12.03.2013

Thalia-galan i Seinäjoki den 10 mars 2013 - Tjugo pris för scenkonsterna

Tjugo pris för scenkonsterna


ÅRETS TEATERGÄRNING FÖR BARN OCH UNGDOM

(Suomen Teatterit ry - Finlands Teatrar rf)

Pristagare: Kemin Taksipalvelu och Metsä Group - fabrikerna i Kemi

Motiveringar:
Har alla barn rätt att bekanta sig med teater? Eller är det bara de, som har föräldrar, mormödrar eller gudföräldrar som kan köra dem, som kan komma till en teater?
Barnens vardag är inte jämställd. Skolornas och daghemmens anslag för transport till teatrarna skärs ner. Allt färre barn får vara med om teaterupplevelser.
Det här är orättvist och en skymf mot barnens rättigheter, som man måste kämpa emot kreativt och fördomsfritt.

Kemin kaupunginteatteri har hittat en samarbetspart i Kemin Taksipalvelu och Metsä Group - fabrikerna i Kemi. Företagen har bekostat fyrahundra barns teaterresor till föreställningen Mörköjen yö.

Jag vill inte befria dem, som ansvarar för användningen av skattemedel, från sitt ansvar. För att fostra barn behövs alltid hela byn. I Kemi har företagen, som understöder barnteatern, visat exempel också för andra. Man kan bära sitt ansvar på ett föredömligt sätt genom att understöda barnens rätt till kultur.

ÅRETS AMATÖRTEATER

(Työväen Näyttämöiden Liitto och Suomen Harrastajateatteriliitto)

Pristagare: Salon Teatteri

Motiveringar:

Teaterns grund och framtid ligger i dess gemenskap. I valet av årets amatörteater har det beaktats teaterns breda verksamhet, utveckling och verksamhetens betydelse lokalt. Teatern är som bäst hjärtat av det lokala kultur- och frivilligarbetet.
Salon Teatteri förstår sitt eget värde och kan nätverka och förmedla teaterns budskap.  När alla medverkande njuter av att göra saker tillsammans, bidrar det till en unik kvalitet, som kan skådas också i det konstnärliga arbetet. Salon Teatteris tolkning av Lars von Triers Dogville var ett kraftigt och koncentrerat arbete, i vilket man har inte varit rädd för att behandla ett krävande tema och ämne.

Utöver premiärer arrangerar också Salon Teatteri klubbkvällar och workshops för invandrare, fungerar som en gästscen för olika dans- och teaterevenemang, samt ansvarar för grundläggande konstundervisningen inom teater i sin region. Utöver deras huvudscen som har publikplatser för 130 personer, så ansvarar teatern också för en sommarteater som kan rymma 400 personer.

Salon Teatteri är grundad 1961 och har omkring 100 medlemmar. Den är professionellt ledd, drivs av producenter och verksamheten verkställs av amatörer. Salon Teatteri är medlem i både Työväen Näyttämöiden Liitto och Suomen Harrastajateatteriliito.  

ILLUSIONISTPRISET (SILMÄNKÄÄNTÄJÄ)

(Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)

Pristagare: Scentekniska personalen på den stora scenen vid Åbo Stadsteater

Motiveringar:

Flera goda kandidater föreslogs för urvalsjuryn för Silmänkääntäjä-priset. Valet var inte lätt, men när det väl var gjort kändes det omedelbart rätt. De som nu prisbelönades kan i regel inte ses av åskådarna. När allt går väl vet inte åskådaren ens vad allt han eller hon förundras över och vad allt som gjorts för upplevelsens skull, för att ett teatermirakel ska ske.
De som mottar Silmänkääntäjä-priset har varit mycket flexibla, flitiga, tålamodiga (ibland kanske också lidande) och oumbärliga då fina konstverk skapats och hållits vid liv. Då det regnar sand, då väggarna faller omkull kväll efter kväll, står alltid folk från scentekniken osynliga bakom det. Då det på scenen finns en uppstoppad ko, vars ögon ska vridas och vändas, gör de det bokstavligen.

Silmänkääntäjä-priset mottas i år av den scentekniska personalen på den stora scenen vid Åbo Stadsteater. Gratulationer!

