16.05.2017
TINFO e-Nytt 3 / 2017
- Sonya Lindfors: Människan, inte konstnären, behöver beskyddas
- Jari Juutinens internationella tåg trafikerar åt båda hållen
- Joachim Thibblin: Språket får inte vara ett hinder på en svenskspråkig nationalscen
- Oblivia har premiär i Stuttgart i juni
- Låt oss rädda världen en natt i taget – Nightschool är ett nytt internationellt koncept
- Teatteri Metamorfoosi presents Anatomy of Fear in Estonia and in USA
- Anna Paavilainens pjäs Play Rape i Hannover den 17-18.6.2017
- Frågeställningar kring kulturell appropriering och uteslutning gav TINFO-pris
- Wasa Teaters publikarbetare fick årets Illusionist-pris
- Thalia-priset till fyra föreställningar
- Nicken NU tar slut
- De svenskspråkiga teatrarna och finansieringsreformen
- Teatrar och grupper: Synlighet via Teaterstatistik 2016
- Teaterinfo Finland TINFO har flyttat: vi har nya telefonnummer
- Styrelsen för Teaterinfo Finland 2017-2018
- Behov för coaching i internationell mobilitet?
- TINFO stipendium för översättning
- Anmäl din sommarteaterpremiär till TINFOs webbtjänst
- Meddela om kommande premiärer hösten 2017
- The Future of the Performing Arts: Theatre Expanded | 22-23 May 2017, Tallinn
- Filosofie magister Tuija Kokkonens doktorsforskning | 26.5.2017, Helsingfors
INTERNATIONELLA TEATERFESTIVALER I FINLAND 2017
- Hiljaisuus-festivaali - Silence festival | 7 -10 Jun 2017, Kaukonen
- Hangö Teaterträff | 8-11.6.2017, Hangö
- 14th Black and White Theatre Festival | 7 - 12 Jun 2017, Imatra
- Jyväskylä Festival | 5 - 11 Jul 2017, Jyväskylä
- The 6th Annual Finland International Improv Festival | 13 - 17 Jun 2017, Tampere
- The Full Moon Dance Festival | 23 - 26 Jul 2017, Pyhäjärvi
- Tampere Theatre Festival | 7 - 13 Aug 2017, Tampere
- SAMPO 2017 – International Puppet Theatre Festival | 29 Aug - 3 Sep 2017, Helsinki
- TIP-Fest 2017 – Finnish Puppetry Showcase | 15 - 19 Nov 2017, Turku
- Call for presentations: Back to Senses Symposium | deadline 22 May 2017
- Unga gäster på Universum – kvällens program | ansöka senast 4.6.2017
- NPU Conference 2017 meets Arts & Audiences: Call for cases | deadline 26 May 2017
- Open Call: Arts in the Environment – Nordic Symposium | deadline 31 May 2017
- Open Call for Theatre and Music Project, Germany | deadline 31 May 2017
- Open Call: ITF Skupi Festival, Macedonia | deadline 20 Jun 2017
- Residence Programme 2018, Kyoto Art Centre, Japan | deadline 30 Jun 2017
- International Summer School of Physical Theatre | 1-8 Jul 2017, Austria
- Hermès Foundation: New Settings programme | deadline 1 Jul 2017
- Open Call: IAPAR International Theatre Festival, India | deadline 31 Jul 2017
- Call for Papers: Issue #17 of Critical Stages/Scènes Critiques | deadline 1 Aug 2017
- Mobility First! ASEF Cultural Mobility Initiative 2017
TRÄFFPUNKT
Sonya Lindfors: Människan, inte konstnären, behöver beskyddas
Koreografen och konstnärliga ledaren Sonya Lindfors fortsätter sin mångfasetterade verksamhet mot förfrämligande och rasifiering. Tack vare Lindfors arbete kan man redan se att det rör på sig inom den finländska dans- och performancekulturens slutna diskussions- och tankevärld. Lindfors tilldelades TINFO-priset 2017 för dessa meriter.
Som bäst samarbetar Lindfors med många andra aktörer med att förverkliga aktionen #StopHatredNow, där man skapar praktiska verktyg för att motverka rasifiering, kulturell appropriering och främmandegörandet av Den Andre. Lindfors verk Noble Savage kan ses på Tammerfors teatersommar.
Finland har varit ett utvecklingsland då det gäller tänkandet kring uteslutande strukturer, rasifiering och kulturell appropriering – allt som gäller De Andra. Något har trots allt hänt under de senaste åren. Vad? Hur arbetar Lindfors?
”People come first”
”Jag är intresserad av diskursen ”konsten framför allt” och ”konsten är helig” och ”konstnärer är goda människor”, enligt vilken konsten utan att ifrågasättas går före allt annat. Det är svårt att komma åt strukturerna eller att ens kunna diskutera dem, eftersom konstnärerna gör våld på sig själva i konstens namn. Jag vill plocka isär konstnärernas uppfattning om att de är ”goda människor”, precis som om konstnärer automatiskt vore etiskt oantastliga.”
”Jag dekonstruerar så kallade neutraliteter. Den här typen av konstnärsidentitet är ingen naturlag som fått sin början i Den Stora Smällen.
”Varför ska man beskydda konstnärer? Borde man inte framför allt beskydda människan? People come first! Jag är mer intresserad av människor. Med glädje kan jag meddela att jag är en dålig konstnär.”
”Jag vill oupphörligt återvända till det konkreta, till konstens vardag, till det levda livet. Jag försöker arbeta med frågan hur vi kan leva sida vid sida och jämlika och vad som de facto krävs för att vi ska stå ut med varandra. Jag tycker att konsten i högre grad kunde beröra de här primära frågorna.
Butler meets the essence of blackness and whiteness
I sitt verk som blir färdigt år 2018 undersöker Sonya Lindfors kärnan i vithet och svarthet.
”Michael Jackson lyckades ju flytta sig från svartheten till det vitas krets och dekonstruera materien. Jag funderar om man genom Judith Butlers teori om könets performativitet kan synliggöra det faktum att hudfärg inte bara är essens utan också en ideologisk matris. Självklart är jag intresserad av det här eftersom jag i mig själv härbärgerar både svarthet och vithet. Är vi tvungna att alltid gestalta saker genom gränsdragningar och negationer och på så vis stärka dikotomier som utesluter varandra.
Lindfors anser att vi borde ha fler verktyg för att lösa problem kring exempelvis representation. Vore det möjligt att vara utopisk och se svarthet och vithet som glidningar på en skala, variationer av samma färg, precis som det tidigare har funnits till exempel fem olika kön.”
”Vi borde se bakom tanke- och klassificeringssystemen som vi har skapat och borra oss in i de stora strukturella problem som skaver på den västerländska konsttraditionen. Den västerländska konstens
kanon innehåller ohyggligt mycket kulturell appropriering. Det här bara fortsätter och all diskussion stannar upp inför konstens så kallade frihet. Konsten kopplas ihop med en upplevelse av helighet och beskydd. Man antar att konsten är helig eller neutral och att den behöver beskydd.”
”Det behövs workshops, träningscirklar och andra arenor, där man kan föra en diskussion. Inom UrbanApa har vi utvecklat en metod där vi först definierar en ram, till exempel att vi ska göra ett verk som är ”icke-misogynt”, ”icke-homofobt” osv och sedan försöker vi förhandla med konstnärerna. Ibland händer det att en konstnär inte vill delta. Det är lite som en checklist. Om du vill göra ett antirasistiskt projekt ska du kolla igenom de här frågorna, check, check, check…”
Det här är inte orimligt
”Det finns ingen återvändo. Hur tråkigt det än är för oss alla så innebär världens tilltagande mångformighet ofrånkomligt att allt blir mera invecklat. Vi måste förhandla på nytt om saker. De här frågorna är inga stillastående klumpar. Ofrånkomligen gör vi också bort oss ibland, men tänk om inställningen i stället skulle vara ”jag vet ganska lite och jag kommer att göra misstag” i stället för det här ”Jag är konstnär och vill gott”-tänkandet.”
