09.09.2014

TINFO e-Nytt 6 / 2014

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

EVENEMANG

STIPENDIER OCH BIDRAG

ANSÖKNINGAR

 UNDERVISNING


www.tinfo.fi/se
twitter.com/tinfotweets

 

ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK


ARBETSUTBYTE GER FART ÅT INTERNATIONELLA PROJEKT. FLERPARTSFINANSIERING. HÅLLBARHET GENOM INTERNATIONALISERING.

Resultaten från TAIVEX²-projektet, ett gemensamt projekt mellan informationscentralerna för scenkonst och fyra städer är glädjande. Projektets verksamhetsmodell är ett utmärkt exempel på bästa praxis och kan användas fritt i framtiden. Vi kommer att behöva allt mer internationellt rörlighetstänkande och olika verksamhetssätt på gräsrotsnivå i och med att nationella pengar blir allt svårare att komma åt. 

Kulturekonomin bygger på en välmående och väl stöttad konstsektor bestående av artister, konstförmedlare, ett institutionellt fält och i vidare bemärkelse alla yrkesverksamma inom det kreativa området. Kulturekonomin bygger även på internationell interaktion och nätverksbyggande mellan artister och förmedlare.

Internationella samarbetsprojekt, där finansieringen sker med hjälp av utländska partner, föds inte ur tomma intet. Internationalism kan endast fungera som investeringsform när det finns ett genuint engagemang i dess långsiktiga utveckling. I Finland kan hållbarhet, projekt och intäkter endast uppstå om det finns ett väl inriktat stöd och flexibla finansieringsmodeller för internationaliseringen av konst, artister och förmedlare. Vid ett ”nationellt krisläge” ska man inte trycka på bromsen vid fel ställe. TAIVEX är en hälsosam påminnelse även om detta.   


VAD HÄNDER MED INTERNATIONALISERING, GEMENSAMMA PROJEKT, RÖRLIGHET?

Centret för konstfrämjande har inte längre några separata stipendier och bidrag för internationella projekt gällande kultursamarbete, kulturexport och utbyte. Nu får man ansöka om projektstipendier för dessa istället. Kommer penningpotten att bevaras i projektstipendierna för projekt inom kultursamarbete, kulturexport och utbyte och synas i form av en ökad totalpott? Jag anser att oron för ett avtynande internationellt rörlighetstänkande (nätverk, utbyten, export, samarbete osv.) är befogad.


BUDGET FÖR 2015

Vi måste ännu vänta en stund, budgetförslaget utkommer den 15 september. I dagsläget vet vi att ett extra anslag på 7 miljoner euro ur fonden för Veikkaus outdelade vinstmedel kommer att allokeras till konst, vetenskap, idrott och ungdomsarbete. På så sätt satsar man på att skapa arbetstillfällen för ungdomar, sysselsättningen inom teatrar, museer och orkestrar och på att bygga lokala idrottsanläggningar. Målet var ett anslag på 10 miljoner euro. Hur ska differensen på 3 miljoner euro överbryggas? Hur går det med den traditionella fördelningen? Den extra finansieringen för sysselsättningsbaserade projekt utgörs av projektanslag. Är detta framtidens melodi? På teatrarna torde detta innebära att fasta anställningsförhållanden i allt högre grad ersätts med frilansengagemang. Fler korttidsjobb. Förhoppningsvis förblir finansieringen av området utanför finansieringslagen orörd. Och förhoppningsvis är nedskärningsnivån år 2014 för informationscentralerna i konstbranschen tillräcklig. 


KIEKU! PROFESSIONELL UTVECKLING INOM EKONOMI- OCH PERSONALFÖRVALTNING

Statsförvaltningen är en trevlig partner. Den hittar alltid på nya saker att harmonisera, strömlinjeforma och effektivisera. Statliga organisationer är tvungna att införa informationssystemet Kieku. Systemet kommer att medföra ”gemensamma verksamhetsmodeller”, förändringar ”behövs ofta även i organisationsstrukturerna”. Man har tagit fram ”gemensamma processer för statens ekonomi- och personalförvaltning samt informationssystem som stödjer dessa”. Det finns mycket att rätta till.