TINFO-PRISET

(Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)

Pristagare: Maria Säkö
 
Motiveringar:
Teaterkritikerns lott är inte lätt eller tacksam dessa dagar.
Uppmärksamhetsekonomin och mediaomvälvningen leder till mer begränsade innehåll och konsten måste i allt högre grad tävla med ekonominyheter och kändisjournalism också på kultursidorna.
 
Därför förtjänar en enveten och ambitiös kritikerverksamhet att bli prisbelönad.
 
Maria Säkö är en kunnig teaterkritiker som nyfiket följer med de nyaste fenomenen inom teater- och föreställningsfältet samt presenterar dem för en vid läsekrets. Hon för fram nya unga konstnärer  och är ofta först ute. Maria är ett fan av teatern som genre och avslöjar i sina texter sin kärlek till konstarten, men hon gör sig inte som andra skyldig till populism, utan bibehåller det analytiska greppet samtidigt som hon sätter föreställningarna i sin kontext och reflekterar över deras samhälleliga betydelser. Och allt detta är lättbegripligt och ledigt skrivet med undvikande av expertjargong.
 
Utöver detta deltar Maria aktivt i utvecklingen av teaterkritikernas gemenskap. Hon är ordförande för teater- och danssektionen vid Suomen Arvostelijain liitto (Finlands kritikerförbund) och verkar också i internationella organisationer inom branschen. I både inhemska och internationella verksamhetsmiljöer strävar Maria att utvidga och fördjupa kritikernas yrkeskunskap och kompetens genom att hon planerar och organiserar olika slags utbildningsevenemang.

ILLUSIONSPRISET

(Suomen Lavastustaiteilijain Liitto - Finlands Scenografers Förbund)

Pristagare: Hannu Lindholm

Motiveringar:
Hannu Lindholm hör till de mest betydelsefulla scenograferna i Finland - både när det gäller konstnärliga kvaliteter och genom det stora antalet arbeten.
Som konstnär är Lindholm en kameleont, vars arbeten alltid flätas in som en del av helheten i en föreställning, och ingen form av scenkonst verkar vara honom främmande. I hans produktion ingår komedisuccéer, avant-garde, opera och drama. Då man går igenom uppgifterna om många verk, som stannat kvar i den finländska teaterhistorian under de senaste decennierna, visar de sig ha utgått från Lindholms hand.

STRÅLPRISEN

(Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto)

Bild-Strålen

Pristagare: Timo Teräväinen: Patriarkka
Finlands Nationalteater, regi Juha Jokela

Motiveringar:
Den videoestetik som Teräväinen och arbetsgruppen sublimerat på scenen i Patriarkka är nära nog fullkomlig.
De sparsamt, men ytterst noggrant, utnyttjade videoprojiceringarna kan man inte på något sätt lösgöra från föreställningen. De stiliserade närbilderna erbjuder skådespelarna möjlighet att spela filmiskt med små medel, samt att förflytta sig obehindrat i tid och rum. Ofta sker detta simultant genom skådespelarnas, scenografins och hela teknikens smidiga samarbete. Den förenklade scenografin, som förverkligats på videobildens villkor, erbjuder ytor också för bakgrundsprojektioner där dörrar och fönster öppnas mot stramt utformade landskap som har mycket att förtälja.

Ljus-Strålen

Pristagare: Minna Tiikkainen: Grind
Koreografi och Dans Jefta Van Dinther

Motiveringar:
Den fantastiska visualiteten i Grind spelar i hög grad med ljusets intensitet och diskreta skiftningar, samt med totalt mörker. Arbetsgruppen på tre personer har fått till stånd en sällsynt smidighet i uttrycksmedlen för rörelse, ljus och ljud och föreställningen blir som upplevelse ett transtillstånd. Den går rätt in i märgen och skapar en värld med egna lagar, som fängslar och förtrollar.  Man leker snillrikt med synsinnet, man vilseleder och skapar förbryllande efterbilder för både syn och tankar. Tiikkainens arbete med ljuset är ytterst noggrant, och slutresultatet blir ett både visuellt och rytmiskt, unikt alltomfattande konstverk.

