07.10.2014
TINFO e-Nytt 7 / 2014
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
TINFO AKTUELLT
- TINFO Newsletter – Theater aus Finnland har utkommit
- Teatermänniskans anteckningsbok 2015 – mer än bara en kalender
- Beställ adressbok Teatterialan Avain 2014/2015
- Den finländska teatern i siffror – Teaterstatistik 2013
- Vilken föreställning förtjänar Thalia-priset
- Savotta-Zavod -projektet för Krigsturister-pjäsen till Moskva 30.-31.10.2014
- En pjäsöversättare är en förmedlare i flera avseenden – den internationella workshopen för översättare i Helsingfors 20.-25.10.2014
- The Aliens of Reading at Frankfurt Book Fair 8.-12.10.2014
- Gratis tillgång till kulturtjänster för låginkomsttagare – pilotprojektet för Kulturpasset startar
- Centret för konstfrämjande: Konstrådet valde nya medlemmar till konstkommissionerna
- Centret för konstfrämjandes samarbetsförhandlingar avslutades – förvaltningspersonalen minskas med sju personer
- Mad House Helsinki, den första säsongen 1.-29.10.2014, Södervik, Helsingfors
- R.E.A.D. -läsdramafestival 6.-8.10.2014, olika ställen i Helsingfors
- Seminar: Weather Station 9.10.2014, Helsinki
- Mother's Tongue performancefestivalen 14.-18.10.2014, Helsingfors
- Seminarium: Från Teatergrannar till Scen utan gränser – och vidare 15.10.2014, Esbo
- Finland/Norden-dagar 19.-20.10.2014 Teater Galeasen, Stockholm
- Pop Up Art House 8–29 Nov 2014, Helsinki
- Baltic Circle -festivalen 9.-16.11.2014
- Make Arts Policy – Konstpolitiska Evenemanget i Finland 10.11.2014
- Pjäsläsningar på Svenska Teaterns Nicken-scen hösten 2014
- Centret för konstfrämjandes stipendier och bidrag i october
- UKM: Riksomfattande scenkonstorganisationer, sista ansökningsdag 15.10.2014
- UKM: Riksomfattande konst- och kulturevenemang, sista ansökningsdag 31.10.2014
- Kulturkontakt Nord: Mobilitetsstöd och NORDBUK – projekstöd
- Finnish Cultural Foundation's Central Fund grants, application period 1-31 October 2014
- Vill du komma in på Nicken under spelåret 2015-2016
- Lilla Teatern utlyser Vivica Bandler -pjästävlingen
- Arts and Politics – Call for contributions for IETM publication
ANTECKNINGAR UR HANNA HELAVUORIS JOBBDAGBOK
SORGEBUD – UTVECKLAREN AV TEATERSTATISTIKEN, TITTA YLINEN, HAR AVLIDIT
Vid TINFO firade vi Tittas avskedsfest för drygt två år sedan. Titta hann arbeta som statistiksekreterare för Teaterinfo Finland i över 35 år. Under de två år som Titta var pensionerad led hon av en sjukdom, som till slut besegrade henne. Sorg i hjärtat.
Vi måste berömma Titta Ylinen för att Teaterstatistiken har den form som den idag är känd för. Tittas erfarenhet och jordnära expertis var oersättlig också när Teaterinfo Finland och Teatermuseet i samarbete planerade Ilona-föreställningsdatabasen. Enligt Tittas egen synpunkt blev Ilona ”nästan sådan som vi ursprungligen drömde om”. Arbetet med statistiken och Ilona-föreställningsdatabasen krävde uthållighet och ofta beslutsamma, men skonsamma, påminnelser till teatrarna. ”Titta fick aldrig oss att känna oss skyldiga om vi var försenade”. ”Titta hade nog med tålamod och förståelse.”
Novisdirektören fick omedelbart den första hösten budgetsiffrorna av Titta, på basis av statens budgetproposition. Eller ett glädjebudskap i form av en graf över hurdan den inhemska moderna pjäsens ”stigande kurva” var. Bland Tittas värderingar låg jämlikhet, samhällelighet och samhörighetskänsla på första plats. Det var vardaglig solidaritet.
Tittas minnesstund hålls här i Teaterhörnan på Aleksis Kivi-dagen.
HEJA TAIKE – FÖRBÄTTRINGAR PÅ VÄG
Det är bra att ha omsorg. Teatercentrum och TINFO frågade Centret för konstfrämjande (Taike) om tidsplanen för besluten om verksamhetsbidrag för år 2015. Vi fick veta att den nuvarande kommissionen behandlar ansökningarna och preliminärt framför sin synpunkt och då kan frågan presenteras för direktören genast i början av året. Målet är att bidragen betalas i mitten av januari. Jippi! Jag känner lättnad för alla som står utanför finansieringslagen. Eller triumferar jag för tidigt?
RÅD TILL DEN NYA KULTURMINISTERN
I Sverige har teaterbranschen i sitt öppna brev gett råd till den nya kulturministern. I sitt brev påminner de om det starka publikstödet som teatern har och scenkonstens roll när det gäller att förverkliga nationella, regionala och lokala kulturpolitiska mål. Teatern verkar för yttrandefrihet, integration och hållbar utveckling. Och just teater påverkar inom flera områden i samhället. Därför utgör SAMARBETE kärnan i reformförslagen. Samarbete och dialog med olika ministerier om de åtgärder med vilka scenkonsten kan främjas också inom de andra ministeriernas områden.
INTE ALLTID DET MEST UPPENBARA
Vid Culture Action Europe-konferensen har synpunkten flyttats från varuproduktion till socialt kapital och omsorg om det. I detta vill jag delta.
twitter.com/tinfotweets
TINFO AKTUELLT
TINFO Newsletter – Theater aus Finnland har utkommit
TINFOs tyskspråkiga nyhetsbrev TINFO Newsletter – Theater aus Finnland har utkommit den 30 september 2014.
