12.03.2012
Vid teaterbranschens Thalia-gala 11.3.2012 premieras förtjänta utövare inom branschen
Teaterbranschens riksomfattande Thalia-gala anordnas för tredje gången 11.3.2012. Denna gång hålls galan i Svenska Teaterns nyrenoverade teaterhus i Helsingfors. Vid galan delar man ut 19 priser, bl.a. Årets Teater, Årets Skådespelare, Lea-priset samt Thalia-priset för årets föreställning. Galan arrangeras av Finlands Teaterorganisationers Centralförbund tillsammans med organisationerna inom teaterbranschen. Liksom under tidigare år fungerar president Tarja Halonen som galans beskyddare. I samband med galan anordnar Teater och Mediearbetarna i Finland tillsammans med Finlands Skådespelarförbund och Finlands Teatrar Teaterdagar för professionella inom branschen 11-12.3 på Nationalteaterns stora scen. Teaterdagarnas program innehåller diskussioner om de förändrade arbetsbilderna och om arbetshälsa.
Galans program finns på webbadressen http://thaliagaala.fi/ohjelma/
PRISTAGARE VID THALIA-GALAN ÅR 2012 SAMT JURYNS MOTIVERINGAR:
ILLUSIONISTPRISET (Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)
Pristagare: Pate Pesonius, fotograf och grafisk planerare.
Motiveringar:
Pate Pesonius är en verklig bakgrundspåverkare inom teatern. Pesonius har varit med om att ge teatern visuellt uttryck och att skapa en uppfattning om teatern som en aktuell och intressant konstform. Det är skäl att föra in den visuella marknadsföringen av teater i det nya årtusendet och Pesonius har i det hänseendet gjort ett synnerligen viktigt arbete. Det senaste exemplet är det starka och tidsmässiga uttrycket i förställningsbilderna och den grafiska planeringen av Q-teatteris Broken Heart Story.
TINFO-PRISET (Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)
Pristagare: Eva Neklyaeva, ledare för Baltic Cicle-festivalen
Motiveringar:
Eva Neklyaeva har ett personligt och ambitiöst grepp i sitt sätt att leda festivalen.
Neklyaeva har länge arbetat som producent av nutidsteater. Hon har med sitt eget arbete och sitt personliga och hängivna grepp skapat det moderna teaterfältet synlighet. Neklyaevas sätt att bygga upp festivalen utgår från innehållet och är sammanställande - föreställningar, klubbar och workshopar bildar en organism med egna lagar. Baltic Circle har blivit en öppet kommunicerande festival som tar risker och som erbjuder publiken och teatern många slags kontaktytor.
Neklyaeva är en teater(kunskaps)producent, som fört fram finländskt teaterkunnande internationelllt och skapat nya nätverk mellan teaterutövare. I det avseendet har Neklyaeva fortsatt och förnyat Baltic Circles ärorika traditioner.
I synnerhet höstens Baltic Circle fick Helsingfors att se ut som en vital teaterstad. Festivalen använde sig av ett nytt slags information och nätverkan, fick god uppmärksamhet i offentligheten och lyckades locka till sig en ny publik.
Genom att belöna Eva Neklyaeva vill juryn föra fram kuratorn: ett förenande av produktionsmässig och dramaturgisk förståelse.
THALIA-PRISET (Teatterin Tiedotuskeskus – Teaterinfo Finland)
Pristagare: Teatteri Takomo - Perheenjäsen (Familjemedlem), regi Milja Sarkola
Motiveringar:
Thalia priset för årets föreställning 2011
Utgående från förslagen vill Thalia-prisets jury lyfta fram fem föreställningar från år 2011:
Teatteri Nirvana - Paratiisi (Paradiset), regi Sini Pesonen
Ryhmäteatteri - Eduskunta (Riksdagen), regi Susanna Kuparinen
Pyynikin kesäteatteri - Rauta-aika (Järntid), regi Kari Heiskanen
Teatteri Takomo - Perheenjäsen (Familjemedlem), regi Milja Sarkola
Finlands Nationalteater - Paperiankkuri (Pappersankaret), regi Hanna Brotherus
Var och en av dessa föreställningar har i fråga om sin egen tid, sitt område och sin stilart varit betydande teaterhändelser under år 2011, och alla tar de, inom skalan för sitt eget sceniska berättande, ställning till hur finskheten och det finländska samhället ser ut och känns och hur det är och hur det förändras i denna tid. Det är svårt att rangordna föreställningarna, och juryn vill ge ett hedersomnämnande till alla dessa föreställningar. Priset för årets föreställning 2011 har juryn beslutat tilldela Teatteri Takomos föreställning Perheenjäsen.