Ljud-Strålen

Pristagare: Heidi Soidinsalo: Play Alter Native
Teater Viirus, regi Anni Klein

Motiveringar:
Heidi Soidinsalos ljudplanering avgör föreställningens stilart och rytmiserar Play Alter Native sällsynt konkret. Föreställningen textas med en ljudplanering som med sitt moderna och seriebildmässiga sätt går tillbaks till filmens gamla foley-estetik. Trots sin dominerande och även avvikande roll blir inte ljudplaneringen något effektsökeri utan den fungerar fint också i praktiken som en väsentlig del av föreställningen och inte enbart som ett intressant koncept.

LUMO –PRISET FÖR CIRKUSKONST

(Sirkuksen tiedotuskeskus - Informationscentralen för cirkus i Finland)
Pristagare: Sorin Sirkus, julshow

Motiveringar:
Lumo-priset för cirkuskonst år 2012, som utdelas av Cirkusinfo Finland, beviljas följande personer: Sorin Sirkus direktör Taina Kopra, kostymdesigner Kitte Klemettilä, Jouni Kivimäki, ansvarig för cirkustekniken och ljusdesigner Eero Auvinen för producerandet av fängslande och professionella ungdomscirkusföreställningar, vilket kulminerade i ett skickligt framförande av förra årets Sorin Sirkus julshow.

Inom Sorin Sirkus har man under ett tiotal år målmedvetet utvecklat cirkusskolans föreställningar, vilket får sitt uttryck i julshows fascinerande visuella och professionella grepp, samt i uppträdandets glädje och kunnighet.

Taina Kopras iderikhet och fantasifullhet i att skapa en föreställningsvärld förvånar år efter år. Kitte Klemettiläs fantastiska och konstfulla dräkter uttrycker cirkusens förtrollande atmosfär på scenen. Eero Auvinens egen personliga cirkuserfarenhet överflyttas också på scenen, där han med sin belysning skapar cirkusens förtrollning genom att framhäva vissa aspekter och dölja andra. Jouni Kivimäkis tekniska ryggrad och omsorg om säkerheten syns både i föreställningarna och i undervisningen.  Tillsammans har de verkat i Sorin Sirkus julshow redan ett tiotal år.

REGISSÖR/DRAMATURGPRISET

(Suomen Teatteriohjaajien Liitto - Finlands Teaterregissörsförbund)

Pristagare: Susanna Kuparinen & Kollektivet bakom föreställningen Eduskunta II

Motiveringar:
Kollektivet bakom föreställningen Eduskunta II belönas för att på ett förtjänstfullt sätt ha återupplivat dokumentärteatertraditionen inom det finländska teaterfältet. Gruppen har hittat ett såväl skarpt som fyndigt sätt att pejla det finska samhället.

Eduskunta II visar även på styrkan av att använda sig av ett kollektivt arbetssätt som medel för att göra ambitiös och professionell teater.

Eduskunta II lyckas med satirens medel att forma ett samhälleligt budskap till ett underhållande men även skarpsynt teaterkonstverk.

DANSENS BRAGDPRIS

(Suomen Tanssitaiteilijain Liitto - Finlands Danskonstnärsförbund)
Pristagare: Hanna Pajala-Assefa

Motiveringar:
Danskonstnären Hanna Pajala-Assefa grundade dansfilmfestivalen Loikka. Under sina fem år som konstnärlig ledare har hon lyft upp den festival, som började som ett litet evenemang för den professionella kretsen, till att bli en del av den årliga kalendern för finländsk och internationell modern dans. Festivalen har haft en verkligt positiv inverkan på den inhemska dansfilmens utveckling: i de öppna ansökningarna till festivalen kan man konstatera att de finländska utövarna, både numerärt och kvalitativt, ligger på internationell nivå inom branschen.

ÅRETS TEATERGÄRNING

(Teatterikeskus – Teatercentrum)
Pristagare: Jeminan monta elämää -arbetsgrubben

Motiveringar:
Jemina fångar upp det bästa inom traditionell dans, teater, stand up och performance. Dess kvinnobild är klyftig, galen och smaskig. Arbetsgruppen kombinerar skickligt rörande scener med det groteska och manipulation med hämningslös eufori. Föreställningens berättelser är precis så absurda som själva livet och tilltalar därför båda könen. Alla efterlängtar vi samma saker: att få bli sedda och att få förverkliga hela vår potential. Med Jeminas ord: Eftersom vi är delade, ofullständiga och anatomiskt helt inkorrekta, är vi inte ensamma.

