12.04.2016

TINFO e-Nytt 3 / 2016

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

TINFO AKTUELLT

NYHETER

EVENEMANG

STIPENDIER OCH BIDRAG

ANSÖKNINGAR

UNDERVISNING OCH WORKSHOP

LEDIGA JOBB

twitter.com/tinfotweets

 

UR HANNA HELAVUORIS ANTECKNINGSBOK

Europas avlägsna gränser, etiken och förtingligandet

Teater Viirus Lampedusa och samproduktionen mellan Klockriketeatern och Gertrudes ielas teatris 3 Musketeers - East of Vienna gav anledning till reflektioner kring dokumentärteaterns etik och identitetspolitik. Dokumentären är en farlig genre. Den postkoloniala konsten och konstforskningen har länge kämpat med dessa frågor. Hur ska man tala om ”de andra”? Hur undviker man att utesluta? Det goda syftet kan generera kladdig moralism och stereotypier. Det är lätt hänt att föreställningarna förtingligar människor och glömmer kontexten. Just precis av den här anledningen var de tre musketörernas resa öppen och fräsch. ”En för alla och alla för en!” Vem är denna ”ena” och vilka är ”vi”, för vem och emot vem? Vad kan vi göra, hurdant motstånd kan vi ge? Mikropolitik? Tända ljus till minnet av offren? Det är finlandssvenska teatrar som går i täten. Jo, och så gruppen Tredje Rummet i Åbo. 

Ny drive inom musikteatern

Musikteater har alltför ofta betytt en immersiv kombination av anglosaxisk text, musik och koreografi där man med hjälp av en ”story” och teknologi skapat en wow-effekt. Vid sidan av importvaror behövs egen produktion, ett nytt tänkande. Och nu talar vi inte om något världsfrånvänt flummande.

Teaterhögskolans projekt Ny musikteater är något nytt i Finland. Nya librettister, dramaturger, kompositörer och koreografer presenteras, liksom nya sound och annorlunda wow-faktorer som balanserar över genre-gränserna. Blod behöver inte vara rött! Teaterhögskolans svenska elevers musikteaterproduktion Tragedi bjuder på detta nya wow. Det är åter fantastiska årskurs tre som är i farten. Som grund för dramaturgin ligger William Shakespeares tragedier och musiken svänger. Konceptet känns oöverträffbart. Detta hade troligen inte varit möjligt utan Svenska Kulturfonden.

Musikteater Kapsäkkis nya kammarmusikal Lintukoto, som upphovsmännen kallar ”aktualitetsmusikal” handlar om denna nationalismens, ytterligheternas och gatupatrullernas tid: ”Finland har aldrig varit någon idyll. Alltid har man våldtagit, slagits och dräpt, alldeles på egen nationell grund.”

Gemensam undervisningshelhet inom musikteater?

Nyligen utkom också en utredning, gjord av Minna Lindegren, där man kartlade de förväntningar som lärarna vid Konstuniversitetet och branschfolket har inför Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans eventuella gemensamma undervisningshelhet inom musikteater.

Det var ett nöje att läsa utredningen. Den gav röst åt de intervjuades mångahanda och motstridiga åsikter – anonymt. Den finska musikteaterns tillstånd verkar inte helt och hållet paradisiskt. Dock är man ense om att det finns behov av en flexibel undervisningshelhet som utgår från de studerande. Det är inte bara Sibelius-akademin och Teaterhögskolan som borde samarbeta: ta med också Bildkonstakademin, Aalto-universitetet. Multipla undervisningsmetoder, processinriktad inlärning, gränsöverskridande kurser – så ska det vara!

Våra sånger måste förändras… aborter och Kondo

Teatergruppen Rospuuttos föreställning Elonkehä – Laulujemme täytyy muuttua (ungefär ”Livets hjul – våra sånger måste förändras”) har ett i mitt tycke trösterikt namn. Jag kom att tänka på det då vi på Teaterinfo Finland satt och räknade ut vilken service vi klarar av att upprätthålla med ett minskat offentligt stöd. Informationscentralerna blir tvungna att tänka över sina funktioner, att göra prioriteringar, överväga sina satsningar. Är allt man hittills sysslat med nödvändigt? Nedskärningarna är, som väntat, ett faktum. År 2016 finns inte längre specialfinansiering för kulturexport. Jämfört med år 2013 har TINFOs grundfinansiering sjunkit med 19 %. Under åren 2014 och 2015 fick informationscentralerna så kallad kompensationsfinansiering. Någon sådan finns inte längre i sikte. Nu måste vi klara oss med 30 000 euro mindre i offentligt stöd. Det är klart att vi inte kan upprätthålla alla tidigare funktioner. Naturligtvis försöker vi, i mån av möjlighet, skaffa medel för projekten ur andra finansieringskällor. Detta är inget nytt. Det torde inte heller vara någon nyhet att vi försöker utveckla en egen ”intäktsmodell”.

Men det känns illa också. Vi blir tvungna att abortera en del planer. På en del av TINFOs funktioner kan vi tillämpa innehålls-fengshui eller kontors-kondo. Dags att utöva Marie Kondos metod!

Penninglotteri för konstnärer

Små symboliska gärningar har betydelse. Aura of Puppets är ett nätverk av dockteaterkonstnärer i Åbo. Aura of Puppets lottade ut 2 300 euro till två konstnärer utan krav på ansökan, arbetsplan eller rapportering.

Teaterbåten sjunker inte!

Upp och i väg till Svenska Teatern varenda kotte för en upplevelse att sjunka in i! Titanic är allt annat än en katastrof. Det är en uppståndelse, en ny början. En ny början var på sitt sätt redan föreställningen Sånger vid randen av ett grått hav. Om det är något som tar livet av teatern, så är det säkra kort. Är det inte just på detta sätt man bör reflektera över den finlandssvenska teaterns identitet, visa vad teaterns sökmotor kan vaska fram, försöka nå vidare mot det okända. Föreställningen visar också hur långt ifrån varandra de olika teatergenerationernas världar ligger.

Ur Hanna Helavuoris anteckningsbok

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO AKTUELLT

Anmäl din sommarteaterpremiär för år 2016

Teaterinfo Finland (TINFO) samlar för sin webbplats in information om sommarteatrarnas premiärer (www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja). Anmäl din sommarföreställning 2016 till adressen tinfo(a)tinfo.fi.

Anmäl åtminstone följande data:

 • föreställningens namn
 • en kort presentationstext
 • premiärdatum
 • upphovsmän (författare/manusförfattare, dramaturg, regissör)

Samtidigt kan du uppdatera din sommarteaters kontaktuppgifter. I vår teatersökmaskin (www.tinfo.fi/fi/Teatterihaku) kan man lätt hitta alla sommarteatrar i vårt register genom att kryssa i rutan Kesäteatteri (Sommarteater). Även nya sommarteatrar välkomnas!

Mera information:
Teaterinfo Finland (TINFO)
Mikko Karvinen, Kommunikationsassistent
(09) 2511 2120
tinfo(a)tinfo.fi
www.tinfo.fi


TINFO-stipendium för översättning av pjäser
 

Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut stipendier för översättning av finländska pjäser. År 2016 delar TINFO ut 25 000 euro. Vid bedömningen läggs tonvikten på framförandet av pjäsen utomlands.

Man kan fortgående ansöka om ett TINFO-stipendium. Den expertgrupp som beslutar om TINFO-stipendiet sammankommer 4-5 gånger per år. Sökande kan vara till exempel dramatiker, agenturer, teatrar, festivaler eller översättare.

TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.

Läs mer:

www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant


TINFO e-Nytt utkommer nästa gång den 10 maj

TINFO e-Nytt utkommer nästa gång den 10 maj 2016. Skicka material till TINFO via e-post tinfo(a)tinfo.fi senast den 6 maj

 

NYHETER

TINFO-stipendier för översättning av pjäser, första omgången


Årets 2016 första TINFO-stipendierna för översättning av pjäser har utdelats. 25 000 euro fanns reserverat för hela året och stipendiet betalas alltid direkt till översättaren. I den första omgången beviljades stipendier till sex översättningsprojekt.

Expertjuryn som beviljar stödet beaktar i sina beslut speciellt pjäser som ska uppföras utomlands. Till bedömningen bidrar också översättaren, juryn vill försäkra sig om att författaren får den lämpligaste möjliga översättaren för sitt verk.

Mera information om TINFO-stipendiet och allmänna grunder för dess beviljande: www.tinfo.fi/stipendium

I den första utdelningen av TINFO-stipendier beviljades stipendier till följande projekt:
 

Bengt Ahlfors: GÅ PÅ VATTEN, till estniska, översättare Ülev Aaloe
För framförande i Estland.

Bengt Ahlfors: MORGONGÅVAN, till estniska, översättare Ülev Aaloe
För ett projekt som främjar finländsk dramatik i Estland.

Tove Jansson & Lars Jansson: KUNGEN I MUMINDALEN, till kinesiska, översättare Hongjia Qi
För framförande i Kina.

Maria Kilpi: HARMIN PAIKKA;
Okko Leo: TÄYSPUUVILLAKUOSI;
Reko Lundán: TARPEETTOMIA IHMISIÄ;
Jussi Moila: VEITSET LEIKKAA ILMAN;
Emilia Pöyhönen: PRINSESSA HAMLET;
Tuomas Timonen: LASTEN HAMLET
, till tjeckiska, översättare Otto Kauppinen
För marknadsföring av finländska pjäser i form av läsningar.

Saara Turunen: TAVALLISUUDEN AAVE, till tjeckiska, översättare Alzbeta Stollova
För framförande i Tjeckien.

Vidare beslöt man stöda översättningen av Ruusu Haarlas text TRAUMARUUMIS till engelska som en del av marknadsföringen av nya teatertexter.

www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant


Marina Meinander blir ny konstnärlig ledare på Lilla Teatern

Helsingfors Stadsteaters svenska scen Lilla Teatern får en ny konstnärlig ledare då dramaturgen, manusförfattaren och regissören Marina Meinander (f. 1967, magister i teaterkonst) tillträder den 1 januari 2017. Meinanders kontrakt gäller t.o.m. 31 juli 2020. Utöver sitt uppdrag på Lilla Teatern kommer hon också att delta i Helsingfors Stadsteaters repertoarplanering.

Vid sidan om flera frilansuppdrag har Meinander varit anställd som dramaturg på Svenska Teatern i 13 år och i tre år på Yle Draama, där hon var ansvarig producent för TV-serien Kotikatu. Hon har sedermera fortsatt verka som läsare och utvecklare av långa tv-serier på Yle som t.ex. Syke och Kynsin hampain. Meinander har tillsammans med Kirsi Porkka skrivit och regisserat pjäsen Paha äitipuoli, som nu spelas på Nationalteatern. Meinander har gjort 17 regier (både scen och radio), skrivit 15 pjäser, gjort dramatiseringar, översättningar och fungerat som producent.

“Det är en både spännande och fantastisk utmaning att få komma till Lilla Teatern och bygga vidare på teaterns gedigna tradition: fint skådespelararbete, ett direkt publiktilltal samt rolig, intelligent och aktuell teater. I vår alltmer virtuella värld är det ingenting som går upp emot mötet i teatersalongen. På Lilla Teatern ska det mötet vara upplyftande, gärna ibland också lite omskakande och då talar vi inte bara om skrattmusklerna!”, säger Marina Meinander.

www.lillateatern.fi


Nationalteaterns Gorkij-föreställningen blev succé i Colombia

”Mottagandet var som på en rock-konsert”, konstaterade skådespelarna vid Finlands Nationalteater efter sitt gästspel. Maxim Gorkijs Natthärbärget framfördes fem gånger under fyra dagar med spansk textning och sågs av 2 880 åskådare på världens största teaterfestival i Bogotá i Colombia. Tre av föreställningarna var helt slutsålda.

Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá som ordnas vartannat år (11-27.3.2016) fokuserade i år på skandinavisk teater, och vid sidan av detta sågs en bred palett övrig europeisk och latinamerikansk teater. Sammanlagt 1 250 föreställningar uppfördes på festivalens 43 teatrar med sina 76 scener, samt på gator och torg. Enligt en estimering av arrangörerna såldes drygt 100 000 biljetter till inomhusföreställningarna.

Nationalteaterns gästspel stöddes ekonomiskt av nordiska fonder och Finlandsinstitutet i Madrid. Teaterinfo Finland stödde projektet med arbetsresurser.

P.S. En redaktör vid The Bogotá Post uppmanade läsarna att gå och se den sista föreställningen.

http://es.festivaldeteatro.com.co/


Finska konstnärer gör barnteater i Stockholm

Tatu Hämäläinens och Eliisa Erävalos föreställning Minä olen puu (Jag är ett träd) får nya föreställningar i april på Uusi Teatteri i Stockholm. Det blir en konstgjord naturupplevelse där barnen själva är medskapare. Publiken bjuds in att vara med och tänka på, leva sig in i och härma naturen och dess funktioner i en associativ resa. Jag är ett träd spelas på svenska, finska eller tvåspråkigt.

Båda konstnärerna har redan länge arbetat utanför Finland. Regissör Tatu Hämäläinen kommer från Kuopio och har bott flera år i Stockholm. Han har arbetat bland annat på Dramaten och som frilans i Sverige, Norge och Finland. Dansaren och koreografen Eliisa Erävalos arbeten har setts bland annat på Nordwind-festivalen och på dansteater Zodiak i Helsingfors.

UusiTeatteri är Sveriges enda professionella sverigefinländska teater och har sedan starten 2002 skapat många föreställningar för barn och unga.

uusiteatteri.se


Franco-Finnish Compagnie Hieronymus presents at Théâtre du Temps, Paris

A Franco-Finnish theatre company Compagnie Hieronymus presents their performance Catwalk ou Ne bave pas sure ta cagoule at Théâtre du Temps, Paris in May (6th to 30th) 2016.

The performance, created by the company’s director-dramaturge Carmen Kautto, reflects on our understanding of beauty and violence in a poetic, social and psychological context. The cast includes three Finnish actors: Minerva Kautto, Eve Risto and Anna Korolainen.

More information about the performance:
www.compagniehieronymus.com
www.theatredutemps.net/#!catwalk/g9mts

compagnie.hieronymus(a)gmail.com


Konstuniversitetet får donation på 200 000 euro av Stiftelsen Tre Smeder

Konstuniversitetets kampanj Konsten är en gåva har fått sin första stora donation. Stiftelsen Tre Smeder donerar 200 000 euro till kapitalanskaffningskampanjen.

– Donationen från Stiftelsen Tre Smeder är en uppmuntrande start på kampanjen. Donationens betydelse för Konstuniversitetet är flerfaldig, för statens stöd med anledning av varje enskild donation i universitetens medelanskaffning kan uppgå till tre gånger summan, säger Konstuniversitetets rektor Jari Perkiömäki med tacksamhet.

Stiftelsen Tre Smeder har som mål att göra Helsingfors till en mångkulturell huvudstad genom att bland annat stöda kultur och motion. Stiftelsen fokuserar främst på svenskspråkig verksamhet. Konstuniversitetet är ett tvåspråkigt universitet, som även ansvarar för utbildningen av svenskspråkiga konstnärer i Finland.

Kampanjen Konsten är en gåva har hittills fått in över 100 000 euro genom enskilda donationer. I kampanjen betonas konstens och konstutbildningens förmåga att förnya vårt samhälle, att se och göra saker på ett annorlunda sätt och att skapa alternativ för framtiden.

Konstuniversitetets styrelseordförande, Karri Kaitue, verkställande direktör för Ekokem Oyj, ser konsten som ett svar på den nuvarande situationen i Finland.

– Vi behöver konst nu mer än någonsin. På ett liknande sätt behöver den finländska konstutbildningen Konstuniversitetet nu mer än någonsin.

Genom kampanjen Konsten är en gåva samlar Konstuniversitetet för första gången in ett gemensamt kapital. Statens stöd med anledning av varje enskild donation i universitetens medelanskaffning kan uppgå till tre gånger summan och donatorerna får skattelättnader i utbyte av staten. Insamlingen pågår till 30.6.2017 och Konstuniversitetet har som mål att samla in 3 miljoner euro.

Ytterligare information:
Kontaktchef Nana Salin, tfn 050 4616780, nana.salin(a)uniarts.fi

www.taideonlahja.fi/sv


Pristagare på Thalia-festen den 14.3.2016

Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer rf, teaterbranschens fackliga organisationer och andra samfund prisbelönade förtjänstfulla teaterproffs på Thalia-festen på Esbo stadsteater måndag den 14.3.2016. Suomen Teatterit ry – Finlands Teatrar rf gav priset för Årets Teater 2016 åt Teatteri Telakka i Tammerfors. Ria Kataja vann Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbunds medlemsomröstning om årets bästa teaterskådespelare.

I år var det kvinnorna som tog hem största delen av alla pris. Finlands teaterregissörer och dramaturger belönade Maarit Pyökäri (Tampereen Työväen Teatteri) och Anna Veijalainen (KokoTeatteri) med regi-och dramaturgipriset. Teatterikeskus – Teatercentrums pris för årets Teaterbragd gavs till Angelika Meusel från Rakastajat-teatteri i Björneborg för hennes exemplariska arbete för de ”laglösa” teaterarbetarna.

Scenograferna och kostymdesignerna prisbelönade kostymdesignern Joanna Weckman. CirkusInfo Finland gav sitt pris till Ilona Jäntti och priset för årets Cirkus- och Dansbragd som utdelas av Suomen Tanssi- ja Sirkustaiteilijat – Finlands Dans- och Cirkusartister (STST) gavs till Barker-teatern i Åbo. Ljusplaneraren Max Wikström belönades med Ljusstrålen och ljudplaneraren Hannu Hauta-aho med Ljudstrålen, som utdelas av Finlands ljus-, ljud och videoplanerare SVÄV.

Se alla prismotiveringar

Tilläggsuppgifter om teaterbranschens många pris (på finska): www.tinfo.fi/fi/Teatterialan_palkintoja

 

EVENEMANG

Mer om aktuella evenemang (på finska): www.tinfo.fi/tapahtumia
Glöm inte kolla: Produforum


International Clown Festival | 8 – 28 Apr 2016, Helsinki, Tampere, Turku & Kajaani

Cirko Criollo is celebrating its 5 year anniversary and we are continuing our mission to create a clown society. This year we have shows suitable for all ages: The Pianist, Caterpillars, Punainen Viiva, The Flea Circus and our closing party in the center of Helsinki. In the last edition, we were imagining our future school of clown and comedy in Helsinki. This year, you can discover the different types of clowns in our exhibition of Clown Antropology. Do not miss our opening party with many surprises and the award for the Best Clown 2016.

www.facebook.com/InternationalClownFestival2016/timeline
http://cirkocriollo.com/w/en/international-clown-festival-2016/


Morgonmöte för "fyrkantigt tänkande" | 21.4.2016, Teaterhörnan (Helsingfors)
 

Stiftelsernas betydelse som finansiärer för kultur och konst har vuxit under 2000-talet och antalet stipendier och andra stöd har ökat markant. Stiftelsernas och fondernas betydelse för enskilda konstutövare och sammanslutningar är viktigare än någonsin, då det offentliga stödet dras åt.

Seminariet fortsätter behandla de frågor som uppstod på ett tidigare morgonmöte med fonder och stiftelser i januari 2015. Hur ter sig de föreställande konsternas verklighet ur stipendieutdelarnas synvinkel? Vilka är det som tänker fyrkantigt?

Inlägg av stiftelsernas representanter: Överombudsman Anna Talasniemi, Koneen säätiö, ombudsman Erik Båsk, Kordeliinin säätiö, ombudsman Juhana Lassila, Suomen Kulttuurirahasto, direktör Leif Jakobsson, Svenska Kulturfonden

Inlägg av konstnärsrepresentanter: Anders Carlsson, Noora Dadu, Anni Klein, Mirva Pulkkinen, Kalle Ropponen, Kati Sirén, Jonas Welander

Ytterligare information (PDF, på finska)

Samarbetspartners: Finlands skådespelarförbund, Teatercentrum, Teme, Teaterinfo Finland (TINFO)


Cirko-festival | 6-15.5.2016, Helsingfors

Cirko-festival är Nordens största, internationellt uppskattad, årlig nycirkusfestival. Den presenterar nycirkus från Finland och världen. I år erbjuder festivalen bland annat cirkus som bryter mot gränser och verk som kombinerar livemusik och cirkus. För barn finns det en egen föreställning med lustiga monster i huvudrollen. Festivalens öppningsföreställning är The Ricochet Projects prisbelönta verk Smoke and Mirrors. Festivalen avslutas med den världsberömda Cirkus Cirkörs nya verk Limits.

www.cirko.fi/sv/ohjelma/kategoria/cirko-festivaali


Kuulas: Children´s Theatre Festival | 11 – 14 May 2016, Kouvola

Kuulas provides a unique opportunity for anyone interested in children’s theatre to see fascinating, high standard performances by professional and amateur theatre companies.

A unique combination – children and adults together

The festival differs from other theatre events focused on children, because it is the only event in which children and adults, both professional and amateur alike, come together both on the stage and in the audience. The fact that children are not simply the target audience for the cultural happening, but also active participants and performers, is exceptional.

The central idea of Kuulas is not simply to raise children to be active consumers of culture in the future, but to view children as they are now, as worthy, intelligent and challenging spectators and creators.

http://www.kuulas.info/en/


MUKAMAS – International Puppet Theatre Festival | 9 - 14 May 2016, Tampere

The 10th MUKAMAS 2016 – International Puppet Theatre Festival is held 9 - 14  May in Tampere.

More information and program


Nordic Performing Arts Days | 24 - 28 May 2016, Faroe Islands

Welcome to Nordic Performing Arts Days 2016 or simply welcome to "Dagarnir 2016"

The Faroe Islands and Leikarafelag Føroya offers a warm welcome to the Nordic Performing Arts Days, which will be held in Tórshavn during May 24th. – 28th. 2016

With guest performances, workshops, seminars, readings, lectures and excursions both at land, sea, in small villages and larger cities, we invite you to join us for five exciting performing arts days in the Faroe Islands.

Read more

www.nordicperformingartsdays.fo


(No)Mad House Berlin | 8-11.6.2016, Tyskland

Mad House Helsinki och Berlin Theaterdiscounter i samarbete:

(No)Mad House Berlin 8.-11.6.2016 "production house on the road"

TINFO är partner i detta finsk-tyska teatersamarbete 2016.

Mer information (PDF, på engelska)

www.madhousehelsinki.fi / www.theaterdiscounter.de


Hangö Teaterträff | 9-12.6.2016, Hangö

25e Teaterträffen i Hangö  – LYCKTRÄFF och Framtiden på spel!
 
Lycka. Söka lyckan. I ett lyckohjul eller vid regnbågens fot?
På ruletten vid Ruriks Resort i futuristspektaklet Casinoblanca – framtiden på spel, eller genom att följa Receptet på lycka i Teater Mars regi?
 
Hangö teaterträff arrangeras för 25e gången 9 -12 juni i år.

Det här firas inte med nostalgiskt bakåttittande, utan med ett stort spektakel torsdag 9.6, som utspelar sig år 2066 och har en röd tråd som för tankarna till filmen Casablanca. Erik Pöysti regisserar lokala artister och proffsskådespelare, orkestrar och de mest överraskande fordon.
 
Temat Lyckträff har lika mycket relevans genom sin negation.

Flyktingars hopp, arabiska vårens mål, teaterstuderandes jobbdrömmar – lyckan kan vara fred, frihet, fyrk eller kärlek, spänning, trygghet, konst eller beröm…

Vår komplicerade och krisande värld speglas i många förestäl lningar och diskussioner under festivalens fyra dygn.
 
Teaterträffen startar med en framtidsvision inspirerad av en gammal film om en västlig utpost, och avslutas med Europa-scifi om 3 Musketeers – East of Vienna, romanfigurer på en ostlig utpost.
 
Däremellan kan man avnjuta ett 30-tal föreställningar, konserter, fester, utställningar och debatter på olika håll i den vackra havsstaden.

Detta och mycket mer på sommarens Hangö Teaterträff! Välkommen!

Mer information:
Informatör Ona Ukkola
ona(a)hangoteatertraff.org

hangoteatertraff.org
 

STIPENDIER OCH BIDRAG

Fler aktuella stipendier och bidrag: Stipendievakten (på finska), Fyrk.fi, Svenska kulturfonden


Taike: Statsbidrag Mötesplats konst | ansök senast den 22.4.2016

Finlands konst- och kulturfält befinner sig i ständig förändring. Också befolkningsstrukturen förnyas och att genom konst ta fram denna mångfald reflekterar den verklighet vi redan nu lever i. Centret för konstfrämjande (Taike) och dess expertorgan konstrådet beviljar stöd till ett eller flera projekt som gör det möjligt för konstnärer i Finland att mötas med konstnärer som precis anlänt till landet.

Vi söker aktiviteter och projekt inom konst- och kulturfältet som anknyter till berättande och olika sätt som mänsklighet tar sig uttryck i dagens Finland. Statsbidraget av engångsart kan sökas av professionella konstnärer eller utav dem bildade arbetsgrupper samt föreningar eller övriga sammanslutningar. Stödet som delas ut utgör 30 000 euro. Konstrådet beviljar det till ett eller två projekt.

Mer information


UKM: Statsandelar till teatrar och orkestrar | ansök senast den 29.4.2016

Undervisnings- och kulturministeriet

Teatrar och orkestrar beviljas statsandel med stöd av teater- och orkesterlagen (730/1992) samt lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009).

Teatrar och orkestrar som uppfyller villkoren för statsandel inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde är berättigade till stöd. Statsandel beviljas inom ramen för statens budget. Ministeriet kan inte garantera att statsandel betalas fullt ut för teaterns eller orkesterns årsverken.

Ansökan för att komma i åtnjutande av statsandel

Undervisnings- och kulturministeriet fattar beslut om att en orkester eller en teater beviljas statsandel efter att ha mottagit en ansökan om detta. Ansökan tillställs ministeriet före utgången av maj. Avgörande är om den ansökande parten uppfyller kriterierna för erhållande av statsandel enligt teater- och orkesterlagens 1 a § och 2 §.

Ytterligare information:
Teatrarna: Katri Santtila, tfn. 0295 3 30285, orkestrarna: Mervi Tiensuu-Nylund, tfn. 0295 3 30312, fornamn.efternamn(a)minedu.fi

Mer information


Taike: Resestipendier | ansök senast den 2.5.2016

Resestipendierna är avsedda för professionella konstnärer och professionella inom konst för att täcka resekostnader utomlands i samband med förverkligandet av konstnärligt betydande projekt.

Mer information


Nordisk Kulturfond: Projektstöd | ansökan senast den 2.5.2016

Ditt projekt ska involvera minst tre nordiska länder: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.

Ditt projekt ska ha ett konstnärligt och kulturellt innehåll.

När vi bedömer ansökningar är de viktigaste kriterierna nordiskt deltagande och förankring samt projektens kvalitet och effek.

Mer information


Kulturkontakt Nord: NORDBUK | ansökan senast den 2.5.2016

NORDBUK (Nordiska barn- och ungdomskommittén) är ett rådgivande och koordinerande organ i alla barn- och ungdomsfrågor i Nordiska ministerrådet.

NORDBUK stöder barn och ungas egna projekt och har upprättat ett program för detta ändamål. Den främsta målsättningen med NORDBUK stödprogrammet är att stärka barn och ungas egen organisering, inflytande och deltagande i politiska processer, samt att stärka en nordisk identitet bland barn och unga.

Målgruppen är barn och unga under 30 år i Norden.

Mer information


Svenska Kulturfonden: Kultur tillsammans | ansökan senast den 31.5.2016

Kultur tillsammans stödjer kulturell verksamhet som främjar integration, mångkultur och flyktingars delaktighet i samhället.

För vad

a) för att anlita konstnärer eller kulturarbetare för att genomföra kulturprojekt tillsammans med personer med flyktingbakgrund.
b) för verksamhet på svenska för personer med flyktingbakgrund.
c) för fortbildning i frivilligarbete som befrämjar integration på svenska.

Mer information

www.kulturfonden.fi

 

ANSÖKNINGAR

Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/fi/hakuja


Nicken NU -projekt söker en fri grupp för spelåret 2016-2017                                   


Svenska Teatern i Helsingfors har utdelats 500 000 euro ur Kulturfondens strategiska specialprogram för att under tre spelår etablera en plattform för iscensättningen av inhemsk svenskspråkig dramatik tillsammans med fria teatergrupper och Labbets REKO-projekt på teaterns NICKEN-scen.                                   

Hösten 2014 drog Svenska Teatern i Helsingfors igång det av Kulturfonden understödda Nicken NU-projektet. Projektets syfte är att förstärka dramatikernas och dramaturgernas yrkesprofil inom det finlandssvenska scenkonstfältet, och att skapa en samarbetsmodell mellan institutioner och fria grupper som kan tillämpas efter att projektet är över. Inom ramarna för Nicken NU sammanför Svenska Teatern tillsammans med projektet REKO dramatikerna och de fria grupperna, och ökar volymen av uppsatta inhemska pjäser och dramatiseringar. Sammanlagt 2322 människor besökte NICKEN under 63 evenemang och föreställningar under projektets första spelår.

För JANUARI-FEBRUARI 2017 söker projektets styrgrupp en fri teatergrupp som planerar en uppsättning av en nyskriven eller -dramatiserad pjäs på svenska, eller en arbetsgrupp som anlitar en dramaturg verksam på svenska i Finland.
                                                          
De fria teatergrupperna som omfattas av projektet erhåller följande produktionsmedel genom projektet:

 • 2500 EUR i produktionsmedel
 • 2630,48 EUR (x 1,43 i sociala avgifter) x 2 månader x 3 personer
 • 50 % av biljettintäkterna
 • Tillgång till NICKEN under 2 månader (med en möjlighet att eventuellt påbörja repetitionerna efter föregående grupps premiär), för repetitioner och föreställningar   
 • Marknadsföring genom Svenska Teatern
 • Tekniker och befintlig teknik
 • Tillgång till teaterns kostym- och möbellager

Sänd in en fritt formulerad ansökan, pjäs- eller föreställningstext, produktionsbeskrivning, budget, samt namn och CV på arbetsgruppens medlemmar.

Sänd ansökan till Svenska Teatern i Helsingfors, Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors eller som PDF-bilaga till adressen riikka.wallin(a)svenskateatern.fi. Skriv “NICKEN januari-februari 2017” på kuvertet / i ämnesfältet.