I framtiden hägrar kostnadsbesparingar och ökad effektivitet. Ministerier och ämbetsverk måste utan att fråga eller begära det införa Kieku. Även Centret för konstfrämjande måste till exempel börja använda systemet, trots att användbarheten är bristfällig. Och självklart måste Centret för konstfrämjande själva hosta upp pengarna för detta. Leve managerialismen! Hjälp!


INDIKATOR FÖR BRA ARBETE

I FFC:s barometer över arbetsförhållanden framgår hur man upplevde arbetet.


TINFO AKTUELLT


Teatermänniskans anteckningsbok 2015 – mer än bara en kalender


Vi har fått många önskemål om en kalender som är större än en fickkalender och som har mycket plats för anteckningar. Denna önskan har nu hörsammats: tidernas första anteckningsbok och kalender för teaterfolk – Teatermänniskans anteckningsbok och kalender 2015 – finns nu att beställa. Boken, i pocketstorlek, kostar 19 euro/st. (för studerande och arbetslösa i branschen är priset 12 euro/st.)

Teatermänniskans anteckningsbok och kalender 2015 är även en utmärkt presentidé. Tänk på dina vänner!

Du kan beställa Teatermänniskans anteckningsbok i TINFOs webbutik eller genom att kontakta vår byrå: tinfo(a)tinfo.fi / +358 9 2511 2120

Se bilder på Teatermänniskans anteckningsbok.


Adressboken Teatterialan Avain 2014/2015 har kommit ut


Teatterialan Avain 2014/2015 – den elektroniska publikationen med kontaktuppgifter – har publicerats. Publikationen innehåller kontaktuppgifter gällande teaterbranschen och till aktörer som kan vara användbara inom teaterområdet. Det är enkelt att göra sökningar efter olika namn i Teatterialan Avain, e-post- och webbplatslänkar gör att arbetet går snabbare. Nyhet: nu även med länkar till sociala medier!

Priset för Teatterialan Avain bestäms utifrån antalet användare per beställande teater/sammanslutning.

  • 1–2 användare: licensen kostar 29 euro.
  • 3–9 användare: licensen kostar 85 euro.
  • fler än 9 användare: licensen kostar 125 euro.

Studerande inom teaterområdet och arbetslösa betalar endast 12 euro. Företag och sammanslutningar utanför teaterbranschen betalar 175 euro.

Du kan göra en beställning i TINFOs webbutik:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
per e-post: tinfo(at)tinfo.fi
eller per telefon +358 09 2511 2120.


Den finländska teatern i siffror – Teaterstatistik 2013


I Teaterinfo Finlands (TINFO) Teaterstatistik presenteras den finländska teatern i siffror. Verket har 150 sidor och ger en heltäckande bild av det finländska teaterområdet.

Statistiken är tillgänglig för alla: www.tinfo.fi/tilastot. Teaterstatistiken kan även beställas i bokformat till ett pris om 40 euro. Vid beställningar på över 10 exemplar är bokens pris 30 euro: www.tinfo.fi/verkkokauppa.

Teaterstatistik 2013, axplock ur innehållet:

Av direktör Hanna Helavuori:
FÖRORD
STATISTIKÖVERSIKT
ENGLISH SUMMARY

STATSANDELAR, BIDRAG OCH ANSLAG 
STATISTIK ÖVER TEATRAR SOM FÅR STATSANDELAR, FINLANDS NATIONALTEATER OCH NATIONALOPERAN 2013

  • Ekonomisk statistik
  • Personalstatistik
  • Lönestatistik
  • Statistik över föreställnings- och åskådarantal
  • Programstatistik

STATISTIK ÖVER YRKESTEATRAR OCH -GRUPPER UTANFÖR FINANSIERINGSLAGEN 2013
ÅSKÅDARSTATISTIK FÖR DANS 2013
ÅSKÅDARSTATISTIK FÖR CIRKUS 2013
***
Statistiken över teaterbranschen har förts sedan Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer grundades år 1942. Från år 1944 publicerade Centralförbundet statistiken i sina årsberättelser. Den första tryckta statistikboken var Teatteritilastot 1985 (Teaterstatistik 1985). Statistikföringen övergick till Teaterinfo Finland (TINFO) år 1994.