Det är inte orimligt att kräva att konstnären på denna nästan helvita planet av sina 500 kakor skulle ge bort en kaka.
Sonya Lindfors intervjuades av Hanna Helavuori
Jari Juutinens internationella tåg trafikerar åt båda hållen
Jari Juutinen är just nu den mest efterfrågade och turnerande finska teaterregissören utomlands. I år spelas sammanlagt nästan 70 av hans föreställningar, varav bara fem i hans hemland Finland. Under sommaren 2017 är det festivalen i Avignon och Fringe i Edinburgh som gäller.
Hur har det gått så här, dramatiker och regissör Jari Juutinen?
”Jag lät vinden föra mig”, ler Jari Juutinen. Olika möten i samband med mina föreställningar har lett till inbjudningar. Pjäsen Minä olen Adolf Eichmann, som jag skrev för teater Vanha Juko i Lahtis, sågs på premiären av dåvarande chefen för Théâtre du Centaure Marja-Leena Junker. Hon ville göra en franskspråkig version av pjäsen. Förutom i Luxemburg framfördes Junkers regi på OFF-festivalen i Avignon och gjorde också en liten turné i Frankrike och Belgien.
Betydelsefullt var också mötet med Avtandil Varsimashvili, regissör och konstnärlig ledare för Libery Theatre, år 2013. ”Det luktar konst om dej”, sa Varsimashvili till Juutinen med förmedling av en tolk på Black and White Theatre-festivalen i Imatra. Två själsfränder fann varandra och nu har Juutinen gjort två regier i Georgien och monolog Sad Songs from the Heart of Europe har gästat den internationella teaterfestivalen i Tbilisi. Juutinen är på väg tillbaka till Georgien i juni och september. Nu är det Anton Tjechov som är under luppen.
”Jag gör Onkel Vanja med tjugoåriga skådespelarelever som snart blir färdiga från Rustaveli-universitetet. Jag började undersöka Tjechov för ett par år sedan, då man bad mig komma till Ryssland och gästa Dostojevski-teatern i Veliki Novgorod”, berättar Jari Juutinen, som tidigare mest har regisserat sina egna texter och dramatiseringar, samt Kristian Smeds pjäser.
Teaterchefen i Novgorod kom till Villmanstrand för att se Smeds Sad Songs-föreställning som var inspirerad av Dostojevskis Brott och straff och han ville ha pjäsen på sin repertoar. ”Det var från början tänkt att föreställningen skulle erbjudas utomlands. De föreställningar jag hade gjort som chef för Villmanstrands stadsteater hade väckt internationellt intresse också tidigare men festivalinbjudningarna strandade alltid på att produktionerna var för stora. Den här gången gjorde vi avsiktligt en mindre produktion”, avslöjar Juutinen.
Avignon och Fringe i Edinburgh står i tur
Nästa etapp är Frankrikes största teaterfestival i Avignon i juli. Monologen Sad Songs fron the Heart of Europe ses på franska ett tjugotal gånger på Théâtre Au Bout Là-bas under titeln Les Murmures de Sonia – Crime et châtiment. Alla roller spelas av Liisa Sofia Pöntinen. Föreställningen gästar åtminstone teaterfestivalen i Maribor i Slovenien. Där framförs den på finska med slovensk textning.
I augusti framträder hela teatergruppen på Fringe-festivalen i Edinburgh. Juutinens verk I am Faransis W framförs av Pöntinen, Outi Condit och Aleksi Holkko. Om tillitsfulla internationella kontakter vittnar även det faktum att skådespelerskan Ani Aladashvili - som spelade i Juutinens Julia, Julia-uppsättning på Liberty Theatre – gör ett inhopp i Outi Condits roll under tio föreställningar i Edinburgh. ”Tåget har börjat trafikera åt båda hållen… Det är det här vi har eftertraktat” säger Juutinen.
Jari Juutinen intervjuades av Jukka Hyde Hytti
Joachim Thibblin: Språket får inte vara ett hinder på en svenskspråkig nationalscen
Joachim Thibblin, en ny chef för Svenska Teatern i Helsingfors känner att han har kommit hem. Thibblin har från förut en koppling till Svenska Teatern som skådespelare.
”Som 16-åring beslöt jag mig för att bli skådespelare. Svenskis Hype var en dröm som gick i uppfyllelse.” Thibblin spelade nörd-Martin och Hypes regissör minns honom som någon som ville lära sig mera om skådespelaryrket.
Thibblin blev färdig från Teaterhögskolan år 1999. Under åren 2006-2013 ledde han med framgång Åbo Svenska Teater och år 2014 tog han över chefsposten på Esbo Stadsteater.
Vi talar om skapaidentitet och ledarskap. Thibblin ser inte sig själv som en traditionsenlig teaterchef. Han har jobbat upp sig, men som ledare upplever han inte att han klär sig i en lånerock. Thibblins närvaro är ledig och bekväm – ledarskapet har inte tyngt ner honom, eller gjort honom cynisk och hårdhudad. I osäkerhetens yrke måste en ledare ha situationskännedom och vara snabb i tanken. Man måste behärska repertoarplanering samt personal- och ekonomiuppgifter. Som skådespelare har man även nytta av känsla och intuition som är essentiella verktyg hos en teaterchef. Som skådespelare vet Thibblin att man aldrig gör något ensam på en teater, han behöver en motspelare, en publik. Ledarskapet är en dialog, inte tomma löften.
Det är en utmaning att leda ett teaterhus som består av så många olika experter. Thibblin träder in som chef med en relativt kort förvarning, chefsbytet skedde snabbt. ”Visioner kan uppfattas som skenheligt frieri. Jag vill inte ge några tomma löften.”
”Jag är en pragmatiker, en lösningsorienterad person! Kanske det kommer från min skådespelarbakgrund.”
Överraskningsmomenten i att leda en konstinstitution är att konstant reagera på impulser. I verkligheten på golvet kan man inte vara näsvis. Där söker man lösningar och rör sig framåt mot föreställningen. Den nya chefen talar en lång stund om hur det inte är rätt läge att nu måla upp nya visioner och riktningar. Att ge tomma löften och måla upp stora visioner är inte Thibblins stil, han anser att det är falskt och hycklande.
Joachim Thibblin flaggar för en glad två- och mångspråkighet
”På teatern får språket inte vara ett hinder. På den internationella Esbo stadsteatern och föreställningar runt om i världen hade jag inte kunnat göra mitt arbete utan textning. Textning på teatern är enbart en fråga om praktikalitet. Språket är tvåvägskommunikation.”
”För mig är språket endast en sak, en viktig sådan förstås, men det är inte frågan om stora identitetsskillnader. Vi är alla samma, finländare. Vi delar gemensamma erfarenheter, samma historier. Vi hoppas att teatern berättar de historier som är viktiga för oss – oberoende av språk. Språk- och identitetsfrågor ska inte göras svårare än de behöver vara!”
”Jag är väldigt tacksam över de åren som jag fick arbeta med internationell teater. Du måste vara borta för att kunna se vad du har. Tiden i Esbo har förändrat mig som människa och teaterarbetare, eftersom jag har haft tillgång till hela världen! Jag har fått perspektiv både på finsk och internationell teater och det är ett privilegium. Vi har det väldigt bra här.”
”I Finland har vi starkt finskspråkigt nutidsdrama. Det att vi gör teater på svenska ska inte utesluta dramatik på andra språk, särskilt inte finskspråkig. Jag hoppas även att dramatiken som är skriven på svenska skulle hitta fram till de finskspråkiga teatrarna.”
Men Thibblins egen identitet då?
”Någon kunde säga att jag är rotlös. Jag är finländare – kosmopolit, mobil.”
Joachim Thibblin intervjuades av Hanna Helavuori
Intervjun kan läsas i sin helhet i Svenska Teaterns repertoartidning Första Raden, som utkommer i augusti.