Läs nyhetsbrev:
TINFO Newsletter – Theater aus Finnland
www.tinfo.fi/se
Teatermänniskans anteckningsbok 2015 – mer än bara en kalender
Vi har fått många önskemål om en kalender som är större än en fickkalender och som har mycket plats för anteckningar. Denna önskan har nu hörsammats: tidernas första anteckningsbok och kalender för teaterfolk – Teatermänniskans anteckningsbok och kalender 2015 – finns nu att beställa. Boken, i pocketstorlek, kostar 19 euro/st. (för studerande och arbetslösa i branschen är priset 12 euro/st.)
Teatermänniskans anteckningsbok och kalender 2015 är även en utmärkt presentidé. Tänk på dina vänner!
Du kan beställa Teatermänniskans anteckningsbok i TINFOs webbutik eller genom att kontakta vår byrå: tinfo(a)tinfo.fi / +358 9 2511 2120
Se bilder på Teatermänniskans anteckningsbok.
Beställ adressbok Teatterialan Avain 2014/2015
Teatterialan Avain 2014/2015 – den elektroniska publikationen med kontaktuppgifter – har publicerats. Publikationen innehåller kontaktuppgifter gällande teaterbranschen och till aktörer som kan vara användbara inom teaterområdet. Det är enkelt att göra sökningar efter olika namn i Teatterialan Avain, e-post- och webbplatslänkar gör att arbetet går snabbare. Nyhet: nu även med länkar till sociala medier!
Priset för Teatterialan Avain bestäms utifrån antalet användare per beställande teater/sammanslutning.
- 1–2 användare: licensen kostar 29 euro.
- 3–9 användare: licensen kostar 85 euro.
- fler än 9 användare: licensen kostar 125 euro.
Studerande inom teaterområdet och arbetslösa betalar endast 12 euro. Företag och sammanslutningar utanför teaterbranschen betalar 175 euro.
Du kan göra en beställning i TINFOs webbutik:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
per e-post: tinfo(at)tinfo.fi
eller per telefon +358 09 2511 2120
Den finländska teatern i siffror – Teaterstatistik 2013
I Teaterinfo Finlands (TINFO) Teaterstatistik presenteras den finländska teatern i siffror. Verket har 150 sidor och ger en heltäckande bild av det finländska teaterområdet.
Statistiken är tillgänglig för alla: www.tinfo.fi/tilastot. Teaterstatistiken kan även beställas i bokformat till ett pris om 40 euro. Vid beställningar på över 10 exemplar är bokens pris 30 euro: www.tinfo.fi/verkkokauppa.
Teaterstatistik 2013, axplock ur innehållet:
Av direktör Hanna Helavuori:
FÖRORD
STATISTIKÖVERSIKT
ENGLISH SUMMARY
STATSANDELAR, BIDRAG OCH ANSLAG
STATISTIK ÖVER TEATRAR SOM FÅR STATSANDELAR, FINLANDS NATIONALTEATER OCH NATIONALOPERAN 2013
- Ekonomisk statistik
- Personalstatistik
- Lönestatistik
- Statistik över föreställnings- och åskådarantal
- Programstatistik
STATISTIK ÖVER YRKESTEATRAR OCH -GRUPPER UTANFÖR FINANSIERINGSLAGEN 2013
ÅSKÅDARSTATISTIK FÖR DANS 2013
ÅSKÅDARSTATISTIK FÖR CIRKUS 2013
***
Statistiken över teaterbranschen har förts sedan Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer grundades år 1942. Från år 1944 publicerade Centralförbundet statistiken i sina årsberättelser. Den första tryckta statistikboken var Teatteritilastot 1985 (Teaterstatistik 1985). Statistikföringen övergick till Teaterinfo Finland (TINFO) år 1994.
Vilken föreställning förtjänar Thalia-priset
Har du sett en bra teaterföreställning? Berätta om det för oss. Thalia-priset delas ut vart annat år till den bästa finländska teater-, dans- eller cirkusföreställningen eller en föreställning som kombinerar dessa. Du kan påverka genom att föreslå en föreställning du har sett och motivera ditt förslag. Mottagaren av nästa Thalia-pris väljs mellan föreställningar som har haft eller kommer att ha premiär mellan november 2012 och november 2014.
Thalia-priset delas ut av Teaterinfo Finland (TINFO)
NYHETER
Savotta-Zavod -projektet för Krigsturister-pjäsen till Moskva 30.-31.10.2014
Savotta-Zavod-projektet som genomförs i samarbete med finländska och ryska teateraktörer samlar teaterfolk med hjälp av expertresor, seminarier, samproduktioner och föreställningsbesök. I oktober regisserar Lauri Maijala en demoversion av Laura Ruohonens Krigsturister-pjäs på Moskvas konstnärliga teater (Chekhov Moscow Art Theatre). Premiären är 30–31.10.2014. Pjäsen har översatts av Anna Sidorova.
I Savotta-projektet deltar för tillfället Teaterinfo Finland (TINFO), Baltic Circle (Q-teatern), Klockriketeatern och Villmanstrands stadsteater. Projektpartner från S:t Petersburg är dokumentteatergruppen Post Teatr som leds av Mikhail Patlasov, Tovstonogov Bolshoi Drama Teatr och de unga aktörernas TPAM-möten (Theatrical Places of Andrey Moguchy) ordnade av Formalny-teatern. Pjäsöversättnings- och regissörssamarbetet som genomförs av Moskvas konstnärliga teater, TINFO och Finlands ambassad i Moskva heter Finnish Theatre. First Time in Russian.
I november ordnar TINFO i samarbete med den internationella Baltic Circle-festivalen ett seminarium, Impossible in Russia, där Rysslands nuvarande tillstånd betraktas med konstnärliga ögon. Seminariet äger rum på torsdagen 13.11.2014 kl. 14–17.00 på Diana-scenen, Skillnaden 7 B.
