11.03.2019
Vägvisare och idoga teaterarbetare belönades på Thalia-galan
Yrkesverksamma inom scenkonst, cirkus och dans prisbelönades på Thalia-galan den 11.3.2019. Sammanlagt 17 pris delades ut av 11 organisationer.
Scenkonst föds ur samarbete och det syns också i prisregnet på Thalia-galan, där man betonat kunniga och idoga personers avtryck i det gemensamma verket. De premierade aktörerna har bidragit till nya arbetsmetoder på fältet, de prisbelönta verken har skapat nya kvaliteteter genom produktionssätt eller konstnärligt innehåll. I år uppmärksammas speciellt festivalerna.
Priset för barn- och ungdomsteater gick till föreställningen Tänään koulun jälkeen, som är ett samarbete mellan Kajana stadsteater och Vaara-kollektiivi. Föreställningen som turnerat i skolor i norra Finland föddes ur upphovsmännens egna smärtsamma erfarenheter av mobbning. Kajana stadsteater tilldelades i år även erkännandet Kiitos kotimaisesta näytelmästä för en fördomsfri repertoarpolitik som kännetecknas av nyskriven dramatik.
Det var även arbetet för den nya dramatiken som gav Saara Rautavuoma det traditionella Illusionist-priset. Verksamhetsledaren för New Play Finland (UNO) arbetar för ett konstnärlig-produktionsmässigt nytänkande och uppmanar till dialog mellan teatrar och författare. Ett banbrytande tänkande och ett konstbaserat forsknings- och utvecklingsarbete var det som i sin tur gav TINFO-priset till Maria Oiva, ledare för Digiteater-projektet vid Riihimäen Teatteri.
Ett nytt slag av växelverkan på det arktiska området renderade Ruska Ensemble Samkraft-priset. Med betoning på jämlikhet och ekologiska värden stärker Ruskas arbete hoppet för en bättre framtid för ursprungsfolken. Matti Kanervo på Tampereen Työväen Teatteri belönades med Kraftkälla-priset för skapande av en förtroendefull atmosfär på arbetsplatsen.
Till årets teaterskådespelare valdes Helmi-Leena Nummela. Kollegerna röstade fram Nummela för hennes roll som Sigrid i KOM-teaterns pjäs Veriruusut. I motiveringarna beskrivs Nummelas skådespeleri som klart, precist och starkt.
Konstens vägvisare lyfts fram
Markku Aulanko uppmärksammades med priset Årets bragd inom cirkus. Med sitt hängivna livsverk har han bidragit till att cirkuskonstens status har höjts i Finland. Aulanko har särskilt arbetat för att utbildning på cirkusens område har inrättats.
Jaakko Mandelin och Kinetic Orchestra belönades med Årets bragd inom dans, för att ha främjat intresset för danskonsten. Vid sidan av arbetet med sitt eget rörelsespråk och sin dansgrupp är Mandelin en aktad pedagog.
Scenografen Pasi Räbinä, som numera arbetar vid stadsteatern i Uleåborg, mottog Illusions-priset. Räbinä har under sin mer än 30-åriga karriär utvecklat nydanande materialexperiment, som skänkt publiken oförglömliga illusioner.
Buketten av Strål-pris utdelades till designers i tre olika kategorier. Ljus-strålen gick till Jani-Matti Salo och Mark Niskanen för en ljusdesign med ett sparsmakat uttryck och en imponerande distanseringseffekt i Den andra naturen på Teater Viirus. Videostrålen utdelades till Jonatan Sundström för planeringen av en lekfull och oväntad live-video i Den stora elden, även den på Teater Viirus. Ljud-strålen tilldelades Jussi Matikainen för skapandet av ett skulpturalt klingande rum i Zodiaks föreställning Cosmic Latte.
Thalia-priset gavs till fyra föreställningar. I år intresserade sig juryn för självbiografisk kroppslighet och riktningarna i växelverkan mellan publiken och de uppträdande. Vid valet av Thalia-pristagare lade man också vikt vid kombinationer av samarbeten och uttrycksformer som skapat tilltalande föreställningar. Thalia-priset utdelades till följande föreställningar. Marat / Sade (Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola), Picknick vid vägkanten (Grus Grus Teatern), Syklit (Valtimonteatteri) och Vaahtoa! (av Anna Ackerman och Minna Hokkanen).
Cirkuspriset Lumo tilldelades föreställningen Portmanteau (Mira Ravaldi och Luis Santori do Vale), som kombinerar lindans, jonglering, dans, bildkonst och ljusdesign samt levande musik. Portmanteau är ambitiös i sin tvärkonstnärlighet, de suveräna konstnärernas arbete resulterar i ett hypnotiskt och förtrollande verk.
Festivalerna får erkänsla
I år var det en festival som fick erkännandet Årets teater. På den internationella ANTI-festivalen i Kuopio är tröskeln väldigt låg för deltagande i konst eller exponering för den. Den tjugo-åriga ANTI-festivalens innehåll och linjedragningar skvallrar om en exceptionellt god kännedom om konstgenrer och ett gott ledarskap.
En jämnårig festival tilldelades priset Årets teaterbragd. Festivalen Lainsuojattomat har årligen i tjugo års tid samlat de teatrar som står utanför teaterlagen. Festivalen har haft en viktig roll som byggare av självkänsla och en gemensam identitet på det fria teaterfältet.
***
En del av prisen ges för meriter under det gångna året, en del delas ut vartannat år. Vissa pristagare är valda på basen av förslag eller medlemsomröstning, en del utses av en jury eller en förhandsjury och en allsmäktig domare.
Mera information:
Teatrarnas centralförbund / sekreterare Miska Repo, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi, 045 896 4024