07.11.2013
TINFO e-Nytt 7 / 2013
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
- På nästa gång skall TINFO e-Nytt komma ut den 4 februari 2014
- TINFO-stipendium för översättning av pjäser
- Verktygslåda för internationell mobilitet
- Ny statistikinformation: publikarbetet har blivit en del av teaterns vardag, 1351 evenemang våren 2013
- Muista minut / Minns mig turnerar i Sverige 19.11.-2.12.2013
- Intervjun: Ann-Cathrine Fröjdö, Riksteatern
- Åtta teatrar stöder Syriens barn
- Åbo Svenska Teater med i ett projekt ”Den unga scenen”
- Kompas1 - Tools of navigation for touring and co-producing theatres in Denmark and Sweden
- Delad glädje är dubbel glädje: seminariet om fiberoptik, 8.11.2013, Mariehamn och Stockholm
- Seminariet: Att mäta effekten av kulturpolitiken, Kulturkontakt Nord, 19.11.2013, Helsingfors
- Common Sense Complex –festivalen 30.11.-5.12.2013 på Teater Takomo, Helsingfors
- ArtGoesWork - Wellbeing for you, 2-3 december 2013, Helsingfors
- Seminar: Text and dance - case studies in dance writing, Sat 16.11.2013, Theatre Academy, Helsinki
- NordMatch2014 - Creative Economy put into Practice - a Nordic-Baltic encounter with professionals facilitating culture, 28-29 January 2014 in Tampere, Finland
- Sommarscen söker programförslag och nya samarbeten inför 2014
- Application for co-production with Nordland Visual Theatre
- Invitation for Harmony World Puppet Carnival, 1-10 Nov 2014, Bangkok
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
NISKAVUORI OCH ZOMBIERNA
Teksti-samfundets festival för inhemska pjäser är ett oregerligt sätt att öka pjäsförfattarens närvaro och synlighet, väcka en hunger efter nya texter och samtidigt ge författarnas identitet en ryggrad. Anna Krogerus, Akse Pettersson, Vihtori Rämä, Maarit Pyökäri och Sami Keski-Vähälä diskuterade uruppförandets anatomi. ”Hur får man direktören att engagera sig i en text?" ”Hur pitchar man en idé med en mening: Niskavuori och zombierna?” ”Vet den där (pjäsförfattaren) hurdan publik som kommer hit?” ”Direktörer brukar vara väldigt upptagna.” ”Vi ansvarar för husen, och de måste ju fyllas med något. Det är särskilt svårt att hitta nya texter för stora scenen.” ”Teaterdirektörerna upprätthåller vissa förhandsvillkor och -uppfattningar. Om man bara fick vara i fred och bygga upp en ny sorts verksamhetskultur och inte bara erbjuda något med ett fiktivt åskådarideal i tankarna." ”Författaren delar risken med teatern.” ”Man förbjuder uppförande av döda författares pjäser.” "Det är våghalsigt att börja skriva en pjäs som har ett stort maskineri bakom sig." ”När författarna får så lite betalt, leder det till att det finns få pjäsförfattare som gör innehåll. Nu regisserar författarna och regissörerna skriver.” Mer diskussioner mellan upphovsmän! Bra Teksti!
MOROT AV STATEN
TINFO har för första gången samlat information om publikarbetet vid teatrar som får statsandelar. Siffrorna och innehållen är glädjande. Det ska de också vara, staten håller ju trots allt på att skapa ett system med incitamentstillägg. Om allt går enligt planerna kommer den statsandel som teatern får 2015 inte längre att grunda sig enbart på årsverken, utan också inkludera ett incitamentstillägg på några procent. Det är mest troligt att incitamentstillägget går till en teater som bedriver publikarbete.
TAIVEX2 FICK EN LITEN FORTSÄTTNING – MER KUNNANDE
TINFO:s, Tanssis och Sirkuksen tiedotuskeskus gemensamma ESR-finansierade arbetsutbytesprogram för producenter fick en fortsättning. Nu kan vi i större detalj utreda vilken typ av utbildning och stöd som krävs för en internationalisering av scenkonsten. Utbildning riktad endast till producenterna räcker inte.
