09.04.2018
Teaterfältet belönade meriterade personer på Thalia-galan
Vid Thalia-galan utdelades 13 teaterpris. Utdelare var 10 teaterorganisationer. Vid sidan av de traditionella erkännandena fanns i år två nya pris, Kraftkälla- och Samkraft-prisen. Kraftkälla-priset, som delas ut till en person, gavs till publikarbetare Jenny Jumppanen vid Helsingfors stadsteater medan priset Samkraft, som är riktat till en arbetsgemenskap, gick till arbetsteamet i verkstaden vid Porin Teatteri i Björneborg.
Priset med den längsta historien är Årets teaterbragd, som i år gavs till Outi Alanko-Kahiluoto, Sanna Lauslahti och Silvia Modig. Riksdagsledamöterna belönades för att de på ett initierat sätt talat för konstens sak och för initiativ att förbättra konstnärernas arbetsomständigheter.
Dansteatern Zodiak – Uuden tanssin keskus valdes till Årets teater. Zodiak får erkännande för sin starka konstnärspolitik, som stöder konstnärerna i deras professionella utveckling och ger möjligheter till nätverk i hemlandet och internationellt, vilket främjar sysselsättningen.
Till Årets teaterskådespelare valdes Antti Laukkarinen, som väckt särskild beundran för sin huvudroll i pjäsen ”Hullu” på Teatteri Telakka. Laukkarinen, som arbetat vid många stadsteatrar, har en stark anknytning även till Nälkäteatteri och gruppen Yövieraat. I medlemsomröstningen inom Finlands skådespelarförbund motiveras valet förutom med hans emotionellt intelligenta skådespelarskicklighet även med hans förmåga att skapa en positiv arbetsatmosfär.
Tre stycken Strål-pris utdelades till meriterade föreställningsdesigners. Ville Seppänen tilldelades Ljus-strålen för ljusdesignen till verket ”Seuraavat 500 vuotta” på Esbo Stadsteater. Ljuset, som Seppänen integrerat i scenografin, deltar aktiv till att skapa en stark rumsupplevelse. Ville Seppänen fick priset nu för andra gången, tidigare har han tilldelats Bild-strålen (för Broken Heart Story, 2011). Året Ljud-strålepris gick till Tuomas Norvio och Mikko Perkola för ljuddesignen till ”Licking Things” på Zodiak. Video-strålen gavs till Sanna Malkavaara för videodesignen till pjäsen ”Kybersielut” på Åbo stadsteater.
Scenografen Kaisa Rasila tilldelades Illusionist-priset och i prismotiveringarna talar man om en lyssnande scenografi, en metod där Rasila är beredd att ge verket all den tid och allt utrymme som det kräver. I Rasilas arbete är det verket och utforskningen av dess tematik som står i fokus, inte designern själv.
Cirkuspriset Lumo gavs till gruppen Kallo Collective för utveckling av den fysiska teatern och arbetet för att göra nycirkus känt i Finland och internationellt. Virpi Wirlander-Asplund, som grundat balettinstitut i Esbo och i Rovaniemi, belönades i sin tur med priset Årets bragd inom dans och cirkus.
Heta Haanperä, som efterlyser en öppen och accepterande teater, fick ta emot regipriset. Haanperä, som verkar som fast regissör vid Uleåborgs stadsteater, har öppnat dörrarna till institutionsteatern och samarbetat aktivt med kulturaktörer och olika samfund i Uleåborg.
Dramaturgpriset erhölls av Anna Simberg, som beskrivs som en kreativ eldsjäl med ett säkert dramaturgiskt öga och en djup förståelse för publikens behov och teaterns villkor. Hon är numera dramaturg på Wasa Teater men har även arbetat för jämställdhet inom teatern och verkat för en öppnare arbetskultur.
Adressen Kiitos kotimaisesta näytelmästä gick till projekten Uuden näytelmän ohjelma och Labbets Reko-projekt. Båda projekten strävar till att fler högklassiga inhemska texter skrivs för teatrarna.