 

NYHETER


TAIVEX²-resultat: Arbetsutbyte ger fart åt internationella projekt


TAIVEX² var ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan tre informationscentraler inom konst och fyra städer, där man genomförde ett arbetsutbytesprogram som avviker från ett traditionellt fortbildningsprogram. Bakgrunden till arbetsutbytesprogrammets planering och genomförande var att en genuin internationalisering alltid grundar sig på personliga kontakter och erfarenheter. Projektet ville erbjuda scenkonstproducenter dessa erfarenheter och möten.

Projektets genomförande följdes upp och utvärderades grundligt. TAIVEX²-projektets utvärdering genomfördes noggrant: man samlade in återkoppling från deltagarna, deras arbetsgivare och från de organisationer som fungerade som platser för arbetsutbytet. 

TAIVEX²-projektet genomfördes i enlighet med målen. Projektet uppnådde de kvantitativa målen i fråga om såväl deltagarantal, skapade arbetstillfällen som nystartade företag. Vi anser dock att projektets kvalitativa resultat är det viktigaste. Utifrån utvärderingen av arbetsutbytesprogrammet är de viktigaste resultaten:

1) Ett samarbetsnätverk och ett kollegialt nätverk

2) Ökad internationell kompetens och ökat samarbete tack vare arbetsutbyte

3) Arbetsutbytesprogram som utbildningsmodell

I utvärderingsrapporten för TAIVEX²-projektet (på finska: Esittävien taiteiden tuottajat työvaihdossa) anges projektresultaten i närmare detalj. Utifrån den information som insamlades i samband med projektutvärderingen uppkom även idén att genomföra en utredning om scenkonstproducenters arbetshälsa. Utredningen genomfördes våren 2014. Genomförandet av utredningen om arbetshälsa och den diskussion som denna inlett kan anses vara ett fjärde viktigt resultat. Resultaten från utredningen kan läsas (på finska) i artikelsamlingen Hyvää työpäivää, tuottaja!

Baserat på de erfarenheter vi fått från projektutvärderingen och svaren i arbetshälsoenkäten samt genomförandet av arbetsutbytesprogrammet lägger vi i slutrapporten fram några utvecklingsförslag för att fortsätta det arbete som inleddes under projektet. Vi sammanfattar våra förslag i följande påståenden:

1) Arbetsutbytesprogrammet borde kunna bli en permanent del av fortbildningsprogrammen i olika branscher. Erfarenheterna hos dem som deltagit i programmet bevisade vårt antagande om att internationalisering och skapande av internationella nätverk alltid bygger på personliga möten. Utbildningsmodellen kan enkelt skräddarsys även för andra branscher.

2) Producenternas arbetshälsa och arbetsförhållanden bör följas upp systematiskt och långsiktigt: vi behöver en arbetshälsobarometer för producenter. 

3) Artister som är intresserade av att skapa en grupp bör redan under högskolestudierna erbjudas utbildning i grunderna för förenings- och affärsverksamhet och verksamheten som arbetsgivare.

Mer information om TAIVEX²-projektet och samtliga rapporter finns på adressen: www.tinfo.fi/taivex.

Teaterinfo Finland (TINFO) tillsammans med Informationscentret för Dans, CirkusInfo Finland samt Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Björneborg städer svarade för genomförandet av TAIVEX²-projektet. Projektet möjliggjordes med stöd av Europeiska socialfonden (ESF).

Mer information: projektledare Nea Leo, 041 502 0279, nea.leo(a)taivex.fi


Lilla Teatern utlyser Vivica Bandler -pjästävlingen 


Lilla Teatern utlyser Vivica Bandler -pjästävlingen till förmån för ny finländsk dramatik och scenkonst. Tävlingen ingår i Lilla Teaterns 75-årsjubileum som firas år 2015.

Tävlingen är öppen för allmänheten och man kan delta med nyskrivna pjäser, på svenska eller finska. Det vinnande bidraget får ett penningpris på 15 000 euro. För tre bästa bidragen reserveras möjligheten att sättas upp på Lilla Teatern de kommande åren.

Tävlingsbidragen ska vara inlämnade senast 31.12.2014. Pjästävlingens resultat offentliggörs på hösten under jubileumsåret 2015. Mera info om tävlingen på www.hkt.fi/lillateatern/pjastavling.