Perheenjäsen närmar sig modigt den minsta enheten i vårt samhälle - familjen - utgående från personliga utgångspunkter. Perheenjäsen är både genom att vara personlig och tolkningsbar en intressant och fräsch dramatext. Föreställningen, som utgår från den, är ett pricksäkert, känsloväckande och behärskat scenkonstverk. Den är ett exempel på hur omutligt en liten gruppteater och en utbildad och yrkesskicklig arbetsgrupp förhåller sig till sitt arbete.
Trots den starka personliga laddning man kan förnimma i föreställningen hemfaller den inte åt att bara bli en personlig bekännelse, utan den växer sig till att bli en större helhet och gör det personliga allmängiltigt. I centrum för föreställningen ligger klyftan mellan generationerna och förhållandet mellan barn och föräldrar. Det är en stark uppväxtskildring på många plan: från flicka till kvinna, från barn till fullvuxen, från dotter till mor och från att vara en utövares arvtagare till att bli en självständig utövare.
Föreställningen griper tag i många av vår tids företeelser, som narcissism, förhållandet till publicitet och förmågan att finna sin egen identitet i trycket av samhället, omgivningen, yrket och familjen. Vid sidan av krisen gällande föräldraskap och konstnärsidentitet, koncentrerar sig föreställningen också på att behandla teaterns grundläggande frågor ur utövarens synvinkel - förhållandet mellan gammalt och nytt, konstruktion och dekonstruktion samt identifikation och fjärmande. Trots sitt starkt från teatern utgående behandlingssätt är föreställningen dock inte någon exklusiv upplevelse, utan snarare uppstår en allegori om teatern, dess utövare och deras resonemang, som varje åskådare kunde tillämpa på sitt eget liv, sitt arbete och sin familj.
Slutresultatet är en verkningsfull föreställning som djupt sjunker in i människan och som åskådaren efteråt stannar upp vid, för att fundera över sitt eget förhållande till sina föräldrar, sina barn, sitt eget arbete och den omgivande världen. De tankar som presenteras i Perheenjäsen och de känslor som föds stannar länge kvar hos åskådaren, som ett testamente över hur en gemensam och delad mänsklighet, genom det modigt personliga sätt Perheenjäsen framförs, kan bli något som åskådaren får uppleva.
Lycka till Takomo, Milja Sarkola och hela den konstnärliga arbetsgruppen!
ÅRETS TEATERGÄRNING (Teatterikeskus – Teatercentrum)
Pristagare: Regissör Susanna Kuparinen
Fakta eller fiktion? Pjäsen Eduskunta, regissören Susanna Kuparinens examensarbete från teaterhögskolans regissörsutbildning, representerar båda genrerna. Samtidigt är pjäsen till sitt utförande hektisk och grotesk politisk teater, som sorglöst karnevaliserar politiker och konflikten mellan ord och handling. Eduskunta är Ryhmäteatteris och Eduskunta-arbetsgruppens samproduktion.
Sättet på vilket regissören Susanna Kuparinen riktar den allmänna opinionens respons till beslutsfattarna med hjälp av konstens medel, belönas med priset för Årets teatergärning. Hon gör vågad provokativ och högaktuell politisk teater med passion.