TEATERNYTT I FINLAND
Oblivia har premiär i Stuttgart i juni
En finländsk skog på scen med djur, träd, fåglar och dova undertoner. Föreställningen Nature Theatre of Oblivia har premiär 22.6. 2017 på Theater Rampe i Stuttgart. Föreställningen visas 23., 24., 27., 28.6.2017 och fortsätter där i november.
Nature Theatre of Oblivia är en föreställning om existentiella frågor i en värld där naturen tar över samtidigt som den förintas. Föreställningen är erfarenheter, intryck och projektioner på naturen. Naturen behandlas som koncept, en plats att vara på och något att bli. Skogen är bekant samtidigt som den är främmande. Med Nature Theatre of Oblivia sällar Oblivia sig till de konstnärer som undersöker “non-human intelligence”.
“We want to be trees.
We want to serve as carriers of time.
We want to be mushrooms, fungus deeply rhizomised.
We are nature. Object of nature.
We are the point where nature and technology meet. And - the sky is just there.”
Oblivia utvecklar också en pocket föreställning med Arilyn, AR/augmented reality som en del av projektet att ta del av utöver föreställningen.
Nature Theatre of Oblivia är en del av och samproducerat med TECHNE projektet på Theater Rampe och Künstlerhaus Stuttgart som är ett projekt som undersöker natur och teknologi.
Devising: arbetsgruppen.
På scen: Alice Ferl (D), Timo Fredriksson, Anna–Maija Terävä, Annika Tudeer. Meri Ekola (ljus), Alice Ferl (ljud), Tua Helve (dräkt). AR/Augmented reality: Otso Kähönen - Arilyn. Produktion: Marina Andersson-Rahikka och Jenny Nordlund/ Oblivia, Theater Rampe/Techne, TINFO Teaterinfo Finland.
Grundad 2000 i Helsingfors hör Oblivia till frontfigurerna på den finländska performance scenen. Oblivia har utvecklat en egen estetik och Oblivias föreställningar är minimalistiska, konceptuella och humoristiska och skapas kollektivt av arbetsgruppen med bland annat ”Do what you saw” metoden. Föreställningarna framställer filosofiska och estetiska frågeställningar på ett kritiskt och lättillgängligt sätt. Oblivia har i fjol avslutat femårs serien Museum of Postmodern Art och innan dess den internationella succén Entertainment Island.
Låt oss rädda världen en natt i taget – Nightschool är ett nytt internationellt koncept
Det är aldrig för sent att lära sig tänka på ett nytt sätt. Nightschool, som regissör Essi Räisänen har sammankallat, är en nattskola, där man tar sig tid att tänka på framtiden, förändring och kollaps. Det är en nattlång resa till det okända, en durativ föreställning där allt vi tidigare lärt oss underställs en ny behandling.
"Nightschool handlar om slutet av den värld vi känner till, jag har främst tänkt på den serie av konflikter och kriser som växthuseffekten fått till stånd och som vi ännu bara fått en försmak av bl.a. genom flyktingkrisen", säger Essi Räisänen.
”Jag tänker ändå att vi har möjlighet till en framtid om vi lyckas ändra på hur vi förhåller oss till andra arter och förutsättningarna för ett gott liv. ”
Nightschool-gruppen, som består av konstnärer, inbjuder publiken till den första natten som är en del av Stage Festival Helsinki i augusti. Efter föreställningarna som kommer att försiggå under finska sommarnätter kommer man att utarbeta ett koncept för internationellt festivalbruk.
I arbetsgruppen ingår professionella representanter för de scenkonsterna: regissörer, koreografer, visualister, skådespelare, dramaturger och ljuddesigners. De medverkande är: Olli Kontulainen, Milla Martikainen, Sara Melleri, Maija Nurmio, Pauli Riikonen, Ulla Raitio, Essi Räisänen och Sinna Virtanen. Produktion: Stage Festival Helsinki och Esitystaiteen seura.
Kontaktperson: regissör Essi Räisänen/ essi.raisanen(a)gmail.com
Teatteri Metamorfoosi presents Anatomy of Fear in Estonia and in USA
Teatteri Metamorfoosi's performance Anatomy of Fear has been invited to a visual theatre festival in Tallinn (NuQ Treff June 1st–4th 2017) and to a Physical theatre festival in Chicago, Illinois (Physical Festival June 2nd–10th 2017).
The show premiered at the international mask theatre festival MasQue in October 2015, in Helsinki.
Anatomy of Fear is a performance combining physical theatre, puppetry, neuroscience, live sound effects and video. The actor and theatre director Davide Giovanzana places himself on the stage with a human size puppet manipulated by two puppeteers. He uses his personal life experience as the catalyst of the show. The multi-artistic perfromance is inspired by Francis Bacon's paintings and fear's presence in our everyday lives.
Performances
NuQ Treff, Kanuti Gildi Saal, Tallinn, Estland
June 1st at 4 pm
Physical Festival, Stage 773, Chicago, USA
June 8th at 9 pm
June 9th at 9 pm
June10th at 9 pm
Anna Paavilainens pjäs Play Rape i Hannover den 17-18.6.2017
Den finska skådespelaren Anna Paavilainens monologpjäs Play Rape gästar Theaterformen-festivalen i Hannover. Föreställningen som handlar om våldtäkter på scenen och kan ses den 17-18.6.2017.
Play Rape som baseras på en ung skådespelerskas egna professionella erfarenheter sågs i Finland som en feministisk pamflett, som på ett aldrig förut skådat sätt skakade om teaterns strukturer och invanda könsmönster. Paavilainen, som själv skrivit och regisserat pjäsen, har framfört den för fullsatta salonger på Finlands Nationalteaters stora scen. Efter ett framförande på Tammerfors teatersommar inbjöds verket till bl.a. Dresden, London och San Fransisco.
Föreställningen har redan 2016 visats i Dresden i Tyskland på Off Europa-festivalen men i Hannover används för första gången en tyskspråkig textning. Översättningen till tyska har gjorts av Eeva Bergroth. Play Rape visades också på Hangö Teaterträff 2016 i svensk översättning av Alma Pöysti.
Frågeställningar kring kulturell appropriering och uteslutning gav TINFO-pris
TINFO- priset år 2017 går till koreografen och konstnärliga ledaren Sonya Lindfors. Lindfors belönas för sitt arbete med att synliggöra frågor kring rasifiering, kulturell appropriering och annorlundaskap. Sonya Lindfors har inspirerat hela fältet av performativa konstarter till att ifrågasätta och rubba rådande strukturer och tillsammans arbeta för en kultur som beaktar mångfald.
TINFO-priset är 1000 euro och överräcks vid teaterbranschens Thalia-fest på Världsteaterdagen den 27.3.2017. Prismottagaren har valts av styrelsen för Teaterinfo Finland (TINFO).
TINFO- priset är ett av Teaterinfo Finlands tre priser. TINFO-priset utdelades för första gången år 2010.
Sonya Lindfors belönas med TINFO-priset, prismotiveringar:
Med sina verk, sin samhälleliga konstnärliga praxis, sina texter och debattinlägg har Sonya Lindfors med passion och intelligens kämpat mot den våldsamma upplevelsen av rasifiering och annorlundaskap. Lindfors har lyckats med konststycket att ändra den finländska kulturen inom dans och performativa konstarter. Hon har stuckit hål på slutna och unkna tal- och tankemönster och öppnat upp för nya dimensioner. Lindfors har rubbat maktstrukturer och gjort de blinda punkterna synliga.
I förordet till publikationen Toiseus 101 skriver Sonya Lindfors: ”Det finländska konstfältets diskurs ligger hjälplöst efter då det gäller interkulturalitet, exkluderande och förtyckande maktstrukturer och representationer av annorlundaskap. Diskursen är bristfällig och oftast obefintlig. Ofta finns det mer goda intentioner och god vilja än kunskap och förståelse”.