Mera information:
Lilla Teatern
Fredrik von Koskull
(09) 3940373 / 040 773 1071
fredrik(a)lillateatern.fi

www.hkt.fi/lillateatern


Metatext Project renews the conventions of text, reading and book fairs


Reality Research Center’s research planner Pekko Koskinen has created Metatext Project for Frankfurt Book Fair 2014. The project develops new forms of reading and writing:

”At the moment people have different personalities in reading, but we are not able systematically to choose our ways of reading. The objective of Metatext Project is to turn reading into an actively creative process. When I introduced new forms of reading in Kallio High School, the students were shocked about how much you can get out of a double page.”

The world’s largest book fair offers an area of operation for the project. Metatext Project invites the visitors of Frankfurt Book Fair to meet ”aliens of reading”, who already operate in the new, extended environment of reading. At the book fair the ”aliens” spread out in different locations, in which the visitors are given tools to approach the conventions of reading and text in creative ways.

Finland is this year the guest of honour of Frankfurt Book Fair. Metatext Project is part of Finnland. Cool. -programme. Frankfurt Book Fair is organized during 8.–12.10.2014.

The planning of Metatext Project: Pekko Koskinen (RRC)

Realisation: Pekko Koskinen, Thibault Schiemann (Tobak Lithium), Miko Hucko (Tobak Lithium), Micha Küchler (das schaubüro), Thea Reifler (das schaubüro)

In Collaboration with Finnish Literature Exchange, Theatre Info Finland and das schaubüro and Tobak Lithium from Switzerland. The project is supported by Ministry of Culture and Education.

www.todellisuus.fi


Sleeping is for the dead – Minna Puolanto’s monologue in New York on 24 Oct 2014


Award winning performance will be presented at United Solo Festival in New York on 24 October 2014. The show has been performed in different places in the world and it has been a great success everywhere. The theme of the performance is universal.

Sleeping is for the dead is a tragicomedy of a mother who is needed by her three little children and her husband day and night and never sleeps.

The performance is physical theatre and includes a great deal of dance, mime and other physical expression which supports the text. The live music expressing the mother's inside world, other members of the family and the situations in which she finds herself also plays an important role.

The monologue is about a day in the mother's life. Her exhaustion is full of comedy. Despite her exhaustion she wants to take care of everything and keeps on going.

“Mommy loves you all more than anything!”

Trailer of the performance in YouTube.
An article in Broadway World.

Awards:
The Pärnu Fringe Festival Award at Monomaffia festival in Estonia
The 3rd Prize at MonoBaltija festival in Lithuania

Written and performed by: Minna Puolanto
Translation in English: Kristian London, Theatre Info Finland (TINFO), www.tinfo.fi/grant
Directed by: Anna Veijalainen
Musician and music dramaturgy: Timo Hirvonen
Lighting and set design: Max Wikström
Sound design: Juha Tuisku
Photos: Terhi Kokkonen, Johanna Onnismaa and Jyrki Valkama

The premiere of the performance was on 8 December 2010 at KokoTheatre in Helsinki.  

www.unitedsolo.org

www.minnapuolanto.com

Also on Facebook.


EVENEMANG


Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna


InterKultFest – Ny festival för scenkonst 11.–14.9.2014, Helsingfors


Interkult Kassandras nya festival för scenkonst, InterKultFest, bjuder på intressanta, provokativa nordiska pärlor av nordiskt upphov.

Danska C.ntact Taskforce kommer till festivalen med sin personliga, medryckande föreställning Say Something. Svenska Kvalitetsteaterns monolog Revenge (Hämnd) talar om missförhållanden med utmanande trots. Norska Team Brazas uppträder med skicklig, dödsföraktande gatudans i sitt verk Fear Infection. Till det finländska samhället kan man anpassa sig med Felix Kuullpaa – det kan alltid vara värre (It Could Be Worse)! På InterKultKLUB får man skratta tillsammans med Ágnes och vännerna.

På festivalsöndagen intas Stoa med omgivning av evenemanget InterKultYOUTH. Då står huvudstadsregionens unga i rampljuset med sina egna produktioner – scenkonst, dans, musik och mediekonst. Dagens program produceras i samarbete med kollektivet Toisissa tiloissa (I andra rum), Tanssin talo ry (Dansens hus) och Helsingfors stads ungdomscentral.