Man måste skriva mer om behovet av kompletterande utbildning. Förhoppningsvis förverkligas till exempel pilotprojektet Ihmisen kokoista teatteria (”teater för människor”) som planeras av Tutkivan teatterityön keskus T7 (centrum för undersökande teaterarbete) vid Tammerfors universitets enhet för kommunikation, media och teater. Finlands Skådespelarförbunds Ilmaisuverstas utför ett viktigt arbete. Om ett par veckor diskuteras kompletterande utbildning för skådespelare under Ilmaisuverstas kväll vid Teatermuseet.
VILKEN FÖRESTÄLLNING FÖRTJÄNAR THALIA-PRISET – TIPSA OSS
Vi har beslutat att dela ut Thalia-priset vart annat år. Priset delas ut till en betydelsefull finländsk teater-, dans- eller cirkusföreställning eller till en föreställning som kombinerar dessa konstformer. Du kan påverka genom att föreslå en föreställning du har sett och motivera ditt förslag. Mottagaren av nästa Thalia-pris väljs mellan föreställningar som har haft eller kommer att ha premiär mellan november 2012 och november 2014. Du tipsar oss enkelt via bannern på TINFO:s webbsidor. Det är du som nominerar.
”OM GUD INTE HJÄLPER, RÄDDAR WICKSTRÖM OSS.”
Så sade man i Vasa skärgård när sjöfarare överraskades av en storm. Man förlitade sig på Wickströms motor. Nyheten om att Antti Tuuri skriver en pjäs för Vasa stadsteater om vasabröderna Wickströms motorfabrik väckte minnen av de bortgångna i mig. Det rofyllda puttrandet av en Wickström-motorbåt – en idyll från det förgångna. En stund av nostalgi mitt i arbetsdagen. Undrar om man redan kan boka biljetter till föreställningen.
GRATULATIONER TILL LILLA VILLAN!
I Nickby i Sibbo finns hela familjens kulturhus Lilla Villan, där vi snart får se Paula Salminens Spessun och tavisar. Specialeleven Olavi ligger nära mitt hjärta.
TINFO AKTUELLT
På nästa gång skall TINFO e-Nytt komma ut den 4 februari 2014
Det här är årets sista TINFO e-Nytt. Vi återkommer den 4 februari 2014. Skicka materialer till TINFO via e-post tinfo(at)tinfo.fi senast den 31 januari.
TINFO-stipendium för översättning av pjäser
TINFO - Teaterinfo Finland delar ut stipendier för översättning av finländska pjäser.
År 2013 delar TINFO ut 25 000 euro. Vid bedömningen läggs tonvikten på framförandet av pjäsen utomlands.
Man kan fortgående ansöka om ett TINFO-stipendium. Den expertgrupp som beslutar om TINFO-stipendiet sammankommer 4-5 gånger per år.
Sökande kan vara till exempel dramatiker, agenturer, teatrar, festivaler eller översättare.
TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.
Läs mer: www.tinfo.fi/stipendium
Verktygslåda för internationell mobilitet
Har ni fått inbjudan till att gästspela utomlands? Behöver ni råd? Vad ska man beakta när man vill ut på internationella teaterscener? TINFO bjuder Verktygslådan för mobilitet underlättar starten genom att ge konkreta exempel på avtal och budgetar samt andra beprövade metoder. I menyn nedan hittar du, proffs inom teaterbranschen, basverktyg för arrangemang av en uppträdanderesa.