SISTA INLÄMNINGSDAG FREDAGEN DEN 15.4.2016 KL 12.00

För mer information, vänligen kontakta projektkoordinator Riikka Wallin per e-post riikka.wallin(a)svenskateatern.fi eller per telefon 050-4311 112.

www.svenskateatern.fi
www.facebook.com/svenskateatern.NickenNU


Kukko-Festivaali's Open Stage 7.5.2016 | deadline 20 Apr 2016

The journey of the rooster started three years ago in the magical forests of Hollola. The colorful rooster has experienced exciting adventures and nowadays its wings are spread wide open in Lahti! To honour of the magnificent rooster there is an annual circus festival held in Salpaus Circus Center during 5.-8.5.

Lahti circus education yearly festival is coming back again. This year we will have an even larger variety of shows including not only 1st and 2nd year students, but external artists as well. This four day long festival will have different shows every day with Thursday being primarily suited for children.

Are you having a new creation, or a dance choreography coming up? Or do you have an other skill you would like to share with an audience? Do you have a tight streetdance crew or a tricking group, with whom you would like to perform with? If you say yes, then now you have an opportunity to perform!

So, if you have material and your eager to perform, and you want to participate to the festival, send us your performance proposal. Send a short description about your show and yourself/ your group, with a photo and a possible video footage. The performance can last max. 7 minutes.

Send your proposal latest on 20th of April.

kukkofestivaalit.tuotanto(a)gmail.com

https://kukkofestival.wordpress.com/performances-2/

UNDERVISNING OCH WORKSHOP

Fler aktuella ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/fi/hakuja


Clownery courses by Pablo Gomis Lopez | June 2016, Lahti

The Spanish masterclown comes to Finland in June. Pablo has long worked for the Cirque du Soleil shows ”La Nouba” and ”Alegria” and has taught clownery in both Cirque du Soleil and Cirque du Monde. Two courses are organised through Nukketeatteri Niveltämö in Lahti. One course is for beginners and the otherone for professionals of comedy or clownery. Both courses are taught in English.

Free applications for courses: niveltamo(a)gmail.com

More information:
www.niveltamo.com/kurssit  | www.facebook.com/niveltamo

 

LEDIGA JOBB

Kultur för alla söker en projektkoordinator

Kultur för alla söker en projektkoordinator för en tidsbunden 1.5.2016–30.4.2017 heltidsanställning (100 %). I anställningen ingår en tre månader lång prövotid. Om projektet får tilläggsfinansiering kan anställningen förlängas till slutet av 2018.

Projektkoordinatorn deltar i planerandet och genomförandet i projektet ”Monikielisyys ja moninaisuus kulttuurikentän voimavarana – työllistyminen ja kotoutuminen Pohjoismaissa kirjallisuuden avulla” (sv. Flerspråkighet och mångfald som en resurs på kulturfältet – sysselsättning och integration i Norden genom litteraturen) på tjänsten Kultur för alla.

Projektkoordinatorn kommer att arbeta med olika uppgifter inom projektet under ledning av verksamhetsledaren och som en del av Kultur för allas övriga arbetsteam. Till projektkoordinatorns uppgifter hör bl.a. att bygga ett samarbetsnätverk och ett sakkunnigregister för det nordiska litterära fältet, att planera och genomföra projektets kommunikation, att producera utredningar, att genomföra utbildningar samt att arrangera möten, workshops och seminarier. Projektets kommunikationsspråk i Norden är engelska och/eller något skandinaviskt språk.

Läs mer

Lönen är 2500 euro/månad. En fritt formulerad ansökan och bifogad CV sändes elektroniskt senast 15.4.2016 före klockan 16 till adressen rekrytointi(a)cultureforall.fi.


Kunsthøgskolen i Oslo: Professor or Associate Professor in Costume Design

Professor or Associate Professor in Costume Design. 

For a Scandinavian speaking person. 

It is a 40 % position for six years with possibility for prolongation in six more years. 

We have had an extensive study plan revision this winter, leading to interesting collaboration with Theatre/ Dance/ Opera as well as Film and Fashion departments. 

There are in average three students on each year at both bachelor- and master level. -Totally approx 15 students. 

Oslo National Academy of the Arts have 500 students and 200 fix term teachers + several hundred guest teachers. 

Oslo National Academy have BA and MA-studies in Theatre, Dance, Opera, Fine Art, Art&Craft and Design at the same campus.  

Application date April 27th 2016. 

The free position in Oslo is now published here

 

twitter.com/tinfotweets