägen 11, Hangö (mitt emot Casino). Diskussionen tar avstamp i deltagarnas texter men är ingen utvärdering av dem. Meningen är att fortsätta diskussionen där Arntzens föreläsning tog slut, och vidare förankra diskussionen i det inhemska teaterfältet. På basen av diskussionen har deltagarna möjlighet att utveckla sina texter till fristående essäer om teaterkonsten.

Onsdag 10.6
Kl 13-16 Kursdeltagarna har möjlighet att träffa Annika Tudeer, konstnärlig ledare för Oblivia, på Eskus Performancecentrum, Gasverksgatan 1, byggnad 6 andra våningen, vid Fiskhamnens metrostation. Diskussionen fortsätter på basen av de texter deltagarna har producerat. Deltagarna har möjlighet att ännu bearbeta sina texter och publicera dem i Ny Tid nummer 11/2015 som utkommer i samband med Baltic Circle-festivalen.

Programmet är avgiftsfritt, men vi önskar att deltagarna anmäler sitt intresse på adressen lasse(a)nytid.fi senast torsdag 3.6.


International M.A. Teaching Professional Theatre Practice | deadline 1 Jul 2015


We are proceeding with the first International M.A. “Teaching Professional Theatre Practice”. It is now time for application.

We are looking for the talented forces to build up together the future of our profession, personalities being able to create an international network to practice spherical education in the transcultural context.

Deadline for applications: 1 July 2015

You can find all information in English: M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf

in French: FR_M.A.Teaching Theatre_2015-2017.pdf


Workshop: ”Den mänskliga rösten på scenen” 14 - 24 augusti 2015, Åland


LumparLab Teaterförening arrangerar workshopen ”Den mänskliga rösten på scenen” 14 - 24 augusti 2015.

En workshop riktad mot nordiska scenkonstnärer med scenisk erfarenhet.

Grete Sneltvedt och Catherine Frisk Grönberg leder workshopen som sträcker sig over 10 dagar. Som det framgår av workshopens titel tar vi utgångspunkt i arbetet med den mänskliga rösten; varje deltagares röst dels i sång och dels i tal. Vi börjar dagen med gemensam uppvärmning, därefter får alla deltagare får individuell undervisning i sång och tal.

Under eftermiddagen bygger vi bron från den tekniska träningen till sceniskt arbete med text; monologer och scener. Sång och textmaterial skal hämtas från Federico Garcia Lorcas sånger, dikter och skådespelet; «Blodsbröllop». Vi öppnar dörrarna för en visning den sista dagen av arbete i process.

Bindande anmälan 1 juli 2015.

Flera scenkonstnärer har anmäld sitt intresse men det finns platser kvar.

Ta kontakt med Grete Sneltvedt 00358 4573427188 eller lumparlab(a)aland.net


twitter.com/tinfotweets