17.11.2016

TINFO-tiedote 39 / 17.11.2016 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Yhteisoppimassa näytelmän lukemista

Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja ohjauksen koulutusohjelmien järjestämä seminaari Näytelmän lukemisen taito oli hieno vertaisoppimispäivä näytelmän äärellä. Toimiva yhdistelmä viisasta asiantuntijapuhetta (Miika Luoto Lukemisesta sekä Tuomas Timonen Tulkinnasta) ja vapaavalintaisia työpajasessioita Marie Kajavan Nälänhätä -tekstin äärellä: Tekstin/sanan/lausunnan musiikillisuudesta ja materiaalisuudesta (Pauliina Hulkko), intertekstuaalisuudesta ja taiteidenvälisyydestä näytelmän lukemisessa (Seppo Parkkinen), teatteriohjaajan kysymyksistä Nälänhätää lukiessa (Mika Leskinen) ja lukemisen ruumiillisuudesta ja liikkeestä (Simo Kellokumpu).

Rosenblattin esteettinen ja efferentti lukeminenkin (1978) nousi esiin. Me harjoitimme Judith A. Langerin näkymöintiä (envisioning). Tuomas Timonen laittoi ainakin minut etsimään omasta silmästä malkoja. Hän puhui perinteestä, jota vasten me luemme, näkökulmasidonnaisuudesta ja tarkoitushakuisuudesta, tulkintojamme sävyttävästä ”laimeasta yleisvasemmistolaisuudesta”, mahtipontisuudesta, kiusallisesta ylitulkinnasta ja toisaalta latistavasta alitulkinta-automaatiosta ja poisrajauksista. Miten voisikin pitkittää ei-vielä-lukkoonlyömistä ja liikehtiä vapaasti tekstin avaaman maiseman äärellä tekstin materiaalisuutta tunnustellen. Timonen sanoi provosoiden odottavansa ”sisällönjälkeistä teatteria”. Miika Luodon ja Tuomas Timosen alustukset pitäisi saada jakoon.

Mietin tekstin ja näytelmän lukemisen ammattilaisuutta suomalaisissa teattereissa. Dramaturgeja taloissa ei juuri enää ole. Poissaolo näkyy. Uuden näytelmän ohjelma on tässäkin mielessä enemmän kuin tervetullut ja tarpeen.

Esitysdramaturgiksi

Teatterikorkeakoulu tulee järjestämään esitysdramaturgian maisteriopinnot ensimmäisen kerran. Opetus alkaa syksyllä 2017. Hakuaika on tammikuussa. Esitysdramaturgiksi opiskeleva opiskelee ensimmäisen vuoden Teakissa ja vuoden verran yhdessä tai kahdessa yhteistyöyliopistossa. Esitysdramaturgit työskentelevät eri kulttuurien, taidemuotojen ja työtapojen rajapinnoilla. Me saamme nyt oman Giessenin koulutusohjelmamme.

Arkadia-seurassa pohdittiin vosseja ja vaikuttavuutta

Eduskunnan Arkadia-seura on se verkosto, jossa kansanedustajat toimivat yhteistyössä taide- ja kulttuurikentän kanssa.  Jokseenkin yhtä mieltä kansanedustajapanelistit (Tuomo Puumala, Ritva Elomaa, Saara-Sofia Sirén, Eeva-Johanna Eloranta, Outi Alanko-Kahiluoto, Stefan Wallin ja Paavo Arhinmäki) olivat siitä, että vaikuttavuuspuhe on lisääntynyt ja että vaikuttavuuden mittarit ovat ikävä kyllä pitkälti määrällisiä ja siis kehittymättömiä – ei kukaan managerialismista silti puhunut. Yhteiskunnan ilmapiirin sivistys- ja taidekielteisyyttä sivuttiin. Ei pidä vesittää taidetta!

Paljon puhetta, vähän villoja. Vosseissa ei pitkälle päästy. Ytimekkäämmäksi keskustelu kävi, kun puhe kääntyi ylirajaisen yhteistyön tarpeeseen yli ministeriöpilttuiden. Minua kiinnosti eniten puhe työn murroksesta ja itsensä työllistäjien asemasta.  Taiteilijoiden ei tässä kannata olla yksin. Outi Alanko-Kahiluoto muistutti, että itsensä työllistäjissä on eniten rakennustyöntekijöitä. Paavo Arhinmäki totesi työn murroksen olevan aito poliittinen kysymys, jossa taiteilijavetoisuus ja -erityisyys ei valitettavasti riitä. Myös ay-liikkeen on havahduttava.