LEA-PRISET  

(Suomen Näytelmäkirjailijaliitto - Finlands Dramatikerförbund)

Pristagare: Paula Salminen och för pjäsen ”13 uponnutta vuotta” (13 sjunkna år)

Motiveringar:
Paula Salminens pjäs är poetisk och tidlös. Huvudpersonen är egentligen en älv som får ett mytiskt innehåll, den är livets och dödens, minnenas och glömskans ström. Personerna har skissats med några få och noggranna streck, det uppstår djupa karaktärer som kittlar fantasin.   Pjäsens emotionella innehåll är starkt, scenerna är teatraliska och väluppbyggda. Teaterspråket är luftigt och modernt. Samspelet mellan innehållet och formen är exceptionellt lyckat.
En magisk pjäs som man minns en lång tid. Närvaron av ett mysterium förvandlar Salminens pjäs till ett konstverk.

THALIA-PRISET för årets föreställning

(Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)
Pristagare: Tulilintu (Eldfågeln) av Nukketeatteri Sampo (Dockteatern Sampo)

Motiveringar:
Priset Thalia, som delas ut för årets föreställning, mottas av Nukketeatteri Sampo för TULILINTU.  Tulilintu, som kombinerar musik som komponerats och skrivits av Maria Baric, skuggteater och elddockteater, uppstod som resultat av ett musikteaterläger avsett för 12-17-år gamla ungdomar. Föreställningen, som bygger på myten om fågeln Fenix, gjordes tillsammans med ungdomar från östra Helsingfors.

Mottagaren av priset Thalia valdes av kompositören Jorma Panula:

I Tulilintu är musiken ett upprätthållande element. Ett fint tema, som är spännande utomhus och inspirerar till improvisation  De unga har potential till hur betydande prestationer som helst. Skuggteater, dockteater. sagoberättelse. De ger upphov till improviseringar, som i sin tur leder till kreativitet. Jag litar på dem.

På slutrakan i Thalia-tävlingen var också teatern Ryhmäteatteris Eduskunta II (Riksdag II) och teatern Kokoteatteris Peili (Spegeln), som den uppförde tillsammans med stiftelsen Lilihemmet. Satiren Eduskunta II, som regisserats av Susanna Kuparinen och som berättar om brödraskapens Finland, är en självständig fortsättning på föreställningen Eduskunta, som hade premiär föregående år.  Ryhmäteatteris Eduskunta II återvänder till den västerländska teaterns källor genom att i gemensamma diskussioner behandla sådana samhälleliga fenomen som är svåra att ta tag i, eftersom de är osynliga.  Kokoteatteris och stiftelsen Lilihemmets Peili (Spegeln) är en originell och egenrättslig föreställning, som professionella teatermänniskor uppfört tillsammmans med personer i psykiatrisk rehabilitering.  Peili, som regisserats av Sesa Lehto, präglas av samarbete, uppspelthet och fräckhet – man är inte för allvarlig då man behandlar allvarliga ämnen.

Gemensamt för alla tre Thalia-finalister är kopplingen till medborgarskapet och samhället. Varje föreställning är en upptäcktsresa som gjorts med konstens medel. I alla föreställningar som nominerats sträcker sig teatern utanför sig själv och når också sådana åskådare som inte nödvändigtvis brukar gå på teater.

Thalia-förhandsjuryn bildas av teaterregissör Johanna Freundlich och skådespelare Mikko Bredenberg.