Savotta-Zavod-projektet samordnas av Teaterinfo Finland (TINFO) och stöds av undervisnings- och kulturministeriet. En del av finansieringen kommer från de ryska och finländska samarbetspartnerna. Savotta-projektet pågår till våren 2015.
Mer information om Savotta-Zavod-projektet ges av chefen för internationella ärenden Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(a)tinfo.fi.
Savotta-Zavod på TINFO-webbplatsen.
En pjäsöversättare är en förmedlare i flera avseenden – den internationella workshopen för översättare i Helsingfors 20.-25.10.2014
En kompetent översättare är en av de viktigaste orsakerna till att de finländska pjäserna har mottagits allt bättre ute i världen under de senaste åren. 11 översättare som förmedlar pjäser från finska till andra språk deltar i en workshop i Helsingfors 20–25.10.2014. I workshopen behandlas Riikka Ala-Harjas nya pjäs TARMO och Leea Klemolas och Klaus Klemolas MAASEUDUN TULEVAISUUS (Landsbygdens framtid) som får sin urpremiär i november.
– En bra översättning är en livförsäkring för en dramatiker och en teaterföreställning, beskriver Teaterinfo Finlands chef Hanna Helavuori.
Teaterinfo Finland (TINFO) ordnar nu redan för 10:e gången en workshop för översättning av en modern pjäs från finska till andra språk. Jukka-Pekka Pajunen som främst översätter från tyska och svenska och som också har arbetat som dramaturg har lett denna utbildningsvecka för dramaöversättare redan från början, dvs. sedan år 2000.
Den finländska pjäsens väg till världens teaterscener
Det finns stor efterfrågan på finländska pjäser i de utländska teatrarna: år 2013 fick 92 (2012: 86) olika föreställningar som producerats på basis av våra författares texter sin premiär i 21 länder runt om i världen. Kontakterna med teatrarna uppstår oftast genom dramatikernas, regissörernas, översättarnas eller teaterfestivalernas, agenturernas och TINFOs marknadsföringsarbete, men först och främst genom personliga kontakter. Översättningsprojekt som siktar på att spela finländska pjäser utomlands har under de senaste åren kunnat stödjas med TINFO-stipendiet på 25 000 euro.
En pjäsöversättare förmedlar språk och kultur på många sätt
Av de översättare som deltar i workshopen är många förutom experter på språk och översättning också experter på sitt eget språkområde och de teaterinstitutioner som finns på området. De mest aktiva översättarna har regelbunden kontakt med teateragenturerna i sina länder och skapar kontakter med de lokala teateraktörerna.
– En pjäsöversättare skapar ett språk som ligger bra i munnen, beskriver workshopledaren Jukka-Pekka Pajunen.
En text som ska spelas måste låta naturlig i talet och därför läser pjäsöversättaren ofta de översatta meningarna högt. Pjäsöversättaren ska fästa speciell uppmärksamhet på språkets rytm och ordval.
Förfrågningar:
Finsk översättare Jukka-Pekka Pajunen, jp.pajunen(at)gmail.com, 050 3431361
www.tinfo.fi | twitter.com/tinfotweets
The Aliens of Reading at Frankfurt Book Fair 8.-12.10.2014
Reality Research Center’s research planner Pekko Koskinen has created Metatext Project for Frankfurt Book Fair 2014. The project develops new forms of reading and writing:
”At the moment people have different personalities in reading, but we are not able systematically to choose our ways of reading. The objective of Metatext Project is to turn reading into an actively creative process. When I introduced new forms of reading in Kallio High School, the students were shocked about how much you can get out of a double page.”
The world’s largest book fair offers an area of operation for the project. Metatext Project invites the visitors of Frankfurt Book Fair to meet ”aliens of reading”, who already operate in the new, extended environment of reading. At the book fair the ”aliens” spread out in different locations, in which the visitors are given tools to approach the conventions of reading and text in creative ways.
Finland is this year the guest of honour of Frankfurt Book Fair. Metatext Project is part of Finnland. Cool. -programme. Frankfurt Book Fair is organized during 8.-12.10.2014.
The planning of Metatext Project: Pekko Koskinen (RRC)
Realisation: Pekko Koskinen, Thibault Schiemann (Tobak Lithium), Miko Hucko (Tobak Lithium), Micha Küchler (das schaubüro), Thea Reifler (das schaubüro)
In Collaboration with Finnish Literature Exchange, Theatre Info Finland and das schaubüro and Tobak Lithium from Switzerland. The project is supported by Ministry of Culture and Education.
www.todellisuus.fi
Gratis tillgång till kulturtjänster för låginkomsttagare – pilotprojektet för Kulturpasset startar
Servicen Kultur för alla har startat pilotprojektet för Kulturpasset i september 2014.
Målet med projektet är att förbättra låginkomsttagares möjligheter att ta del av konst och kultur. Projektet kommer att skapa nya former av samarbete mellan aktörer inom kultur- och socialbranschen samt introducera kulturfältet för nya publikgrupper. I projektet testas verksamhetsmodeller, genom vilka det är möjligt att få biljetter till olika kulturtjänster gratis eller betydligt billigare. Syftet är att verksamhetsmodellerna kunde tillämpas runtom i landet.
Planeringen av verksamhetsmodellerna påbörjas tillsammans med bl.a. Esbo stadsteater, Gallen-Kallela museet, Cellosalen, dansteatern Glims & Gloms, socialtjänster för vuxna i Esbo och Työttömien ja velkaisten tuki ry (föreningen för stöd för arbetslösa och skuldsatta). Nationella sakkunniga från social- och kulturfältet utnyttjas också i planeringsarbetet. I pilotprojektet deltar också Förbundet Utvecklingsstörning, Kommunförbundet, Kulturpolitiska forskningsstiftelsen Cupore, undervisnings- och kulturministeriet, SOSTE Finlands social och hälsa rf, Finlands Teatrar rf samt Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet och expert på fattigdom. Pilotprojektet (9/2014-12/2015) finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.