Vuonna 2015 itsensä työllistäjiä oli Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 157 000, ja määrä kasvaa edelleen. Tämä on se kokonaisjoukko, josta freelancereiden ja apurahaa saavien määrä on pieni. Eri alojen taiteilijoiden ei pidä hakata taiderailoja ja harjoittaa köyhyyskilpailua. (Ymmärrän ja tiedän kuvataiteilijoiden surkean aseman, mutta näen myös esittävien taiteiden kentän itsensä työllistäjien heikon aseman, polarisaation, kahdet työ- ja palkkamarkkinat). Siis pois kaikenlaiset railot.

Ruotsin kulttuurineuvosto: queer ja turvaresidenssit

Ruotsin kulttuurineuvosto (kulturrådet) tuottaa kiinnostavia julkaisuja. Viimeisimpinä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kulttuuriin keskittyvä Queer kultur. Kulttuurineuvoston johtaja toteaa esipuheessaan, että kyse on perusoikeuksista. Tämä julkaisu sisältää pähkinänkuoressa parhaita käytäntöjä ja toimenpide-ehdotuksia. Se ajaa arvovallallaan ja asiantuntemuksellaan oikeudenmukaisuutta. Meillä tätä työtä tehdään Kulttuuria kaikille -yhdistyksessä. Muuten, Kulttuuria kaikille - yhdistys kutsuu suunnittelemaan queerkätköjä.

Kulttuurineuvoston toinen julkaisu käsittelee vainotuille taiteilijoille perustettavia turvaresidenssejä osana Safe Haven -verkoston toimintaa. Tämän kansainvälisen verkoston kaupungit ja kunnat tarjoavat kaksivuotisia turvaresidenssejä taiteilijoille, joiden ilmaisunvapaus on uhattuna. Safe Havenin ajatuksena on mahdollistaa taiteilijoiden vainon ja uhan keskellä hengähdystauko. Toimintaa järjestetään 50 maassa, Pohjoismaissa Safe Haven -kaupunkeja on 30.

Ruotsissa Kulttuurineuvosto näkee tehtäväkseen edistää vapaakaupunkeja, siis sitä, että ruotsalaiskaupungit yhä enemmän tarjoaisivat turvaa niille taiteilijoille, jotka kotimaassaan elävät uhan alla. Helsingissä käynnistyi alkuvuodesta kaksivuotinen turvasatamaresidenssi taiteen ammattilaisille.

Festivaalit fokuksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan ensimmäistä kansallista taide- ja kulttuuritapahtumaohjelmaa. Ohjelmaluonnos on lausuntokierroksella. Jo aiemmin Cuporen selvitys nosti esiin festivaalien merkitystä.

Ohjelma on tarpeen, että ymmärrettäisiin festivaalien tärkeä merkitys osana taiteen ja kulttuurin ekosysteemiä, alueellista todellisuutta ja kansainvälistä liikkuvuutta. Ne ovat usein matalan kynnyksen osallistumispaikkoja, toisaalta kulttuuri- ja taidekansalaisuuden edistäjiä ja toisaalta sitten osakulttuureja ja uusien taidemuotojen buustaajia. Mikä merkitys onkaan ollut ja on jatkuvasti esimerkiksi Baltic Circlellä, Tampereen Teatterikesällä, Stagella, ANTI-festivaalilla, New Performance Turulla, Hangö Teaterträffillä …

Suomalaisten taidefestivaalien johtamisesta on tehty tutkimus. Mervi Luonilan väitöskirja Festivaalituotannon merkitysten verkosto ja johtaminen – Tapaustutkimuksia suomalaisista taidefestivaaleista tarkastetaan 26.11.2016. Se on ensimmäinen Sibelius-Akatemian taidehallinnon väitöskirja.  

EU-hakemussavottaa

Jukka Hyde Hytti ja minä vähän sivustapeesaajana ollaan viimeistelemässä EU-hankehakemustamme. Jättöpäivä on keskiviikko 23.11.2016. Meillä on kaikkien meidän partnereiden mielestä hyvä hanke. Performance Design ON/AT the Edge on noussut lavastajien, pukusuunnittelijoiden, valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden – laajasti ottaen esityssuunnittelijoiden – työn ja osaamisen todellisuuksista ja mahdollisuuksista, työprosessien kehittämistarpeista taideinstituutioissa.

Kansainvälisen liikkuvuushankkeemme tarkoituksena on saattaa ammattikunnat yhteen. Tavoitteena on osaamisen kehittäminen ja ennen kaikkea tämän huikean osaamispotentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen, ei pelkästään taiteen sisällä vaan ennen kaikkea myös laajemmin yhteisöissä. Esityssuunnittelijat ovat tilojen asiantuntijoita. Meillä on hyvät kumppanit ja yhteinen intohimo. Nyt on vain vääntöä. Jäävät Baltic Circlen esitykset ja muut jutut väliin.