Vid Thalia-galan 11.3.2012, Riitta Seppälä
LUMO –PRISET (Sirkuksen tiedotuskeskus - Informationscentralen för cirkus i Finland)
Pristagare: Sirkus Finlandia
Lumo-priset för cirkuskonst tilldelas Sirkus Finlandia för dess 35-åriga, betydelsefulla karriär som upprätthållare av den turnerande cirkustraditionen i Finland.
Sirkus Finlandia har med sin omfattande årliga turnéverksamhet, som täcker hela landet, ihärdigt fört cirkuskulturen också till sådana orter där kulturutbudet i övrigt är knappt.
Det långsiktiga arbetet under de gångna åren syns i dagens livskraftiga cirkusgemenskap som driver sin egen genre vidare och upprätthåller sina traditioner. Utan traditioner skulle vi inte ha dagens cirkuskonst.
ILLUSIONSPRISET (Suomen Lavastustaiteilijain Liitto - Finlands Scenografers Förbund)
Pristagare: Niina Pasanen
Illusionspriset beviljas teater-, film och tv-områdets multiinstrumentalist
dräktplaneraren Niina Pasanen.
Hon är en konstnär med starka konstnärliga visioner och hon är en inspirerande arbetskamrat. Hon har bl.a. skapat Risto Räppääjä-filmernas ohämmade och färgsprakande typgalleri. Som det färskaste exemplet på hennes tv-arbeten minns man den långa tv-serien Klikkaa mua. I Kom-teatteris och Ryhmäteatteris aktuella succépjäser har man redan under tio års tid kunnat se hennes handavtryck. Som dräktplanerare och visualiserare medverkar hon också aktivt i barnens Sommarteater SuLaKe på Sveaborg.
ÅRETS AMATÖRTEATER (Työväen Näyttämöiden Liitto och Suomen Harrastajateatteriliitto)
Pristagare: Åbo Unga Teater
Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry har gjort betydelsefull och högklassig barn- och ungdomsteater samt undervisningsarbete på de båda inhemska språken från och med år 1972.
Denna förtjänstfulla verksamhet tydliggjordes på ett exemplariskt sätt i "1827 - Infernal Musical", världens första heavymusikal, som gjordes som en del av programutbudet under Turku-Åbo 2011, det europeiska kulturhuvudstadsåret. Föreställningen var ett bevis på skickligt utförd långsiktig och samhällelig verksamhet och förtjänar således att bli prisbelönad.
ÅRETS DOCKTEATERPRIS (Nukketeatterikeskus Poiju och Suomen Unima)
Pristagare: Timo Väntsi, marionettkonstnär
Priset ges till Timo Väntsi för utvecklandet av Nukketeatteri-magasinet. Timo Väntsi är en marionettkonstnär från Åbo, som har byggt dockor samt arbetat som skådespelare, regissör och manusförfattare både i dockteater- och teaterproduktioner. Han har gjort ett banbrytande arbete med att främja dockteaterns ställning genom sitt eget högklassiga konstnärliga arbete.
Nukketeatteri-magasinet är UNIMA Finlands publikation. Det är den enda tidskriften i Finland som behandlar dockteater och dess delområden. Timo Väntsi har varit drivkraft, chefredaktör och ombrytare för publikationen sedan år 2008. Under Timos redaktörskap har tidningen stigit från ett blygsamt informationspaket till en imponerande kulturell publikation, som mångsidigt behandlar dockteaterns olika delområden. Publikationen har väckt intresse nationellt och internationellt genom sin intressanta layout och sina attraktiva bilder. Nukketeatteri-magasinet samlar också läsare bland amatörer inom branschen och utmanar även dem som inte vet något om dockteater att utforska denna konstform. Publikationen har regelbundet artiklar på engelska, vilket gör att den stöder exporten av finsk dockteater till internationella scener. Publikationen synliggör finska dockteaterkonstnärers arbete för kulturproducenter, konstsammanslutningar och framför allt för den allmänna publiken. Publikationen informerar både amatörer och professionella om festivaler, kurser och internationela evenemang.
