04.02.2014

Teaterdagarna 2014 - Vi gör det själv!


Finlands Nationalteater sö-må 9.-10.3.2014

Teaterdagarna är avsedda för alla som är intresserade av och jobbar med teater - både på och bakom scenen, från entréhallen till chefernas rum.  Kom med!

Anmälningar till programpunkterna:

  • Teaterdagsseminariet som åhörare sö 9.3. kl 12-17
  • Som presentatör av bildserie i PechaKucha sö 9.3 kl 12-13
  • Kvällsfesten sö 9.3. kl 18, obs, Restaurang Kaisaniemi  (inträdesbiljett á 20 € kontant vid dörren)
  • Teaterdagsseminariet må 10.3. kl10-13
  • Arbetshandledningsworkshop må 10.3. kl 14-17 (de 50 första ryms med)

här...


 

UTOPIA 2012 Backa Teater, UTOPIA 2012. Manus och regi Mattias Andersson. Scenografi och dräktplanering Ulla Kassius. Foto: Backa Teaters Arkiv.

 

 

 

 


Söndag 9.3.

TEMAT ÄR:
MÖTEN MED SAMMA KARTA

Nationalteaterns stora scen

12.00-13.00
PechaKucha

I Pecha Kucha delar du med dig av din egen bildvärld till de övriga deltagarna. 20 bilder, 6 minuter 40 sekuder. För lekfulla och nyfikna visualister, mobilfotografer, teknik, biljettkassor, dramaturger, syateljé, skådespelare, regissörer, chefer...

PechaKucha är ett supersnabbt bildpresentationsformat, där de som deltar väljer ut 20 av sina favoritbilder i förväg och sedan presenterar dem med fart (20 sek per bild)  på storskärm som sköts av organisatören. Välj ut dina bilder, fundera på vad du ska säga - presentationen kommer att vara rolig, en delvis förberedd och delvis improviserad kavalkad. Överraskande både för dig själv och din publik! Beakta upphovsrätten till bilderna. Värd Pietu Pietiäinen.

13.00-14.00
Kaffepaus

14.00-17.00
Match-making

Konfrontera dig med det okända, berätta om dig själv, skapa nya kontakter och bekanta dig med andras arbetsbilder. Deltagare, som representerar olika yrkeskategorier inom teatern från olika håll i Finland, möts avslappnat i snabbträffar (á 6 minuter) i Nationalteaterns stämningsfulla övre foajé.
 
Vi börjar med anvisningar och avslutar med feedback. Inga särskilda förberedelser behövs, men om man vill kan man ta med sig anteckningsmaterial eller visitkort.

18.00

KVÄLLSSITS
Restaurang Kaisaniemi á 20 euro

Varm buffé, avslappnad stämning, livliga diskussioner, teaterbranschens hederspris och bra musik med DJ Levy.

*****
 Måndag 10.3.

TEMAT ÄR:
MENINGSFULLT TEATERARBETE, PSYKISKT VÄLBEFINNANDE
Nationalteatern, Willensauna

10.00-13.00
Keynote-inlägg med Backa Teaters konstnärliga ledare, regissören-dramaturgen Mattias Andersson och scenografen, dräktdesignern Ulla Kassius. Dramaturgen Anna Simberg diskuterar med dem och tolkar samtidigt till finska
”Hur ska jag leva mitt liv på jorden och vad är meningen med allt i slutändan? Det måste all bra konst kommunicera.” - Mattias Andersson

Hur lyssna till verkligheten och göra succéer? Det finns inga utstakade gränser i samarbetet mellan Andersson och Kassius. De har båda målmedvetet gått ut från teaterhuset för att studera verkligheten och förverkliga sina föreställningar, som skapats genom långvariga arbetsprocesser där dokumentärmaterial och fiktion förenats. Dessa föreställningar har sedan uppförts på t.ex. Göteborgs Stadsteater eller Dramaten. Arbetsparets målsättning är att binda folk till teatern på ett nytt sätt och därigenom skapa en ny publik.

År 2013 gjorde Andersson och Kassius föreställningen The Mental States of Sweden för Dramaten. De började processen med att fråga människor på olika håll i landet om vilken händelse i deras liv de skulle vilja se gestaltad på sin nationalteater. I denna omskakande och underhållande föreställning blandas verklighet och fiktion i människornas berättelser. Föreställningen finns fortsättningsvis på Dramatens spelplan och den har fått Svenska Dagbladets Thalia-pris. Föreställningen var en fortsättning på The Mental States in Gothenburg från år 2006. Också i Backa Teaters föreställning Utopia år 2012 ville de utveckla sitt sätt att använda dokumentärt intervjumaterial på scenen. För Andersson och Kassius räcker det inte med att man berättar om viktiga saker - som om narkotika och drömmar i Utopia - man måste också skapa en innehållsmässigt och konstnärligt ny form av scenframställning.

13.00-14.00
Lunch till självkostnadspris

14.00-17.00
Handledning - en okänd resurs?

Handledare Tarja Heinula och Erja Aalto. Grunden för en fungerande arbetsgemenskap är öppen dialog mellan individen och gemenskapen. Hur kan man åstadkomma det? Kom och bekanta dig med handledningsprocessen och få en insikt om din egen roll i arbetsgemenskapen.

Gratis workshop där de 50 först anmälda får plats. Anmälningar fr.o.m  v. 5.

 
Teaterdagarna anordnas i samarbete mellan Teme, TINFO, Skådespelarförbundet, Finlands Teatrar och Nationalteatern med stöd av tipsbolaget Veikkaus.