I samband med festivalen ordnas fredagen 12.9.2014 kl 12–16 ett seminarium som fokuserar på interkulturellt ungdomsarbete. Under seminariet presenteras inhemska och nordiska exempel och diskuteras utmaningar och möjligheter förknippade med ungdomsarbete som utgår från konsten. Seminariet ordnas i samarbete med Kulturkontakt Nord.

INTERKULT KASSANDRA är en riksomfattande kulturplattform som organiserar konst- och kulturverkstäder för såväl barn och unga som vuxna och åldringar. InterKultFest är en scenkonstfestival som bjuder på samtida nordiska produktioner med tyngden på interkulturella ungdomar. Målsättningen med InterKult Kassandras verksamhet är att främja tolerans i möten mellan människor och kulturer.

Mer information om programmet hittar du på Interkult Kassandras webbsida.

Mer information:
Festivalkoordinator, Christoffer Allen
tel. +358 (0) 50 330 1720
festival(a)kassandra.fi

www.kassandra.fi


Samtal om Sylvi – evenemang i Klockriketeatern i september, Helsingfors


18.9.2014
Canth-seminarium: Om teater, passion och kön 
kl. 14–17.30 Seminarium – 19.00 Sylvi  – 20.30 Talk Minna

26.9.2014
Teater och mångspråkighet
kl. 14–17.30

Också:
18.9 | 26.9 | 4.10 | 11.10
Samtal om Sylvi med ensemblen efter föreställningen.

Minna Canth & Mikkoa Roiha:
SYLVI | KLOCKRIKE  DIANA 22.8.–22.10.2014
Klockriketeatern | Kokkolan kt | Savonlinnan Teatteri | Wasa Teater |  Åbo Svenska Teater

I samarbete med:  Riksteatern & Vapaa Teatteri

Mer information:
Dan Henriksson
teaterchef | director
Klockriketeatern, Helsingfors | Finland
dan.henriksson(at)klockrike.fi
tel: +358 40 703 30 08
twitter: @Danhenri61

www.klockrike.fi


Hard money – workshop 18.9.2014, Kulturcentrum Caisa, Helsingfors


Utförlig rådgivning i hur man söker understöd.

Nya stigar och handledning för professionella konstnärer. Kan man som konstnär få gratis pengar och en hygglig utkomst? Hur kan det vara möjligt? Caisa startar en serie verkstäder, kliniker och träffar där man kan få råd i att söka understöd, att skapa kontakter och tips om att utvecklas professionellt. Kom och ta reda på varför, med vem och på vilket sätt man kan klara sig på det finländska konstfältet. Tillställningarna är kostnadsfria. Finska och engelska som arbetsspråk.

Fritt inträde

Anmälan till: tomi.purovaara(a)hel.fi
Mötesrum 1 / Caisa
Mikaelsgatan 17 C / Berggatan 14, Helsinki

www.caisa.fi


Men vem betalar för väggarna? – seminarium on scenkonst 29.9.2014, Helsingfors


Men vem betalar för väggarna?
Seminarium om scenrum i Helsingfors | Klockrike Diana 29.9. kl. 11-18

Seminariet granskar nuläget och pejlar framtida förutsättningar för scenkonst på svenska i Helsingfors. En diskussion om scenkonstens autonomi, praktiska förutsättningar och kulturella kompromisser.

Sökord: mångfald, samarbete, utveckling, scener.
Målgrupp: scenkonstfältets aktörer och finansiärer
Arbetssätt: samtal, debatt och gruppdiskussion
Arrangör: Klockriketeatern

Mer information:
Dan Henriksson
teaterchef | director
Klockriketeatern, Helsingfors | Finland
dan.henriksson(at)klockrike.fi
tel: +358 40 703 30 08
twitter: @Danhenri61

www.klockrike.fi


STIPENDIER OCH BIDRAG


Fler aktuella stipendier och bidrag: www.tinfo.fi/hakuja, TINFO-websidor (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden


Centret för konstfrämjandes stipendier i septerber


Projektstipendier för scenkonst, ansökningstid 1.–30.9.2014

Scenkonstkommissionen beviljar projektstipendier åt professionella konstnärer eller av dem bildade arbetsgrupper.

Stipendiet är avsett för enskilda projekt som främjar scenkonst och genomförs under 2015.