Årets dockteaterpris ges till Timo Väntsi, för att hans insatser som en utvecklare av Nukketeatteri-magasinet har varit betydande för oss alla som jobbar inom dockteater.
ÅRETS SKÅDESPELARE (Suomen Näyttelijäliitto - Finlands Skådespelarförbund)
Pristagare: Lilli Sukula-Lindblom
Motiveringar:
Finlands Skådespelarförbund vill i år lyfta fram skådespelararbetets många dimensioner genom att till årets skådespelare utse en person som varit banbrytande inom så kallat tillämpat skådespelararbete.
Årets skådespelare är sjukhusclownernas "moder" i Finland.
REGISSÖR/DRAMATURGPRISET (Suomen Teatteriohjaajien Liitto - Finlands Teaterregissörsförbund)
Pristagare: Laura Jäntti
Priset till regissör/dramaturg
Regissör Laura Jäntti har sedan 1970-talet gjort en betydelsefull insats på de finländska teatrarna. Hon har regisserat på såväl större som mindre teatrar, både på finska och svenska, utan att ge avkall på sin egen konstnärliga integritet. Hon är en eftertraktad gästregissör, och anses vara en skicklig personinstruktör. Kännetecknande för Laura Jänttis konstnärsskap är också intuition, en särskilt stark känsla för det visuella och musikalitet. Jänttis arbete sträcker sig även utanför Finlands gränser, hon har gjort flere gästspel och -regier runtom i världen. Jäntti har undervisat både i Finland och utomlands samt verkat som en del av ledartrojkan kring Tammerfors teatersommar. Allt detta har hon gjort utan att böja sej för trender eller auktoriteter men med en ödmjukhet som låtit verken tala för sig. Laura Jäntti är den finländska konstnärliga teaterns hemliga agent.
DANSENS BRAGDPRIS (Suomen Tanssitaiteilijain Liitto - Finlands Danskonstnärsförbund)
Pristagare: Liisa Palin
Dansens bragdpris
Liisa Palin erhåller Dansens bragdpris. Palin har gjort en full karriär som balettdansös vid Finlands Nationalopera och efter det har hon redan under flera tiotal år utfört ett betydelsefullt arbete som balettpedagog, huvudsakligen vid Finlands Nationaloperas Balettläroanstalt. Av dansöserna vid vår nuvarande Nationalbalett har nästan alla i något skede varit Liisa Palins elev. Liisa Palin har även gästspelat runt om i vårt land, bl.a. var hon på 80-talet verksam som länskonstnär i Vasa.
Liisa Palin leds av en kärlek och stor passion för sitt arbete. Hon har under hela sin tid som lärare haft förmågan att studera och utveckla sitt eget kunnande. Hon har tagit del av fortbildning och själv lett ett flertal kurser. Hon har rest utomlands till olika lärosäten och skaffat sig nya kunskaper. Denna know-how har gjort att hon och hennes elever hängt med i den enorma utvecklingen och konkurrensen inom balettundervisningen, och alla de krav som ställs på den.
LEA-PRISET (Suomen Näytelmäkirjailijaliitto - Finlands Dramatikerförbund)
Pristagare av Lea-priset 2011: Pirkko Saisio: Homo!
Juryns motivering:
Pirkko Saisios Homo! går tillbaka till komedins födelsetrakter för flera tusen år sedan, till satyrskådespelen. Det är ett fantastiskt spektakel som, utan någon intrig gynnar deklamation och politisk retorik, skrivet i Aristofanes komediers anda. I skådespelets bakgrund väcker Saisio Aristofanes Fåglarnas utopiska rike till liv, ett nytt Gökbo där alla har rätt att fritt breda ut sina vingar. Sexualitet och kön är politik, motiv som stiger fram ur dramats traditioner, och som även ger dialogen skärpa. Musiken och sångframförandena rytmiserar verket.