För att öka kunskapen och förståelsen har Lindfors aktivt skapat en ny diskurs, fört diskussioner, byggt kontakter och utrymmen, undervisat, skrivit, delat, utmanat och uppträtt. Tack vare Sonya Lindfors kan vi inte längre förhålla oss likgiltigt eller ovetande till rasifiering, kulturell
appropriering och annorlundaskap.
Sonya Lindfors CV: http://sonyalindfors.com/bio
Wasa Teaters publikarbetare fick årets Illusionist-pris
I år ger Teaterinfo Finland (TINFO) det traditionella Illusionist- priset till två publikarbetare på Wasa Teater, Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla. De belönas för samarbetsförmåga och ett ihärdigt publikarbete, som har resulterat i att regionens barn och unga funderar på identitetsfrågor och ser på framtiden genom historien. Bergkullas och Dahl-Tallgrens metoder är uppfinningsrika och omfattar allt från verkstäder och utbildningspaket till temadagar, möten med teaterproffs och känslokort.
Med Illusionist-priset vill TINFO på ett mångsidigt sätt lyfta fram det arbete som görs på teatrarna för den finländska teaterkonstens bästa. Det kan finnas illusionister var som helst i teaterns yrkeskår.
Illusionist-priset är ett hederspris, som utdelades första gången år 1998. Prismottagarna utses av styrelsen för Teaterinfo Finland.
Illusionist -priset 2017 går till Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla med följande motiveringar:
Vem är jag och vad i historien och i min omgivning har format mig till den jag är? Vad är viktigt för mig? Vad vet jag om min bakgrund? Hur kändes det när Finland blev självständigt? Hur ser Finland ut idag? Vad tror vi på? Det är sällan vi vågar ställa oss själva dessa frågor som väcker så mycket känslor och frågor.
Wasa Teater, Österbottens regionteater, har i sitt publikarbete engagerat barn och unga att fundera på identitetsfrågor, historia och framtid.
Teaterns publikarbetare, teaterpedagogerna Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkullla är uppfinningsrika, samarbetskunniga och enträgna entusiaster, som vågar lita på att barn och unga själv kan finna svar och lösningar och bearbeta sina känslor. De har också skapat ett enkelt och praktiskt redskap som kan användas i arbetet med barn och unga. Redskapet är så kallade känslokort för olika klassnivåer.
Teaterns publikarbete kan bidra till att identifiera och uttrycka känslor och stärka självförtroendet.
Teatern behöver engagerade professionella publikarbetare som Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla.
Kontaktuppgifter till båda prismottagarna, Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla + 358 50 300 7214
Thalia-priset till fyra föreställningar
Årets Thalia-pris gick till fyra föreställningar:
- Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri (Min hustru, Casanova, Kuopio stadsteater)
- Tavallisuuden aave, Q-teatteri (Vanlighetens fantom, Q-teatteri)
- Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri
- WunderKinder, Teater 90 grader
I Finland produceras många konstnärligt högtstående teaterföreställningar i alla genrer och det vore konstgjort att jämföra dem med varandra eller rangordna dem. Därför vill vi inte belöna endast en årets föreställning. I stället har vi valt att lyfta fram och belöna fyra föreställningar, som sinsemellan är mycket olika.
Det som förställningarna har gemensamt är en passionerad egen röst, ett nydanande, omfattande konstnärligt möte mellan form och innehåll samt skarpa iakttagelser om vår samtid. Verken är utmärkta exempel på hur regissörernas och manuskriptförfattarnas långsiktiga utveckling av det konstnärliga tänkandet och handstilen tillsammans med motiverade arbetsgrupper kan leda till verk som på bästa möjliga sätt tar teaterkonsten vidare.
Motiveringar:
Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri och Tanssiteatteri Minimi (Min hustru, Casanova, Kuopio Stadsteater och Dansteater Minimi)
Vaimoni, Casanova är ett fröjdefullt teateruniversum, som behandlar mänsklighetens centrala frågor: kärlek, sexualitet, passion och död.
Pjäsen utspelar sig på en teater och det utnyttjar föreställningen på ett underfundigt sätt och lyfter fram tabun och oskrivna regler i det konstnärliga arbetet.
Under Leea Klemolas ledning kastar sig arbetsgruppen hämningslöst och utan skamkänslor i verkets tragikomiska brottsjö och ger åskådaren något nytt att tänka på när det gäller mänsklighetens många dimensioner och nådens betydelse i vår hårda tid.
Tavallisuuden aave, Q-teatteri (Vanlighetens fantom, Q-teatteri)
Tavallisuuden aave består av självständiga scener som tillsammans blir en översyn av det finländska och viljan att vara vanlig. Det är en föreställning som går på djupet med igenkännbara, berörande och humoristiska scener om allt det som vi helst vill glömma i vår livshistoria. Föreställningen som fått sin inspiration av Luis Buñuels surrealistiska film Frihetens fantom (1974) både stör och trollbinder åskådarna med sin förmenta sympati.
Saara Turunen har skrivit och regisserat Tavallisuuden aave, som förenar familjeskildring och samhällelighet. Föreställningen ifrågasätter finländska klichéer genom att vända på perspektivet med ett suveränt grepp. Som en beskrivning av vår samtid är Tavallisuuden aave allt annat än vanlig och påminner oss på ett vackert sätt om alltings skörhet.
Maa-Tuska, Universum, Aurinkoteatteri
Maa-Tuska är en mångbottnad surrealistisk fantasi, saga och musikal i en och samma föreställning. Under den drömlika ytan skymtar flera teman från den verkliga världen, däribland välfärdssamhället, fascismen, nyliberalismen, retoriken och individens betydelse i världen. Genom en stark teaterform berättar föreställningen om aktuella frågor i vårt samhälle.
Regissören och manusförfattaren Juha Mustanoja har tillsammans med Aurinkoteatteris ensemble åstadkommit något mycket egensinnigt och specifikt. Den fräcka och mångbottnade föreställning är något som händer just här och nu, men samtidigt utmanar den åskådaren och ger något att tänka på i flera dagar.
Wunderkinder, Kollektivet WAUHAUS och Teater 90 grader
Wunderkinder har skrivits av Johannes Ekholm och föreställningen beskriver det samtida arbetslivet, som gör det omöjligt att skilja på arbete, fritid och det personliga. Wunderkinder är en platsspecifik föreställning som utspelar sig i en ”spa-lik” byrå i en affärslokal i stadsdelen Berghäll i Helsingfors. Föreställningen är avsiktligt slipad, rå och verklighetstrogen på ett sätt som är mycket avslöjande, underhållande och surrealistiskt och som påminner oss om människovärdets kraftiga nedgång i en värld som drivs av kommersiella mål.
Regissören Anni Klein och hennes arbetsgrupp håller upp en spegel för oss och bilden är så igenkännbar att föreställningen lämnar ett outplånligt spår.
Föreställningen är en konstnärlig pärla och ett bevis på att teaterkonsten utvecklas genom utövarnas förmåga att göra intelligenta, noggranna och detaljerade iakttagelser om fenomen i vår vardag och spetsa till dem till en välöverlagd kritik.
***
Thalia-prisets syfte är att belöna en föreställning som väcker samhällelig diskussion, lockar nya publikgrupper, har rönt internationell framgång, är innovativ eller synnerligen förtjänstfull på något annat sätt och som därmed väcker diskussion om teaterkonstens betydelse. Thalian ges ut av Teaterinfo FInland (TINFO).
Priset kan ges till en föreställning som i huvudsak producerats av finländska teaterproffs. Årets föreställning kan företräda teater, dans, cirkus, performativ konst eller en kombination av dessa.
Förfrågningar om priset: TINFO/ verkställande direktör Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi
Nicken NU tar slut
Under de senaste tre åren har Svenska Teatern samarbetat med fria grupper som producerat ny finlandssvensk dramatik på teaterns studioscen NICKEN. Projektets syfte har varit att förstärka dramatikernas och dramaturgernas yrkesprofil inom det finlandssvenskascenkonstfältet och att skapa en samarbetsmodell mellan institutioner och fria teatergrupper.