Kultur är inte en lyx!
Människor i ekonomiskt svåra situationer tvingas dra ner på sin totala konsumtion, och då kan användningen av kulturtjänster bli mycket småskalig. Deltagande i kulturlivet och upplevandet av konst borde ändå inte ses som en lyx, utan som en grundläggande rättighet för alla. Studier visar att kultur främjar människors livskvalitet, hälsa och integration i samhället. Projektets utgångspunkt är att var och en bör, oavsett inkomst, ha tillgång till konstnärliga och kulturella tjänster på basen av personliga intressen och kunna känna sig som en önskad och välkommen besökare.
Europeiska modeller
Många europeiska länder har redan i flera år använt olika lösningar, till exempel olika typer av kulturkort och -biljetter, för att göra kultur tillgängligt för alla oavsett inkomst. Ett flertal aktörer inom kulturbranschen har förbundit sig till dessa modeller och många organisationer inom socialbranschen är också engagerade i verksamheten. Aktörer inom socialbranschen är i en nyckelposition i de europeiska modellerna och tillsammans med aktörer inom kulturbranschen lyfter de fram utbudet av kulturtjänster och utvecklar de möjligheterna att delta.
Kultur-och socialbranschens erfarenheter
Servicen Kultur för alla samlar information om organisationer inom kultur- och socialbranschen i Finland som i fortsättningen är intresserade av projektet. Kontakta oss om du är intresserad - vi berättar gärna mer om projektet: projektledare Aura Linnapuomi, servicen Kultur för alla, aura.linnapuomi(a)cultureforall.fi, tfn: 040 931 0576. Vi tar också gärna emot information om verksamheter och projekt som liknar pilotprojektet för Kulturpasset.
Ytterligare information:
Aura Linnapuomi, projektledare
Servicen Kultur för alla
aura.linnapuomi(a)cultureforall.fi
tfn: 040 931 0576
www.kulttuuriakaikille.fi
Servicen Kultur för alla främjar kulturtjänster som är öppna för alla och som tar hänsyn till många olika målgrupper. Servicen erbjuder information och verktyg för främjandet av tillgänglighet och mångfald inom kulturella tjänster. Servicen drivs av För kultur på lika villkor rf.
Centret för konstfrämjande: Konstrådet valde nya medlemmar till konstkommissionerna
Det utsågs 74 sakkunniga medlemmar inom konst till sju statliga konstkommissioner. Det finns dessutom 27 medlemmar i sektionerna som bereder stipendiebeslut. I de regionala konstkommissionerna börjar 112 sakkunniga.
Konstrådet valde kommissionsmedlemmarna från kandidatförslag. Förslag ombads av bland annat föreningar inom konstens område, högskolor och landskapsföreningarna.
Kommissionerna, som inleder sitt arbete i början av nästa år, är mer omfattande än tidigare. Scenkonstkommissionen fattar beslut om stipendier för teater-, dans- och cirkuskonst samt performans och experimentell scenkonst. Den visuella konstkommissionen fattar beslut om stipendier för bild- och fotokonst samt serie- och illustrationskonst. Den konstartspecifika kollegiala bedömningen försäkras med artspecifika sektioner som sammanlagt är 14 till antalet.
Kommissionen för multidisciplinär konst, mångfald och internationalitet innefattar representanter från sex andra konstkommissioner, vilket ökar konstkommissionernas samarbete. Kommissionen bedömer bland annat ansökningar om resestipendier som tidigare inte beslutades utifrån kollegial bedömning. Sektionen för mångkultur bedömer ansökningar inom det mångkulturella området och förstärker sakkunnigheten om kulturell mångfald.
”Vi uppnådde en mångsidig konstnärlig expertis och regional representation. Vi förväntar oss en livlig dialog olika konstarter och kommissioner emellan”, konstaterar konstrådets ordförande Tiina Rosenberg.
Konstrådet och konstkommissionerna är Centret för konstfrämjandes (Taikes) expertorgan. Kommissionerna fattar beslut om stipendier och pris som bedöms kollegialt beviljas till konstnärer, konstnärsgrupper och sammanslutningar, var och en inom sin konstart och region.
Ytterligare information: Chef för konststöd Esa Rantanen, tfn 0295 330 720, esa.rantanen(a)minedu.fi och konstrådets ordförande Tiina Rosenberg, tiina.rosenberg(a)uniarts.fi
Statens konstkommissioner och sektioner på perioden 2015-16
www.taike.fi/sv
Centret för konstfrämjandes samarbetsförhandlingar avslutades – förvaltningspersonalen minskas med sju personer
På grund av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker uppsägs tre personer och fyra personers uppgifter avskaffas i samband med naturlig avgång under pågående och följande år. Det anställs inte en ny person till dessa uppgifter. Dessutom avskaffar Taike regionalbyråerna i Hämeenlinna och S:t Michel i början av nästa år.
Regionalbyråerna utsattes för sparåtgärder redan 2013 då Nylands byrå avskaffades. Efter de nu bestämda avskaffningarna har ämbetsverket ännu 11 regionala byråer runtom i landet. Taike försäkrar länskonstnärernas och de 13 regionala konstkommissionernas verksamhet även i de regioner som saknar byrå.
Uppgifterna tillhörande regionalbyrån i Hämeenlinna sköts i fortsättningen av Sydöstra Finlands och Tavastlands regionalbyrå i Kouvola. Uppgifterna inom konstfrämjande i S:t Michel förflyttas till Joensuu regionalbyrå och uppgifterna inom utveckling till Östra Finlands regionalbyrå i Kuopio.