Lea-prisets jury för år 2011 bestod av textförfattaren/kompositören Pauli
Hanhiniemi, professorn i inhemsk litteratur vid Helsingfors universitet
Jyrki Nummi och författaren Anja Snellman
STRÅLPRISEN (Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto)
Kuva-Säde (Bild-Strålen)
Ville Seppänen: Broken Heart Story
Q-teatteri, regi Saara Turunen
Ville Seppänens sätt att använda live kamera, överraskande bildvinklar, omsorgsfulla kompositioner och en stark närvaro gör att bildplaneringen blir en oskiljaktig del av konstverket som helhet. Broken Heart Story är ett noggrant rytmiserat poetiskt collage kring rummet, tekniken och de uppträdande, där videon genom sitt unika berättelsesätt mångdubblar utrymmet och synvinklarna.
Valo-Säde (Ljus-Strålen)
Heikki Paasonen: Meidän sosiaalidemokraattiset kehomme (Våra socialdemokratiska kroppar)
Zodiak - Uuden tanssin keskus, koreografi Maija Hirvanen
I Heikki Paasonens ljussättning ingår inget onödigt. Det säkra, men enkelt återhållsamma sättet att ta utrymmet i besittning och den träffsäkert förenklade ljusdramaturgin skapar en spartanskt skön värld i föreställningen, där även effektfulla scener blir förverkligade med stil och små medel. Ljusen gör, tillsammans med scenografin och de uppträdande, konstverket till en gemensam estetiskt kompromisslös och välbalanserad helhet.
Ääni-Säde (Ljud-Strålen)
Jori Tossavainen: Bruce Willis Saves the World
Tutkivan teatterityön keskus, regi Riko Saatsi
Den oförskämt filmatiska ljuddramaturgin, som leker med klicheer och effekter, binder smidigt ihop föreställningen. Det akustiska ljud som produceras på scenen och som omarbetas till en mångskiftande och rik ljudvärld, väcker även statiska scener till liv, utan att för den skull få publiken att hålla för öronen. Emellanåt vågar man också vara helt tyst. Om ljudet i föreställningen eliminerades skulle även dess själ försvinna.
ÅRETS TEATERGÄRNING FÖR BARN OCH UNGDOM (Suomen Teatterit ry - Finlands Teatrar rf)
Finlands Teatrar rf vill med priset för en teatergärning för barn och ungdom årligen föra fram hur viktigt det är att göra teater för barn och ungdom. Bland dem växer en ny generation teaterbesökare upp och samtidigt stöder det faktum att man ser och gör teater barnens och ungdomarnas utveckling på många sätt.
Vinnaren av priset för årets Teatergärning för barn och ungdom, som Finlands Teatrar rf delar ut vid Thalia-galan 11.3.2012, är:
Uleåborgs barn- och ungdomsteaterfestival
Uleåborgs barn- och ungdomsteaterfestival har under sin långa historia presenterat barn- och ungdomskultur på ett förtjänstfullt och mångsidigt sätt. Man får inte internationellt anseende gratis, det erhåller man genom arbete, yrkeskunskap och hängivenhet. Den nordliga festivalen har samlat ihop barnteaterutövare från olika håll i världen, sett på teaterfältet med öppna ögon och visat att teater inte är ett snävt begrepp. Teatern rymmer många synvinklar, många kunniga utövare och framför allt många åskådare. Kontakten mellan scen och salong föds utan tvång och en ny generation får njuta av omutligt välgjord teater. Och de kommer garanterat tillbaks till salongen.
Eila Roine, Teaterråd
PRISET FÖR LIVSGÄRNING (Galarådet)
Pristagare: KAISA KORHONEN
Teaterregissören, konstnärsprofessorn och hedersdoktorn i teaterkonst Kaisa Korhonen är en av sin generations kraftgestalter och samtidigt en suverän överskridare av generationsklyftor.. Under hela sin långa karriär har hon varit en aktiv teater- och kulturpåverkare, en debattör, som hela tiden följt med sin tid. Hennes röst och hennes ord har alltid haft betydelse. Sångens revolutionära röst störde med sina provokationer. I rösten ljöd en kombination av hårdhet och ömhet. I den ekade kulturen, medvetandet om historien och kunskapen om traditionerna.