I projektet har 11 olika fria teatergrupper satt upp eller spelat föreställningar på NICKEN-scenen. Det har varit 15 urpremiärer och 3 olika gästspel. Dessutom har det ordnats pjäsläsningar inför publik, diskussioner, familjelördagar och annat kringprogram och två examensarbeten har gjorts om projektet. De sista evenemangen inom projektet hölls 12.5.2017. Sammanlagt har det varit 224 föreställningar och evenemang inom projektet och över 7600 personer har besökt dessa.
Examensarbeten gjorda om Nicken NU-projektet:
Zino, Naomi 2015
Partnerskap mellan fria teatergrupper och en institutionsteater
Case Nicken NU projektet
Yrkeshögskolan Haaga-Helia, utbildningsprogrammet för turism
Wallin, Riikka 2017
Partnerskap mellan en teater, fria teatergrupper och företag
Yrkeshögskolan Metropolia, utbildningsprogrammet för kulturproducentskap, högre YH.
Förfrågningar: Riikka Wallin, koordinator Nicken NU, riikka.wallin(a)svenskateatern.fi
De svenskspråkiga teatrarna och finansieringsreformen
Undervisnings- och kulturministeriet arbetar med att reformera den statliga finansieringen för museer, orkestrar och teatrar som får s.k. statsandelar (på finska kallat VOS)
Reformen bereds av en arbetsgrupp med representanter för konst- och kulturinstitutioner, för det fria fältet och nya former av performativ konst. Arbetsgruppen enades om kriterier och principer för s.k. statsandelar i februari 2017 och resultatet av gruppens fortsatta arbete kommer att presenteras vid ett seminarium den 14.6. 2017.
Undervisnings- och kulturministeriet har anlitat Sitra som facilitator för reformprocessen och på Sitras hemsidor finner du mera material om reformen, på finska.
Hela det förberedande arbetet har skett på finska och all information om reformen har varit tillgänglig endast på finska, vilket är fel med tanke på att båda språkgrupperna ska behandlas på lika villkor. Centralförbundet för Finlands svenska teaterorganisationer r.f./Cefisto har låtit göra en sammanfattning av de svenskspråkiga teatrarnas och professionella gruppernas situation och sammanställt statistik över deras verksamhet under 2011-2015.
Cefistos uttalande kommenterar också arbetsgruppens kriterier och principer. Dokumenten är kort, 7 sidor text åtföljda av 9 sidor statistik.
På ev. förfrågningar svarar Marianne Möller som sammanställt materialet: marianne.moller(a)saunalahti.fi
TINFO BETJÄNAR
Teatrar och grupper: Synlighet via Teaterstatistik 2016
Teatrar och grupper som står utanför lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet hinner ännu anmäla sina publikuppgifter till TINFOs teaterstatistik (Teatteritilastot 2016) som publiceras i juli.
Skicka in informationen före den 19.5.2017. Det lönar sig att ge offentlighet åt den egna statistiken, det ger synlighet i boken Teatteritilastot 2016, som också utkommer på nätet. Statistik är ett viktigt teaterpolitiskt instrument.
Om du har frågor gällande statistiken, ta kontakt med vår statistiker Piia Volmari: +358 50 353 6588, piia.volmari(a)tinfo.fi
Du kan fylla i repertoarblanketten på vår webbsida: https://www.tinfo.fi/fi/teatteritilastot
Teaterinfo Finland TINFO har flyttat: vi har nya telefonnummer
Teaterinfo Finland jobbar i tillfälliga utrymmen under sommaren på adressen Fjälldalsgatan 15 B, Helsingfors. Flytten från Sjötullsgatan innebär också nya telefonnummer:
Statistiker Piia Volmari, +358 50 353 6588
T.f. kommunikationsassistent Elina Knaapi, +358 50 353 6273
Forsknings- och administrationskoordinator Mikko Karvinen, +358 50 353 7874
e-postadresserna fungerar som förr
Pressmeddelanden kan skickas till adressen: tinfo(a)tinfo.fi
Här kan du se alla våra kontaktuppgifter
Styrelsen för Teaterinfo Finland 2017-2018
Teaterinfo Finland (TINFO) hade årsmöte den 24.4.2017. Nya styrelsemedlemmar är:
Elias Edström, skådespelare, regissör
Samuli Nordberg, danskonstnär, universitetslektor
Saana Lavaste, professor
I styrelsen fortsätter:
Maarit Pyökäri, teaterchef
Maaria Kuukorento, verksamhetsledare
Satu Rasila, dramatiker
Kalle Ropponen, ljusdesigner
Annukka Ruuskanen, verksamhetsledare
Helena Ryti, skådespelare
Tommi Saarikivi, verkställande direktör
Teaterinfo Finland (TINFO) är en expert-, service- och förmedlarorganisation med 12 samarbetspartners i bakgrunden: teaterorganisationer samt aktörer inom utbildnings-, forsknings- och festivalfältet.
Behov för coaching i internationell mobilitet?
Teaterinfo Finland (TINFO) erbjuder teaterproffs råd, mentorskap och coaching för planering av internationell mobilitet. Måndagskliniken har regelbunden jour, beställ tid för skräddarsydd vägledning eller kom överens om andra stödformer.
Kontakt: Executive Producer of International Projects: Jukka Hyde Hytti
+358 50 359 0861 | jukka.hytti(a)tinfo.fi
Bekanta dig med våra serviceformer för internationell mobilitet.
TINFO stipendium för översättning
Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut 25 000 euro som stipendier för översättning av finska pjäser, dramatiseringar och textning av föreställningar.
Man kan ansöka om TINFO-stipendier fortgående. Den expertgrupp som beslutar om TINFO-stipendierna sammankommer 4-5 gånger per år.
Vid bedömningen läggs tonvikten på framförandet av pjäsen utomlands. TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.
År 2017 är det alltså möjligt att även få översättningsstipendier för textning av föreställningar.
Eventuella frågor kan skickas till: tinfo(a)tinfo.fi
Anmäl din sommarteaterpremiär till TINFOs webbtjänst
Teaterinfo Finland (TINFO) riktar blicken mot sommaren 2017. Vi samlar in uppgifter om årets sommarteaterpremiärer. (www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja).
Vi behöver följande uppgifter:
- Sommarteaterns namn
- En kort presentationstext
- Kontaktuppgifter (adress, kommun, län, webbplats, telefonnummer, e-post)
- Föreställningens namn och premiärdatum
- Upphovsmän: manusförfattare, dramaturg, regissör, övrig arbetsgrupp
- Övriga uppgifter: är föreställningen ett uruppförande av en inhemsk text, riktad till barn och/eller unga, musikteater eller dylikt?
En del av sommarens premiärer kan redan hittas i vår webbtjänst. Ett systematiskt arbete för att uppdatera listan inleds senare i vår men det lönar sig att anmäla premiärerna till oss så fort de bekräftas. År 2016 samlade vi hela 401 sommarteaterföreställningar på vår webbplats!
Anmäl din sommarteater till adressen tinfo(a)tinfo.fi.
Meddela om kommande premiärer hösten 2017
Vi samlar in information om de professionella teatrarnas premiärer under hösten 2017 för att publicera på vår webbsida.
E-mejla till oss uppgifterna om premiärer på din teater, adressen är tinfo(a)tinfo.fi och skriv som rubrik ”premiärer”. Den information vi vill ha är föreställningens namn, premiärdatum, författare, regissör, dramaturg eller annan information om arbetsgruppen, samt en kort beskrivning av innehållet. Nämn särskilt om föreställningen är ett uruppförande av en inhemsk pjäs, barn- eller ungdomsteater eller en samproduktion.
Se listan över premiärer på TINFO-webbsida: www.tinfo.fi/ensi-illat
EVENEMANG
The Future of the Performing Arts: Theatre Expanded | 22-23 May 2017, Tallinn
Welcome on the 22-23 May 2017, to an international conference The Future of the Performing Arts: Theatre Expanded takes place at the Performing Arts Centre Vaba Lava in Tallinn, Estonia. The conference will wind up the two-year Interreg Central Baltic project Theatre Expanded.