NYHETER
Ny statistikinformation: publikarbetet har blivit en del av teaterns vardag, 1351 evenemang våren 2013
Teaterinfo Finland (TINFO) har för första gången samlat in information från teatrar i Finland om deras publikarbete. Statistiken gällande publikarbete kommer att publiceras som en del av den Teaterstatistik som TINFO sammanställer varje år. Den här gången fick 47 talteatrar som omfattas av lagen om statsandelar frågor om sitt publikarbete. Resultatet är att nästan alla talteatrar som får statsandelar bedriver publikarbete och att det finns synnerligen många olika former av publikarbete. 40 talteatrar som får statsandelar bedriver publikarbete och under året ordnade dessa teatrar totalt 1351 evenemang som kan räknas som publikarbete under ett halvår, dvs. våren 2013. Publikarbetet har i allt större utsträckning blivit en del av teatrarnas verksamhet.
Det verkar sannolikt att publikarbetet är ett av de delområden som bedöms i det incitamentsystem för statsandelsinstitutioner som undervisnings- och kulturministeriet (UKM) håller på att utveckla. Enligt UKM:s kulturråd Katri Santtila kommer ministeriet ännu under år 2013 att skicka ut det beredda förslaget om kriterier som ska uppfyllas och tidtabeller för ibruktagande av systemet till statsandelsteatrarna på remiss.
Med publikarbete avses verksamhet som teatrarna bedriver i syfte att fördjupa relationen mellan teatern och publiken.* Publikarbetet är vanligen kostnadsfritt och kan ofta vara förknippat med en föreställning som för tillfället ingår i programmet.
Publikarbete kan i sin mest okomplicerade form vara s.k. kulissrundturer, d.v.s. rundturer i huset som intresserade kan delta i. Men teatrarna ordnar också omfattande projekt, workshop-serier, skriv- och teaterkurser, öppna repetitioner, diskussionstillfällen eller möten med upphovsmän eller sammanställer kompletterande material till föreställningarna. Målet är att på ett eller annat sätt få med publiken i teaterns kreativa processer och på så sätt bidra till växelverkan mellan teatermakarna och de som upplever föreställningarna.
Målgruppen är i många fall barn och ungdomar, ibland riktas publikarbetet till lärare, och ibland till människor som behöver särskilt stöd. Karakteristiskt för publikarbetet är också att teatern flyttar ut ur teaterlokalerna, till exempel till skolor och anstalter.
Många talteatrar som omfattas av statsandelar har en särskild publikarbetare, som kan ha en dramainstruktör- eller dramapedagogexamen. Skräddarsydd utbildning för publikarbetare har också arrangerats under 2000-talet i samarbete mellan olika läroanstalter och teatrar. Utbildning behövs, eftersom publikarbetet kräver en kombination av konstnärligt och pedagogiskt kunnande.
Jaana Taskinen, publikarbetsansvarig vid Q-teatern, har både en lämplig högskoleutbildning och mycket lång erfarenhet av publikarbete. Våren 2013 ordnade Q-teatern 115 publikevenemang, av vilka de flesta var riktade till skolelever och unga:
- Publikarbetet är ett fönster till en annan värld och ger unga möjlighet att uppleva något som de sannolikt inte skulle ha upplevt annars. För teatern innebär publikarbetet att hålla dörren öppen, ständigt och på riktigt även för dem som inte självmant sätter sig i salongen, berättar Jaana Taskinen om Q-teaterns publikarbete.
Publikarbetet kan också ingå i arbetsbeskrivningen för någon annan anställd vid teatern. Traditionellt har några skådespelare eller teatersekreterarna ansvarat för teaterns åtgärder för att stärka relationen mellan teatern och publiken.
Publikarbete vid talteatrar som omfattas av statsandelar våren 2013, statistik (PDF)
*Yleisö ja teatteri uuteen suhteeseen. Ylös – ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen -hankkeen loppujulkaisu, 2010.
Mer information om teaterstatistik ger:
TINFO/direktör Hanna Helavuori, +358 9 2511 2121, hanna.helavuori(at)tinfo.fi
Muista minut / Minns mig turnerar i Sverige 19.11.-2.12.2013
Helsingfors baserad Teater Avoimet Ovet besöker Sverige 19.11.-2.12.2013. Avoimet Ovet turnerar med sin föreställning Minns mig (original Muista minut), manus och regi Minna Nurmelin. Turnén organiseras av Riksteatern (läs mer om Riksteatern nedan på TINFO e-Nytt) körs landet runt, omfattar nio orter.