Lapsi mukaan töihin päivää

Savotan keskelle mahtuu lapsiakin. Huomenna vietetään lapsi mukaan töihin -päivää. Meillekin, ja koko Teatterikulmaan on lapsia odotettavissa. Pientä duuniakin tarjolla. Ja tietenkin myös pientä purtavaa …

Aamutuokio kuusivuotiaan ja neljävuotiaan pojan kanssa antoi tuntumaa tulevaisuuteen. Omaehtoisesti käynnistynyt keskustelu koski sitä, mikä minusta tulee isona. Kuusivuotiaasta tulee sotilas: ”Ennen kuin ottaa aseen, pitää tietää, kuinka sitä käytetään”. Nelivuotiaasta tulee tulivuortentutkija, auringonpimennyksentutkija tai dinosaurustutkija. Nelivuotias oli huolissaan siitä, ”pitääkö minun tietää kaikki jo ennen”. Oltiin äkkiä perimmäisten kysymysten äärellä tiedosta ja tietämisestä, olemisen jatkuvasta keskeneräisyydestä ja tulemisesta. Mikä hetken keidas!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Teatterin ystävälle lahjaksi Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017

Teatterilaisen muistikirja ja kalenterista 2017 on paitsi suuri hyöty alalla työskentelevälle myös iso ilo jokaiselle teatterinystävälle. 

Muistikirjasta on vaikka persoonalliseksi pikkujoululahjaksi!

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Lahjoitamme euron per ostettu Teatterilaisen muistikirja Syyria-keräykseen

TINFO lahjoittaa jokaista loppuvuoden aikana ostettua Teatterilaisen muistikirja ja kalenteria kohden euron Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta nyt tuetaan mm. sodan uhreja Syyriassa.

Kaamoksesta jouluun kestävään kampanjaan osallistut tilaamalla kirjan TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tai puhelimitse. 

Yhteystiedot: (09) 2511 2120 tai tinfo(a)tinfo.fi


TINFO e-Nytt ilmestyy 29.11. – aineistopäivä 24.11.

TINFO tuottaa uutisia ja välittää alan tapahtumatietoja kansainvälisille teatteriammattilaisille. Otamme vastaan tiedotteita ulkomaan vierailuista ja muista kansainvälisistä hankkeistanne.

Uutiskirjeet ovat yksi kanava kansainvälisessä viestinnässämme. Tämän vuoden viimeinen kansainvälinen uutiskirje, ruotsinkielinen TINFO e-Nytt, ilmestyy tiistaina 29.11.2016 Valmis ruotsinkielinen aineisto pyydetään lähettämään to 24.11. mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien kääntämiseen. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. Apurahasta päättävä raati painottaa näytelmän esittämistä ulkomailla. 
 
Hakijoina voivat olla esimerkiksi näytelmäkirjailijat, agentuurit, teatterit, festivaalit tai kääntäjät. TINFO-apuraha maksetaan suoraan kääntäjälle.  

TINFO-apurahan hakuohjeet ja -lomake

Aiemmin myönnetyt TINFO-apurahat

Lisätietoja: tinfo(a)tinfo.fi 

 

UUTISIA 

Pieni ja iso yhteistyössä – Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateaterin Kädettömät

Vapaa helsinkiläinen teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi ja Viron yksi suurimmista, Eesti Draamateater yhdistävät voimansa Kädettömät-esityksessä. Jalostamon taiteellisen johtajan ja näyttelijän Anna Lipposen kirjoittama musta komedia sijoittuu Viron laulavan vallankumouksen vuosiin 1987-1991, isän ja tyttären tarinaa seurataan molemmin puolin Suomenlahtea.  

Kädettömien kantaesitys nähdään Lahden kaupunginteatterissa 2.12.2016. Tallinnassa Eesti Draamateaterin ohjelmistoon Jalostamon tuottama teos tulee maaliskuussa 2017. Anna Lipposen kanssa näyttämöllä esiintyy Draamateaterin näyttelijä Tõnu Oja. Esitystä varten on harjoiteltu ohjaaja Tanjalotta Räikän kanssa niin Suomessa kuin Tallinnassakin. Skenografian ja valosuunnittelun esitykseen tekee Petri Tuhkanen ja musiikin Samuli Laiho. 