Regionalbyråernas lokaler avskaffas den 1.4.2015 före vilket nya arbetsutrymmen till länskonstnärerna och mötesutrymmen till de regionala konstkommissionerna arrangeras.
Orsaken till att samarbetsförhandlingarna inleddes var nedskärningarna i ämbetsverkets verksamhetsanslag. Anslaget har minskat med drygt 17 procent under fem år. Det här året var målet för sparningarna 408 000 euro och från början var behovet av nedskärningarna i personalen åtta personer.
”I och med att nedskärningen i Taikes verksamhetsanslag är permanent måste också anpassningsåtgärderna vara bestående. Permitteringar skulle i det här skedet ha äventyrat skötseln av ämbetsverkets grunduppgifter och skulle inte ha varit en varaktig lösning till anslagets situation”, konstaterar direktör Minna Sirnö.
Ytterligare information: direktör Minna Sirnö, tfn 0295 330 719, minna.sirno(a)minedu.fi
****
Centret för konstfrämjande är en expertmyndighet som lyder under undervisnings- och kulturministeriet. Det delar årligen ut stipendier åt konstnärer och bidrag åt sammanslutningar inom konstens område för drygt 30 miljoner euro. Centret får årligen 14 000 ansökningar om stipendier och bidrag, varav 4 500 handläggs inom regionerna. I anknytning till Taike verkar konstrådet samt expertorgan som fattar beslut om stipendier och pris: tio statliga konstkommissioner (åren 2015–16 sju), 13 regionala konstkommissioner och två nämnder.
Det tjänstgör 51 fast anställda tjänstemän i Centret för konstfrämjande. Dessutom har centret 42 visstidsanställda länskonstnärer på arbetsavtal som finansieras ur tipsvinstmedel. Det finns personal i huvudbyrån i Helsingfors och i 12 regionala byråer.
EVENEMANG
Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/minnemenna
Glöm inte kolla: Produforum
Mad House Helsinki, den första säsongen 1.-29.10.2014, Södervik, Helsingfors
111 programpunkter. Ett år under en månad. Under oktober månad förvandlas Tiivistämö i Södervik till ett produktionshus sprängfyllt med ett mångsidigt internationellt och inhemskt program, Evenemanget är det första steget mot ett permanent produktionshus för ny scenkonst i Helsingfors. Såhär kan det se ut är arbetsgruppens motto.
En etisk grund gör stora satsningar långlivade. Öppenhet, vänlighet och tillgänglighet är Mad House's grundvärderingar. Första säsongen erbjuder föreställningar, diskussioner och workshop's för både erfarna och nybörjare inom scenkonst och performance, för alla intresserade av urbankultur, oberoende ålder och etniskt ursprung. Programmet som består av föreställningar, happenings, konserter, workshops, och tankesmedja täcker ett brett publikunderlag.
Mad House har en mängd olika lockande workshops för konstintresserade.
Fältets behov bearbetas på tisdagar och torsdagar i en öppen tankesmedja, THINK-TANK-serie. Under THINK-TANK tänker vi tillsammans om hur man bygger upp ett produktionshus med inbjudna gäster och alla intresserade av strukturer, hus och konstens ställning. Gäster på THINK-TANK är experter som berättar om sina egna erfarenheter. Arrangörerna är konstnärerna Annika Tudeer och Martina Marti tillsammans med forskningsledaren för Mad House Johanna Hammerberg. Work-shops utbudet är digert.
Kati Raatikainen och Petra Vehviläinen kommer att dra en brev-workshop där varje deltagare får skriva ett brev som efter ett år postas åt den som skrivit det. Vuxna kan delta i den belgiska konstnären Greet Vaes workshop ''Pretend to be old'', där deltagarna får spela åldringar, eller varför inte i scenkonstgruppen Oblivias workshop ''Do what you saw'' där Oblivias arbetsmetoder avslöjas. Till Mad House program hör även Nordic Art House's live rollspel Identlos.
Mad House's arbetsgrupp är producenter och konstnärer. Gruppens målsättning är att under den första säsongen kartlägga fältets behov och undersöka på vilket sätt en scen för performance och ny scenkonst kunde fungera.Till arbetsgruppen hör konstnärerna Annika Tudeer, Juha Valkeapää, Martina Marti och Satu Herrala. Kartläggningen görs av Johanna Hammarberg, producenter är Mirva Pulkkinen och Marina Andersson-Rahikka, som rådgivare fungerar Eva Neklyaeva.
Projektet stöds av Svenska kulturfonden, Suomenkulttuurirahasto, Helsingfors stad, Tre Smeder, Kulturfonden Finland-Danmark, Multidisciplinärakonstkommissionen, Goethe-institutet.
www.madhousehelsinki.fi
facebook.com/madhousehelsinki
R.E.A.D. -läsdramafestival 6.-8.10.2014, olika ställen i Helsingfors
Festivalen Reading EuropeAn Drama Festival, R.E.A.D., breder ut sig i Helsingfors absoluta centrum 6-8 oktober 2014. Evenemanget, som nu ordnas för första gången, presenterar ny europeisk dramatik och sammanför internationella teaterarbetare som bor och arbetar i Finland. Under festivalen får publiken bekanta sig med färska texter från Tyskland, Ungern, Frankrike, England, Norge, Italien och Estland.