Teaterfältets gemensamma Thalia-gala ordnades på KOM-teatern den 9.4.2018. En del av teaterprisen utdelas årligen, en del mera sällan. Exempelvis Teaterinfo Finlands (TINFO) tre priser delas ut om ett år, 2019. En del teaterorganisationer delar ut sina pris vid andra tidpunkter.
Förfrågningar:
Suomen teatterijärjestöjen keskusliitto / sekreterare Sofia Valtanen, +358 45 896 4024, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
Pristagarna och motiveringar samt kontaktpersoner
Först kommer en förteckning över organisationer som delar ut pris under Thalia-galan, därefter kommer prismotiveringarna och kontaktuppgifter till kontaktpersoner enligt pris. Den alfabetiska ordningen går enligt organisationens namn.
Cirkusinfo Finland: Cirkuspriset Lumo
Finlands dans- och cirkuskonstnärer: Årets bragd inom dans och cirkus
Finlands dramatiker och manusförfattare: Adressen Kiitos kotimaisesta näytelmästä
Finlands ljus- ljud och videodesigners förbund: Strål-prisen
Finlands skådespelarförbund: Årets teaterskådespelare
Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund: Regi-/dramaturgiprisen
Finlands teatrar r.f.: Årets teater
Scenografer och dräktdesigners: Illusionistpriset
Teaterbranschens yrkesfolk: Kraftkälla- och Samkraft-prisen
Teatercentrum: Årets teaterbragd
Cirkusinfo Finland: Cirkuspriset Lumo
Cirkuspriset Lumo, som instiftats av Cirkusinfo Finland, ges som ett erkännande för arbete till fromma för den finländska cirkuskonsten. Det kan ges till en person, en grupp, ett uruppförande, en happening eller annan gärning eller verksamhet som har främjat cirkuskonstens utveckling och välmåga.
År 2017 ges priset till nycirkusgruppen Kallo Collective, som är specialiserad på fysisk teater och clowneri.
Kallo Collective har utvecklat den fysiska komedin och gjort nutidsclowneriet känt genom sina högklassiga ordlösa föreställningar för publik i olika åldrar. Grundarna av gruppen, Jenni Kallo, Sampo Kurppa och Thom Monckton har lotsat den vidare långsiktigt och kollektivt. Gruppen har även fungerat som en betydelsefull gemenskapsbyggare inom branschen. De virtuosa clownmästarna får publiken på knä från Kittilä till Nya Zeeland.
Förfrågningar om Lumo-priset:
Sirkuksen tiedotuskeskus /infomatör Johanna Mäkelä, +358 50 464 3203, johanna.makela(a)sirkusinfo.fi
Finlands dans- och cirkuskonstnärer STST: Årets bragd inom dans och cirkus
Finlands dans- och cirkuskonstnärer (STST) ger år 2018 priset Årets bragd inom dans och cirkus till Virpi Wirlander-Asplund.
Wirlander-Asplund har genomdrivit sin konstnärliga vision i både södra och norra Finland, grundat dansskolor, gjort koreografier och undervisat otaliga danselever under många årtionden.
Hon är grundare av balettinstituten Espoon balettiopisto i södra Finland och Lapin balettiopisto uppe i norr, och har verkat som rektor och lärare vid båda läroinrättningarna. Förutom balett har hon presenterat olika danstyper för publiken och haft stort inflytande på danskulturen i Lappland och i Barentsregionen. Hon har skapat samarbetsnätverk i hela området, sammanfört professionella danskonstnärer och danselever från Finland, Sverige, Norge och Ryssland, samt skapat stora dansproduktioner. Virpi Wirlander-Asplund har under sin karriär på ett betydelsefullt sätt utvecklat finsk danskonst i alla dess former.
Förfrågningar angående Årets bragd inom dans- och cirkus:
STST / puheenjohtaja Outi Kallinen, outi.kallinen(a)teme.fi
Finlands dramatiker och manusförfattare: Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2018
Erkännandet delas ut av Finlands dramatiker och manusförfattare r.f. År 2018 delas erkännandet mellan två projekt: UNO (Uuden Näytelmän Ohjelma) och Reko-projektet (Labbet r.f.)