Anna Lipponen sai kipinän Viron lähihistoriaan tutustumiseen vieraillessaan yhdessä pääroolissa Sofi Oksasen näytelmän Kun kyyhkyset katosivat -produktiossa Kuopion kaupunginteatterissa. Kädettömien taustoista Lipponen kertoo Jalostamo-kollektiivin blogissa


Just filming Tallinnassa joulukuussa 

Kansainvälinen yhteistuotanto just filming vierailee Tallinnassa 13.-17.12.2016. Esityspaikka Kanuti Gildi SAAL on tuotannon yksi yhteistyökumppaneista, muut ovat Viro-instituutti Unkarissa ja budapestilainen nykytaidetalo Trafó. Kristian Smedsin ohjaaman teoksen kantaesitys nähtiin Suomen Kansallisteatterissa lokakuussa.

Kielenään broken Englishia ja broken Finnishia käyttävän esityksen näyttelijät ovat virolainen Juhán Ulfsak ja unkarilainen Annamária Láng. Just filmingin kiertue jatkuu myöhemmin Budapestissa.

Lisätietoja esityksestä


OKM: Kulttuurilaitosten valtionosuudet jaettu

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on päättänyt teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksista. Ne saavat ensi vuonna toimintaansa rahoitusta valtionosuuksina yhteensä noin 105,9 miljoonaa euroa. Valtionosuuden piiriin hyväksyttiin kaksi uutta museota. Ministeri teki myös alustavan määrärahan jaon harkinnanvaraisista avustuksista ensi vuodelle.

Teattereiden valtionosuudet ovat ensi vuonna yhteensä noin 54,3 miljoonaa euroa, orkestereiden noin 18,8 miljoonaa euroa ja museoiden noin 32,8 miljoonaa euroa. Niiden saamat valtionosuudet pienenevät jonkin verran tämänvuotisista. Kilpailukykysopimuksen mukaisesti kunnallisten ja kuntayhtymien ylläpitämien toimijoiden valtionosuutta pienennetään lomarahaleikkauksen verran. Edellytyksenä valtionosuuksien maksamiselle päätetyn suuruisina on, että eduskunta hyväksyy vuoden 2017 talousarvioesityksen.

Teattereille osoitettuja henkilötyövuosia on 2 469 eli saman verran kuin tänä vuonna. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 52 439 euroa. Lisäksi ministeri osoitti alustavassa määrärahan jaossa kolme miljoonaa euroa harkinnanvaraista määrärahaa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan. Teattereiden kehittämishankkeisiin osoitettiin harkinnanvaraista avustusta 130 000 euroa.

Orkestereille osoitettuja henkilötyövuosia on 1 033 eli saman verran kuin vuonna 2016. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 50 118 euroa. Lisäksi harkinnanvaraista avustusta orkestereiden valtakunnalliseen ja alueelliseen toimintaan sekä kehittämishankkeisiin osoitettiin alustavasti 668 000 euroa eli saman verran kuin tänä vuonna.

Ensi vuoden alusta valtionosuuden piiriin hyväksyttiin kaksi uutta museota: Järvenpään taidemuseo ja Naantalin museo. Uudet museot mukaan lukien valtionosuuden piiriin kuuluisi ensi vuonna 123 museota. Museoille osoitettuja henkilövuosia on 1 183 eli saman verran kuin tänä vuonna. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 62 920 euroa.

Kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmää uudistetaan

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti elokuussa asiantuntijatyöryhmän valmistelemaan ehdotusta kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi.

Työryhmän työ jakautuu kahteen vaiheeseen: parhaillaan työryhmä valmistelee ehdotuksensa uuden rahoitusjärjestelmän pääperiaatteiksi Sitran fasilitoimana. Osa työtä ovat Sitran järjestämät sidosryhmätapaamiset, joihin on kutsuttu koko kulttuurikentän edustajat. Syksyn työskentelyn tuloksena syntyy Sitran toimittama julkaisu, joka kokoaa ns. teesien muotoon kulttuurikentän näkemykset tulevaisuudessa rahoitusta ohjaavista periaatteista.

Toisessa vaiheessa, helmi-lokakuussa 2017, työryhmä laatii ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutosehdotukset.

Teattereiden ja orkestereiden valtionosuudet

Museoiden valtionosuudet

Kehittämishankkeet

Lisätietoja:
- teatterit: kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, p. 0295 3 30285
- orkesterit: kulttuuriasiainneuvos Mervi Tiensuu-Nylund, p. 0295 3 30312
- museot: kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, p. 0295 3 30281
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246

www.minedu.fi


OKM: Lastenpäivä-palkinto Riihimäen Nuorisoteatterille

Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin Lapsenpäivä-palkinnoilla ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnoilla. Lapsenpäivä-palkinto myönnettiin lastenkulttuurikeskuksille Louhimo & Bark sekä Riihimäen Nuorisoteatterille. Valtionpalkinnot myönnettiin graafinen suunnittelija, kuvittaja Elina Warstalle ja DOKKINO-elokuvatapahtumalle. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnot torstaina 17. marraskuuta Helsingissä.