Föreställningen ingår i Scen utan gränser – Rajaton näyttämö, en plattform för scenkonst i Sverige och Finland. Pjäsen spelas på finska och textas till svenska.
Vill du bekanta med andra finska pjäser, kolla gärna: www.tinfo.fi/newplays
Intervjun: Ann-Cathrine Fröjdö, Riksteatern
Vad är Riksteatern?
“Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern medverkar har en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern.”
Frågor till Ann-Cathrine Fröjdö, projektledare på Riksteatern
1. Den nya chefen Magnus Aspegren – hurdana konstnärliga visioner har han, nya öppningar?
När Magnus Aspegren talar med TT har det bara gått någon timme sedan Riksteaterns styrelse fattade beslutet om att utse honom till vd. Han är försiktig när han talar om sina visioner inför framtiden, men lyfter ändå fram en huvudfråga:
- Det som är viktigt är att våra konstnärer får utrymme för att utveckla sin scenkonst, säger han och förtydligar senare.
Källan: http://www.svd.se/kultur/aspegren-blir-ny-chef-pa-riksteatern_8523724.svd
Magnus har tagit sig tid till att bekanta sig med Riksteatern, med alla delar av Riksteatern. Det unika med Riksteatern är den ideella föreningsrörelsen, arrangörsnätverket över hela landet som är kärnan i verksamheten. Han har även mött sin personal i olika samtal, vi som jobbar nationellt med att arrangera, förmedla och producera scenkonst till hela landet.
2. Hurdana projekt eller projektplaner har Riksteatern med det finländska teaterfältet för året 2014?
I tre års tid har Riksteatern genom Scen utan gränser – Rajaton Näyttämö mycket aktivt drivit och varit en stor samarbetspart som engagerat sig för att utveckla samarbetet med Finland inom en rad utvecklingsområden. Det samarbetet och nätverket fortsätter utvecklas under 2014 med ett antal aktiviteter och arbetsgrupper. Samarbetet kan man följa på www.scenutangranser.com eller www.rajatonnayttamo.fi.
Utvecklingsområden som är särskilt viktiga för Riksteatern under 2014 är – att utveckla gästspelstrategi för finländska gästspel, för att uppnå kontinuitet i samarbete, skapa samproduktion samt gästspelturneer.
Teknik och innovation. Att tillsammans med finländska scenkonstbranschen använda de gemensamma resurserna för att utvecklas inom en rad områden som ny teknik-scenografi, interaktivitet medskapande, ny teknik och ny dramatik samt.
Peer to peer -möten, där våra svenska och finländska bransch kollegor har möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter.
Vi jobbar ständigt och aktivt med att försöka uppmärksamma den finländska dramatiken- genom bla FINNDrama- bla översättningar av ny finländsk dramatik och läsningar av dramer - för att ge de svenska branschkollegorna insikt i finländsk dramatik.
Vi har många projekt som startades inom Scen utan gränser och som fortgår under 2014 och 2015.
Vi är öppna för nya samarbeten som gagnar Riksteatern föreningar samt även branschen i stort. Det kanske är skäl att påpeka att Sverige har en stor sverigefinsk befolkning där Riksteatern har en viktig uppgift i att förse minoriteten med professionell scenkonst på finska.
Självklart är det mycket värt att ha den finländska hela teaterrepertoaren att tillgå och kunna välja fina produktioner i samarbete med våra finländska kollegor.
Vi jobbar även med att bidra till det svenskspråkiga utbudet i Finland genom vårt samarbete med finländska teatrar som sedan många år arrangera en turné i Finland med Riksteaterns produktioner.
På detta sätt blir vi kostnadseffektiva och kan tillsammans erbjuda ett större utbud till publiken i båda länderna och knyta länderna närmare varandra.