Stipendiet kan beviljas bland annat för

  • färdigställande av teateruppsättningar
  • författande av teaterpjäser
  • internationella projekt och samarbete.

Stipendiets belopp har vanligen varit 2 000–6 000 euro.

Information
tel. (09) 1607 7921
tkt-asiakaspalvelu(a)minedu.fi

********

Projektstipendier för performanskonst och experimentell scenkonst, ansökningstid 1.–30.9.2014

Scenkonstkommissionen beviljar projektstipendier åt professionella konstnärer eller av dem bildade arbetsgrupper.

Stipendiet är avsett för enskilda projekt som främjar scenkonst och genomförs under 2015.

Stipendiet kan beviljas bland annat för

  • färdigställande av perfrmanskonstruppsättningar
  • färdigställande av experimentell scenkonstuppsättningar
  • internationella projekt och samarbete.

Stipendiets belopp har vanligen varit 2 000–6 000 euro.

Information
tel. (09) 1607 7921
tkt-asiakaspalvelu(a)minedu.fi

********

Stipendier för mångkulturella konstprojekt, ansökningstid 1.–30.9.2014

Kommissionen för gränsöverskridande konst, mångfald och internationell verksamhet beviljar mångkulturella projektstipendier åt professionella konstnärer eller av den bildade arbetsgrupper.

Stipendiet är avsett för enskilda projekt som genomförs under 2015.

Stipendiernas avsikt är att

  • förstärka möjligheterna till konstnärligt arbete och ett jämbördigt deltagande i Finlands konstliv för de konstnärer som har invandrarbakgrund och hör till nationella minoriteter
  • stöda mångkultur och kulturella dialoger i Finland

Stipendiets belopp har vanligen varit 1 000–4 000 euro.

Information
tel. 0295 330 700
taike-asiakaspalvelu(a)minedu.fi


Kulturkontakt Nord: Kultur- och konstprogrammet och mobilitetsprogrammet

Kultur- och konstprogrammet

Produktionsinriktad verksamhet 20.8.–17.9.2014

Kompetensutveckling 20.8.–17.9.2014
 

Mobilitetsprogrammet 

Kortvarigt nätverksstöd 3.9.–1.10.2014

Långvarigt nätverksstöd 3.9.–1.10.2014

Mobilitetsstöd 24.9.–22.10.2014

 

www.kulturkontaktnord.org


Undervisnings- och kulturministeriet: Statens extra konstnärspension


Statens extra konstnärspension kan beviljas en konstnär som varaktigt är bosatt eller har varit bosatt i Finland som erkänsla för förtjänstfull verksamhet som skapande eller återgivande konstnär.

Pensionen beviljas inte utan särskild anledning personer under 60 år.

Statens extra konstnärspension (75/1975, ändr. 929/1984 och 974/1992) kan beviljas inom ramen för de medel som anslagits för ändamålet i statsbudgeten. Pensionen är skattepliktig inkomst och kan beviljas som full pension eller delpension. År 2012 uppgår den fulla pensionen till 1 319,06 euro och delpensionen till hälften av detta belopp. När pensionen beviljas tas hänsyn till sökandens förmögenhetsförhållanden och utkomstmöjligheter.

Enligt rådande praxis kan pensionen beviljas till fullt belopp om den sökandes pensions- och övriga fasta inkomster undantaget folkpensionen understiger beloppet för konstnärspensionen. Ifall konstnärspensionen överstiger nämnda belopp, beviljas delpension. Om den sökandes pensions- och övriga fasta inkomster undantaget folkpensionen överstiger beloppet för konstnärspensionen med det dubbla, dvs. för år 2014 x 1319,06 € = 2638,12 €, beviljas ingen konstnärspension.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar pensionen på ansökan efter att ha inhämtat utlåtande från Centret för konstfrämjande. Ansökningarna behandlas en gång per år.

Läs mer
   
Ytterligare information:
kultursekreterare Lea Halttunen, tfn 0295 3 30097
avdelningssekreterare Soili Arminen tfn 0295 3 30064
förnman.efternamn(a)minedu.f

www.minedu.fi


Kulturfonden för Sverige och Finland: Aktivitetsbidrag och vistelsestipendier


Aktivitetsbidrag

Bidrag beviljas i första hand till aktiviteter vars syfte är:
...  att förmedla och utveckla ländernas kulturliv
... öka intresset för det finska språket i Sverige och det svenska språket i Finland
... öka kunskapen om ländernas gemensamma historia och deras efterföljande samhällsutveckling
... belysa framtida utmaningar och möjligheter för ländernas näringsliv, samhällsutveckling och kultur

Sista ansökningdag: 1.10.