Time: 22-23 May, 2017
Venue: Performing Arts Centre Vaba Lava (Telliskivi 60a/C1, Tallinn)
During the two days, participants and conference speakers from Estonia, Latvia, Finland, Sweden, Germany and the United States are tackling issues related to both institutional and organizational changes as well as artistic tendencies in the performing arts and future visions both for the society and the arts.
Hanna Helavuori, director of Theatre Info Finland (TINFO) will give a presentation on Performing Arts Policy and State Funding in Finland.
See the entire conference programme at the Vaba Lava home page.
Filosofie magister Tuija Kokkonens doktorsforskning | 26.5.2017, Helsingfors
Esityksen mahdollinen luonto – suhde ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta
granskas offentligt (på finska) fredagen den 26 maj 2017 kl 12 på Konstuniversitetets Teaterhögskola (Auditorium 1, Aspnäsgatan 6, Helsingfors).
Som opponenter fungerar professor, FD Hanna Johansson (Konstuniversitetes Bildkonstakademi) och professor, konstdr. Harri Laakso (Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur). Kustos är professor i konstnärlig forskning Leena Rouhiainen.
Välkomna!
Doktorsforskningen finns till påseende 10 dagar innan disputationen på biblioteket vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Doktorsforskningen publiceras i Teaterhögskolans Acta Scenica -serie och kan köpas på dagen för disputationen vid Teaterhögskolans bibliotek. Efter disputationen kan boken köpas vid biblioteket eller beställas via e-post: lib.teak(a)uniarts.fi. eller läsas i pdf-format via Open Access länken: helda.helsinki.fi/teak.
INTERNATIONELLA TEATERFESTIVALER I FINLAND 2017
Hiljaisuus-festivaali - Silence festival | 7 - 10 Jun 2017, Kaukonen
Hiljaisuus-festivaali - Silence festival gathers the most interesting performances and artists from Finland and abroad to Lapland. The multidisciplinary program of art and culture is spread in and around Kaukonen village. At the Silence festival you will experience art, beautiful nature and a very special atmosphere.
Contemporary classical music and contemporary circus combined with the unusual surroundings form the essence of Silence Festival. The river Ounasjoki running through the village creates a special atmosphere and most years it also has a role in the festival program.
The festival was born from an idea by circus artist Sakari Männistö and producer Joonas Martikainen to fill the Kaukonen village with high-level performing arts. The Silence Festival has been multidisciplinary since the beginning. It brings the most interesting performances and artists from Finland and abroad to Lapland. The festival is a platform for surprising encounters to people, Laplandish nature and different artforms.
On your arrival to Kaukonen, the community hall will help you with everything you need. See you there!
www.hiljaisuusfestivaali.fi/about
Hangö Teaterträff | 8-11.6.2017, Hangö
“Hangö är ljuvligt i juni. Nu blir det ännu ljuvligare. Årets TEATERTRÄFF är det första steget mot en mer återkommande teaterfestival i Hangö. I det här skedet är det hela i ganska liten skala (läs:fattig). Men desto trevligare, intimare. Joakim Groth och Antonia Ringbom drar det hela.”
Så här lät kallelsen till den första teaterträffen i Hangö 1992, en småskalig träffpunkt för teaterproffs och -entusiaster.
25 år senare är festivalen är inne i ett generationsskifte och eftersträvar att utveckla festivalen både som organisation och som forum för det finlandssvenska teaterfältet, dess publik och dess samverkan med branschens nationella och internationella utveckling. Hangö Teaterträffs fokus ligger i festivalupplevelsen. Genom att tematiskt integrera gästande föreställningar med interaktivt och diskursivt program i den lokala stadsbilden och unika skärgårdsmiljön, vill Hangö Teaterträff vara en central aktör som samlar både den lokala publiken, det finlandssvenska teaterfältet i stort och internationella aktörer.
I år arrangeras festivalen den 8-11.6.2017 och biljettförsäljningen börjar den 12 maj . På programmet får vi bland annat se prisbelönta WunderKinder av teater 90° och W A U H A U S, Raksamonologer av Doonarna och premiären Track av Rejström/Noroila/Peltola & Radioteatern.
Årets internationella gästspel är bl.a. Zachary Oberzans The Great Pretender, Turteaterns barnföreställning Dinosauria och UusiTeatteris Jag är ett träd / Minä olen puu. På programmet står också dokumentärföreställningen Cock, Cock.. Who's There? av Samira Elagoz och Nameless Room Without Escape som streamas i realtid på nätet.
Förutom föreställningar bjuds det ock så på klubbkvällar, workshops och diskussioner. Blaue Frau workshops ordnar en workshop tillsammans med Tove Sahlin och LUST ordnar sin andra demoproduktion under det 3-åriga projektet Den autonoma skådespelaren.
Hangö Teaterträffs generationsskifte innebär också att hela den grafiska layouten får en ny utformning. Efter 25 år av Antonia Ringboms färggranna och härliga illustrationer tar nu illustratören och grafikern Ulla Donner över. Hon är dessutom aktuell med serieromanen Spleenish, som utkom för bara ett par veckor sedan.
Hangö Teaterträff startades av bildkonstnären Antonia Ringbom och regissören Joakim Groth. 1993 slöt sig Erik “Miki” Pöysti till arrangörerna och ledde festivalen tillsammans med Ringbom i över två årtionden. På Hangö Teaterträffs 25-årsjubileum 2016 meddelade Ringbom och Pöysti att de avgår från festivalens ledning. På höstmötet 2016 valdes en ny styrelse som består av producenterna Jonas Welander och Annina Blom, regissören Anni Klein, dramaturgen Sinna Virtanen och skådespelarna Kira-Emmi Pohtokari, Tom Rejström och Rasmus Slätis.
För mer information: info(a)hangoteatertraff.org | hangoteatertraff.org
14th Black and White Theatre Festival | 7 - 12 Jun 2017, Imatra
The main festival theme – ‘All the world`s a stage`
In 2017, the year marking the 100th anniversary of Finnish Independence, 14th International Theatre Festival of Black and White presents the gala programme, which includes theatre, circus, street performances, contemporary dance shows, children theatre, drama, and cinema, of corresponding themes.
Finlandi100 will gather the greatest national and international artists in Imatra for a big joint celebration. Koskenparras will host street theatres, and there will be many other happenings around the town, such as circus and theatre performances, dance shows, workshops and seminars, for people of all ages to celebrate the anniversary. The whole family can join the celebration of Finnish 100 centenary year: from babies to their grandmas and grandpas. The Theatre Festival of Black and White will take place in Imatra in June 2017. The theme of this year is “All the world’s a stage”. The artistic director of the festival is Kamran Shahmardan.
Jyväskylä Festival | 5 - 11 Jul 2017, Jyväskylä
Jyväskylä Festival has been organised since 1956. The multi-arts event is the province’s most important festival attracting more than 30,000 visitors annually.
Jyväskylä Festival 2017 offers interesting free program for five days.
The festival offers various performances of nonverbal theater. Jyväskylä Festival is in cooperation with London International Mime Festival which is the oldest festival in the field. More than hundred masters of nonverbal theater has been brought to Finland by Jyväskylä Festival over the years.
Jyväskylä Festival is in cooperation also with Spanish event Fira de Teatre Tàrrega.
The 6th Annual Finland International Improv Festival | 13 – 17 Jun 2017, Tampere
FiiF has shows! LOTS of shows! So many shows!!!! ALL FiiF Participants get to perform at least twice. Instructors, Performance Teams, Solo Artists. All of them. And our world famous Mixer Shows put players on stage with new friends from around the world!
One of our favorite things about FiiF is bringing players of all levels together to learn, rehearse and perform together! We offer workshops from some of the most talented and experienced leaders of improvisation from around the world who can’t wait to spread their knowledge.