3. Vem är kontaktpersonen på Riksteatern, ifall någon grupp är intresserad att gästspela i Sverige?
Jag är kontaktperson för samarbetet mellan Sverige och Finland. Man kan när som helst kontakta mig och jag ser fram emot varje ny kontakt. I fall inte Riksteatern kan ta emot en idé – hjälper jag gärna till att sprida och använda de kontakter jag har på teaterfältet.
Teatrarna är varmt välkommen på studiebesök och som enskild är man välkommen att söka praktikplats hos oss.
Ann-Cathrine Fröjdö ann-cathrine.frojdo(at)riksteatern.se
Åtta teatrar stöder Syriens barn
Finlands Assitej r.f., Klockriketeatern, KOM-teatteri, Ryhmäteatteri, Nukketeatteri Sampo, Teater Viirus, Universum och Q-teatteri donerar upp till 10 % av biljettintäkterna från mellan en och fem föreställningar under hösten till Rädda Barnens insamling för Syriens barn. Varje teater har själv valt sin donationsprocent och vilka föreställningar procenten gäller.
Rädda Barnen r.f. använder de donerade medlen för att hjälpa och skydda barn som har drabbats av kriget i Syrien.
Mer information:
Matilda Sundström, administrativ ledare, Viirus, 050-9115988
Åbo Svenska Teater med i ett projekt ”Den unga scenen”
Åbo Svenska Teater har på våren 2013 gått med i ett projekt som heter ”Den unga scenen”. Den Unga Scenen är ett nationellt, tvåspråkigt och mångårigt projekt som sammanför och ger unga amatörer i teatergrupper, skolor och andra läroanstalter en möjlighet att arbeta tillsammans med professionella teatrar och dramatiker.
Huvudsyftet med detta projekt för 13–19-åringar är att:
• främja ungdomars välmående genom teaterverksamhet.
• utveckla ungdomars uttrycksförmåga och förse dem som arbetar med unga med nya idéer.
• ge ungdomar möjlighet att skapa och spela teater i samarbete med professionella teatrar.
• skapa en ungdomskultur på den professionella teaterscenen.
• främja inhemsk dramatik.
• skapa och främja publikarbete och konstnärlig utbildning inom de professionella teatrarna.
Projektets huvudorganisatör är Työväen Näyttämöiden liitto r.y. (TNL) 2013-2015.
Det väsentliga är att ungdomarna får erfarenhet av att skapa teater i samarbete med yrkesverksamma personer på en professionell teaterscen. Teatern förbinder sig även att ge feedback om föreställningarna till de medverkande ungdomsgrupperna.
Projektets dramatiker ska skriva en ungefär timslång pjäs som lämpar sig för 13-19-åriga skådespelare. Färdiga pjäser ska översättas till både svenska och finska. Projektets syfte är att främja ny inhemsk dramalitteratur och introducera framstående dramatiker som är verksamma i dag.
Det är fritt fram för fristående amatörteatrar, grupper från konstinstitut, yrkeskolor och gymnasieskolor att ansöka om deltagande i projektet. Gruppens regissör kan vara professionell eller amatör, till exempel en lärare.
Projektet planeras och genomförs under åren 2013-2015.
Mera information om författarna, pjäserna och samarbetsteatrarna finns på nuorinayttamo.info.
Teaterchef Dick Holmström tfn. 040 545 7545 ställer gärna upp på intervju för att berätta och motivera varför ÅST har gått med i det här projektet , om hur ÅST ser på sin uppgift att uppfostra en ny teaterpublik och nya teaterkrafter.
Kompas1 - Tools of navigation for touring and co-producing theatres in Denmark and Sweden
Kompas1 provides practical tools for theatre touring and co-productions in the Øresund Region. This site has organized information about tours and co-productions in Denmark and Sweden with the hope of strengthening cultural cooperation and exchange within the region.
EVENEMANG
Delad glädje är dubbel glädje: seminariet om fiberoptik, 8.11.2013, Mariehamn och Stockholm
Fiberoptikens optimala användning inom kultur, näringsliv och samhällsservice.