DOCKTEATERGÄRNING

(Suomen Unima)
Pristagare: Maiju (Marjut) Tawast

Motiveringar:
Maiju Tawast har verkat som stödperson, tolk och informationssamlare samt varit en inspirerande och drivande kraft inom dockteatern i redan över 30 år. Från dockteatern Vihreä Omena (Det gröna äpplet) ledde Maijus väg på 1980-talet till förtroendeuppdrag i Unima, en informations- och samarbetsorganisation för dockteatern. De senaste åren har hon arbetat i redaktionen för verket Nukketeatteria suomalaisilla näyttämöillä (Dockteater på finländska scener) och skrivit dockteaterrapporter, konstnärsmonografier och tidningsartiklar.
Det som motiverar Maiju Tawast är en genuin kärlek till dockteatern. Hon har energiskt nedtecknat genrens historia och nutid. Hon har intervjuat veterankonstnärer, hjälpt studerande inom området och på olika sätt uppmuntrat de unga.

NYCKELPRISET

(Cefisto)
Pristagare:  Jukka-Pekka Pajunen

Motiveringen:

Jukka-Pekka Pajunen besitter en bred kunskap om dramatik, som han fritt delar med sig av. Han har ett vitt kontaktnät inom och utanför landets gränser som kommer hela teaterfältet till nytta. Under sin tid som konstnärlig ledare för Tammerfors Teater-sommar värnade han om minoritetsspråkens synlighet. Jukka-Pekka Pajunen är den drivande kraften bakom de återkommande pjäsöversättarseminarierna som för ut finländsk dramatik och ökar förståelsen över språk- och kulturgränser.

ÅRETS SKÅDESPELARE

(Suomen Näyttelijäliitto - Finlands Skådespelarförbund)
Pristagare: Heikki Törmi

Motiveringar:
Heikki Törmi har varit verksam som skådespelare vid Kajaanin kaupunginteatteri sedan år 1992. Under de senaste tio åren har han, vid sidan av sitt skådespelararbete, utfört ett förtjänstfullt och långsiktigt arbete bland ungdomar. Han har bl.a. regisserat en mängd föreställningar och undervisat i skådespelararbete och uttrycksförmåga. Han har nått  hundratals unga med detta arbete , och  det har på ett betydelsefullt sätt anslutit sig till teaterns samhälleliga uppgift och konstnärliga ambitioner. Törni strävar outtröttligt efter att uppnå personlig kontakt och skapa nytt, såväl i arbetet med ungdomarna som i sitt eget skådespelararbete.

ÅRETS TEATER

(Suomen Teatterit ry - Finlands Teatrar rf)
Pristagare:  Teatteri Jurkka

Motiveringar:
Teatteri Jurkka har under 60 års tid lyckats kämpa sig fram som en personlig, särpräglad rumsteater, som följer sin egen självständiga linje.
Det intima utrymmet har blivit en styrka, som lyfter fram skådespelararbetet i en intensiv närbild, som gör att man står inför denna konstforms grundläggande frågor. Trots det minimala utrymmet har teaterns repertoar byggt på dramalitteraturens hela spektrum och under de senaste åren även på framgångsrika inhemska uruppföranden.
Denna teater, som fungerar med blygsamma resurser och som vågar förverkliga sin egen självständiga linje, har definitivt förtjänat sitt pris.

PRISET LIVSVERK

(Galarådet)
Pristagare: Outi Nyytäjä

Motiveringar:
Dramaturgen och manusförfattaren Outi Nyytäjä har skrivit åtskilliga hörspel, filmmanus, dramatiseringar, roman- och pjäsöversättningar samt essäer om framför allt teater, litteratur, kulturpolitik och media. Vid sidan av sitt arbete som dramaturg och manusförfattare har hon också flitigt skrivit kolumner. Nyytäjä har varit en fri författare allt sedan år 1987, då hon avgick från rektorstjänsten vid Teaterhögskolan.

Som dramaturgilärare är Outi Nyytäjä flitig och uppmuntrar yngre åldersklasser att sätta sig ordentligt in i olika frågor då de skriver en text och gör bakgrundsarbete. Nyytäjä sätter värde på intelligenta manus, litteratur och dramatik, som det i hennes åsikt finns gott om i Finland.
Outi Nyytäjä har i sina texter försvarat rätten att vara svag, gammal och sjuk. Författaren, som flaggar för jämlikhet mellan människor och ömsesidig hjälp, förhåller sig avogt till uppblåsthet och insisterar på att man ska vara mån om att tänka, observera och få insikter.