FiiF is a place for global improvisers to gather together and have a lot of fun. The FiiF creates a great atmosphere in which to network, laugh and play together. From our Ceremonial Sauna Evenings, to nights on the town, FiiF is proud of its community of international improvisers.
The Full Moon Dance Festival | 23 – 26 Jul 2017, Pyhäjärvi
The Full Moon Dance Festival was organized for the first time in 1992. The festival was hosted by the town of Pyhäjärvi, which had been a lively location for dance for over thirty years. The unusual enthusiasm for dance in this municipality of 7000 inhabitants is known as the 'Pyhäjärvi Miracle'. Almost all the major figures in modern dance in Finland have come here to perform and teach. In 1998 the festival was accepted as a member of Finland Festivals, which includes the country's leading cultural festivals. In 1999, Finland Festivals nominated the Full Moon Dance Festival the Festival of the Year.
Tampere Theatre Festival | 7 – 13 Aug 2017, Tampere
Tampere Theatre Festival will be organized for the 49th time on 7 – 13 of August 2017.
During the festival week, the Main Programme features 19 visiting theatre ensembles. The Main Programme is selected by the Festival’s Artistic Team: Milja Sarkola, Miko Jaakkola and Erik Söderblom.
This year’s lineup features a hefty dose of multidisciplinary productions. Also many of the performances deal with the human need for contact. How do communities form, and who will fit in? This year is dedicated to the ignored, the deported, the othered, the forsaken and the forgotten. It’s all about stories that are rarely found at the core of a nation’s identity.
Read more about the performances here.
SAMPO 2017 – International Puppet Theatre Festival | 29 Aug – 3 Sep 2017, Helsinki
Puppet Theatre Sampo is celebrating its 40th anniversary this year, and organizing a puppet theatre festival, SAMPO 2017, 29.8.-3.9.2017 – for the first time!
The festival program offers performances for both children and adults, visual theatre and music as well as puppetry. Performing groups are invited from Finland and abroad. A festival club is open in the evenings at Sampos Fairytale Café, offering interesting artists for adult audiences and a place for the audience and artists to meet.
Performances will take place in Puppet Theatre Sampo in Erottajankatu, but also other theatrical spaces nearby: Teatteri Avoimet Ovet, Annantalo, Savoy Theatre and Päivälehti Museum.
The festival program will be announced later in the spring.
TIP-Fest 2017 – Finnish Puppetry Showcase | 15 – 19 Nov 2017, Turku
The first ever Finnish Puppetry Showcase by Aura of Puppets will be held in November 15-19 2017. The Showcase presents the stars of Finnish puppet theatre and offers a broad variety of shows from poetic solo pieces all the way to huge puppet theatre spectacles.
We invite you to discover the power, emotion and creativity of the most talented puppet theatre artists working in Finland today!
Stay tuned!
More information
STIPENDIER OCH BIDRAG
Fler aktuella stipendier och bidrag: Stipendievakten (på finska) och Fyrk.fi.
Call for presentations: Back to Senses Symposium | deadline 22 May 2017
Back to Senses – Exploring Future Directions of Arts Education
at University of the Arts Helsinki, Theatre Academy 12.-13 October 2017
The symposium is an opportunity to share and collaborate within a broad theme that highlights the future directions of arts education. The event emphasizes collaboration across disciplinary, institutional and professional borders, across methodologies and art forms. It brings together practitioners and researchers from various fields.
The symposium will open up the theme with for example the following questions: how can arts education work as an opportunity to alternative prospects to the future? How do participation, belonging and togetherness produce new cultural and social activism? How and on what conditions can arts education cherish democracy, social justice, culture and sustainable lifestyle? Could arts education take a stronger role in awakening discussion on the wicked problems in society right now and in the future? Could it produce creative solutions, as well? Other themes in the symposium are pedagogy between the arts, new contexts in arts pedagogy, cross-sectoral cooperation, new extending professional roles, and multiple forms and tasks of performance and performing arts.
Unga gäster på Universum – kvällens program | ansöka senast 4.6.2017
Har du en föreställning utan utrymme? En idé, men inget repetitions- eller föreställningsutrymme? Evenemanget som ordnats redan sen 2012, får fortsättning även 2017! Universum bjuder ut sin scen för unga konstnärer under Konstens natt 24.8.2017. Inför kvällens program ordnas en öppen ansökan. Arbetsgrupperna som väljs har möjligheten att repetera och förbereda sin föreställning under juli månad (3.7.-28.7.) i Universums utrymmen.
Vi söker föreställningar inom scenkonstens alla områden av unga konstnärer och arbetsgrupper. Föreställningarna bör vara lättrörliga utan desto längre bygge, samt tekniskt lätta (pga snabba byten under själva evenemanget). Till kvällens program kan man söka med en färdig föreställning, demo eller föreställningsidé. De valda har tillgång till repetitionstid i Universums utrymmen, föreställningsutrymme under Konstens Natt, Universums teknik samt vår allmänna marknadsföring. Veckan innan Konstens natt sker tekniskt bygge och genomgång.
När du ansöker binder du dig till programmet under Konstens natt.
Ansökan bör innehålla
- föreställningens arbetsgrupp
- föreställningens namn / arbetsnamn
- beskrivning av föreställningen (detta används även för marknadsföring av evenemanget)
- teknisk rider
- föreställningens längd (ca)
- språk
Skicka ansökan senast söndagen 4.6.2017 per mail till andrea(a)universum.fi
Mer info:
Andrea Brandt
Producent
+358 44 0506139
andrea(a)universum.fi
NPU Conference 2017 meets Arts & Audiences: Call for cases | deadline 26 May 2017
What is the state of arts and cultural sector today and where is it heading? What is the ´best´ approach for cultural organizations to engage with young audiences – both youth and young adults, regardless of their gender or cultural background?
Audiences Norway are presenting a conference focused on the ´future´ – YOUNG AUDIENCES, providing artistic and cultural sector with inspiring conversations, knowledge dissemination and networking opportunity for Norwegian and international cultural actors. A two-day conference is about sharing the insights of the cultural sector and the state of audience development in Norway and Europe.
As part of the Arts & Audiences network we are also inviting our Nordic and international colleagues to share their knowledge and experiences of engagement with youth and young adults.
Does your organization have an unique audience development project targeting #YoungAudiences (youth and young adults)? Would you like to showcase the project and share the insights of the approaches used?
We would like to learn more about your project and share your insights at the conference in Oslo. Call for cases is open until Friday, 26th May 2017.
You can propose your project here
For more information about the registration.
Save the date:
1.-2. November
Dansens Hus, Vulkan
Oslo, Norway
norskpublikumsutvikling.no/en/
Open Call: Arts in the Environment – Nordic Symposium | deadline 31 May 2017
1. Proposals for Art Works and Participation in the Artist Camp (August 25 – September 3)
2. Proposals for Papers and Presentations
Deadline for all proposals May 31, 2017
The Symposium is a multidisciplinary, international and contemporary art event that focuses on the intersection between environmental art and sciences. Arts in the Environment Symposium will spread across various venues throughout the Finnish capital Helsinki, August 31, 2017 – September 2, 2017. The Artist Camp will take place in Vartiosaari August 25 – September 3, 2017 and the exhibition September 3 – October 8, 2017.
Information: nordicenviroart(a)gmail.com
Open Call for Theatre and Music Project, Germany | deadline 31 May 2017
INSTANT ACTS against Violence and Racism 2017
Interkunst e.V., located in Berlin, is looking for young performing artists for their upcoming theatre and music tour "INSTANT ACTS against violence and racism". The project takes place in Germany and Italy (South Tyrol) and is from September 3 until October 28, 2017. We are looking for performers - soloists or duos, between 18 and 30, who are involved in theatre, dance, music, circus (no aerial acts), x-sport, etc. We want to create an international ensemble of 15 talented and creative people who are open for new experiences. We want to reach out to a young audience and explore different aspects of violence, racism and islamophobia. We believe art is a powerful educational tool.