Seminariet omfattar diskussioner och musikupplevelser, där Alandica i Mariehamn och Finlandsinstitutet i Stockholm är sammankopplade i realtid. Överföringshastiget med max 2 millisekunders fördröjning ger möjligt att interagera inom ljud och bild i realtid oberoende av plats i världen. Teater kan nu spelas med skådespelarna på olika orter och musik spelas under seminariet samtidigt i Mariehamn och Stockholm.
Ålands landskapsregering ser att denna teknik förbättrar kommunikationsmöjligheter utan att man behöver resa från öarna och således öka den enskilde medborgarens delaktighet. Tekniken har använts begränsat inom musikutbildning, filmredigering och kirurgi på distans. Seminariet kommer att handla om fiberteknikens utvidgade möjligheter inom kultur, medier, näringsliv, skärgårdsservice, och om fiberteknikens ekonomiska förutsättningar. Seminariet avslutas med en mottagning där deltagarna får diskutera i det virtuella rummet.
Arrangör: Finlandsinstitutet tillsammans med Scen utan gränser/Riksteatern, Artplant, Företagarna på Åland, Folkets Hubb, Stockholms stad, Ålands landskapsregering, KTH, Ålcom och Mariehamns telefoni.
Tid: fredagen den 8 november 13:30-16:00 Finlandsinstitutet (svensk tid) och på Åland (finsk tid) 14:30-17:00.
Moderator: Johanna Koljonen i Stockholm och Erik Hemming på Åland
Kontakt: Veli Raasakka, Finlandsinstitutet, veli.raasakka(at)finlandsinstitutet.se
Program
Seminariet: Att mäta effekten av kulturpolitiken, Kulturkontakt Nord, 19.11.2013, Helsingfors
Att kunna mäta och bevisa effekten inom kulturpolitiken är ett aktuellt diskussionstema i de nordiska länderna och inom nordisk kulturpolitik. När ekonomiska resurser blir knappare är det allt viktigare att kunna bevisa effekten även inom kulturpolitiken.
Kulturkontakt Nord vill detta seminarium sätta fokus på temat.
Målsättningen med dagen är att bjuda på nya idéer, metoder eller andra verktyg som kan användas till detta ändamål.
Hur och med vilka metoder kan effekten mätas? Hur är det med kulturen och konstens egen värde? Kan allt och bör allt kunna mätas?
Vi önskar er välkomna till att diskutera nordisk kulturpolitik!
Plats: Kulturkontakt Nord, Kaisaniemigatan 9, Helsingfors, Finland, kl 9.30-15.30
Språk: finska, skandinaviska och engelska
Tolkning: finska/ skandinaviska/ engelska
Anmäl dig till seminariet, och läs programmet här.
För mer information, vänligen kontakta:
Rådgivare Vava Lunabba, vl(at)kulturkontaktnord.org
Rådgivare Tarja Terävä, tt(at)kulturkontaktnord.org
www.kulturkontaktnord.org
Common Sense Complex –festivalen 30.11.-5.12.2013 på Teater Takomo, Helsingfors
Under Common Sense Complex festivalen blir en föreställning tre olika
ställningstaganden om copyright, ägande, bytande och handel.
Under fem dagar på Teater Takomo kan man uppleva ett nätverk av
föreställningskopior, då verket CMMN SNS PRJCT blir tre överraskande olika
föreställningar. Därtill ordnas en diskussion kring temat copyright under
festivalens sista dag. För diskussionsarrangemangen står grafikern Johannes
Ekholm, som av Helsingin Sanomat lyfts fram som en av vår tids topp
samtidsgrafiker.
CMMN SNS PRJCT är en föreställning, vars rättigheter en av arbetsgrupperna
som uppträder under festivalen lagligt har köpt av konceptets
ursprungsmakare Laura Kalauz och Martin Schick, under en föreställning i
Estland. I den lagliga versionen uppträder Edith Holmström och Willehard
Korander. En av föreställningarna på teater Takomo spelas på svenska och
tre på finska.