Läs mer: http://theatrecollective.com/wp/r-e-a-d-festivaali/
Seminar: Weather Station 9.10.2014, Helsinki
WEATHER STATION
An exploratory exhibition on the performative potential of sound
SEMINAR ON THURSDAY 9.10. 2014
MUU Gallery (Lönnrotinkatu 33) at 14–18 + Hietalahdentori at 19–21
Seminar language: English
Simon Banham, curator of PQ2015 WEATHER EXHIBITION
Taina Riikonen, sound artist, researcher
THOUGHTS ARRIVE LIKE BUTTERFLIES –
LISTENING AS INTIMATE ADJUSTING OF BODILY CONDITIONS
Soidinsalo-Seppänen-Laine-Salo
THE SOUND OF MUSIC (IN A BOX)
Mia Mäkelä, artist
ASPECTS OF ART & SCIENCE
Lifländer-Vapaavuori-Ekholm
EROSION
Janne Korhonen, climatologist & Mia Mäkelä, artist
ASPECTS OF ART-SCIENCE COLLABORATIONS
Antti Mäkelä, represented by Markus Lindén
MELTING POINT
DISCUSSION
THE SOUND OF MUSIC (IN A BOX) CONCERT HIETALAHTI SQUARE 19–21
Featuring THE SOUND OF MUSIC (IN A BOX) -group and Matti Pitkänen & Anssi Salminen, Ona Kamu, Laineen Kasperi & Petro Niiniluoto & Waltteri Pääkkönen, Jone Takamäki & Lauri Hyvärinen and some very weathered instruments.
WELCOME!
Further information: www.muu.fi and Maiju Loukola, maiju.loukola(a)aalto.fi
Mother's Tongue performancefestivalen 14.-18.10.2014, Helsingfors
Den fem dagar långa Mother's Tongue festivalen presenterar verk av trettio stycken internationellt kända artister inom performancekonsten. Alla artister i fråga är invandrare, varav 10 bor i Finland och 20 utomlands. De kommer under festivalen att presentera verk under temat “A Lack of Mother Tongue”, fritt översatt till “utan modersmål”. Som festivalens organisatörer och värdar fungerar performanceartisten Willem Wilhelmus (Holland) och konstnär Egle Oddo (Italien). Mother's Tongue öppnar sina dörrar för publiken tisdagen den 14. oktober klockan 18.30 på teaterhuset Universum.
Fritt inträde till alla föreställningar.
Parallelt med festivalen kommer artisterna att delta i en antropologisk forskning, ledd av doktor Anu Louhela på Helsingfors universitet. Genom forskningen och artisternas verk strävar man till att svara på frågorna: Hur påverkas det konstnärliga arbetet och artisternas liv av att inte tala sitt egna modersmål? Hur betydelsefullt är det egentligen att språket byts hela tiden? Experimentell levande konst, som ett språk där kommunikation och interaktion med publiken är av så viktig betydelse, är väldigt passande för att överskrida gränserna för ord-baserade språk.
Mer info och festivalprogrammet: www.motherstongue.net
Seminarium: Från Teatergrannar till Scen utan gränser – och vidare 15.10.2014, Esbo
Plattformen Scen utan gränser har förstärkt samarbetet mellan
scenkonstbranschen i Sverige och Finland sedan år 2011: man har byggt
nätverk, utformat tekniska innovationer, utökat det konstnärliga utbytet
samt skapat samproduktioner. Nu har tiden kommit att granska resultat
av samarbetet och därefter överväga på vilket sätt man kan förstärka
framgångarna och vad som kan vidareutvecklas.
Seminariet är riktat till alla aktörer som deltagit i Scen utan gränser,
samt alla som är intresserade av samarbete mellan Sverige och Finland
inom kulturområdet.
Plats: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Hanaholmsstranden 5, 02100 Esbo, Finland
Tid: 15.10 2014 kl. 9.30–17
Program
Arrangörer: Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland, Riksteatern
Förfrågningar: programkoordinator Aino Kostiainen/Hanaholmen, +358 (0)40 5519 933, aino.kostiainen(a)hanaholmen.fi
www.scenutangranser.com
Finland/Norden-dagar 19.-20.10.2014 Teater Galeasen, Stockholm
Vilka är egentligen våra nordiska teatergrannar?
Vilka är deras berättelser om samtid och dåtid?
Vad för oss samman? Vad skiljer oss åt?
Var möts vi?
På Teater Galeasen den 19 och 20 oktober presenteras fem finska dramatiker i regisserade läsningar på svenska med efterföljande samtal mellan författare, skådespelare och regissörer.
Dagarna avslutas med ett panelsamtal mellan våra nordiska teaterchefer och företrädare för kulturinstitutioner:
Hlin Agnarsdottir (regissör, Reykjavik), Simon Boberg (Husets teater, Köpenhamn), Anders Eriksson (Finlandsinstitutet), Benny Fredriksson (Stockholms Stadsteater), Hanna Helavuori (Tinfo), Måns Lagerlöf (Riksteatern, Sverige), Stefan Larsson (tillträdande chef, Betty Nansen teatret, Köpenhamn), Susin Lindblom (Sveriges Dramatikerförbund), Johan Storgård (Svenska teatern, Helsingfors), Anna Takanen (Göteborgs stadsteater)
Moderator: Kerstin Brunnberg
För komplett schema och mer information se bifogad fil (PDF).
MISSA INTE DE NORDISKA TEATERDAGARNA PÅ GALEASEN 19-20 oktober!
www.colombine.se
www.agencynorth.com
Pop Up Art House 8–29 Nov 2014, Helsinki
Pop Up Art House is a feministic art festival. The concept will be
realized during 2013-2015 at Diana Stage in Helsinki, by Blaue Frau,
Ágnes Kaszás and the Artistic Team. The next edition, Autumn 2014
program for Pop Up Art House will be released at the 9th of October.
It creates an open living room that will be torn down afterwards. Each period has a specific theme.
http://blauefrau.com/pop-up-art-house/
On Facebook
Baltic Circle -festivalen 9.-16.11.2014
Den internationella samtidsteaterfestivalen Baltic Circle går av stapeln den 9-16.11.2014. Den åtta dagar långa festivalens evenemang sker i år huvudsakligen i Helsingfors centrum med Glaspalatsets skvär som bas. Under festivalen får vi se både nya produktioner och internationella gästspel. Flera av årets föreställningar visas i offentliga utrymmen.