Vistelsestipendier

Vistelsestipendiet skall i första hand användas för att:
... genomföra förstudier, forskning, kartläggningar, reportage, intervjuer
... besöka organisationer, institutioner, myndigheter
... delta i seminarier, konferenser och så vidare.

För genomförandet av konserter, utställningar, seminarier osv hänvisas till fondens aktivitetsbidrag.

Sista ansökningdag: 1.10.


Webbansökan öppnar ca fyra veckor innan sista ansökningsdatum. För exakt datum, se aktuellt .

www.kulturfonden.net


ANSÖKNINGAR


Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja


Cirkos residensansökningen för år 2015 och vårterminen 2016


Cirko – Centrumet för nycirkus söker finska nycirkusgrupper och -konstnärer till sitt residensprogram år 2015 och våren 2016 för att bearbeta sina nya verk och koncept.

Den ansökande bör vara cirkusprofessionell, men en arbetsgrupp kan också vara tvärkonstnärlig. Den ansökande bör ha en anknytning till Finland, men arbetsgruppen kan vara internationell. Residens för helt internationella ansökanden är också möjliga, men då krävs egen finansiering till residenskostnaderna av den ansökande.

Den ansökande önskas att vara medlem i Cirko – Centrumet för nycirkus rf. I fall den ansökande är inte ännu en medlem, är det möjligt att ansöka medlemskap till ett eller alla medverkande i arbetsgruppen i samband med residensansökan. Cirko syftar till att utöka cirkusaktörernas möjligheter att påverka i Cirkos verksamhet samt skaffa nya medlemmar inom fältet. Föreningens stadgar finns nedan (på finska).

För tilläggsinformation om medlemskap, vänligen kontakta verksamhetsledare Sami Ylisaari, sami.ylisaari(a)cirko.fi, 050 573 4424.

Residensansökningen är öppen den 20.8. – 12.9.2014. Ansökningstiden öppnas onsdagen den 20.8. och  stängs fredagen den 12.9. kl. 16:00. Försenade ansökningar beaktas inte. Ansökningen förverkligas elektroniskt.

Närmare uppgifter

www.cirko.fi


Call for companies (Nordic Countries): Subcase Circus Fair


The 11-14th of February 2015 Subcase Circus Fair takes place for the 7th time. Subcase is a showcase for contemporary circus, and meeting place for Nordic artists and international venues and festivals. Companies and artists from the Nordic countries can apply with either full length performances, work in progress or pitch presentations.

Subcase 2015 will present and organize:

  • Ca 7 full-length shows
  • Ca 7 work in progress presentations
  • Ca 7 pitch presentations
  • An exhibition space
  • A feedback partnership program between programmers and artists
  • Coaching with the national Subcase partner in advance of the event
  • Seminars and presentations
  • A good party

The companies selected for Subcase will be charged an administrative fee of 500 SEK (50 euro) / company for their participation (the same fee that the programmers pay for their participation).

The selected artistic companies will receive among others the following at Subcase:

  • Live presentation of the performance/work in progress/pitch at Subcase
  • Stage tech, sound and light according to agreements
  • Travels, transport and accommodation according to agreements

Deadline: 12 September

Find all details online.


Nordland Visual Theatre (Norway) welcomes applications for co-productions


NVT provides productionsspace, technical ecuipment and assistanse, dramaturgical assistance, financial support, travel, per diem and lodging. Apply for co-production, pre-project assistance, Performace Art Harbour or residence.

Nordland Visual Theatre (NVT) (Figurteateret i Nordland) is a county-owned, project-oriented theatre that produces visual theatre. The Theatre was established in 1991 and has a permanent staff of 5 employees. We are located in Stamsund, in the heart of Lofoten, Norway.
Each year, NVT produce 5-6 performances in collaboration with professional theatrical artists/troupes from both Norway and abroad. All performances co-produced by NVT tour in Nordland County. In all, we present 150 performances in Nordland each year. In addition, we arrange pre-project workshops, courses and seminars, as well as participating in festivals.