Lapsenpäivä-palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Palkinto myönnetään vuosittain yhteisölle taideharrastuksen ja -kasvatuksen edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnonsaajat saivat 8 500 euroa. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Molemmat palkinnonsaajat saivat 15 000 euroa.

Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Lapsenpäivä-palkintojen palkintoperustelut:

Riihimäen Nuorisoteatteri on vuonna 1991 perustettu laajaa teatteritaiteen perusopetusta antava harrastajateatteri, jossa opiskelee 500 lasta ja nuorta. Teatteriharrastamisen voi aloittaa jo hyvin nuorena nuorisoteatterin satutuntiryhmässä (0-5-vuotiaat) ja tenavateatteriryhmässä (3-5-vuotiaat).

Teatterin tavoite on antaa lapsille mahdollisuus opiskella pitkäjänteisesti teatteritaidetta. Teatterin ohjelmatarjonta on vilkasta ja monipuolista. Oppilaat pääsevät myös ohjaamaan esityksiä. Nuorisoteatterilla on merkittävä rooli harrastamisen edistäjänä ja teatterikokemusten antajana. Teatterin toiminta on laajentunut Hyvinkäälle ja Lopelle.

Lastenkulttuurikeskus Louhimo ja lastenkulttuuriverkosto Bark ovat lastenkulttuurin vetureita Pohjanmaalla. Louhimo on Seinäjoen kulttuuripalveluiden alla toimiva musiikkiin erikoistunut lastenkulttuurikeskus ja Bark Pohjanmaan maakunnassa toimiva kulttuuriperinnön ja historian elävöittämiseen erikoistunut lastenkulttuuriverkosto. Louhimon ja Barkin toiminnassa on mukana 19 kuntaa.

Louhimon ja Barkin ansiosta alueelle on luotu rakenteet lasten ja nuorten taiteen ja kulttuurin harrastamiselle ja kokemiselle sekä kehitetty uusia malleja lasten harrastustoiminnan lisäämiseksi kouluissa iltapäivisin. Louhimon kulttuurikerhotarjottimelta lapset voivat itse valita, millaisiin taide- ja kulttuurisisältöihin he haluavat osallistua koulupäivän yhteydessä. Molempien keskuksien toiminta on laajentunut muihin taiteen aloihin ja alueellisesti tavoittaen lisää lapsia ja nuoria. Keskuksien yhteistoiminnan ansiosta on pohjalaismaakunnissa huomattava määrä valmiina ja kehitteillä koulujen kulttuurikasvatussuunnitelmia. Louhimo ja Bark ovat vaikuttaneet merkittävästi lastenkulttuurin arvostuksen nousuun alueella. Louhimo ja Bark kuuluvat uuteen Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon, joka on ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten yhdistys.

Tilaisuudessa jaettiin myös Taiteen edistämiskeskuksen #taideonlasten-teemavuoden erityispalkinto, joka myönnettiin Oulussa toimivalle kehitysvammaisten Hymyreppu-kuorolle. Suuruudeltaan 5 000 euron arvoisen palkinnon jakoi #taideonlasten-teemavuoden suojelija, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Lisätietoja:
- Lapsenpäivä -palkinto: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 0295 3 30069

- Lastenkulttuurin valtionpalkinto ja #taideonlasten-teemavuoden erityispalkinto: taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, Taike, p. 0295 330 720

Lue koko tiedote ja kaikki palkintoperusteet

www.minedu.fi


Harrastajateatterikesä 2017 ohjelmiston valitsee Anne Prokofjeff 

Onnistuneesti vuonna 2016 ensimmäistä kertaa Jyväskylässä toteutettu Harrastajateatterikesä-festivaali liikahtaa loppukesään. Tapahtuma järjestetään Jyväskylän kaupunginteatterilla 18.-20.8.2017. Ennen vuotta 2016 valtakunnallinen harrastajateatterifestivaali on toteutettu 42 kertaa Seinäjoella. 

Hakevien ryhmien toiveesta sekä Jyväskylän Kesän ajankohdan siirtymisestä johtuen myös Harrastajateatterikesä siirtää aikatauluaan. Ajankohta palvelee paremmin hakevia ryhmiä jotka usein ovat heinäkuussa tiukasti kiinni kesäteatteriproduktioissa. Siirrolla saadaan myös tasoitettua kesän vilkasta kulttuuritarjontaa pidemmälle aikavälille. 