Program
Tilläggsinformation:
Annina Blom
Informatör
annina(a)balticcircle.fi
p. 050 359 1391
Make Arts Policy – Konstpolitiska Evenemanget i Finland 10.11.2014
En mångdimensionell behandling av relationerna mellan konst och politik är ytterst aktuellt just nu när Europa kämpar med stora kulturpolitiska förändringar. Under denna ekonomiska kris håller kulturens och konstens värde i samhället på att omvärderas på det politiska planet. I många europeiska länder har man redan kraftigt minskat den offentliga finansieringen av konst och kultur, och nya ekonomiska kriterier för beviljandet av bidrag har uppställts. Hela orkestrar har lagts ner och förutsättningarna för det fria fältets fortsatta verksamhet har ställvis blivit nästan omöjliga. Än så länge har vi undgått motsvarande nedskärningar i Finland, men de ekonomiska prognoserna målar upp dystra framtidsutsikter också på våra breddgrader.
Grundstenarna till dagens konst- och kulturpolitik i Finland lades redan på 1960- och 70-talen. Det senaste regeringsprogrammet är från år 2003. De flesta partier har inget som helst skriftligt kulturpolitiskt program. Trots förändringens vindar har den offentliga konstpolitiska debatten varit nästan obefintlig de senaste åren.
Vad är dagens finländska konst- och kulturpolitik överhuvudtaget och hur ser dess framtid ut? Vad händer med konstens autonomi mitt i dessa förändringar och nedskärningar? På vilket sätt är konst politik och hur syns det i samhället? Hurdana uppfattningar om konstens roll i samhället gömmer sig bakom de olika politiska ideologierna?
Baltic Circle-festivalen ordnar i samarbete med Checkpoint Helsinki och Public Movement-gruppen ett konstevenemang för att väcka debatt om den finländska konst- och kulturpolitikens rådande tillstånd och dess möjliga riktlinjer i framtiden. Konstpolitiska Toppmötet som ordnas den 10. november bjuder in representanter från de politiska partierna för att presentera respektive partiers åsikter om kulturpolitiken inför riksdagsvalet våren 2015. På basen av toppmötet skrivs den Konstpolitiska Handboken – en analys av den finländska konst- och kulturpolitikens utveckling och rådande tillstånd. Under festivalveckan presenteras även en serie beställningsarbeten av finländska och internationella konstnärer som behandlar konstens och politikens skiftande relationer.
Konstpolitiska Evenemanget i Finland (KEF) är ett politiskt obundet projekt. Länge leve konstens mångformighet, den fritt flödande debatten och åsikternas mångfald!
Läs mer: http://suomentaidepoliittinentapahtuma.fi/sw/
Pjäsläsningar på Svenska Teaterns Nicken-scen hösten 2014
Nya inhemska och internationella pjäser lästa på Nicken! Hösten 2014 presenterar vi i samarbete med Labbet och LUST bland annat nyskrivna inhemska barn- och ungdomspjäser, en brittisk thriller, en tysk katastrofpjäs, ett norskt monodrama och en svensk heterosexuell cabaret.
FRITT INTRÄDE, men boka din plats per e-post: kassa(a)svenskateatern.fi
7.10. Hywel John (UK): Pieces (2010) (på engelska)
13.10. Harriet Abrahamsson (FIN) & Paul Olin (FIN): Hamlet sade det vackrare (2014)
23.10. Pekka Sonck (FIN): Samuel Häger och Kalle Kråka (2013)
Malin Kivelä (FIN): Emilia Ö:s märkliga måndag (2013)
27.10. Anja Hilling (DE): Svarta djuret sorg (2007)
5.11. Christina Ouzounidis (SVE): Heterofil (2008)
10.11. Arne Lygre (NO): Ingenting av mig (2014)
15.11. Gruppen Unga Dramatiker (FIN): Mikrodrama (2014)
För mer information om Nicken NU -projektet gå till
www.svenskateatern.fi/sv/nicken_nu/
www.facebook.com/svenskateatern.NickenNU
Labbet gå till
www.labbet.fi
www.facebook.com/labbetrf
LUST gå till
www.lust.fi
www.facebook.com/langsiktigutveckling.avsvensksprakigteater?fref=ts
Goethe-Institutet gå till
www.goethe.de/ins/fi/fi/hel.html
www.facebook.com/goethe.suomi
För mer information, vänligen kontakta projektkoordinator Riikka Wallin, riikka.wallin(a)svenskateatern.fi eller 050-4311 112.
STIPENDIER OCH BIDRAG
Fler aktuella stipendier och bidrag: www.tinfo.fi/hakuja, TINFO-websidor (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden
Centret för konstfrämjandes stipendier och bidrag i october
Centret för konstfrämjande har flera olika stipendier och bidrag som man kan ansökä om under oktober. Ansökningstid 1.-31.10.
Residensstipendier
Specialbidrag för sammanslutningar
Residensbidrag
Verksamhetsunderstöd för sammanslutningar
Regionala arbetsstipendier
Regionala projektstipendier
Projektstipendier för barnkultur
Specialbidrag för barnkultur
Regionala specialbidrag för sammanslutningar
Regionala specialbidrag för sammanslutningar inom området kulturens välfärdsinverkan
www.taike.fi/sv
UKM: Riksomfattande scenkonstorganisationer, sista ansökninsdag 15.10.2014
Statsunderstöden är avsedda för organisationer som främjar finländsk yrkesverksamhet, forskning, utbildning och hobbyverksamhet inom scenkonstområdet.
Understöd beviljas enbart sammanslutningar som har rättshandlingsförmåga, inte enskilda personer.
Läs mer
Ytterligare information:
Kulturråd Katri Santtila tfn 0295 3 30285, e-post: fornamn.efternamn(a)minedu.fi
UKM: Riksomfattande konst- och kulturevenemang, sista ansökningsdag 31.10.2014
Syftet med understödet är att trygga möjligheterna att ordna konstnärligt högtstående och kulturpolitiskt betydande evenemang runt om i landet.
Understöden beviljas endast sammanslutningar som har rättsförmåga. Enskilda personer kan inte beviljas understöd. Enskilda personer kan söka projektstipendium för konstevenemang hos centralkommissionen för konst. Mer information om projektstipendierna finns på Centret för konstfrämjande.
Läs mer
Ytterligare information:
Anne Mattero tfn 0295 3 30206, e-post: förnamn.efternamn(a)minedu.fi
Kulturkontakt Nord: Mobilitetsstöd och NORDBUK - projekstöd
Mobilitetsstöd 24.9.- 22.10.2014
Modulen riktar sig till hela konst- och kulturfältet i de nordiska och baltiska länderna: professionella konstnärer inom alla konstformer, skönlitterära författare, översättare, kuratorer, producenter, kulturredaktörer och kulturforskare etc.
NORDBUK, Projektstöd 1.10.- 3.11.2014
I denne modul kan du søge tilskud til projekter der har til overordnet formål, at styrke den nordiske identitet blandt børn og unge. Projekter er tidsafgrænsede enkeltstående begivenheder eller aktiviteter, der kun finder sted en gang.
www.kulturkontaktnord.org
Finnish Cultural Foundation's Central Fund grants, application period 1-31 October 2014
Grants are awarded for all fields of cultural activity. The work can be undertaken in Finland or abroad. In the arts, support is given for work and various projects, and also limited support for studies. Science grants are awarded for doctoral studies and postgraduate scientific work. Only limited support is provided for meeting and lecture travel costs.
Special grants such as Eminentia and Science Workshop grants can also be sought.
Continuing funding for the second and third years of an awarded three-year personal grant from the Central Fund is not applied for in October through the general application process.
Central Fund grants are awarded by the Finnish Cultural Foundation's Board of Trustees on the basis of recommendations made by experts in various fields. The experts vary from year to year.
www.skr.fi
ANSÖKNINGAR
Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/hakuja
Vill du komma in på Nicken under spelåret 2015-2016
Svenska Teatern söker fria grupper som iscensätter inhemsk dramatik, dramatiseringar eller arbetar tillsammans med en dramaturg för spelåret 2015-2016.
För a) september-oktober 2015, b) november-december 2015, och c) januari-februari 2016 söker projektets styrgrupp en fri teatergrupp som planerar en uppsättning av en nyskriven eller -dramatiserad pjäs pa° svenska, eller en arbetsgrupp som anlitar en dramaturg verksam på svenska i Finland. En av de produktioner som väljs ut kommer att vara en barnteaterföreställning.
Hösten 2015 utlyser teatern tre platser för spelåret 2016-17, varav en reserveras för en barnteaterföreställning.
Sänd in en fritt formulerad ansökan, pjäs- eller föreställningstext, produktionsbeskrivning, budget, samt namn och CV på arbetsgruppens medlemmar.
Sänd ansökan till Svenska Teatern i Helsingfors, Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors. Skriv “Nicken 2015-2016” pa° kuvertet.
Sista inlämningsdag 15.12.2014 kl 12.
För mer information, vänligen kontakta projektkoordinator Riikka Wallin, riikka.wallin(a)svenskateatern.fi eller 050-4311 112.
Ytterligare information: http://svenskateatern.fi/sv/nicken_nu/utlysning_av_2015_2016/
www.svenskateatern.fi
Lilla Teatern utlyser Vivica Bandler -pjästävlingen
Lilla Teatern utlyser Vivica Bandler -pjästävlingen till förmån för ny finländsk dramatik och scenkonst. Tävlingen ingår i Lilla Teaterns 75-årsjubileum som firas år 2015.
Tävlingen är öppen för allmänheten och man kan delta med nyskrivna pjäser, på svenska eller finska. Det vinnande bidraget får ett penningpris på 15 000 euro. För tre bästa bidragen reserveras möjligheten att sättas upp på Lilla Teatern de kommande åren.
Tävlingsbidragen ska vara inlämnade senast 31.12.2014. Pjästävlingens resultat offentliggörs på hösten under jubileumsåret 2015. Mera info om tävlingen på www.hkt.fi/lillateatern/pjastavling.
Mera information:
Lilla Teatern
Fredrik von Koskull
(09) 3940373 / 040 773 1071
fredrik(a)lillateatern.fi
www.hkt.fi/lillateatern
Arts and Politics – Call for contributions for IETM publication
We are pleased to announce a new call for contributions for the next IETM’s Fresh Perspectives research on Arts and politics.
Is there such a thing as ‘pure art’, art for art’s sake? In times of crisis, is ‘apolitical’ art decadent? In times of violent conflicts, what role can artists and theatre-makers play, what impact can and should we have? What is the influence of art on democracy? How do the performing arts deal with political restrictions to freedom of speech and expression?
We are looking forward to hear your thoughts on how arts are engaged with politics, their impact on the social and political realities and their role in fostering change, provoking discussion and maintaining dialogue. The fourth edition of IETM’s ongoing Fresh Perspectives research series will be prepared in collaboration with LIFT Festival London and Daniel Gorman as the main researcher/author.
The research needs input from a wide variety of arts professionals across various disciplines. Please let us know about your works that have taken risks, attempted and/or succeeded to make political change.
Please fill in the questionnaire below and send it to ietm(a)ietm.org to get involved.
Deadline for submitting proposals: October 31.
Questionnaire
- Title of the work.
- Give us a very brief description.
- When and where was/will it be made?
- Who is involved with making it?
- Who is the audience?
- Briefly describe how the work is distributed or shared.
- How was/will it be evaluated?
- Who paid for it?
- Would you or someone in your organisation be willing to have a phone/skype interview? If so, please fill in your name, email address and telephone number.