TINFO- priset år 2017 går till koreografen och konstnärliga ledaren Sonya Lindfors. Lindfors belönas för sitt arbete med att synliggöra frågor kring rasifiering, kulturell appropriering och annorlundaskap. Sonya Lindfors har inspirerat hela fältet av performativa konstarter till att ifrågasätta och rubba rådande strukturer och tillsammans arbeta för en kultur som beaktar mångfald.
TINFO-priset är 1000 euro och överräcks vid teaterbranschens Thalia-fest på Världsteaterdagen den 27.3.2017. Prismottagaren har valts av styrelsen för Teaterinfo Finland (TINFO).
TINFO- priset är ett av Teaterinfo Finlands tre priser. TINFO-priset utdelades för första gången år 2010.
Sonya Lindfors belönas med TINFO-priset, prismotiveringar:
Med sina verk, sin samhälleliga konstnärliga praxis, sina texter och debattinlägg har Sonya Lindfors med passion och intelligens kämpat mot den våldsamma upplevelsen av rasifiering och annorlundaskap. Lindfors har lyckats med konststycket att ändra den finländska kulturen inom dans och performativa konstarter. Hon har stuckit hål på slutna och unkna tal- och tankemönster och öppnat upp för nya dimensioner. Lindfors har rubbat maktstrukturer och gjort de blinda punkterna synliga.
I förordet till publikationen Toiseus 101 skriver Sonya Lindfors: ”Det finländska konstfältets diskurs ligger hjälplöst efter då det gäller interkulturalitet, exkluderande och förtyckande maktstrukturer och representationer av annorlundaskap. Diskursen är bristfällig och oftast obefintlig. Ofta finns det mer goda intentioner och god vilja än kunskap och förståelse”.
För att öka kunskapen och förståelsen har Lindfors aktivt skapat en ny diskurs, fört diskussioner, byggt kontakter och utrymmen, undervisat, skrivit, delat, utmanat och uppträtt. Tack vare Sonya Lindfors kan vi inte längre förhålla oss likgiltigt eller ovetande till rasifiering, kulturell
appropriering och annorlundaskap.
Sonya Lindfors CV: http://sonyalindfors.com/bio
Wasa Teaters publikarbetare fick årets Illusionist-pris
I år ger Teaterinfo Finland (TINFO) det traditionella Illusionist- priset till två publikarbetare på Wasa Teater, Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla. De belönas för samarbetsförmåga och ett ihärdigt publikarbete, som har resulterat i att regionens barn och unga funderar på identitetsfrågor och ser på framtiden genom historien. Bergkullas och Dahl-Tallgrens metoder är uppfinningsrika och omfattar allt från verkstäder och utbildningspaket till temadagar, möten med teaterproffs och känslokort.
Med Illusionist-priset vill TINFO på ett mångsidigt sätt lyfta fram det arbete som görs på teatrarna för den finländska teaterkonstens bästa. Det kan finnas illusionister var som helst i teaterns yrkeskår.
Illusionist-priset är ett hederspris, som utdelades första gången år 1998. Prismottagarna utses av styrelsen för Teaterinfo Finland.
Illusionist -priset 2017 går till Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla med följande motiveringar:
Vem är jag och vad i historien och i min omgivning har format mig till den jag är? Vad är viktigt för mig? Vad vet jag om min bakgrund? Hur kändes det när Finland blev självständigt? Hur ser Finland ut idag? Vad tror vi på? Det är sällan vi vågar ställa oss själva dessa frågor som väcker så mycket känslor och frågor.
Wasa Teater, Österbottens regionteater, har i sitt publikarbete engagerat barn och unga att fundera på identitetsfrågor, historia och framtid.
Teaterns publikarbetare, teaterpedagogerna Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkullla är uppfinningsrika, samarbetskunniga och enträgna entusiaster, som vågar lita på att barn och unga själv kan finna svar och lösningar och bearbeta sina känslor. De har också skapat ett enkelt och praktiskt redskap som kan användas i arbetet med barn och unga. Redskapet är så kallade känslokort för olika klassnivåer.
Teaterns publikarbete kan bidra till att identifiera och uttrycka känslor och stärka självförtroendet.
Teatern behöver engagerade professionella publikarbetare som Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla.
Kontaktuppgifter till båda prismottagarna, Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla + 358 50 300 7214
Thalia-priset till fyra föreställningar
Årets Thalia-pris gick till fyra föreställningar:
- Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri (Min hustru, Casanova, Kuopio stadsteater)
- Tavallisuuden aave, Q-teatteri (Vanlighetens fantom, Q-teatteri)
- Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri
- WunderKinder, Teater 90 grader
I Finland produceras många konstnärligt högtstående teaterföreställningar i alla genrer och det vore konstgjort att jämföra dem med varandra eller rangordna dem. Därför vill vi inte belöna endast en årets föreställning. I stället har vi valt att lyfta fram och belöna fyra föreställningar, som sinsemellan är mycket olika.