Tapahtuman ohjelmiston vuonna 2017 valitsee YTM, käsikirjoittaja, kirjailija ja ohjaaja Anne Prokofjeff. Prokofjeff on työskennellyt muun muassa Pirkanmaan esittävien taiteiden läänintaiteilijana vuosina 2006–2009. Jyväskylän kaupunginteatteri on Annelle tuttu ympäristö, sillä hän on toiminut Jyväskylän kaupunginteatterissa dramaturgina ja ohjaajana vuosina 1996–2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Ylen Uusi päivä -sarjan käsikirjoittajana. 20 vuotta teatteri- ja media-alalla työskennelleeltä Annelta ilmestyi vuonna 2016 esikoisromaani Pelisilmät. 

Hakuaika aukeaa 9.1.2017 ja päättyy 20.2.2017. Tapahtuman järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. 

Lisätietoa tapahtumasta: 

Tuottaja Mari Saarinen | mari.saarinen(a)shtl.fi | 050-4682138

www.harrastajateatterikesa.fi


Suomen kansallisbaletin oppilaitoksen rehtoriksi Satu Ristlakki 

Suomen kansallisbaletin oppilaitoksen rehtoriksi on valittu MuM Satu Ristlakki. Hän aloittaa uudessa tehtävässään tammikuun alussa. Satu Ristlakki on aiemmin työskennellyt aineenopettajana ja pedagogina mm. Musiikkiopisto Juvenaliassa, Omniassa ja Sibelius-Akatemiassa sekä toiminut pitkään Koulujen musiikinopettajat ry:n toiminnanjohtajana. Hän on työskennellyt myös Kansallisoopperan ja -baletin yleisötyön vastaavana tuottajana ja on vuodenvaihteeseen asti oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven assistentti. 

Kansallisbaletin oppilaitos on Suomen ainoa klassiseen balettiin painottuvaa laajaa perusopetusta ja balettitanssijan ammattiin johtavaa toisen asteen koulutusta tarjoava opinahjo. Ammatillisen koulutuksen rehtorilta vaaditaan laissa määritelty kelpoisuus. Oppilaitoksessa opiskelee yhteensä 170 lasta ja nuorta. Balettioppilaitos sijaitsee Taiteen talossa, Helsingin Hakaniemessä. 

Lisätietoja nimityksestä:

pääjohtaja Päivi Kärkkäinen | (09) 4030 2200 / 040 706 8122 | paivi.karkkainen(a)opera.fi

http://oopperabaletti.fi/


TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


XS-festivaali | 24.-27.11.2016, Turku 

Tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa toteutuva uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali XS tarjoaa turkulaisyleisölle entistä runsaamman ohjelmiston kiinnostavia nykyesityksiä. Ehkä-tuotannon nelipäiväisessä tapahtumassa nähdään kaksi ensi-iltaa sekä joukko vierailuesityksiä nykytanssin, esitystaiteen, nukketeatterin ja performanssin aloilta ja rajapinnoilta. Jokaisena festivaalipäivänä Kutomolla on nähtävissä useampi teos. Lisäksi festivaalin ohjelmassa on esitystä posthumanistisesta näkökulmasta pohtiva työpaja. Tiiviin tapahtuman voi kokea torstaista sunnuntaihin 24.-27.11.2016 nykytaidetila Kutomolla Turussa. 

Paikka: Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Liput: 15/10¤, Pedestrian Ballet ja Minä olen museo – Kenttä -teoksiin vapaa pääsy 

Lippu-/paikkavaraukset: ehkatuotanto(a)gmail.com

Festivaaliohjelma: www.ehka.net/xs-vol-8


Taiteen tiedotuskeskusten yhteinen tuottajatapaaminen | 29.11.2016, Helsinki 

Teatterin, sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskukset järjestävät kukin yhden tuottajatapaamisen vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on case-esimerkkien avulla kartoittaa kansainvälisen liikkuvuuden, yhteistuotantojen ja taiteilijavaihdon tilaa. Unohtamatta kokemusten jakamista ja vertaistuen tärkeyttä.  

Vuoden kolmas ja viimeinen tapaaminen järjestetään Tanssin Tiedotuskeskuksen toimesta Tanssiteatteri Hurjaruuthin tiloissa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Näkökulmia kansainvälisen festivaalin kuratointiin – periaatteista ja käytännöistä 

Ajankohta: Tiistai 29.11.2016 klo 15 

Paikka: Tallberginkatu 1 A, 2 krs (Kaapelitehdas)

Vieraana Adam Hayward (Christchurch, NZ), Hyde Productions, Move & Space to Fail 

Keskustelussa mukana myös Jeremy “Boomer” Stacey (Philadelphia/Toronto), IPAY.

Keskustelu käydään englanniksi ja se on suunnattu esittävien taiteiden tuottajille ja freelance-taiteilijoille. Tapaamisen jälkeen on vapaata verkottumista, glögiä ja pipareita klo 18 saakka!