Sedan år 1975 har Finlands dramatiker och manusförfattare överräckt adressen Kiitos kotimaisesta näytelmästä (=Tack för inhemskt drama) till en teater som spelat mycket inhemsk dramatik.
Förfrågningar angående Kiitos kotimaisesta näytelmästä-erkännandet:
SUNKLO / föreningssekreterare Sanna Holmberg, +358 9 135 6796, sanna.holmberg(a)sunklo.fi
Finlands ljus- ljud- och videodesigners förbund: Strål-prisen
Finlands ljus-, ljud- och videodesigners förbund utdelar årligen 1-3 pris. Strål-prisen är hedersomnämnanden som ges för förtjänstfull ljus-, ljud och videodesign.
De belönade designerna kännetecknas av en helhetsbetonad, estetiskt skicklig och noggrann design med ett konstnärligt uttryck. Strål-pristagarna år 2017 är:
Ljus-strålen: Ljusdesigner Ville Seppänen för ljusplaneringen av pjäsen Seuraavat 500 vuotta på Esbo stadsteater.
Ville Seppänens ljusdesign skapar en nivå i föreställningen, som förändrar tolkningen av verket åt nya oväntade håll. Ljusplaneringen fungerar på många nivåer i berättelsen: ibland stöder den texten och skådespelararbetet, ibland skapar den bilder i rummet och deltar modigt i rytmiseringen av verket, ibland går den sin egen väg. Allt detta bidrar till att göra hela föreställningen till en synnerligen intressant, överraskande och läckert demonisk upplevelse. Samarbetet mellan ljusdesignern och scenografen är smidigt; det är svårt att se var gränsen går. Ljuset som är integrerat i scenografin deltar aktivt i att forma den redan i sig själv starka rumsupplevelsen. Seppänen tilldelas ett Strål-pris nu för andra gången. Tilläggsuppgifter om föreställningen: espoonteatteri.fi
Ljud-strålen: kompositörerna och musikerna Tuomas Norvio och Mikko Perkola för ljuddesign av verket Licking Things (Zodiak).
Tuomas Norvios och Mikko Perkolas design är intressant och diskret. Musiken för helheten framåt, spinner en berättelse om mänsklighet och livets förgänglighet. Designen är tidvis minimalistisk och för åskådaren djupare in i en hypnotisk värld, som är ordlöst poetisk. Norvio och Perkola berör åsådaren både emotionellt och kinestetiskt. Ljudet behärskar stundvis scenen helt och hållet. Ljuddesignen är inte bara en stödkonstruktion på scenen utan fungerar som en mäktig motspelare. Föreställningens ljuddesign är en elegant stiligt förverkligad helhet och innehar en betydelsefull roll i verket. Tilläggsinformation om föreställningen: www.zodiak.fi/kalenteri/licking-things
Video-strålen: videodesigner Sanna Malkavaara för verket Kybersielut (Åbo stadsteater)
Sanna Malkavaaras mångfunktionella videodesign och användning av projektioner blir odiskutabelt centrala i skildringen av en dystopi. Projektionerna är inte bara en del av scenografin utan också ljuskällor, de manipulerar scenutrymmet genom att tänja på black box-scenens gränser. En del av projektionerna fungerar som ett slags arior inom verket. Videodesignen stiger fram som en jämbördig artist i föreställningen samt fördjupar verkets tematik, skillnaden mellan människa och maskin. Mera information om föreställningen: www.teatteri.turku.fi/turun-kaupunginteatteri/ohjelmisto/kybersielut
Förfrågningar angående Strål-prisen:
SVÄV / ordförande Raisa Kilpeläinen, +358 50 300 86 96, raisa.kilpelainen(a)gmail.com
www.teme.fi/fi/svav
Finlands Skådespelarförbund r.f: Årets teaterskådespelare
Medlemmarna i Finlands Skådespelarförbund har genom en medlemsomröstning valt Antti Laukkarinen till Årets teaterskådespelare. Kandidaterna till priset valdes av förbundets styrelse.