Det som förställningarna har gemensamt är en passionerad egen röst, ett nydanande, omfattande konstnärligt möte mellan form och innehåll samt skarpa iakttagelser om vår samtid. Verken är utmärkta exempel på hur regissörernas och manuskriptförfattarnas långsiktiga utveckling av det konstnärliga tänkandet och handstilen tillsammans med motiverade arbetsgrupper kan leda till verk som på bästa möjliga sätt tar teaterkonsten vidare.
Motiveringar:
Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri och Tanssiteatteri Minimi (Min hustru, Casanova, Kuopio Stadsteater och Dansteater Minimi)
Vaimoni, Casanova är ett fröjdefullt teateruniversum, som behandlar mänsklighetens centrala frågor: kärlek, sexualitet, passion och död.
Pjäsen utspelar sig på en teater och det utnyttjar föreställningen på ett underfundigt sätt och lyfter fram tabun och oskrivna regler i det konstnärliga arbetet.
Under Leea Klemolas ledning kastar sig arbetsgruppen hämningslöst och utan skamkänslor i verkets tragikomiska brottsjö och ger åskådaren något nytt att tänka på när det gäller mänsklighetens många dimensioner och nådens betydelse i vår hårda tid.
Tavallisuuden aave, Q-teatteri (Vanlighetens fantom, Q-teatteri)
Tavallisuuden aave består av självständiga scener som tillsammans blir en översyn av det finländska och viljan att vara vanlig. Det är en föreställning som går på djupet med igenkännbara, berörande och humoristiska scener om allt det som vi helst vill glömma i vår livshistoria. Föreställningen som fått sin inspiration av Luis Buñuels surrealistiska film Frihetens fantom (1974) både stör och trollbinder åskådarna med sin förmenta sympati.
Saara Turunen har skrivit och regisserat Tavallisuuden aave, som förenar familjeskildring och samhällelighet. Föreställningen ifrågasätter finländska klichéer genom att vända på perspektivet med ett suveränt grepp. Som en beskrivning av vår samtid är Tavallisuuden aave allt annat än vanlig och påminner oss på ett vackert sätt om alltings skörhet.
Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri
Maa-Tuska är en mångbottnad surrealistisk fantasi, saga och musikal i en och samma föreställning. Under den drömlika ytan skymtar flera teman från den verkliga världen, däribland välfärdssamhället, fascismen, nyliberalismen, retoriken och individens betydelse i världen. Genom en stark teaterform berättar föreställningen om aktuella frågor i vårt samhälle.
Regissören och manusförfattaren Juha Mustanoja har tillsammans med Aurinkoteatteris ensemble åstadkommit något mycket egensinnigt och specifikt. Den fräcka och mångbottnade föreställning är något som händer just här och nu, men samtidigt utmanar den åskådaren och ger något att tänka på i flera dagar.
Wunderkinder, Kollektivet WAUHAUS och Teater 90 grader
Wunderkinder har skrivits av Johannes Ekholm och föreställningen beskriver det samtida arbetslivet, som gör det omöjligt att skilja på arbete, fritid och det personliga. Wunderkinder är en platsspecifik föreställning som utspelar sig i en ”spa-lik” byrå i en affärslokal i stadsdelen Berghäll i Helsingfors. Föreställningen är avsiktligt slipad, rå och verklighetstrogen på ett sätt som är mycket avslöjande, underhållande och surrealistiskt och som påminner oss om människovärdets kraftiga nedgång i en värld som drivs av kommersiella mål.
Regissören Anni Klein och hennes arbetsgrupp håller upp en spegel för oss och bilden är så igenkännbar att föreställningen lämnar ett outplånligt spår.
Föreställningen är en konstnärlig pärla och ett bevis på att teaterkonsten utvecklas genom utövarnas förmåga att göra intelligenta, noggranna och detaljerade iakttagelser om fenomen i vår vardag och spetsa till dem till en välöverlagd kritik.
***
Thalia-prisets syfte är att belöna en föreställning som väcker samhällelig diskussion, lockar nya publikgrupper, har rönt internationell framgång, är innovativ eller synnerligen förtjänstfull på något annat sätt och som därmed väcker diskussion om teaterkonstens betydelse. Thalian ges ut av Teaterinfo FInland (TINFO).
Priset kan ges till en föreställning som i huvudsak producerats av finländska teaterproffs. Årets föreställning kan företräda teater, dans, cirkus, performativ konst eller en kombination av dessa.
Förfrågningar om priset: TINFO/ verkställande direktör Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi