09.06.2021

Tove festival

Tove-festivalen äntligen till Finland i höst!

Den 18 september ordnas Tove-festivalen, en heldag om Tove Jansson - för första gången i Finland. Förra årets Tove-festival i Stockholm var en omtalad och slutsåld succé som nu äntligen kommer till Svenska Teatern i finländsk tappning.

Tove Jansson - bildkonstnären, författaren, visdiktaren, dramatikern och serieskaparen hade ett mod som genomsyrade hela hennes produktion och privatliv. Hon skapade konst som inspirerar konstnärer och författare än i dag. Vi tycker såklart hon ska ha en egen festival i sin hemstad!

Programvärden Christoffer Strandberg tar tillsammans med inbjudna författare, musiker och Tove-kännare med publiken på en fantastisk audiovisuell upplevelse med exklusivt arkivmaterial med Tove själv och de som kände henne. Vi diskuterar sådant som de queera aspekterna i Toves konst, tar oss en titt på Toves forsatta påverkan på dagens finska litteratur, får en inblick i musiken som skapats runt hennes kulturarv och gör en djupdykning i den omfattande akademiska forskningen om Tove. Bland gästerna syns Pirkko Saisio, Anni Sinnemäki, Alma Pöysti, Mark Levengood, Kaj Korkea-aho, Tuula Karjalainen, Sirke Happonen och Kasimir Sandbacka. Dessutom bjuds det på musikuppträdanden med Lauri Porra (Stratovarius) och Emma Klingenberg (aktuell med föreställningen Tove Jansson – visdiktaren).

Tove-festivalen pågår kl 11-19 lördagen den 18.9 2021 på Svenska Teatern. Programmet på scenen är på finska och svenska. Biljetterna kostar 60 euro. Ett begränsat antal biljetter kan köpas via Svenska Teaterns biljettförsäljning. Tove-festivalen arrangeras av Moomin Characters i samarbete med Svenska Teatern.

Det här kan också intressera dig

Tapahtumat Evenemang