Antti Laukkarinen blev färdig dramainstruktör år 2005. Efter det har han fungerat som skådespelare vid bl.a. stadsteatrarna i Helsingfors, Esbo, Åbo och Kajana samt varit anställd vid AHAA-teatern i Tammerfors. Speciellt kär är Teatteri Telakka i Tammerfors för Laukkarinen, där har han setts i många produktioner. Många föreställningar av Nälkäteatteri och gruppen Yövieraat är också viktiga för honom.
Laukkarinen gjorde huvudrollen i pjäsen Hullu, regisserad av Juha Hurme, den hade premiär redan i slutet av år 2016 på Teatteri Telakka men spelas ännu. Vidare sågs han år 2017 bl.a. i huvudrollen i pjäsen Hiihtäjät vid Haapavesi sommarteater samt i operan Suongil – Suuri Noita på Operaatio Paulaharju.
Motiveringar av dem som röstat:
- En skicklig mångsidig skådespelare. En munter arbetskamrat som tar ansvar både för verket och arbetsgruppen.
- Laukkarinens rollarbete i ”Hullu” är andtrutet intensivt och sant, ett precisionsarbete, mättat av emotionell intelligens. För övrigt var hans tolkning av Antti i ”Suongil, suuri noita” makalös.
- Ett strålande rollarbete i Juha Hurmes pjäs ”Hullu”.
- En karismatisk, exakt skådespelare och en arbetskamrat som upprätthåller en god stämning.
- Antti Laukkarinen ger sig hän åt sina roller utan att spara sig själv. Han är en intelligent skådespelare, som har känsligheten, modet och viljan att söka ett uttryck som på bästa möjliga sätt tjänar det ifrågavarande verket. Hans arbetsmoral är kompromisslös, han är en inspirerande och varm arbetskamrat, hans kunnande är exceptionellt mångsidigt. Allt detta syns i slutresultatet, till exempel i hans fantastiska tolkning av huvudpersonen i Juha Hurmes ”Hullu”.
Priset Årets teaterskådespelare har utdelats sedan år 2010.
Förfrågningar angående Priset Årets teaterskådespelare:
Finlands skådespelarförbund/förbundssekreterare Helena Vesajoki, +358 9 2511 2138 / +358 44 300 4664, helena.vesajoki(a)nayttelijaliitto.fi
Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund: Regi-/dramaturgiprisen
Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund (STOD) delar ut regi-/dramaturgiprisen
Regipriset tilldelas i år Heta Haanperä
Heta Haanperä har verkat som fast anställd regissör på Uleåborgs stadsteater sedan år 2006. I sitt arbete har Haanperä öppnat fönster och dörrar på institutionsteatern och samarbetat aktivt med kulturaktörer och grupper i Uleåborg.
Kulturfostran och ungdomsverksamhet har varit en viktig och synlig del av Hetas verksamhet. Att gräva ner sig på en institution utan kontakt med den omgivande världen är för henne en regelrätt fasa – teaterns rättighet och plikt är att vara aktiv och involverande.
Haanperäs syn på regiyrket är bred, människonära och ifrågasättande. I sina regier tar hon ställning och kommenterar världen på ett gränsöverskridande sätt, hon ser teatern som en syntes av många uttryck. Musik och dans är starkt närvarande i hennes arbeten, som exempel kan nämnas stormusikalen ”West Side Story”, ett samarbete med ungdomar och dansföreställningen ”Aino ja Reino” tillsammans med Oulun Tanssin Keskus Jojo samt en operadramatisering av romanen ”Neljän tien risteys”.
Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund har glädjen och äran att tilldela Heta Haanperä ett erkännande för arbetet hon gjort och för egen del på detta sätt göra hennes arbete synligt.
Dramaturgpriset tilldelas i år Anna Simberg
Under sin långa och mångsidiga karriär som dramaturg och dramatiker har Anna Simberg varit en företagsam och kreativ eldsjäl på det finländska teaterfältet. I sitt arbete på bl.a. Wasa teater har hon agerat som ett ovärderligt konstnärligt stöd i skaparprocess efter skaparprocess, med ett säkert dramaturgiskt öga och en djup förståelse för teaterns villkor samt publikens behov. Via bl.a. sin mångåriga verksamhet inom dramatikerorganisationen Labbet r.f. har hon på ett ambitiöst och betydande sätt bidragit till den finlandssvenska dramatikens utveckling.
Genom sitt initiativrika engagemang för jämställdhetsfrågor och sina kraftansträngningar för att skapa en tryggare och öppnare arbetskultur har Simberg lämnat ett omfattande, värdefullt och långvarigt avtryck på hela det finländska teaterfältet.
Det är med en stor glädje och ära som Finlands teaterregissörer och dramaturger härmed överräcker denna utmärkelse till dramaturgen Anna Simberg.
Förfrågningar angående regi-/dramaturgiprisen:
STOD / ordförande Anna-Maria Klintrup, amklintrup(a)gmail.com
Finlands teatrar r.f.: Årets teater
Finlands teatrar r.f. ger priset Årets Teater till dansteatern Zodiak – Uuden tanssin keskus. Pristagaren är vald av riksdagsman Pia Viitanen vid finansutskottets kultur och vetenskapsdelegation.
Pia Viitanen beskriver valet av pristagaren på följande sätt:
Dansen som konstform förtjänar att uppmärksammas mer än vad som nu är fallet och genom Årets Teater-utnämningen går ett erkännande ut till hela dansfältet. I Finland görs högklassig danskonst, som i framtiden har möjlighet att erövra en större plats i hemlandet och också i utlandet.
En stark konstnärspolitik är en hjärtesak för Zodiak. Teatern stöder på bred front konstnärernas professionella utveckling och erbjuder möjligheter till verksamhet och nätverk i hemlandet och internationellt. Man främjar frilansdansarnas sysselsättning betydligt och erbjuder en arena för många nya, unga konstnärer. Zodiak är en modig och fördomsfri föregångare, som ihärdigt fortsätter sitt banbrytande arbete i en bransch vars finansiering är knapp. Teatern sträcker sig ständigt mot nya publiker och grupper och försöker sätta sig in i åskådarnas behov utan att ge avkall på det konstnärliga.
Genom Zodiaks konst- och konstnärscentrerade publikarbete kan deltagarna möta konsten både som åskådare och deltagare. Zodiak introducerar fördomsfritt konsten i nya omgivningar, också utanför de traditionella väggarna och strävar till att införliva konsten i människornas vardag. Jag tror att människors möjlighet att uppleva konst och vara kreativa bygger en hållbar grund för hela samhällets välmående.
Finlands Teatrar r.f. har utdelat priset Årets Teater till meriterade aktörer på fältet sedan år 1997.
Ytterligare förfrågningar angående priset för Årets Teater:
Suomen Teatterit
Hanna-Reetta Schreck, +358 50 542 0014, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi
Scenografer och dräktdesigners: Illusionistpriset
Scenografer och dräktdesigners (LP) utdelar Illusionistpriset till professionella konstnärer inom scenografi och dräktdesign. Illusionistpriset tilldelas år 2018 scenograf Kaisa Rasila.
Kaisa Rasilas arbetsmetod kunde beskrivas som lyssnande scenografi. Denna inställning genomsyrar hela processen och allt som hör till den. Den kommer till uttryck jämbördigt i förhållande till medlemmarna i arbetsgruppen, själva arbetsprocessen, utrymmet där verket sätts upp och framför allt i själva verket. Jaget är aldrig det centrala i arbetet utan verket, verkets tematik och ett djupsinnigt studerande av detsamma. Verket arbetas fram, lager för lager i dialog med alla dess komponenter.
Kaisa Rasila är villkorslöst närvarande och alltid solidarisk med verket som föds. Hennes scenografier är ofta arkitektoniska rum där det privata och det offentliga har möjlighet att mötas. Rumsdispositionen är ett centralt element som gärna ska vara löst innan repetitionerna inleds men Rasilas lösningar är alltid öppna för betydelser som föds under repetitionsprocessen. De färdiga scenografierna är noggranna och genomarbetade. De öppnar och möjliggör i stället för att låsa och förhindra. Kaisa är en insiktsfull läsare och hennes dramaturgiska tänkande syns i lösningarna. Utrymmena är alltid funktionellt genomtänkta.
