20.10.2016

TINFO-tiedote 35 / 20.10.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

OSOITA TUKESI #SaveSyria

Me kaukana Alepposta, Syyrian sisällissodasta ja siviilien hädästä. Oheisesta linkistä aukeaa hienoa lisäinfoa ja taustoitusta solidaarisuuskampanjalle.

”Monet syyrialaiset ovat väsyneitä kansainvälisten toimijoiden keskinäiseen nokitteluun.” Syyrialaiset kokevat, että kansainvälinen yhteisö on pettänyt heidät. Mitä tehtävissä? Mitä kansalaisyhteiskunta voi tehdä? Pois polarisaatiosta. Kaikki väkivalta seis! Stop the war!

Kansalaisyhteiskunta vastaan hajaannus. Pakko uskoa, että jotain on tehtävissä. Vaikka sitten mielenosoitus poistamaan hiljaisuutta ja muistuttamaan, että emme ole unohtaneet.

Save Syria – rauhanmarssi ja tukikonsertti järjestetään Helsingissä YK:n päivänä 24.10.2016. Rauhanmarssi lähtee kello 17 Rautatientorilta Senaatintorille, jossa teemme torin kokoisen valtaisan elävän rauhanmerkin. Kynttilöitä mukaan! Marssin jälkeen tukikonsertti Circuksessa. #Helsinki4Syria

Kaikki voivat olla mukana tuen osoittamisessa syyrialaisille esimerkiksi sosiaalisen median kautta: #SaveSyria

Lisää vinkkejä solidaarisuuden ilmaisuun ja rauhan puolesta.


KULTTUURI-VOSISSA KESKUSTELU KÄY KUUMANA – KUVA PUHUU

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen lausunto eduskunnan talousarviosta sai liitteekseen kuvan, joka kirvoittaa Facebook-ryhmässä kulttuuriVOS ärhäkästä keskustelua. Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, vai miten se menee.


KOREOGRAFI MEETS DRAMATURGI – YLIRAJAISTA TYÖPARIAJATTELUA

Koreografi meets dramaturgi. Koreografi Elina Pirisen ja dramaturgi Heidi Väätäsen yhteistyö on jumalallinen lahja esittävälle taiteelle ja esiintyjälle. Concerto under Waterlilies Kiasmassa näytti, miten kieli ajattelee ruumiissa ja minkälaista ilmaisua ruumis tuottaa sanojen ulottumattomissa.  

Tämä epäpuhdas ja epävakauttava sekalajisuus tuottaa kiehtovaa odottamattomuutta.  Ruumissensitiivisyyden ja kielisensitiivisyyden onnellinen liitto, jossa koreografilla on herkkyyttä kieleen, dramaturgilla ruumiiseen. Esiintyjä luo itse omaa dramaturgiaansa, saa itse tilaa omalle ilmaisulleen tietyn kehyksen sisällä. Livedramaturgiaa!  Niin, ja tilan ja valon vuoropuhelua ruumiiden kanssa. Kiitos Heikki Paasonen ja Jani-Matti Salo. Personal Symphonic Momentia (2013) en valitettavasti nähnyt. Se oli ensimmäinen osa ruumiinavauksia.  Olisin voinut kokea tämän kääntymyksen jo vuosia aiemmin.


IRTONAISELLA OTTEELLA

Mikä onni on olla katsomassa esitystä, jonka katsomo on miltei täynnä nuoria. Resonoinnista syntyi irtonainen fiilis. Hiljaisuutta, ymmärtävää naurua, Just Filming menossa Willensaunassa. Puolitoista tuntia, leffan mittainen.

Nautin hyvää tekevästä ajallisuudesta ja hiljaisuudesta ja näennäisestä tapahtumattomuudesta. Minun sallitaan virittäytyä, asettautua katsomaan valonsäteiden kulkua pimeässä, free flowta, kynttilöiden sytyttämistä. Naista puetaan rooliin japanilaiseksi geishaksi, anime- tai mangahahmoksi. Mies kertoo lapsuusmuistonsa elämästä kulisseissa teatteri-illuusion seuraajana.

Yllättäviä, esineellistäviä, etäisiä, miehen ja naisen kohtaamisia. Aistillisuutta, erotiikkaa, seksuaalisuutta.  Taustalle piirtyy mustavalkoleffaa, soljuvia autojonoja, suurkaupungin yksinäisyyttä. ”Kaikki kiinnostava on esityksen ulkopuolella.” ”Minua ei kiinnosta se, mitä ulkopuolella tapahtuu. Ei nimiä.”  Jotain tämänkaltaista. Opeteltuja vuorosanoja. Näitä kohtaamisia, milloin missäkin teatterikoneistojen todellisuuksissa.  Mies ja nainen uppoavat tähän keinotodellisuuteen, jossa oraalista mielihyvää lisäävät popcornit, coca cola, hillo ihmisen iholla.  Ja maailma visusti ulkopuolella.  
Esitys on avointa assosiaatiopintaa. Yöllä iskee alakulo. Sen synnyttää esityksen kaksi elokuvallista reflektiopintaa:  Bertoluccin Suojaava taivas ja Leonen spagettiwestern Huuliharppukostaja. Molemmissa kuiva kuumuus ympäröi eksyksissä olon, parisuhteen umpikujan, tai silkan maskuliinisen koston. Spagettiwestern on länkkärin kuolema, maskuliinin kuolema. Suojaava taivas pelkkää turtumusta, josta nainen herää liian myöhään.

Illuusio loppuu ennen kuin näyttelijät tajuavatkaan. Tässäkö se oli, elämä tai esitys, minän esitys? Esitys jää soittamaan alitajuntaa(ni).

PS. Esityksessä soi Joose Keskitalon teos Kuuletko kun hautausmaa vetää käteen. Kuva teatteristako – kuolinkankeita ruumiita vielä epätoivoista itseään viihdyttämässä?


BANAALI VAINOAJA JA ULOSSULKIJA MINUSSA

Teatteri Takomon Noitavaino ei ryhdy sensuroimaan tai kaunistelemaan meistä löytyvää noitavainoajaa. Banaalia pahaa. Ulossulkemisia, keskinäisiä liittoutumisia, manipulaatiota, julmuutta, narsismia, marttyyriyttä. Tekijät käyvät käsiksi kaikenlaisiin ryhmäytymisen ja ulossulkemisen prosesseihin teatterileikin varjolla lattian raadollisessa todellisuudessa.

Juuri leikin varjolla me teemme sitä, mitä me teemme. Noitavaino ei saarnaa eikä moralisoi. Se vain näyttää ulossulkemisen ja ryhmäpaineen mekanismit.


TILAN LUMO JA EPÄTIETOISUUS

Harvoin olen tuntenut niin puhdasta mielihyvää esityksen visuaalisuudesta (Kaisu Koponen, Ville Mäkelä) ja oudosta virityksestä kuin Ryhmäteatterin Farmissa. Esityksessä rakennetaan käsittämätön pastoraali-idylli valossa kylpevine kumpuilevine ruohikkoineen. Täällä vallitsee ikuinen kesä, jossa oleilevat sopusoinnussa ikuisesti onnelliset eläimet.

Pettävä utopia, fantasia, jota äänimaailma (Jussi Kärkkäinen) alkaa tuhota. Kaikki repeilee hiljaisesti liitoksissaan. Tuossa idyllissä ollaan hukassa, podetaan menneisyyden haamuja, tarraudutaan pakonomaisesti menneen utopiaan Orwellin Eläinten vallankumoukseen. Samaa tarinaa, toistona.

Tilan pettävä lumo kätkee sisäiset hierarkiat, manipulaatiot, eksyksissä olon. Esityksen moniäänisyys ja amebamaisuus on sen ansiota, että käsikirjoittajia on useita. Ihana arvoituksellinen esitys, joka ei selitä itseään.


KENGÄT LADOSSA KOROKKEEN REUNALLA

Espoon kaupunginteatterin Meidän luokka rakentaa Revontulihalliin installaationomaisen tilan. Puolalaisen kylän ladon. Istumme reunustoilla kuin osallisina ja mykkinä todistajina seuraamassa holokaustia, jonka kylän asukkaat itse toteuttavat polttamalla naapurinsa.

Budapestissä Tonavan rannalla on hiljainen holokaustin muistomerkki. Se koostuu vain rannalle jääneistä kengistä, niistä, joiden omistajat hukutettiin.

Samat kengät ovat nyt näyttämökorokkeella. Kengät saavat omistajansa. Kuin Tadeusz Kantorin Kuolleen luokan sielut laittavat kengät jalkaansa ja kertovat kauhistuttavan tarinansa siitä, miten meidän luokka jakautuikin tappajiin, uhreihin ja kostajiin.

Tarvitaan tila, valo, esiintyjät, tarina. Ei muuta.


KAUPUNKI JA TEATTERI

Ensi viikolla Teatterikorkeakoulussa opiskelijat pohtivat VOS-järjestelmän tulevaisuutta Teatteri ja kaupunki -kurssilla. Kurssia siivittää ajatus siitä, että teatteri on urbaanille yhteisölleen tärkeä paikka ja kieli, kuten kurssin vetäjät Jussi ja Sini Moila asian muotoilevat. 

Minusta on hienoa päästä kuulemaan tulevaisuuden teatterintekijöiden ajatuksia. Vaihtamaan ajatuksia. Historian peruutuspeili tarjotkoon lähtölaukauksen mutta ei riippakiveä. ”Rohkeasti eteenpäin katsovia, utopistisiakin”. Kurssi tehdään yhteistyössä Lahden kaupunginteatterin kanssa. Opiskelijat suunnittelevat Lahteen ”varjo-ohjelmistoa” vuodelle 2026.


TAIDERAKEA ODOTTAESSA

Odotamme pelolla ns. taide-rakea. Rakenteellinen kehittäminen tarkoittaa tässä tapauksessa pohdintaa siitä, missä musiikkitiedettä, teatteritiedettä, elokuvaa, taidehistoriaa, kirjallisuutta ja taidekasvatusta opetetaan tulevaisuudessa, kuinka paljon maistereita ja tohtoreita koulutetaan, millaisia mahdollisia uusia koulutus- ja tutkimustarpeita on, miten yliopistot profiloituvat, ja millaisia tutkimus- ja osaamiskeskittymiä tulisi olla. Mediatutkija Anu Koivusen kiteytys rakenteellisesta kehittämisestä: ”Niin kuin aina, ”kehittämisellä” on jalot pyrkimykset: laadukkaampaa, fiksummin ja tehokkaammin. Ja niin kuin aina, sen ytimessä on standardisointi ja leikkaaminen: enemmän vähemmällä.

Kaikkia kiinnostaa se, miten rake-selvityksessä otetaan kantaa Helsingin yliopiston teatteritieteeseen ja Tampereen yliopiston näyttelijänkoulutukseen. Elokuussa kannettiin jo huolta Nätyn säilymisestä.

Paula Tuovisen selvitys on loppusuoralla, ennen julkistamista se menee vielä kierrokselle yliopistoihin.

Sanon jo nyt oman mielipiteeni. Näyttelijänkoulutusta ei pidä keskittää. Humanistista taiteentutkimusta ei pidä liittää Taideyliopiston yhteyteen. Taiteellinen tutkimus ja perinteinen humanistinen taiteentutkimus ovat kaksi eri tutkimusparadigmaa. Molempia tarvitaan. Esittäville taiteille on eduksi, että niitä tarkastellaan myös ulkoa – kriittisen etäisyyden päästä.


MITÄ MUUALLA – TEATTERIN OSAAMISKESKUS

Leipzigin yliopistossa teatterintutkimuksen laitos oli leikkausuhan alla muutama vuosi sitten. Protestit lakkautusta vastaan tuottivat tulosta. Oppiaine ei suinkaan kuollut. Perustettiin Teatterin osaamiskeskus, joka tekee alueellista ja kansallisen tason yhteistyötä teattereiden kanssa.


TEATTERILAISET TREFFEILLE POLIITIKKOJEN KANSSA

Ja juuri kun omaa osuuttani Teatterikorkeakoulun Kaupunki ja teatteri -kurssille valmistelen, osuu Nachtkritikistä sopivasti silmiin tämä: Saksassa 40 000 teatterintekijän joukko tapaa valtuutettuja ja edustajiaan.

Ollaan siis liikekannalla joukolla kampanjoimassa oman taiteenlajin puolesta. Tavataan poliitikkoja, niitä, joiden päätöksistä teatterin tulevaisuus riippuu. Dramaturgi Harald Wolffin mitta tuli täyteen sitä, että poliitikoille teatteri olisi vain kustannustekijä. Nyt nämä 40 000 teatterilähettilästä haluavat tehdä poliitikoille ymmärrettäväksi sitä, miten juuri teatterit ovat demokratian tiloja ja kansalaisyhteiskunnan linnakkeita. 

Koko tässä aktiossa on kyse henkilökohtaisista tapaamisista, ensin on edustajan ja teatterintekijän opittava tuntemaan toisensa. Sitten vasta mietitään erilaisia julkisia mielenilmauksia. Demokratia on sitä, että puhutaan toinen toistemme kanssa.


TEATTERI HAASTAA IHMISIÄ AJATTELEMAAN

Markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja Tommi Laiho pitää blogia Markkinointi&Mainonta -lehden verkossa. Laihon klinikka sen tietää: Teatteri haastaa ihmisiä ajattelemaan.

Laihon todistajanlausunto tässä: ”Arvostan teatteria, katson sitä ylös. Laji on raaka ja intensiivinen (…) Katsojan edessä tapahtuu. Hän saattaa osallistua. Pasi was here -näytelmässä opettaja kiusaa oppilasta. Lopulta opettaja pyytää, että yleisökin osallistuisi huutamaan, että ”Pasi on ceeppari”. Osa yleisöstä huutaa. Tajusivatko he, että osallistuivat kiusaamiseen? Nerokasta. Sitä teatteri on. Se voi antaa samaistumisen kokemuksen tai erkaannuttaa sinut omasta kapeasta todellisuudestasi. Se avartaa sielua ja sykähdyttää, toisinaan jopa tehdä sinusta paremman ihmisen, ainakin hetkellisesti.”

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE 

Thalia-äänestys jatkuu vielä lokakuun ajan

Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon?

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Thalia-palkinnolla halutaan palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 1.11.2014-30.10.2016 välisenä aikana. Thalia-tunnustuspalkinnon voi saada yksi tai useampi esitys.

Thalia-palkinto jaetaan seuraavan kerran Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017. Samana päivänä jaetaan myös Silmänkääntäjä- ja TINFO-palkinnot.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.

Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä.

Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon? Ehdota!


TINFO e-News on ilmestynyt 18.10. 

Englanninkielinen uutiskirje TINFO e-News on ilmestynyt. 

Voit lukea uutiskirjeen täältä.

Kansainväliseen jakeluun suunnattujen tiedotteiden lähetys jatkuu ensi viikolla tiistaina 25.10.2016. Tällöin ilmestyy vuoden toinen saksankielinen uutiskirje TINFO Newsletter – Theater aus Finnland.   

Aiempia tiedotteita voi käydä lukemassa verkkosivujemme kautta. 

www.tinfo.fi/en/TINFO_e-News


Kauppa-Lopo suosittelee: Teatterilaisen kalenteri ja muistikirja 2017

Joka alan jengillä ei olekaan omaa päivyriä, mutta meillä teatterilaisilla on.

TINFO on varustanut vuoden 2017 muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi. 

  • paljon tilaa muistiinpanoille 
  • vuoden päivyri 2017, yksi viikko aukeamalla 
  • vuosisuunnittelusivut seuraavalle vuodelle 2018 
  • teattereiden yhteystiedot 
  • teatterialan tapahtumia meillä ja muualla 
  • Suomen teatterikartta 
  • suomalainen teatteri numeroina ja pähkinänkuoressa, myös englanniksi 
  • pieni teatterisanasto: suomi – englanti – ruotsi 
  • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari 
  • Sivumäärä: 176 
  • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali 
  • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut 
  • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti 

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Tilaa oma muistikirjasi verkkokaupasta.
Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120 

www.tinfo.fi

 

UUTISIA

Okko Leon Orkesteri ja Kenttä esitetään Ostravassa 

Okko Leon Orkesteri – The Everlast tulee ensi-iltaan Ostravan Stará arénassa 23.10.2016. Kulttuurikeskus Stará aréna järjestää Suomi-viikonlopun, jossa perjantaina nähdään myös toinen Okko Leon näytelmään perustuva produktio, Kenttä, tsekiksi Hři¨tě. Näytelmäkirjailija on kutsuttu vieraaksi tapahtumaan. 

Orkesteri – The Everlastin ja Kentän on kääntänyt brnolainen dramaturgi ja kääntäjä Otto Kauppinen, joka on myös palkittu Kentän käännöksestä. Kauppisen mukaan FINSKÝ VÍKEND on ensimmäinen tilaisuus, jossa suomalaista nykynäytelmää esitetään Ostravan-kaupungissa. Orkesterin esityskausi jatkuu vuoteen 2017. 

Okko Leon suomenkielisten alkuteosten esitysoikeuksia valvoo Agency North, Otto Kauppisen tekemien tsekinkielisten käännöksiä edustaa prahalainen agentuuri DILIA.  
 
Orkesteri-näytelmän käännöstyötä on tuettu TINFO-apurahalla.


Teater Siriuksen monologiduo Tukholmassa

Teater Siriuksen Monologer i dialog vierailee Tukholmassa Suomen instituutissa 30.10.2016. 
 
Kaksi monologia. Yksi näytös. Elämän katoavaisuus. Sen raihnaisuus. Sen hauraus ja kauneus. Ainainen liike. Vesi, elämän antaja. Ja armottomuus.

“Holländers rollprestation är alltigenom fin, och föreställningen i sin helhet en njutning…Det är definitivt ingen lätt monolog att framföra, men Olin är rätt person att göra det. Han tar de underliga meningarna i sin mun och smakar på dem, ger dem liv med övervägd intonation, miner och kroppsspråk. Finlandssvenskan har sällan låtit så rik.”- Sonja Mäkelä, HBL 

Näytelmäkirjailijat Anders Larsson ja Susanne Ringell ovat molemmat kirjoittaneet monologin, jotka kuitenkin kietoutuvat yhteen. Kuin pari joka kulkee käsikkäin. Kiemurtelevalla maantiellä. Tai kuiskivalla metsäpolulla. Yhdessä. Ja kuitenkin itsenäisinä. 

Näyttämöllä: Paul Holländer & Paul Olin  
Esityksen kieli on ruotsi. 

www.finlandsinstitutet.se/fi/events/sirius-teatern-monologer-i-dialog/


Nuori näyttelijä 2016 -palkintoehdokkaat julkaistu

NUORI NÄYTTELIJÄ 2016 

Tänä vuonna ehdokkaina ovat:   

Valinta tehdään Näyttelijäliiton jäsenäänestyksellä.  
 
Näyttelijäliiton nimeämä raati laati ehdokasasettelun jäsenäänestykseen. Ehdokkaiden valintaraatiin kuuluivat näyttelijät Dick Idman ja Elina Knihtilä sekä Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna-Leena Helavuori.

Raati on etsinyt erilaisia oman sukupolvensa suunnannäyttäjiä. Ehdokkaiden kirjo osoittaa näyttelijäntyön laaja-alaisuutta ja korkeaa osaamista. Näyttelijyys voi todentua hyvin eri tavoin ja erilaisilla areenoilla: live-näyttämöiden lisäksi elokuvissa, televisiossa, soveltavassa yhteisöteatterissa. Monen työssä nousee esiin itsenäinen tekijyys. Näyttelijä voi olla myös käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän voi olla tuottaja. Hän pystyy luomaan itsellensä työtilaisuuksia.

”Olemme halunneet nostaa esiin näyttelijöitä, joiden tekemisestä välittyy sitoutuminen ja kollegiaalisuus sekä kestävyys. Olemme myös halunneet muistuttaa, että näyttelijyyttä voi toteuttaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja Suomen rajojen ulkopuolella.”

Nuori näyttelijä -palkinnon yhteistyökumppanina toimii Krogerus – johtava liikejuridiikan asianajotoimisto, joka hoitaa erilaisiin yritysjärjestelyihin, riidanratkaisuun ja viranomaissääntelyyn liittyviä toimeksiantoja. Kulttuuriyhteistyö ja erityisesti nuorten taiteilijoiden tukeminen on tärkeä osa Krogeruksen yrityskulttuuria.

Krogeruksen sponsoroima Nuori näyttelijä -palkinto on  5000 ¤, ja se myönnetään alle 36-vuotiaalle. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2015. Aloite palkinnon jakamisesta tuli Krogerukselta. "Kumppanuutemme Suomen Näyttelijäliiton kanssa jatkaa hienosti yrityksemme pitkäaikaista kulttuurin tukemisen perinnettä", sanoo Juha Pekka Katainen, Krogeruksen toimitusjohtaja.

Palkinnonsaaja julkistetaan maanantaina 21.11.2016 klo 13 Teatterimuseolla (Tallberginkatu 1 G, Helsinki).  

Helena Vesajoki
Järjestö- ja koulutussihteeri
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry
Puh. (09) 2511 2138 / 044 300 4664  

www.nayttelijaliitto.fi


Jenni Haukio valitsee Lasten- ja nuortenteatteri -palkinnon 2017 

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakaa maaliskuussa 2017 Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteri -palkinnon. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle, lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai alaa edistäneelle teolle. Viimeksi palkinnon voitti elämäntyöstään espoolaisen Teatteri Hevosenkengän johtaja Kirsi Siren. 
 
Palkinnon finalistit valitsee raati, johon kuuluvat vuoden 2015 palkinnon voittaja Kirsi Siren, Oulun Kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. Lopullisen voittajan finalistien joukosta valitsee tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. 
 
Palkinnon voi saada mikä tahansa lasten- tai nuortenteatteriin liittyvä teko, esimerkiksi teatteri, ryhmä, esitys, esiintyjä, ohjaus, käsikirjoitus, koreografia, visuaalinen suunnittelu, musiikki, suomennos/ruotsinnos/saamennos, projekti, yleisötyöhanke tai muu lasten- ja nuortenteatteria edistänyt tapahtuma. 
 
Palkinto jaetaan maailman teatteripäivänä 27.3.2017 järjestettävässä teatterialan Thalia-juhlassa Helsingissä. 
 
Lisätietoja: 
Järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck, puh. 09 2511 2150, 
hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi 
Tuottaja Venla Haanpää, puh. 044 0866 355, info(a)assitejfi.org


Taike: Taidetoimikuntien jäsenet kaudelle 2017-2018 

Seitsemässä valtion taidetoimikunnassa aloittaa ensi vuoden alusta 75 asiantuntijajäsentä. Alueellisissa taidetoimikunnissa on 112 jäsentä. Kaikkien toimikuntien puheenjohtajat ovat taiteilijataustaisia. 

Taideneuvosto pyysi ehdotuksia yli 800 taholta, muun muassa taiteen alan järjestöiltä, korkeakouluilta ja maakuntaliitoilta. 

Ensi vuoden alusta aloittavat toimikunnat ovat yhtä laaja-alaisia kuin nykyiselläkin kaudella. Esittävien taiteiden toimikunta päättää näyttämö-, tanssi- ja sirkustaiteen sekä performanssi- ja esitystaiteen apurahoista ja palkinnoista. Visuaalisten taiteiden toimikunta päättää kuva- ja valokuvataiteen, sarjakuva- ja kuvitustaiteen sekä ympäristötaiteen apurahoista ja palkinnoista. Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta päättää elokuva-, media- sekä valo- ja äänitaiteen apurahoista ja palkinnoista. 

”Taiteenalakohtainen vertaisarviointi turvataan hyödyntämällä asiantuntemusta yli toimikuntarajojen. Lisäksi ehdotettuja mutta toimikuntien ulkopuolelle jääneitä asiantuntijoita on tarkoitus saada mukaan hakemusten arviointiin”, toteaa taideneuvoston puheenjohtaja Risto Ruohonen. 

Taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunnan puheenjohtajaksi taideneuvosto nimesi valokuva- ja kuvataiteilija Marja Helanderin. Toimikunnan muut jäsenet taideneuvosto nimeää ensi vuoden alussa, kun muut toimikunnat ovat järjestäytyneet. Jäsenistä kuusi tulee olemaan muiden valtion taidetoimikuntien puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia ja kaksi alueellisten taidetoimikuntien puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia. Toimikunta päättää liikkuvuus-, monikulttuurisuus- ja monialaisista apurahoista. 

Taideneuvosto ja taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijaelimiä. Toimikunnat päättävät vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista kukin omalla alallaan ja alueellaan. Toimikunnat jakavat apurahoja ja palkintoja vuositasolla yhteensä 21,7 miljoonaa euroa. Niiden suorassa päätösvallassa on 64 % Taiken 34 miljoonan euron kokonaistuesta taiteelle ja kulttuurille. Lisäksi ne arvioivat viraston päätösvallassa olevat yhteisöjen avustushakemukset. 

Esittävien taiteiden toimikunta 2017-18 

Puheenjohtaja: 
Kirsi Monni, professori, Helsinki 

Jäsenet: 
Mikael Aaltonen, tuottaja, Helsinki 
Kimmo Hietanen, sirkustaiteilija, Helsinki 
Saara Juvonen, kulttuurituottaja, Helsinki 
Aino Kivi, teatteriohjaaja, Joensuu 
Taina Kopra, sirkustirehtööri, ohjaaja, Tampere 
Antti Mattila, lavastaja, Helsinki 
Reetta Ristimäki, oopperalaulaja, näyttelijä, Helsinki 
Lotta Skaffari, asiamies, Tampere 
Joachim Thibblin, teatterinjohtaja, Paattinen 
Johanna Tuukkanen, taiteellinen johtaja, performanssitaiteilija, Kuopio 
Vesa Tapio Valo, dramaturgi, ohjaaja, Helsinki 

Audiovisuaalinen taidetoimikunta 2017-18

Puheenjohtaja:
Dag Andersson, verksamhetsledare, Kimito

Jäsenet:
Simo Alitalo, äänitaiteilija, Turku
Joonas Berghäll, elokuvaohjaaja, Helsinki
Tellervo Kalleinen, taiteilija, Helsinki
Mia Kivinen, valosuunnittelija, kuraattori, Helsinki
Hanna Maylett, elokuvaohjaaja, Espoo
Leena Perälä, elokuvasihteeri, Lahti
Miia Rinne, mediataiteilija, Helsinki
Mika Ronkainen, elokuvaohjaaja, Oulu
Sami van Ingen, kuvataiteilija, Helsinki
Sari Väänänen, toiminnanjohtaja, Helsinki

Katso kaikkien toimikuntien kokoonpanot

www.taike.fi


Temen lausunto kulttuurin rahoituksesta valtion budjetissa 2017 

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton lausunnon voi lukea täältä.

www.teme.fi


Uusi julkaisu tanssin sekä tanssi- ja teatteripedagogiikan yliopistokoulutuksesta 

Teatterikorkeakoulun Nivel-julkaisusarjassa on ilmestynyt Soili Hämäläisen toimittama teos Tanssi yliopistossa: kirjoituksia uuden koulutus- ja tutkimusalan muotoutumisesta. 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu on antanut tanssitaiteen yliopistotasoista koulutusta vuodesta 1983. Esittävien taiteiden alan jatkotutkintoja on voinut suorittaa vuodesta 1988, ja tanssi- ja teatteripedagogiikan laitos aloitti toimintansa 1997. Näillä kolmella on perustamisestaan lähtien ollut merkittävä rooli tanssitaiteen, tanssi- ja teatteripedagogiikan sekä esittävien taiteiden tutkimuksen kehittämisessä maassamme. Uusi julkaisu tarkastelee näiden kolmen yksikön vaiheita ja sitä, mitä niiden vuorovaikutuksessa on syntynyt.

Kirjan ensimmäinen osa keskittyy tanssitaiteen laitokseen vuosina 1983–1995. Soili Hämäläisen tekstiin tuovat muistojen moninaisuutta ja tapahtumien monikerroksisuutta laitoksen opiskelijoiden ja opettajien kertomukset. Kirjan toinen osa keskittyy tanssi- ja teatteripedagogiikan kysymyksiin usean kirjoittajan esseiden ja artikkeleiden pohjalta. Keskeisiksi teemoiksi nousevat kehollisuus, dialogisuus ja kohtaamiset. Kirjoitukset pohtivat esitystä pedagogisena tapahtumana ja taitelijan ja opettajan työn yhteen kietoutumisia. Kolmannessa osassa tarkastellaan jatko-opintoja ja tutkimusta sekä kunkin kirjoittajan omaa henkilökohtaista matkaa tutkijaksi. Kirjoituksissa hahmottuvat erilaiset kokemukset tutkimustyöstä ja esittävän taiteen alan jatko-opintojen kehitys alkuajoista aina nykypäivään.

Soili Hämäläinen oli ensimmäinen sekä tanssitaiteen laitoksen että tanssi- ja teatteripedagogiikan laitoksen johtaja. Hän oli kehittämässä näiden uusien koulutusohjelmien opetusta. Ennen siirtymistään eläkkeelle 2012 hän toimi Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen professorina ja johtajana. Kirjan muut kirjoittajat ovat Teatterikorkeakoulun tanssin koulutusohjelmien, tanssi- ja teatteripedagogiikan maisteriohjelmien sekä Esittävän taiteen tutkimuskeskuksen entisiä ja nykyisiä opiskelijoita ja opettajia.

SOILI HÄMÄLÄINEN (KIRJOITTANUT JA TOIMITTANUT): Tanssi yliopistossa: kirjoituksia uuden koulutus- ja tutkimusalan muotoutumisesta

Teoksen verkkoversio on luettavissa Heldassa, www.helda.helsinki.fi.

Lisätietoja: 
Soili Hämäläinen, soili.hamalainen(a)uniarts.fi 


Valon ja äänen juhlaa ─ VÄS 30 vuotta 

Valo- ja äänisuunnittelun yliopistotasoinen koulutus Suomessa juhlii tänä vuonna 30 vuottaan. Tänä aikana valon ja äänen ammattilaisten toimenkuva on muuttunut teknisen työn suorittajasta taiteilijaksi ja taiteellisen työryhmän tasa-arvoiseksi jäseneksi. Juhlavuoden kunniaksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun ja äänen koulutusohjelmat järjestävät loka-marraskuun vaihteessa tapahtumakokonaisuuden, joka sisältää muun muassa Studia Generalia -luentosarjan, lasten työpajoja, kansainvälisen juhlaseminaarin sekä tietenkin näyttävän kokonaisuuden valo- ja äänitaidetta.

Valo- ja äänisuunnittelun koulutus alkoi Teatterikorkeakoulussa 1986. Ennen tätä alan koulutusta ei Suomessa juuri ollut, vaan tehostemestarit saattoivat olla taustaltaan esimerkiksi sähköasentajia, jotka hoitivat teatteritekniikkaa. Ainoastaan Yleisradion ammattiopisto antoi koulutusta ääni- sekä valaistus- ja kuvaustekniikassa. Alalla oli kuitenkin itseoppineita tekijöitä, joilla oli myös taiteellista kunnianhimoa. Myös teatterikentällä kaivattiin alalle koulutusta.

Nykyään valosuunnittelun ja äänen kolmivuotiset koulutusohjelmat tarjoavat kandidaattitasoisia opintoja, ja opintoja voi vielä jatkaa kaksivuotisissa maisteriohjelmissa. Sekä valosuunnittelun että äänen koulutusohjelmassa aloittaa vuosittain nelisen uutta opiskelijaa. Opintojen tavoitteena on tukea opiskelijoita kasvamaan taiteilijoina ja antaa valmiudet valon tai äänen käyttöön ilmaisuvälineenä sekä perehdyttää taiteelliseen suunnitteluprosessiin. Opiskelijat osallistuvat taiteellisen työryhmän jäseninä tiiviisti Teatterikorkeakoulun produktioihin yhdessä muiden koulutusohjelmien opiskelijoiden kanssa. 

Aivan valo- ja äänisuunnittelun koulutuksen alkuajoista on periytynyt tapa, että opiskelijoilta kerätään säännöllisesti palautetta, joka myös todella vaikuttaa opetussisältöihin.

VÄS 30 VUOTTA -tapahtumakokonaisuus 

Juhlavuoden kunniaksi valosuunnittelun ja äänen koulutusohjelmat järjestävät avoimia tapahtumia 25.10.–5.11. Suvilahden Kattilahallissa. Tapahtumien tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.uniarts.fi/vas30

25.–28.10. Studia Generalia – keskustelutilaisuudet alan ammattilaisten kanssa

Tiistai 25.10. klo 18 – 20.00 Historia-ilta 
Keskiviikko 26.10. klo 18 – 20.00 Kirjoituksia valo- ja äänisuunnittelusta 
Torstai 27.10. klo 18 – 20.00 Fiktiivinen Taideyliopisto <3 VÄS 
Perjantai 28.10. klo 18 – 20.00 Kimmo Modig: I, Design 

29.– 30.10. Conus marmoreus!!! -työpaja lapsille 

30.10. Marsut ja mummo -valotyöpaja lapsille 

2.–4.11. klo 18–21 Opiskelijoiden ja alumnien teosnäyttely, näyttelyn avajaiset 2.11. klo 18 

3.11. klo 20 Ääni ja tila sekä Liikkuva valo -masterclassin päätöskonsertti 

4.11. klo 10–18 Kansainvälinen juhlaseminaari 

5.11. klo 22 VÄS 30-v bileet avoinna kaikille Kattilahallissa. Ääntä, valoa ja juhlintaa! 


Jääkiekko ja teatteri lyövät kättä faniensa hyväksi 

Lahden kaupunginteatteri on kutsunut kaupungin kiekkoylpeyden Pelicansin rentoutumaan kesken hyvin alkaneen kauden ja nauttimaan kaupungin kulttuuritarjonnasta tällä kertaa yleisön joukkoon. Lahtelaisjoukkue sekä seuran muu henkilökunta nähdään teatteriyleisössä 2.11., jolloin kaupunginteatterin ohjelmassa on musikaalikomedia Housut pois.  

Pelicans tarjosi itse juuri menneenä viikonloppuna upean näytelmän lahtelaisyleisölle, kun seuran 20-vuotisjuhlaottelu huipentui jatkoajalla hallitsevan Suomen mestarin ja tämän hetkisen sarjakärjen Tapparan kaatoon maalein 4-3. Esitystä oli seuraamassa täysi Isku Areena (5371 katsojaa). 

Kaupunginteatterin yleisöllä on mahdollisuus tavata suosikkipelaajiaan 2.11. ennen esitystä ja sen väliajalla. Pelicansin fanituotteita on myös ostettavissa aulasta. Pelicansin kausikorttilaiset voivat ostaa samaiseen esitykseen alennetun hintaisen lipun (-30 %) ja saapua nauttimaan musikaalista yhdessä joukkueen kanssa. Kausikorttilaisten lisäksi pääsee Kalpa- ja Ilves –ottelulipuilla alennuksella teatteriin samaan esitykseen 2.11. Teatterin aitiopaikkaklubilaiset saavat myös kohdennetun lipputarjouksen Pelicansin kotiotteluun joulukuussa, mutta tästä mahdollisuudesta tiedotetaan asianosaisia myöhemmin.   

Pelicans on lahtelainen jääkiekkoseura, jonka juuret ulottuvat aina 1891 perustettuun Viipurin Reippaaseen asti. Pelicans on yksi Päijät-Hämeen suurimpia ja tunnetuimpia yritysbrändejä. Pelicans on myös erittäin merkittävä toimija päijäthämäläisessä yhteisössä ja sen toiminnassa on useita yhteiskuntavastuullisia elementtejä. 

Tule sinäkin tunnustamaan turkoosia 2.11. musikaalikomedian Housut pois pariin!  
Liput myynnissä teatterin lippukassalla ti-la klo 11-17. 

Lisätiedot:
Pelicans / myynti- ja markkinointipäällikkö Antti Hakkarainen puh. 040 7498092 
www.pelicans.fi

Lahden kaupunginteatteri / myynti- ja markkinointipäällikkö Reetta Kaapro puh. 050 3836503 
www.lahdenkaupunginteatteri.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Eläköön sirkuskulttuuri Suomessa! -seminaari | 24.-25.10.2016, Helsinki 

Sirkusko aineetonta kulttuuriperintöä?

Tämä selviää Helsingissä 24.–25.10.2016 järjestettävässä kaksipäiväisessä seminaarissa, johon saapuu laajasti sirkusalan toimijoita eri puolilta Suomea puhumaan sirkuskulttuurista. 
 
Eläköön sirkuskulttuuri Suomessa! -seminaari tuo koko suomalaisen sirkuskentän – niin perinteisen sirkuksen, nykysirkuksen, sirkuskoulutuksen kuin nuorisosirkuksenkin toimijat – yhteen keskustelemaan siitä, miten sirkuskulttuurimme monimuotoista kehittymistä edistetään parhaalla mahdollisella tavalla. 
 
Seminaariosuudessa Sirkus Finlandian maneesilla Kaisaniemessä kuullaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä puheenvuoroja sirkuksen yhteiskunnallisesta asemasta Suomessa ja Euroopassa, sirkuksesta aineettomana kulttuuriperintönä muualla Euroopassa ja elävän perinnön prosessista Suomessa. Työpajassa pureudutaan sirkukseen elävänä perintönä ja sirkuksen ringin toimintaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Seminaari on jo etukäteen herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. 
 
Suomi hyväksyi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelusta kolme vuotta sitten. Esittävät taiteet ovat mukana sopimuksessa suullisen perinteen, sosiaalisen elämän käytäntöjen, rituaalien ja juhlamenojen rinnalla. Sirkus kuuluu esittäviin taiteisiin, se kuuluu viihteeseen ja populaarikulttuuriin, se on osa suomalaista taidemaailmaa, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. 
 
Suomalaisen sirkuskulttuurin perustan on luonut vahva nuorisosirkustoiminta ja sitä seurannut ammatillisen sirkuskoulutuksen kehittyminen, samalla kun nykysirkusryhmien toiminta on noussut kansainvälisestikin arvostetuksi ja perinteinen sirkus on säilyttänyt elinvoimaisuutensa.  
 
Seminaarin järjestävät Sirkuksen tiedotuskeskus, Sirkus Finlandia ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Museoviraston kanssa. Seminaarin yhteydessä juhlistetaan myös Sirkuksen tiedotuskeskuksen 10. ja Sirkus Finlandian 40. toimintavuotta. Tapahtuman ohjelma liitteenä
 
Lehdistön edustajat ovat tervetulleita seuraamaan seminaaria maanantaina 24.10. klo 13.00–16.30 Sirkus Finlandian telttaan Kaisaniemessä. Ilmoittautumiset: johanna.makela(a)sirkusinfo.fi  
 
Lisätietoa:  
Tiedottaja Johanna Mäkelä, Sirkuksen tiedotuskeskus,  
johanna.makela(a)sirkusinfo.fi | 050 464 3203 | www.sirkusinfo.fi 
 
Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio, Museovirasto,  
leena.marsio(a)museovirasto.fi | 029 533 6017 | www.aineetonkulttuuriperinto.fi


R.E.A.D. #3 – Reading EuropeAn Drama Festival | 26.-28.10.2016, Helsinki 

Järjestyksessään kolmas R.E.A.D. -lukudraamafestivaali #3 esittelee uutta eurooppalaista draamaa Helsingissä lokakuussa – näytelmätekstejä lukuteatterina Unkarista, Saksasta ja Romaniasta 26.-28.10.2016 

Vuonna 2014 ensimmäisen kerran järjestetty lukudraamafestivaali R.E.A.D. tuo jälleen uusia näytelmätekstejä Helsinkiin 26.-28.10.2016. Festivaalin kolmas vuosi tarjoaa ajankohtaisia näytelmiä Suomesta, Saksasta, Romaniasta ja Unkarista. 

Näytelmät ohjaavat sveitsiläissyntyinen Davide Giovanzana, romanialaislähtöinen David Kozma sekä Aino Kivi. Esityspaikkoina toimivat Musiikkiteatteri Kapsäkki, Svenska Teatern, Café Mascot ja Unkarin tiede- ja kulttuurikeskus. 

Saksaa R.E.A.D.issa edustaa Anja Hillingin Surun musta eläin. Unkarilaista draamaa esittelee George Taborin antisemitismiä ja holokaustia käsittelevä Juhlavuosi. Romaniasta Helsinkiin tuodaan Gianina Cărbunariun dokumentin muotoon kirjoitettu Mihaela, the tigress of our town. Suomalaista uutta draamaa esittelee edellisvuoden festivaalin yhteydessä Kristian Smedsin vetämän maahanmuuttaja-dramaturgeille järjestetyn työpajan hedelmä, Alexandra Salmelan Puu sekä lyhytnäytelmää edustava Markus Leikolan absurdi näyttämönovelli Tänään. 

Lue lisää

READ#3 ohjelma

Järjestäjä: European theatre collective

Lisätiedot:
 Festivaalijohtaja David Kozma 0442370653 

R.E.A.D yhteistyössä European theatre collective, Kulttuurikeskus Caisa, Goethe institut Finnland, Balassi-instituutti/ Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Cafe Mascot ja Näytelmäkulma


Liikkeellä marraskuussa | 28.10.-5.11.2016, Helsinki 

Pääkaupunkiseudun merkittävin nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden ohjelmistossa nykytanssia Keski-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Lähi-idästä. Esityksiä Kiasma-teatterissa, Stoassa, Mediakeskus Lumeessa ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa. Yhteistyössä virolaisen NU Performance Festivalin kanssa myös esitys Tallinnan Kanuti Gildi Saalissa. Festivaaliesityksiin on tänäkin vuonna myynnissä edullinen 35 euron festivaalipassi.

Katso koko ohjelma: http://liikkeellamarraskuussa.fi


Ylioppilasteatteri 90 v. lehdistöbrunssi | 1.11.2016, Helsinki 

Tervetuloa Ylioppilasteatterin lehdistöbrunssille!

Helsingin Ylioppilasteatteri täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Juhlan kunniaksi kutsumme teidät lehdistöbrunssille tiistaina 1.11. klo 12-13 Ylioppilasteatterin studiolle. (Os. Aleksanterinkatu 23, käynti rautaportista Suomalaisen Kirjakaupan vierestä, 3 krs. Esteetön sisäänkäynti: Mannerheimintie 3 B, 4 krs.)

Ylioppilasteatteri eli tuttavallisesti YT on pitkän historiansa aikana ollut kotipesä ja ponnahduslauta lukemattomille taiteilijoille ja vaikuttajille teatterin ja kulttuurin alalla. Osalle jäsenistä YT on ollut lyhyt pyrähdys ennen alan ammattiopintoja, osalla YT on kulkenut mukana vuosia. YT:n maineikkaaseen esityshistoriaan lukeutuvat mm. Kalle Holmbergin Lapualaisooppera (1966), Esa Kirkkopellon Kostamus sinfonia (1996) sekä 2000-luvulla nähty Susanna Kuparisen Valtuusto-trilogia, josta myöhemmin kasvoi Ryhmäteatterin lavalla nähty Eduskunta-trilogia. Tällä hetkellä uudet ylioppilasteatterilaiset harjoittelevat Sirpa Riuttalan ohjauksessa esitystä XL, joka käsittelee internet-ajalle tyypillistä pakonomaista tarvetta tulla nähdyksi hinnalla millä hyvänsä.

Lehdistötilaisuuden alustaa Ylioppilasteatterin nykyinen taiteellinen vastaava, ohjaaja Sirpa Riuttala.

Lisäksi paikalla on runsain mitoin YT:n entisiä ja nykyisiä jäseniä, joita media saa vapaasti haastatella. YT:n värikkäästä historiasta ovat kertomassa muun muassa:

  • Lapualaisoopperan säveltäjä Kaj Chydenius 
  • teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja Teatterikorkeakoulun professori Esa Kirkkopelto
  • näyttelijä Kari Ketonen (mm. Kansallisteatterin Sumu, Putous, Ketonen&Myllyrinne)
  • näyttelijä Noora Dadu (Vuoden nuori näyttelijä 2015, mm. Minun Palestiinani -monologi)
  • Ylioppilasteatteria 2010-2013 luotsanneen “Juntan” jäsenet: ohjaaja Ossi Koskelainen (Post-MJ Era Institute of Consciousness: Neverland), ohjaaja Akse Pettersson (Kaspar Hauser, Titanic, Noitavaino) sekä tanssija, koreografi Laura Pietiläinen (Michaela, the Queen of Fucking Everything, Divine - New Age Musical)
  • toimittaja, käsikirjoittaja Jari Hanska (Eduskunta- ja Valtuusto-trilogiat, Eläketurma-kirja)
  • valokuvaaja, näyttelijä Mitro Härkönen (Kansallisteatterin Sinuus, Eduskunta-trilogia)
  • näyttelijä Hennariikka Laaksola (Uusi päivä, Veijarit, Härmä)
  • näyttelijä Katariina Lantto (Svenskanin musikaalit Mamma Mia, Aarresaari)
  • näyttelijä, muusikko Antti Autio (Meriteatteri) 

Sydämellisesti tervetuloa mukaan! N-Y-T YT! 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: 
Iida Rauhalammi
P. 050 342 8262
iida.rauhalammi(a)gmail.com

Katriina Kettunen
p. 050 544 5579
katriina.kettunen(a)gmail.com

Essi Kosola
p. 040 834 8813
essikosola(a)hotmail.com

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri. Ylintä päätäntävaltaa teatterissa käyttää ja sen toiminnan ytimessä on jäsenistö. Teatteriin valitaan uusi taiteellinen johto kolmen vuoden välein ja uusia jäseniä joka syksy. Ylioppilasteatterin tehtävänä on alusta saakka ollut toimia uuden teatterin näyttämönä, mitä kuvastaa myös teatterin slogan “kyseenalaista taidetta jo vuodesta 1926”. 

www.ylioppilasteatteri.fi

Twitter: @YoTeatteri 

Facebook: www.facebook.com/ylioppilasteatteriHKI


International Theatre Festival UNIDRAM | 8.-12.11.2016, Potsdam (Germany) 

Dear friends of theatre, dear guests of the International Theatre Festival UNIDRAM,   
 
From 08th until 12th November 2016 Potsdam’s cultural centre at Schiffbauergasse will once again be in the focus of young and creative theatre. For the 23rd time theatre companies from the Netherlands, Russia, France, Germany, Czech Republic, Israel and Hungary will share their visions and show their productions. 

The full programme is to be found at the websites www.unidram.de and www.t-werk.de. The ticket sale has started. For more information you may also call 00 49 (0) 331-719139. 

Enjoy the festival! 

Programme

Trailer

UNIDRAM  
T-Werk 
Schiffbauergasse 4E 
14467 Potsdam 
Germany  
unidram(a)t-werk.de 
www.unidram.de
visit us on Facebook

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


Vielä ehtii: Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki | haku päättyy 24.10. 

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Ohjelman yleisenä tavoitteena on vahvistaa kulttuuri- ja taidealan yhteistyötä Pohjolassa ja Baltiassa tukemalla liikkuvuutta, verkostoja ja residenssitoimintaa.   

Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Tarkoituksena on, että yksityishenkilöt tai pienehköt ryhmät saavat yhteyksiä, virikkeitä, osaamista ja tietoa alueen eri osista. Liikkuvuustuki tarjoaa myös mahdollisuuden esitellä taide- ja kulttuurituotantoja ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaissa ja Baltian maissa tuotettuun taiteeseen ja kulttuuriin. 

Lue lisää

www.kulturkontaktnord.org


Espoon kaupunki: Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha | haku 14.11. mennessä 

Espoon kulttuurilautakunta myöntää syksystä 2016 alkaen uudenlaista taiteilijan työskentelyapurahaa. Työskentelyapurahan haku on parhaillaan käynnissä, ja hakuaika päättyy 14. marraskuuta klo 15.45. 

Työskentelyapuraha on tarkoitettu espoolaiselle ammattitaiteilijalle taiteenalasta riippumatta taiteelliseen työskentelyyn, ja se myönnetään yhdelle taiteilijalle vuodeksi kerrallaan. Haettavan apurahan suuruus on 1 692,45 euroa kuukaudessa. 

Arviointiperusteina ovat työsuunnitelmassa esitetyn hankkeen taiteellinen laatu, hakijan taiteellinen ansioituminen sekä hankkeen edellytykset vahvistaa kuvaa Espoosta monipuolisena ja ennakkoluulottomana kulttuurikaupunkina. Apurahan saajan on luovuttava päätoimisesta palkatusta työstä apurahakauden ajaksi. 

Lisätietoa ammattitaiteiljan työskentelyapurahasta: Espoon kaupungin kuulutus ja Työskentelyapuraha  

www.espoo.fi


OKM: Suomalais-ugrilainen kulttuuriyhteistyö Venäjän kanssa | haku 15.11. mennessä  

Avustuksella vahvistetaan taiteen ja kulttuurin toimijoiden kulttuuripoliittisesti merkittävän toiminnan edellytyksiä. 
 
Avustusta voidaan myöntää

  • rajat ylittävää suomalais-ugrilaista kulttuuriyhteistyötä Venäjän kanssa harjoittaville taiteen ja kulttuurin alan toimijoille, jotka edistävät kansainvälistä kulttuuriyhteistyöstä 

Hakijan on oltava oikeuskelpoinen. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille. 
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus edistää vastavuoroiseen kumppanuuteen perustuvaa suomalais-ugrilaista kulttuuriyhteistyötä Venäjän kanssa hankeyhteistyön avulla seuraavilla painopistealueilla:  

  • Suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurien ylläpito ja kehittäminen monikulttuurisessa yhteiskunnassa 
  • Suomalais-ugrilaisten kansojen kielten ylläpito ja kehittäminen  
  • Kansalaisjärjestöjen tekemän suomalais-ugrilaisen kulttuurialan yhteistyön kehittäminen 

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus vahvistaa yhteisöjen edellytyksiä 

  • osallistua aktiivisesti alansa kansalaisyhteiskuntalähtöiseen kansainväliseen kulttuuriyhteistyöhön  
  • harjoittaa monipuolisesti kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja vuoropuhelua edistävää toimintaa Suomessa ja maan rajojen ulkopuolella 
  • vahvistaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistä tunnettuutta ja arvostusta sekä toimialansa kansainvälistä verkostoitumista 

Hakija voi toteuttaa tavoitteita muun muassa tiedotuksen, tilastoinnin, neuvonnan, koulutuksen, julkaisutoiminnan, tapahtumatoiminnan ja yleisötyön keinoin. 
 
Ministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä noin 300 000 euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat. 
 
Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet

www.minedu.fi


Open Call: New work by disabled artists | deadline 7 Nov 2016 

Unlimited is a commissions programme, delivered by Shape Arts and Artsadmin, funded by Arts Council England with additional funding from Arts Council Wales, British Council and Spirit of 2012. We are looking to support commissions for disabled artists and companies that support disabled-led work across all art forms. We are looking for quality, innovation and ambition across everything we commission. 

Unlimited International is a new programme that exists primarily to fund international collaborations between disabled artists/companies from England and Wales, and those from around the world, enabling a global exchange of practice.  

This round, we are looking to commission new work developed through an international collaboration which may be at an early stage of conception or may have already had some research and development. We are looking for work in any artform, that is: innovative, excellent, and led by disabled artists. Unlimited is about art, not about disability; some work may reference disability, some may not.  

Funding awards will be £60,000 – £110,000 

Deadline for submissions of Expression of Interest is 7th November 2016

Please visit our website for full details: http://weareunlimited.org.uk/apply-to-unlimited/

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Videohaku Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalille 2017 | haku 17.12. mennessä 

Haemme festivaalin ohjelmistoon näyttämö- ja tanssivideoteoksia sekä kaupunkitilassa esitettäviä teoksia. Ilman vimeolinkkiä (harjoitus- tai esitystaltiointi) saapuneita hakemuksia ei käsitellä.   

TÄYTÄ HAKULOMAKE

20. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään 16.–21.5.2017. Ohjelmistoon voi hakea 17.12.2016 saakka.  Festivaalin ohjelmistovalinnat tekee tanssiteatterin taiteellinen suunnitteluryhmä.  

Tanssivirtaa-festivaalin pääesiintymispaikka on Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, 33200 Tampere ja sen tuottaa Tanssiteatteri MD.

Hakuun liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen haku(a)tanssivirtaa.net

Lisätietoja festivaalista: tuotanto(a)tanssivirtaa.net tai anniina(a)tanssivirtaa.net

Tekniset kysymykset: tekniikka(a)tanssiteatterimd.fi.

*** 

Vuodesta 1997 järjestetty Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuottaa pirkanmaalaiselle tanssiyleisölle ajankohtaisen otoksen kotimaisen nykytanssin virtauksista. 

Tanssivirtaa on ikkuna Suomen nykytanssiin, teosten kierrätysareena vakiintuneille tekijöille ja esittäytymispaikka uusille ammattilaisille. 

Tervetuloa tuottamaan nykytanssielämysten virtaa! 

www.tanssivirtaa.net

www.tanssiteatterimd.fi


Call for works: Agrikultura 1 Jul – 3 Sep 2017, Sweden | deadline 2 Dec 2016 

As in the past two Triennal exhibitions, the Kulturföreningen Triennal will invite up to 30 artists, from Scandinavia and abroad, to propose installations, sound art and performance on the theme of Agrikultura. Unlike a conventional exhibition, Agrikultura will not take place indoors, but rather installations, land art projects, performances, mobile kitchens, formal and informal gatherings will take place in fields and in public space.  

Deadline: 2 December

More info:
http://agrikultura.triennal.se/

http://agrikultura.triennal.se/application/


BE Festival 4 – 8 July 2017 | Application deadline 15 Dec 2016 

Companies from across Europe can apply to perform at BE FESTIVAL (4-8 July 2017). You can apply either with a finished show or with a piece that is still in development. Performances at BE can be no longer than 30 minutes, so some pieces may need to be adapted. The ethos of the festival is to cross borders, so we will programme work that crosses borders (linguistic, cultural, artistic) and which inspires people of all nationalities. 

BE FESTIVAL is a powerful showcase opportunity as performances are watched by national and international programmers. Companies who performed at BE have since been programmed at London International Mime Festival, The Barbican, South Bank Centre, The Lowry, Traverse Theatre, Bilbao ACT Festival, Rome Short Theatre Festival and Sarajevo MESS Festival to name a few. 

Furthermore, it’s an opportunity to explore ideas and build new collaborations with performers from across Europe. Selected companies will be provided with return travel, accommodation, meals, transport in Birmingham, a minimum fee of £100/performer to support the company adapting the piece to the festival’s format and will get free access to all of the performance programme, world-class workshops, feedback, discussions and opportunities for professional development. 

A jury of theatre and dance professionals awards 6 main prizes at BE FESTIVAL: 

  • one Development Prize: £1500 and a funded residency to develop your work and perform it at BE FESTIVAL the following year;
  • the ACT Festival Prize: a supported performance and a residency in Bilbao;
  • the MESS Festival Prize: a funded paid performance in Sarajevo;
  • three UK Touring prizes: a funded, paid tour of 18 venues across the UK and Spain in Autumn and Spring. 

Deadline for submissions: 15 December 2016, 23:00. 

Apply here

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teatteri Jurkan kritiikin mestarikurssi – vielä mahtuisi mukaan 

Aika: 17.10. - 1.12.2016
Kesto: 10 h + itsenäistä työskentelyä
Hinta: 90 e (norm. 130 e), hinta sisältää myös kaksi teatterissa käyntiä 

HUOM! Aikaisempaa kokemusta kritiikinkirjoittamisesta ei tarvita - into oppia riittää!  
 
Kurssi on jo pikkuhiljaa käynnistynyt, mutta mukaan voi ilmoittautua myös vaikka ei ensimmäiselle kerralle pääsisikään mukaan. 

Maria Säkön teatterikritiikin mestarikurssilla syvennetään tapaa katsoa ja analysoida esittävää taidetta keskustelun, artikkeleiden sekä taidefilosofisten tekstien avulla. Kurssilla tehdään myös paljon kirjoitusharjoituksia, joiden avulla opitaan hiomaan omaa ilmaisua. 

Osallistuja tulee kurssilla tietoisemmaksi omasta tavastaan katsoa, kirjoittaa ja analysoida ja saa myös tietoa teatterikritiikin konventioista ja nykytilasta Suomen rajojen ulkopuolella. Kurssilla tarkastellaan myös vloggaamisen, Instagram-tilin, Facebookin ja Twitterin mahdollisuuksia uudenlaiseen kritiikkiin sekä kokeillaan kollektiivisen kritiikin kirjoittamista. 

Kurssitapaamiset (osoitteessa Käenkuja 1):
pe 21.10. klo 18-20 
to 3.11. klo 18-20 
to 24.11. klo 18-20 
to 1.12. klo 18-20 

Esitykset: 

ti 1.11. klo 19 Niin kauas kuin omat siivet kantaa 

ti 22.11.klo 19 snap - leipää ja sirkushuveja  

Ilmoittautumiset: teatteri(a)jurkka.fi


Esa Kirkkopelto: Olemme timantteja 12.-26.11.2016 | ilmoittautumiset 30.10. mennessä 

Esa Kirkkopellon ohjaamassa, tanssin ja teatterin ammattilaisille suunnatussa työpajassa haetaan yhteyttä esiintyvään ruumiiseen, joka ei ole lähtökohtaisesti sidottu mihinkään esiintyvien taiteiden lajiin tai tyyliin, vaan joka kykenee liikkumaan/pakenemaan/pujahtamaan tilasta ja tilanteesta toiseen ja luomaan yllättäviä yhdistelmiä. 

Koetinkivenä on erityisesti suhde kieleen ja kuvitteluun. Kuinka panna peliin kielen – yhtä hyvin ulkopuolisen ohjaajan tai koreografin käskysanat, esityspartituurin tai esitettävän kaunokirjallisen tekstin – synnyttämät katkokset ruumiissa? Kuinka muuntaa katkokset siirtymiksi? Kuinka oppia synnyttämään niitä itse ja operoimaan niillä? Kuinka yhdistää liike ja puhe, nautinto ja ajattelu? Työpajassa jokainen osanottaja valmistaa lyhyen sooloesityksen itse valitusta materiaalista. 

Lauantaina 12.11. klo 10-17 
Sunnuntaina 13.11. klo 10-17 
Lauantaina 26.11. klo 10-15 
Ohjaaja: Esa Kirkkopelto 
Paikka: Zodiak Studio C4 
Kesto: 3 krt / 19 h 
Hinta: 140 ¤ 
Ilmoittautuminen 30.10. mennessä. 
Mahdolliset peruutukset 30.10. mennessä. 

Varmista paikkasi kurssille ilmoittautumalla hyvissä ajoin. Kurssikirje ja -lasku lähetetään osallistujille heti ilmoittautumisajan umpeuduttua. Mahdolliset peruutukset on tehtävä viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkua. Tämän jälkeen peruutuksesta peritään kurssimaksu kokonaisuudessaan, ellei osallistujalla ole esittää lääkärintodistusta. 

Ota ensimmäiselle kurssikerralle mukaan kuitti maksetusta kurssimaksusta. Zodiakin järjestämiä kursseja ja työpajoja voi maksaa myös kulttuuri- ja liikuntaseteleillä (Smartum Oy) sekä virikeseteleillä (Edenred Oy). 

Lisätiedot ja tiedustelut: Inari Pesonen, inari.pesonen(a)zodiak.fi tai 050 412 7116 (arkisin klo 11-16)  

Ilmoittaudu kurssille täältä

www.zodiak.fi

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Projektiassistentti – Hanasaaren kulttuurikeskus | haku 21.10. mennessä 

Hanaholmen etsii projektiassistenttia (äitiyslomasijainen) Svenska nu -verkostoon Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen. 
 
Svenska nu –verkoston tavoitteena on lisätä kielitaitoa, kulttuurin tuntemusta ja opiskelumotivaatiota. Verkosto tukee kieltenopetusta, järjestää koulutusta opettajille, tiedottaa ruotsin kielen opiskelun tärkeydestä ja välittää ruotsalaista nuorisokulttuuria ja eläviä kohtaamisia ruotsin kielen kanssa Suomessa. Svenska nu –verkostoa koordinoi Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus. 
 
Etsimme verkostoomme uutta projektiassistenttia äitiyslomasijaiseksi ajalle 15.11.2016-31.12.2017. 
 
Projektiassistentin työhön kuuluu ennen muuta erilaisia hallinnollisia tehtäviä sekä koulukiertueisiin ja opettajien täydennyskoulutuksiin liittyviä käytännön järjestelyitä ja suunnittelua. On hyvä, jos sinulla on aiempaa tuntemusta koulumaailmasta, mutta se ei ole edellytyksenä. Sinun pitää pystyä tuottamaan sujuvaa tekstiä kummallakin kotimaisella kielellä. Työkielinä on sekä ruotsi että suomi. Kokemus vastaavista tehtävistä luetaan eduksi. Toivomme, että sinulla on hyvät sosiaaliset taidot, olet tottunut tekemään yhteistyötä ja odotat pääseväsi työskentelemään dynaamisessa, liikkuvassa ja osaavassa tiimissä. 
 
Tehtävään valittava henkilö 

  • hallitsee hyvin ruotsin ja suomen kielen sekä suullisesti että kirjallisesti. Muu kielitaito katsotaan eduksi.
  • on järjestelmällinen, tarkka ja joustava työssään sekä kykenee priorisoimaan ja työskentelemään usean eri asian parissa samanaikaisesti
  • tuntee hyvin erilaisia tvt-järjestelmiä ja on tottunut käyttämään sosiaalista mediaa
  • on valmis matkustamaan 

Me tarjoamme 

  • kiinnostavia ja vaihtelevia työtehtäviä dynaamisessa tiimissä
  • kansainvälisen työympäristön 

 
Lisätietoja ohjelmakoordinaattori Mikael Hiltunen, mikael.hiltunen(a)hanaholmen.fi, puh. 040 620 6006 
 
Lähetä hakemuksesi, jossa on mukana CV ja palkkatoivomus sähköpostitse osoitteeseen mikael.hiltunen(a)hanaholmen.fi viimeistään 21.10.2016 mennessä

www.hanaholmen.fi 


Läänintaiteilija, yhteisötaide ja osallistavat menetelmät – Taike | haku 28.10. mennessä 

Edellytämme  

  • soveltuvaa taidealan tai kulttuurialan koulutusta ja/tai työkokemusta taiteen ammattilaisena. 
  • vahvaa kokemusta taiteellisesta ja/tai tuotannollisesta työstä, projektihallintaosaamista sekä hyviä käytännön yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää organisointikykyä, projektikohtaista taloushallintaa, tietoteknisiä perusvalmiuksia sekä kiinnostusta kehittää ja edistää taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia.  
 
Läänintaiteilijan tehtävänä on yhteisötaiteen ja taidelähtöisten osallistavien menetelmien edistäminen Pohjois-Karjalan alueella. Läänintaiteilija täydentää osaamisellaan taiteen käytön, hyvinvointivaikutusten ja osallistamisen kehittämisohjelmassa työskentelevien läänintaiteilijoiden edustamia taiteenaloja. Tehtävään valittavalta henkilöltä odotetaan taiteen ammattilaisuutta ja tehtävään soveltuvaa käytännön kokemusta sekä näyttöjä projekti- tai tuotanto-osaamisesta. Eduksi katsotaan laaja-alainen asiantuntijuus sekä toiminta verkostoissa.  

Lisäksi eduksi katsotaan henkilön kyky kehittämisideointiin, järjestötoiminnan tuntemus, alue- tai valtionhallinnon tuntemus ja kielitaito.  

Hakuilmoitus

Lisätietoja tehtävästä:

Hanna Susitaival, erityisasiantuntija
0295 330 910 | hanna.susitaival(a)taike.fi  

Eva-Maria Hakola, kehittämispäällikkö 
eva-maria.hakola(a)taike.fi

Toimipiste:
Joensuun sivutoimipiste 
Kauppakatu 11 
80100 Joensuu  

www.taike.fi


Läänintaiteilija, taiteen välittäjärakenteet (valtakunnallinen) – Taike | haku 28.10. mennessä 

Edellytämme 

  • soveltuvaa taidealan tai kulttuurialan koulutusta ja/tai työkokemusta taiteen ammattilaisena.  
  • vahvaa kokemusta taiteellisesta ja/tai tuotannollisesta työstä, projektihallintaosaamista sekä hyviä käytännön yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää organisointikykyä, projektikohtaista taloushallintaa, tietoteknisiä perusvalmiuksia sekä kiinnostusta kehittää ja edistää taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia.  
 
Läänintaiteilijan tehtävänä on osallistua vuonna 2018 käynnistyvän kehittämisohjelman valmistelutyöhön. Tehtävään valittavalta henkilöltä odotetaan soveltuvaa sisältöosaamista, käytännön näyttöjä projekti- tai tuotanto-osaamisesta. Eduksi katsotaan jollakin taiteen alalla taiteilijoiden asemaa sekä toimeentuloa kehittäneet tai edistäneet toteutukset välittäjärakenteissa  

Lisäksi eduksi katsotaan henkilön kyky kehittämisideointiin, järjestötoiminnan tuntemus, alue- tai valtionhallinnon tuntemus ja kielitaito.  

Hakuilmoitus

Lisätietoja tehtävästä:

Eva-Maria Hakola, kehittämispäällikkö
0295 330 702 | eva-maria.hakola(a)taike.fi  

Antti Huntus, erityisasiantuntija
0295 330 810 | antti.huntus(a)taike.fi  

Toimipiste 
Pohjanmaan aluetoimipiste 
Wolffintie 35 B 
65200 Vaasa  

www.taike.fi


Haetaan esiintyjiä kesäteatteri- ja musikaalituotantoihin | haku 4.11. mennessä 

Linnateatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Aleksanterin teatteri etsivät komedian hallitsevia, tanssivia ja laulavia näyttelijöitä vuosien 2017-2018  kesäteatteri- ja musikaalituotantoihin. 

Edellytämme hakijoilta teatterin/tanssin ammattikoulutusta tai vankkaa kokemusta teatterista, esiintymiskokemusta, erinomaista laulutaitoa sekä sitoutumista teatterin harjoitus- ja esitysaikatauluihin. 

Ehdokkaat koe-esiintymiseen valitaan hakemusten perusteella. 

Liitä hakemukseen  

  • korkeintaan yhden arkin mittainen, tiivis esittely itsestäsi, josta käy ilmi ikä, koulutus sekä viimeisimmät/tärkeimmät työt sekä yhteystietosi
  • valokuvasi
  • suomenkielinen musikaalilaulu nuotteineen, jonka esität, mikäli tulet valituksi koe-­esiintymiseen. 

Koe-esiintymiseen valitut saavat aikataulun, ohjeet ja esitettävän tekstin 15.11.2016 mennessä.  
Koe-esiintyminen järjestetään sunnuntaina 20.11.2016 kello 9 alkaen Aleksanterin teatterissa, Helsingissä (os. Bulevardi 23-27). 

Lähetä hakemuksesi 4.11.2016 mennessä joko sähköpostitse: audition.teatteri(a)seinajoki.fi
tai postitse:  
Seinäjoen kaupunginteatteri 
Audition 
Alvar Aallon katu 12 
60100  SEINÄJOKI 

Mahdolliset tiedustelut: 
markko.heinonen(a)seinajoki.fi 
Ei puhelintiedusteluja.

 

MUITA ILMOITUKSIA

Teatterilainen: Tule mukaan osoittamaan tukesi Syyrian puolesta YK:n päivänä 24.10.! 

Teatterilainen! Lue: tärkeää ja hyödyllistä. 

Tule mukaan osoittamaan tukesi Syyrian puolesta YK:n päivänä 24.10.! 

Kuvatulva Aleppon raunioista ja lapsiuhreista lamaannuttaa ja järkyttää. On aika kääntää katse Syyriaan ja näyttää siellä sinnitteleville siviileille, että heitä ei ole unohdettu.  

Toivomme tukea Helsingissä 24.10. järjestettävälle tapahtumalle – tai voit myös tulla mukaan järjestämällä tapahtuman omalle paikkakunnallesi. Kirkko on jo vahvasti mukana ympäri Suomea saattokellojen päivittäisellä soitollaan. Samalla tavalla myös teatteri, yhteisönsä humaani tukipilari, löytyy maan lähes jokaisesta kolkasta.  

Ainoa keino syyrialaisten kärsimyksen lopettamiseksi on sodan pysäyttäminen. Yhdessä voimme toimia rauhan puolesta ympäri Suomea 24.10. YK:n päivänä. Voimme pysähtyä hetkeksi ja muistaa Syyrian uhreja tai kerätä rahaa luotettaville toimijoille, jotka auttavat Syyrian sodan uhreja.  

Järjestämässä on satoja yksityishenkilöitä, kansanliike, johon haluamme Suomen teatteriverkoston mukaan! Alla on kerrottu toiminnan tavoitteet ja lisää Helsingissä järjestettävästä rauhanmarssista ja konsertista. 

Toivomme, että voit omassa lähipiirissäsi tiedottaa asiasta eteenpäin ja kutsua oman viiteryhmäsi  toimijat mukaan.

Vaihtoehtoja on useita: 

Helsinkiläinen teatteri: Tule mukaan Helsingin marssiin ja/tai konserttiin. Syyrian rauhanneuvotteluja tukevat liikkeet, järjestöt ja puolueet tunnuksineen ovat tervetulleita marssille. Ilmoita tuestasi Syyrialle ja teatterisi osallistumisesta tapahtumaan teatterin verkkosivuilla, fb-sivuilla ja twitterissä. (Tyyliin: XXX:n teatteri Syyrian puolesta #Helsinki4Syria #SaveSyria) 

Muu Suomi: Järjestä paikkakunnallesi rauhanmarssi ja/tai tehkää rauhanmerkki kynttilöistä ja postatkaa siitä kuva tai videoklippi alla olevilla #:llä someen. (Tyyliin: Teatteri Iso Mikkeli muistaa Syyrian lapsia #SaveSyria) 

Järjestä oma konsertti ja kerää siellä rahaa vaikkapa Kirkon Ulkomaanavun työlle Syyrian pakolaisleireillä. Konsertti voi olla esimerkiksi mies/nainen ja kitara teatterin lämpiössä, paikallisessa baarissa tai kirkossa! Postatkaa siitä kuva tai videoklippi alla olevilla #:llä someen. 

Lahjoita rahaa Syyriassa toimiville kehitysyhteistyöjärjestöille – tietoa keräyskohteista päivitetään Facebookin Save Syria -tapahtumaan. Yksi kätevä tapa kerätä rahaa on lahjoittaa X- prosenttiosuus jonkun ohjelmistossa pyörivän esityksen lipputuloista  

Tukimateriaalia saat osoitteesta https://drive.google.com/drive/folders/0B37ckCH3nAo2R3dldWViX3VWdHM, jossa tiedote sekä logoja, joita voit vapaasti käyttää oman tapahtumasi järjestämiseen ja siitä tiedottamiseen.  

Logon käytöllä sitoudut tavoitteisiin, jotka on alla lueteltu, muuten mikä tahansa aktiviteetti YK:n päivänä 24.10. on tervetullutta! Jos haluatte tulla Helsingin marssiin statuksella “mukana marssilla”, ilmoittakaa siitä meille, lisäämme teidät listalle. 

Katso lisää https://www.facebook.com/events/979425738847306/

Koko valtaisan joukon puolesta mukaan toivoen, 

Susanna Kuparinen
Ohjaaja, käsikirjoittaja
SaveSyriaSuomi(a)gmail.com
#SaveSyria #Helsinki4Syria

 

twitter.com/tinfotweets