Pekko Koskinen, planerare av verklighetsspel och aktiv medlem i
Todellisuuden Tutkimuskeskus, kommer under festivalen att visa en egen
olaglig version av CMMN SNS PRJCT. En kopia full av brister och fel
utlovas. Är originalet ändå igenkännbart? Det måste varje åskådare själv
erfara. CMMN SNS PRJCT (Illegal copy) visas två gånger den 3.12 kl. 21 och
den 5.12. kl. 18.
För att inte göra det för enkelt, har Anna-Maria Häkkinen och Jarkko
Partanen även de hakat på CMMN SNS PRJCT konceptet och kommer under
festivalen att debutera med sin CMMN SNS PRJCT (Cheap Pirate Copy) version.
En billig piratversion utlovas. Föreställningen visas endast en gång den
4.12. klo. 21!
Mera information:
www.teatteritakomo.fi
www.cmmnsnsprjct.fi
ArtGoesWork - Wellbeing for you, 2-3 december 2013, Helsingfors
I decembermörkret behöver vi ljus och inspiration. Delta därför i projektet ArtGoesWorks slutkonferens Wellbeing for you. Möt nationella och internationella föreläsare som vill arbeta för ett kreativt och kommunikativt arbetsliv där konst och kultur har en given plats. Möt upp 2-3 december i Arcada.
Programmet finns som bilaga (PDF).
Seminar: Text and dance - case studies in dance writing, Sat 16.11.2013, Theatre Academy, Helsinki
Liikekieli.com organizes a seminar as a part of Writing Movement:
Text and dance - case studies in dance writing
Saturday 16.11.2013 at Theatre Academy, Helsinki (auditorium 1, Haapaniemenkatu 6)
The seminar is free of charge and open for everybody. It will be held in English. See the programme here (PDF).
Writing Movement is a co-Nordic and co-Baltic project. Its aim is to help the progress of
dance writing and challenge its boundaries.
Info:
Project coordinators
Jenni Sainio, jenni.sainio(at)liikekieli.com, +358 40 722 1903
Veera Lamberg, veera.lamberg(at)liikekieli.com, +358 50 544 8104
www.writingmovement.com
www.liikekieli.com/writingmovement
NordMatch2014 - Creative Economy put into Practice - a Nordic-Baltic encounter with professionals facilitating culture, 28-29 January 2014 in Tampere, Finland
Puistotorni, Hämeenpuisto 28, Tampere
NordMatch is a Nordic-Baltic encounter for cultural managers, agents, artists and other professionals facilitating culture and cross-sector cooperation.
Case presentations
Get inspired by speakers from all Nordic and Baltic countries presenting cases of cross-sectorial cooperation. Information on the themes and speakers at blogg.produforum.fi/nordmatch.
Refining project ideas NordMatch isn’t only about being inspired by others, it´s also about getting a bit further with your own project idea. In small groups, so called advisory rings, you can present your idea and get boosted by others. This method offers everyone in the group equal time for presentation and for receiving tips and help from others.
Workshop on pitching
You’ve got a good idea and now you need to convince financiers that it’s a project worth supporting. In the pitching workshop you’ll learn how to sell your idea in a short presentation, a so called pitch or elevator speech.
Pitching for a panel of experts
Project ideas will be pitched to a panel with representatives from Nordic funding agencies, Business Angels and Project Experts. Individual feedback is given to every pitched project idea.
Party
At the party you´ll have time to mingle and get to know your fellow participants. And also broaden your network while enjoying food and music.
Conference fee: 40 euro/20 euro students
For more information and sign up: http://blogg.produforum.fi/nordmatch
For more information, please contact
Anki Hellberg-Sågfors, Manager, + 358 (0)40 725 2495
Riikka Wallin, Producer, tel. + 358 (0)40 541 2295
info(at)produforum.fi
ANSÖKNINGAR
Sommarscen söker programförslag och nya samarbeten inför 2014
Under nio veckor varje sommar presenterar Sommarscen Malmö närmare 200 föreställningar i både stort och litet format, på ett fyrtiotal platser runtom i Malmö. Programmet spänner från det unika och oväntade mötet till det breda och folkliga med allt från barnteater, dans, litterära vandringar och jazz till film, pop, samtida cirkus, allsång och musik från hela världen.
Gemensamt för alla arrangemang är att de äger rum utomhus, att de är med fri entré och att de ska bjuda på en mångfald av scenkonst för barn, unga och vuxna.
Just nu befinner sig produktionskontoret mitt uppe i planeringen och programläggningen av det som ska komma att bli Sommarscen 2014.
Har du idéer eller förslag på program som du tycker att Sommarscen borde förverkliga eller vill du inleda ett samarbete med oss? Hör av dig till oss så berättar vi mer om förutsättningarna!
Deadlines
6 december 2013 för större programidéer och samarbeten
14 februari 2014 för enstaka programförslag
Skicka ditt förslag till sommarscen(at)malmo.se
Läs mer om Sommarscen Malmö på:
www.malmo.se/sommarscen
Application for co-production with Nordland Visual Theatre
Nordland Visual Theatre, Figurteatret, welcomes applications for collaborative visual theatre productions.
Nordland Visual Theatre (Figurteateret i Nordland) is a county-owned, project-oriented theatre that produces visual theatre. The Theatre was established in 1991 and has a permanent staff of 5 employees. We are located in Stamsund, in the heart of Lofoten. Each year, we produce 5-6 performances in collaboration with professional theatrical artists/troupes from both Norway and abroad. All performances co-produced by NVT tour in Nordland County. In all, we present 150 performances in Nordland each year. In addition, we arrange pre-project workshops, courses and seminars, as well as participating in festivals.
The Visual Theatre today is undergoing a period of change between classical puppet theatre and more modern crossover productions intersecting the fields of visual arts, theatre, dance and multimedia. NVT participates actively in the development of the newer forms of performance, while at the same time we continue to work with the more traditional forms of expression associated with visual theatre.
Deadline for applications: 15. March and 15. September. Applications must be recieved as papercopies by mail. Please notice that any application lacking a finacial plan will not be concidered. All applicants will receive an answer within 4 to 6 weeks, after the application deadline.
More information on NVT web site.
Invitation for Harmony World Puppet Carnival, 1-10 Nov 2014, Bangkok
World Puppet Carnival with the Government of Thailand and Sema Thai Foundation invite you to participate in the spectacular Harmony-World Puppet Carnival in Bangkok, Thailand from 1 to 10 November 2014. Over 100 productions from 80 countries all over the world will be selected to perform in exotic Bangkok. Thailand is one of the world’s most beautiful countries and home of the famous Thai Traditional Puppet Theatre.
You are invited to present a show, video, or film for children, family or adults. Your program can be traditional, classic, new, innovative or experimental. Groups, duos, and solo performers with big spectacles or small performances are encouraged to apply. Share your talent with the all world in Bangkok. Learn about other culture’s puppetry and the amazing Thai marionettes.
More information
LEDIGA TJÄNSTER
IETM seeks a Communication Officer (Brussels, Belgium), deadline 8.11.2013
The small and dynamic Brussels based Secretariat of one of Europe’s largest cultural networks is looking for an exceptional communication professional willing to put all his/her creative thoughts into practice in order to serve the network and its 450 members and help strengthen the position of contemporary performing arts.
We expect the new Communication Officer:
- to ensure the development and implementation of innovative and effective means of communication for IETM’s internal communication (both between Secretariat, Board and members and the exchange between IETM--members);
- to take care of the close day to day communication between Secretariat and members;
- to ensure the most efficient external communication of IETM’s vision, strategy and activities (to stakeholders, press, decision-makers, colleagues);
- to develop efficient tools to keep track of the international activities of the members, especially those between members and/or those started within the IETM- network.
Our new colleague will be a developer of cutting edge communication strategies and models. She/he is a born networker and communicator, who is bilingual English and French. The knowledge of and love for the contemporary performing arts is an asset.
Deadline: 8 November.
Find all details online.