Kaisa Korhonen var med om att grunda KOM-teatern, en av vårt lands första teatergrupper. Det var där hon i slutet av 1970-talet fick sitt genombrott som regissör. Senare har hon kämpat mot teatrarnas institutionaliserade metoder, bl.a. genom att grunda gruppen Musta Rakkaus.
Som regissör har Kaisa Korhonen regisserat vid olika teatrar runtom i Finland, från de största professionella teatrarna till små grupper. Hon har arbetat både på det finskspråkiga och det finlandssvenska fältet. Dessutom har hon regisserat både i Norden och Ryssland. Under sin nästan 50-åriga karriär har hon till dags dato gjort nästan hundra iscensättningar. I sin regi har hon lyft fram människan som en del av samhället.
Kaisa Korhonen har som teaterskapare värnat om en samhällelig och till platsen bunden folkteater. Hon har stiftat bekantskap med publikgrupper av olika slag runtom i Finland. Med sitt eget arbete har hon kämpat för att det finländska teaternätverket ska förbli livskraftigt och hon har outtröttligt ställt upp till försvar för landsortens teatrar. Kaisa Korhonen har gett uttryck för en stark framtidstro i förhoppning om att yngre generationer teaterutövare ska kunna uppleva teater som en möjlighet.
Kaisa Korhonens arbete i undervisningen har gjort henne till en älskad och uppskattad auktoritet inom sitt område och hon har också, vid sidan av lärarrollen, hjälpt unga regissörer i början av deras karriär.
Kaisa Korhonen är en teaterns medborgaraktivist, som också har varit verksam genom att skriva, delta i teaterorganisationernas verksamhet och genom att komma med idéer till en mängd projekt för att utveckla branschen. Hennes produktion omfattar böcker och artiklar samt verk som hon redigerat och samlat material till. Hon har starkt tagit ställning för teaterkonsten, gemenskapen och regissörens arbete.
ÅRETS TEATER (Suomen Teatterit ry - Finlands Teatrar rf)
Pristagare: Finlands Nationalteater
Årets Teater 2012, priset som Finlands Teatrar rf delar ut vid Thalia-galan 11.3.2012, har utsetts av teaterregissören Raija-Sinikka Rantala med följande motiveringar:
Alla de fem teatrar som förhandsjuryn valt ut är med sin egen konsekventa verksamhetslinje, och genom att de nått sitt eget publikunderlag, utmärkta kandidater att bli årets teater, och det var verkligen ingen lätt uppgift att utse den slutliga vinnaren. Jag önskar alla fem fortsatt medvind.
En av dessa teatrar har dock nyligen sparkat i gång en process, som jag med min egen arbetshistoria vet att är svår men obestridligt värdefull: ett stort skepp vänder långsamt.
Den här teatern har öppnat sina dörrar för publiken från källare till tak, t.o.m. till sin målarverkstad.
Den har också tagit sig ut ur huset och spelat på ställen som man inte i första taget lämnar för att se teater.
Den presenterar konstnärer, teaterkonsten och dess historia vid publikträffar och workshops. Den vänder sig också till sin publik genom att publicera böcker. Under det senaste året har den höjt sitt åskådarantal med en tredjedel utan att gå där ribban är lägst.
Dess repertoar griper tag i dagens åskådares liv och verklighet, samt i de nationella kärnfrågor som ligger i bakgrunden, utan att stirra på och fastna i invanda genrer.
Dess föreställningar förmedlar utövarnas förankring i de uppdaterade målsättningarna. Den visar också att den kan uppskatta sin ensembles förmåga och ge plats åt egna initiativ.
I år fyller den 140 år och verkar att inte vara en enda dag för gammal.
Ni vet alla vilken teater det är.
Det är Finlands Nationalteater och värd sitt namn denna festdag.
Raija-Sinikka Rantala
teaterregissör
PUBLIKENS FAVORITSKÅDESPELARE
Väljs genom omröstning via Internet.
Årets favoritskådespelare är Elina Knihtilä.