En organisk del av det scenografiska tänkandet är belysningen. Det finns skäl att nämna Rasilas arbetskamrat, ljusdesignern Heikki Paasonen, en finstämd konstnär, som kallas till arbetsgruppen alltid då det är möjligt för teatern.
Kaisa Rasila har inte valt den breda vägen utan har valt att röra sig i utkanten, längs knaggligare stigar. Hennes arbeten har ofta förverkligats i rätt små utrymmen. Men alltid i sammanhang där verkets innehåll och frågeställningar är viktiga och där det finns ett vägande skäl att förverkliga verket. Kaisa Rasilas scenografi är slipad, genomtänkt och därigenom en viktig och egenartad del av finsk scenografihistoria.
Förfrågningar angående Illusionistpriset:
LP /puheenjohtaja Karmo Mende, karmo.mende(a)teme.fi
Teaterbranschens yrkesfolk TYF: Kraftkälla- och Samkraft-prisen
Teaterbranschens yrkesfolk (TYF) delar ut Kraftkälla- och Samkfraft-priset till professionella teaterarbetare som främjar välmående i arbetet. TYF vill genom prisen uppmärksamma välmående i arbetet och lyfta fram arbetstagare, som bidrar till ett friskt och inspirerande arbetsklimat och står som exempel för andra.
Teaterbranschens yrkesfolk belönar följande:
Kraftkälla-priset: Publikarbetare Jenny Jumppanen, Helsingfors stadsteater
Kraftkälla-priset ges till en person som förhöjer kollegernas välmående på arbetsplatsen. Hen är en uppmuntrande arbetskamrat som sprider god energi, hjälper och sporrar andra och vars verksamhet och uppträdande stärker ett gott arbetsklimat.
Samkraft-priset: Arbetsteamet i verkstaden på Porin Teatteri, Björneborg
Teampriset Samkraft ges till en grupp, en avdelning eller ett arbetsteam, som samarbetar smidigt med varandra och utomstående och vars verksamhet ligger på en frisk och dynamisk grund.
Teaterbranschens yrkesfolks (TYF) arbetsvälmåendepris är nya pris, de är penningpris. Medlemmarna i TYF har fått ge förslag på kandidater till dessa pris.
Förfrågningar angående Kraft-prisen:
TAM /puheenjohtaja Antti Hosia, antti.hosia(a)teme.fi
Teatercentrum: Årets teaterbragd
Teatercentrum utdelar priset Årets teaterbragd till en meriterad teaterarbetare, teaterfrämjare, teatervän eller en på annat sätt för teatern betydelsefull person, arbetsgrupp, teater, händelse eller motsvarande.
Årets Teaterbragd tilldelas följande personer:
- Outi Alanko-Kahiluoto
- Sanna Lauslahti
- Silvia Modig
Motivering:
Riksdagsledamöterna Outi Alanko-Kahiluoto, Sanna Lauslahti och Silvia Modig är vidsynta folkvalda som har talat kunnigt och initiativtagande för konstens sak och för att förbättra konstnärers verksamhetsförhållanden. De har alla varit exceptionellt intresserade av konstens framtid och modigt fört vidare budskap från konstfältet.
Deras exempel på äkta kärlek till konst och kultur har i breda kretsar noterats på konstfältet och många konstnärer känner stor tillit till deras förmåga att förstå konstens betydelse för samhället samt villkoren för att förbättra arbetsförhållandena, likväl som bakgrunden till dessa behov.
Årets teaterbragd lyfter fram en betydande konstnärlig, konstpolitisk eller nydanande gärning. Priset har instiftats år 1977. Under en period utdelades Årets teaterbragd av branschtidningen Teatterilehti. Numera väljs pristagaren av en person som Teatercentrum årligen utnämner.
Förfrågningar gällande priset Årets teaterbragd:
Teatterikeskus / verksamhetsledare Maaria Kuukorento, +358 40 731 3655, info(a)teatterikeskus.fi