Tilaa on rajallisesti, joten pyydämme ilmoittautumisia perjantaihin 25.11.2016 mennessä: katarina.lindholm(a)danceinfo.fi

Adam Hayward has spent the last 15 years as artistic director of Dance and Performance in Christchurch, New Zealand, running a highly successful dance and performance festival (The Body Festival) as well as a myriad of other dance projects. Now he is running his own production agency, Hyde Productions, producing independent dance and performance works both domestically and internationally through process as well as presentation. He is also involved in the creation of the soon to be built Performance Movement centre Move (dance, performance and circus) as part of the rebuild of Christchurch post earthquake and the development of an international residency exchange process based project called Space to Fail. He has recently been appointed guest international curator of Dance in Vancouver 2017. 

Tapahtuma Facebookissa


Postmoderni tanssi Suomessa? – VOL 2 | 2.-10.12.2016, Helsinki 

Koreografi Liisa Pentti juhlii tänä vuonna 30-vuotista taiteilijanuraansa. Juhlavuoden teemana on postmoderni tanssi – tuo hankalasti määritettävä ja laaja käsite, joka on myös vahvasti arvolatautunut. Esitysten, tapahtumien ja keskustelutilaisuuksien kautta luodaan katsaus tanssiin 1980-luvun tanssivaikuttajiin ja virtauksiin sekä postmodernin tanssin perintöön nykyhetkessä.

Postmoderni tanssi Suomessa? VOL 2 järjestetään Stoassa 2.-10.12.2016 ja se on jatkoa ensimmäiselle Postmoderni tanssi Suomessa? -tapahtumalle, joka järjestettiin Helsingin Suvilahdessa toukokuussa 2016. 

Joulukuun tapahtumassa kohtaavat 1980-luvun tanssivaikuttajat Liisa Pentti, Riitta Pasanen-Willberg, Paula Tuovinen, Soile Lahdenperä sekä nuorempien sukupolvien tekijät. 
 
"Kysymysmerkki tapahtuman otsikossa ei ole kirjoitusvirhe", taiteilijajuhlaansa viettävä Liisa Pentti toteaa. "Postmoderni tanssi on yhä edelleen, kolmen vuosikymmenen jälkeen monille käsittämätöntä. Haluamme tapahtumakokonaisuuden kautta sekä tuoda esiin 1980-luvun tekijöiden uraauurtavaa työtä että suunnata katse tulevaisuuteen: joko elämme postmodernin jälkeistä aikaa? Miten tanssin historia näkyy tämän päivän tanssiteoksissa?" 
 
Postmoderni tanssi Suomessa? -tapahtuma avaa tanssitaiteen sisältökeskustelun, jossa tarkastellaan 1980-luvun perintöä nykyhetkessä. Tanssi on hetken taidetta, josta ei synny pysyviä objekteja. Tanssin historia elää pitkälti tanssijoissa, kehoissa, teoksissa.

Tapahtuman koko ohjelma verkkosivuilla http://liisapentti.com/postmoderni-tanssi-suomessa-vol-2/

Tapahtumapaikka: Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki (Itäkeskus) 
 
Lisätiedot ja yhteydenotot: 
Liisa Pentti +Co 
info(a)liisapentti.com 
puh. +358 44 355 0622 

http://liisapentti.com


Mad House, neljäs kausi |  13.1.-23.4.2017, Helsinki 

Mad Housen neljäs kausi kääntää katseet ihmisen kehoon ja inhimillisyyteen 13.1.-23.4.2017  
 
Esitystaiteen talo Mad House avaa ovensa Suvilahden Tiivistämössä neljännen kerran 13.1.2017. Talo täyttyy esitys- ja performanssitaiteesta aina 23. huhtikuuta saakka. Keväällä 2017 Mad Housen salissa nähdään yhteensä kolmetoista kotimaista teosta, joista yhdeksän on kantaesityksiä. Kansainvälisiä vierailuja on neljä. Kauden ohjelmistosta nousee esiin selkeästi taiteilijoiden kiinnostus kehoon ja sen haavoittuviinkin tarpeisiin sekä maailmaan, joka tuntuu yhtäaikaa sekä pienenevän että eriytyvän. 
 
Koko ohjelma: www.madhousehelsinki.fi 
 
Liput: www.lippu.fi/mad-house-helsinki 
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Heidi Backström | heidi(a)madhousehelsinki.fi | 044-5396814 


Taiteen perusopetuksen yhteistyöseminaari 19.–20.1.2017, Lappeenranta 

Miten yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat taiteen perusopetukseen? Millä tavoin taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset tuottavat hyvinvointia kuntalaisille? Miten sitoudumme kestävään kehitykseen, yhdenvertaisuuteen ja laadukkaan taidekasvatuksen kehittämiseen? Miten tämä kaikki vaikuttaa rehtorin ja opettajan ammattirooliin? Tervetuloa kuulemaan huippupuhujia, keskustelemaan ja aloittamaan itsenäisen Suomen juhlavuotta taidekasvatusseurassa!  