Travel, board, lodging and a salary are provided for each artist.
Deadline for applying is May 31, 2017 by email: instantacts(a)interkunst.de
More information to apply
Open Call: ITF Skupi Festival, Macedonia | deadline 20 Jun 2017
Entering the second decade, ITF Skupi Festival invites the professional artists from all around the world to apply to this year's open call. ITF Skupi Festival 2017 will take place from 12th of October till 18th of October, on the stage of The Youth Cultural Center in Skopje.
We are looking for high-quality, contemporary, and inventive performances which use the theater as a media for advocating changes within the society.
ITF Skupi Festival open call for admission is open for professional theater groups from 20th of March till 20th of June. All selected participants will be announced by e-mail by September 2017.
ITF SkupiFestival
Bul. Goce Delcev br.11 TC Mavrovka lokal 14 - prizemje
1000 Skopje, Macedonia
skupifestival(a)gmail.com
Residence Programme 2018, Kyoto Art Centre, Japan | deadline 30 Jun 2017
Kyoto Art Center’s Artist-in-Residence Programme offers support to emerging artists and art researchers who wish to pursue creative activities in Kyoto. The organisers switch between hosting performing arts artist and visual astist every year. In 2018, the programme is open for performing artists and researchers.
Eligibility:
• Emerging artists and art researchers working in the performing arts sector (Dance, theater and music among others.), who have a well defined reason to work and research in Kyoto.
* writers and cross-media artists can however apply
• Applicants must:
- Organise a public programme for Kyoto citizens during the residency.
- Communicate in English or Japanese.
Support:
• Accommodation during the residency period. [Maximum 3 months]
• Studio for production and research at Kyoto Art Center.
• Round-trip air ticket from residential area to Kansai International Airport or Osaka International Airport
• Production and research cost: JPY100,000 (including tax).- for an individual or a group
(not each member).
• Publicity
• Assistance by art coordinator.
Deadline: 30 June 2017
International Summer School of Physical Theatre | 1-8 Jul 2017, Austria
Who?
professional dancers, choreographers, actors, directors, circus performers, movement practitioners.
What?
- intensive practical training
- theatre biomechanics
- psychological gesture
- inner and outer physical action
- way from exercises to performance
- creative discussions
Participants will get acquainted with the unique Ostrenko brothers method
Why?
- new tools and knowledge that enhance your creative artistic potential
- professional development for your career
- new friends and partners from all around the world
- new creative ideas and collaboration opportunities
Where?
In a green heart of Austria at the territory of the XVth century castle surrounded by nature, fields and woods.
How to get here?
You can get there from the nearest international airports Graz, Vienna and Klagenfurt by train to Leibnitz Bahnhof.
The working language is English.
The group is forming quickly, spots are limited.
Hermès Foundation: New Settings programme | deadline 1 Jul 2017
This programme is devoted to the performing arts and is directed both to live performance artists (of all disciplines) and to visual artists who wish to create for the stage. Indeed, collaborations between performing artists and visual artists are encouraged.
It concerns hybrid performances with a predominant visual arts dimension, scheduled to be premiered between January and December 2018.
The supported productions thus meet at a crossroads between writing and modi operandi, questioning the relationship with the public in an innovative way. Each year the Foundation accompanies several projects. These new works are by both emerging and established artists and can have a national or international scope. The field of performance art conceived for exhibition spaces, however, is excluded from the call for projects.
The support the Fondation d’entreprise Hermès brings to these new productions is two-fold. On the one hand, the artists selected will receive financial aid for the production phase in order to help them complete their project. On the other, the Fondation d’entreprise Hermès will offer them performance dates in the autumn of 2018 in the Paris region, in partnership with cultural institutions.
Finally, the Fondation d’entreprise Hermès has built a partnership with the French Institute Alliance Française in order to present certain New Settings productions at the Crossing The Line festival in New York.
Open Call: IAPAR International Theatre Festival, India | deadline 31 Jul 2017
Call for Participation in the IAPAR International Theatre Festival
The International Association for Performing Arts and Research (IAPAR) is happy to announce the Call for Participation for the second edition of “IAPAR International Theatre Festival”
IAPAR International Theatre Festival 2017 will feature performances from across the globe, master-classes, as well as formal and informal interactions between artists from India & abroad. This festival is a first step towards a sustained effort in curating a festival which brings innovative performances which put ‘Actors’ at the centre of their productions to the city. The focus of the festival hence revolves around the ‘Actor’ taking centre stage. The festival will be hosted in association with the Indian Centre of ITI.
This festival will take place in Pune, India, in November 2017.
Send us an email on iapar.festival(at)gmail.com for the detailed application form or visit our website www.iapar.org/festival-2017 and download the application.
Call for Papers: Issue #17 of Critical Stages/Scènes Critiques | deadline 1 Aug 2017
MEDICINE AND/IN THEATRE
Issue # 17 (June 2018)
Special Issue Editor: Dr Vinia Dakari
Over the past decade there has been increased critical attention paid to the intersection of theatre and medicine; although the relationship between the two is far from new. Medicine and science, along with philosophy, religion and the arts, are the central to our society’s efforts to comprehend the mystery of being, to explain pain and to address mortality. Yet, unlike the metaphysical quest present in the narratives of religion, or transcendental philosophies, theatre and medicine share a fundamental preoccupation with what goes on between birth and death.
Issue #17 of Critical Stages/Scènes Critiques invites essays that focus specifically on contemporary medicine-related plays, performances and issues. For Baudrillard, “the characteristic hysteria of our times” is “that of the production and the reproduction of the real” and the production of “values and commodities.” With his words in mind, what does the fusion of theatre and medicine seek to address in a twenty-first-century context? The emergence of counter-narratives or the construction of realities? The value of multivocality or the commodification of reality?
Possible topics include, but are not limited to, the following:
- Negotiating boundaries of illness and health; of life and death
- Staged vs. actual illness: content vs. form; assessing reception; the critic’s role
- The doctor-patient relationship
- Representation of medical topics, illness, and the hospitalized/suffering/dying body in theatre: sociopolitical, aesthetic and ethical considerations
- Popular theatre and illness: a contradiction in terms? Awareness-raising or profit-making enterprise?
- Body-as-machine, body-as-battlefield, the “biomedical gaze” and other metaphors: truths and myths of medicine as tackled on stage/in performance
- Theatre, medicine, technology: acting under/beyond the skin; exploring new aesthetic horizons; the technological sublime
Length of papers: maximum 3.500 words (including notes and works cited)
Proposals: 1 August 2017
First drafts: 1 February 2018
Publication date: June 2018
All proposals, submissions and enquiries should be sent to: viniadakari(a)yahoo.gr
Mobility First! ASEF Cultural Mobility Initiative 2017
Cultural mobility, whether for work, co-production or participation in a seminar or residency, is integral to the practice and career of artists and cultural professionals in Asia and Europe. The benefits of such mobility are personal (e.g. building professional capacities, co-creating international work, broadening markets for one's work and finding new professional contacts etc.) but they also ensure public good (e.g. maintaining a heterogeneous world of ideas, increasing the diversity of the cultural content produced and consumed, fostering intercultural competencies, socio-economic benefits for local festivals and venues).
However, securing funding to finance international travel (for touring shows, residencies, exploratory visits, collaborations etc.) remains a major challenge for most artists, particularly in the Asia-Asia and Asia-Europe contexts. In particular, ensuring balanced bi-directional (i. e travel from Asia to Europe as well as from Europe to Asia) and reciprocal (i.e. adequate funding for incoming and outgoing mobility) mobility remains a challenge.
It is in this context that the Asia-Europe Foundation (ASEF) is launching Mobility First!, a new fund to support the travel of Asian and European artists and cultural professionals between Asia and Europe.
Mobility First! – ASEF Cultural Mobility Initiative is being launched in April 2017 to commemorate the 20th anniversary of ASEF, which was established in 1997 as the only institution of the Asia-Europe Meeting (ASEM*).