Deadline for applications: 15 September

NVT only concider projects with projectstart in one to two years ahead.

Please notice that any application lacking a finacial plan will not be concidered.

All applicants will receive an answer within 4 to 6 weeks, after the application deadline.

Read more


Call for submissions: SharedSpace: Weather 14–16 Nov 2014, Warsaw, Poland


Are you a scenographer, performer, architect or theorists under 35 years old? Are you interested in the contemporary scenography, new forms of space and performative environment?

Zbigniew Raszewski Theatre Institute together with The Prague Quadrennial of Performance Design and Space have the pleasure of announcing an open call for submissions for an international workshop titled SharedSpace: Weather. Discover unknown, mysterious environments, weather as potential, uncertain and transient element of designing space.

Collaborate with Polish and international artists and curators like, among others, Agnieszka Jelewska (Ph.D., Adam Mickiewicz University in Poznan, curator of Polish exhibition for PQ15) and Mike Pearson (Professor of Performance Studies in the Department of Theatre, Film and Television Studies, Aberystwyth University).

SharedSpace: Weather will take place in Warsaw from 14th to 16th, November 2014

 The meeting will be held in English. The number of places is limited. Travel costs from Europe and accommodation in Warsaw will be covered by the organizer only for selected participants.

Deadline: 20 September

Find all information in the attached document (pdf)

 

UNDERVISNING


Mer om aktuell undervisning (på finska): www.tinfo.fi/hakuja


Microdrama kortkurs i oktober, Helsingfors


Labbet och Svenska Teatern erbjuder en kortkurs i att skriva kortpjäser för 16 till 22 åringar.

Det här är en kortkurs som ser deltagarnas egna erfarenheter, perspektiv och angelägenheter som viktiga utgångspunkter för drama att delas med en publik.

Under första delen av kursen utforskar vi de grundläggande delarna i bygget av en dramatisk text. Genom en rad lekar och övningar skapas situationer och korta scener, som används för att illustrera poänger om dramatik och fungerar som ett språngbräde för deltagarnas fortsatta kreativa arbete. Vi kommer också att läsa och diskutera ett urval av existerande ”microdraman”, kortpjäser som är mellan 2 och 10 minuter i långa. Under det andra veckoslutet fokuserar vi på de pjäser som deltagarna har skrivit. Vi jobbar med texterna tillsammans med regissörer, dramaturger och skådespelare. Mellan de två veckosluten ser deltagarna pjäsen Rose av den unge walesiske dramatikern Hywel John som spelar på Svenska Teaterns Amos scen. (Biljettpriset finns inkluderat i kursavgiften)

Pjäserna som skrivs under kursen kommer under hösten att få en offentlig läsning som en del av Labbets pjäsläsningar inom ramen för Svenska Teaterns projekt NickenNU

Kursen är öppen för alla mellan 16 och 22 år, man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av teater eller skrivande. Deltagare antas till kursen i den ordning de anmäler sig. På kursen ryms max 12 person. Sista anmälningsdagen är fredag 3 oktober 2014.

Tider:
Fredag 10 oktober kl. 16-20, lördag 11 oktober kl.10 -18
Onsdag 15 oktober kl.19 – ca 21.15; föreställningen Rose på Amos scenen
Fredag 24 oktober kl. 16-20, lördag 25 oktober kl.10-18

Plats: Repetitionssalen Eros, Svenska Teatern, Norra Esplanaden 2, Helsingfors
Kursavgift: 50 € (inkluderar teaterbiljett och matbit under kurstillfällena)
Kurslärare: Hanna Åkerfelt (dramatiker, dramaturg & verksamhetsledare för Labbet r.f.) &
Julian Garner (dramatiker, regissör & dramaturg på Svenska Teatern)
Anmälningar & info: Hanna Åkerfelt; info(at)labbet.fi

Går också gärna in på våra hemsidor Labbet och Svenska Teatern eller gilla oss på Facebook Labbet  och Svenska Teatern.

Kursen genomförs med hjälp av understöd av Svenska Folkskolans Vänner.

www.labbet.fi

 

www.tinfo.fi/se
twitter.com/tinfotweets