05.10.2021

UrbanApa x Ateneum 28.10.–30.10.2021

UrbanApa x Ateneum 2021 – Festivalprogrammet är publicerat!

”Hurdana riktningar, strömmar, aktualiteter och nutid lever vi i just nu? Vad även är ’just nu’? Efter ett och ett halvt år av isolering på grund av coronaviruset och efter flera olika kriser känns det nu oerhört viktigt att lyssna på det som rör på sig och som rör på oss. Att möta varandra inför konst, att samlas, att vara förbryllade tillsammans kan vara ett bra sätt att fråga hur världen rör på oss och hur vi rör på världen”, säger UrbanApas konstnärliga ledare Sonya Lindfors.

I år firas UrbanApa x Ateneum-festivalen den 28.10–30.10.2021 i Ateneum. Levande nutidskonst tar över museet med konstnärer som skapar överraskande, tvärkonstnärliga och lekfulla verk. Årets program har kuraterats av Emmi Venna och Sonya Lindfors.

Årets tematiska landskap är tides and currents, det vill säga olika slags strömmar och riktningar. I oktober kommer festivalen att se på världen runtom oss och konstens möjligheter att åstadkomma förändring. Förändringar och metamorfoser, strömmar och riktningar, omstörtande verksamhet och omskakande av nutiden, på vilket sätt är de närvarande just nu? Hur kan världen beröra och röra på oss, hur skulle vi kunna beröra världen? Kan förändring vara lekfullt, underbart, feministiskt och gemensamt? Även utopiskt?

Under festivalen kan man uppleva över 15 verk och koncept: verkstäder, virtuella föreställningar samt kortfilmer, installationer och föreställningar i själva museet. Festivalen utnyttjar även i år virtuella plattformar såsom Instagram: Frigid Zone Rain Forest av Rong-Ci Zhang och Queen of Lapland  Eva-Liisa Orupõld kan ses på UrbanApas Instagram-konto, och likaså diskussionsserien UA TALKS x Tides and Currents där det blir diskussion på bland annat mjukhetsparadoxen och konst under den ekologiska krisen.

Många föreställningar har rörelse och kropp som sina teman: On all sides av Tuuli Vahtola och Vanessa Virta granskar kroppen vars tolkningar om det interna tillståndet förändras till rörelse; performance-installationen Still pouring from the soft spot av Laine & Nivalainen granskar den porösa och känsliga kroppen; Maria av Pinja Eskelinen funderar på det hur medvetandets interna värld kan synas i rörelse; i den rörliga installationen bodyscapes av Favela Ortiz undergår kroppen metamorfos, samtidigt bekant och främmande; GARNNN av Kaila, Loimaala & Stenberg är ett köttigt och pulserande dansverk där kroppen och tråd förenas.

Deep Waters av Isabella Shaw är en meditativ föreställning där musik och poesi blandas med röst och harpa. Även Onerva Hannulas föreställning Ofelia kombinerar rapmusik, spoken word och scenkonst samtidigt som den granskar kön, makt och kulturiska narrativer.

Festivalen erbjuder även på verkstäder och installationer. De som är intresserade i dans kan lära sig vogue med Roza Coco Ninja och workshopen Introduction to Old Way. Body/Space/Resonance – A Performance Score Playbook av Anna Olkinuora är både en workshop och en installation där promenad förändras till ritual och performance. Eiliens ljudinstallation Cats and Glaciers kombinerar ambient ljudlandskap, katter och glaciären Strupbreen. Basement Session av Convivial Complaint Cell är en mottagning för klagan och klagomål.

Festivalen avslutar med lördagens helhet där publiken kan uppleva spoken word-föreställningen The Return of Râmîêl av Kihwa-Endale, en lyssningssession med NO NIIN, och Anna Nykyris kortfilm In-Between som presenterar pandemitidens landskap från Helsingfors, Mexico City och New York.

Festivalprogrammet kan man se i sin helhet här: https://urbanapa.fi/events/urbanapa-x-ateneum-2021

Största delen av programmet är kostnadsfritt. Avgiftsbelagda evenemang är 5€, biljetter kan köpas från Ateneum.

För mera information, pressbilder och intervjuförfrågningar:

Essi Brunberg

Informatör

+358408699466 / essi.brunberg@gmail.com

Det här kan också intressera dig

Festivals Evenemang