Ohjelmassa on myös sparrausta kuntavaikuttamiseen sekä ajankohtaista tietoa opetussuunnitelmien perusteiden uudistustyöstä. Valtakunnallinen seminaari juhlistaa myös Lasten ja nuorten taidekalenteri Suomi 100 -hanketta, 25-vuotiasta taiteen perusopetuslakia ja 10-vuotiasta Taiteen perusopetusliittoa.  

Taideohjelmasta, nuorten osaamisesta sekä inspiroivista työpajoista nautimme Lappeenrannan tpo-oppilaitosten johdolla! 

Taiteen perusopetuksen yhteistyöseminaarin avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.  

Lämpimästi tervetuloa! Ilmoittaudu 10.1.2017 mennessä – Huom. Työpajapaikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä! 

Ohjelma, info ja verkkoilmoittautumislinkki: www.artsedu.fi/fi/tpo-yhteistyoseminaari2017

Seminaarin tiedote on myös liitteeenä.

Lämpimästi tervetuloa Lappeenrantaan! 

 Anu Hietala, toiminnanjohtaja 

Taiteen perusopetusliitto TPO ry 

www.artsedu.fi

Tel: +358 45 3107 702

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM:n avustus lastenkulttuurin edistämiseen | hakuaika 10.11.-12.12.2016 

Avustus on tarkoitettu Suomessa toimiville lastenkulttuurikeskuksille, joissa taiteen ja kulttuurin ammattilaiset tuottavat taide- ja kulttuuripalveluja lapsille, lastenkulttuurikeskusten verkoston koordinointiin ja lasten taide- ja kulttuuritapahtumien järjestäjille  
 
Hakijan on oltava oikeuskelpoinen. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille.  
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat. 

Avustuksen tarkoituksena on hallitusohjelman mukaisesti edistää lasten ja nuorten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin koko maassa. Avustuksella tuetaan lastenkulttuurikeskusten toimintaa, niiden verkostoitumista ja yhteistyötä sekä valtakunnallisesti merkittävien lasten taide- ja kulttuuritapahtumien järjestämistä Suomessa.  

Tarkat hakuohjeet ja lisätiedot

Hakuaika: 10.11.-12.12.2016

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Iina Berden, puh. 0295 3 30069, etunimi.sukunimi@minedu.fi  

www.minedu.fi


Suomen Viron-instituutti: Matka-avustus Viroon | haku 6.12. mennessä

Hae apurahaa suomalaisen esiintyjän kutsumiseksi Viroon!

Kutsu suomalainen puhujaksi – me taltioimme kohtaamisen ja jaamme sen verkossa

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi tarjoamme ensi vuonna mahdollisuuden suomalais-virolaiselle keskustelulle. Haluamme tukea keskustelupiirien, työpajojen ja koulutusten järjestämistä sekä mielipiteiden ja kokemusten vaihtoa.

Idea on simppeli: virolainen taho kutsuu suomalaisen vieraan tapahtumaansa, ja Suomen Viron-instituutti maksaa kulut. Kohtaamiset videoidaan ja jaetaan verkossa. 

Hankkeeseen valituille myönnetään 300 euroa suomalaisesiintyjän matka- ja majoituskuluja sekä päivärahaa varten.  

Viimeinen hakupäivä on 6.12.2016.

Täytä hakemus verkossa.

Lisätietoja:  
Anna Laine 
ohjelmapäällikkö 
anna.laine(a)finst.ee 

Linkki hakuun: www.finst.ee/fi/uutiset/taotle-toetust-soome-esinejate-eestisse-kutsumiseks/


Nordisk Kulturfond: Hae OPSTART-tukea 27.11. mennessä – päätös ennen joulua 

OPSTART-apurahalla halutaan tukea ideointivaihetta, jonka tavoitteena on uudenlaisen pohjoismaisen yhteistyön syntyminen innovatiivisen taide- tai kulttuuriprojektin ympärille.

OPSTART-tuen avulla voit parantaa projektisi laatua. Sinulla on oltava pitkäntähtäimen projekti-idea ja selkeä kuva siitä, minkälaisia toimijoita haluat saada mukaan projektiisi. Et siis voi hakea OPSTART-tukea pienempien ja jo valmisteltujen projektien toteuttamiseen. 

Päätöksistä ilmoitetaan 20 päivän kuluessa.

HUOM! OPSTART on joululomalla 28. marraskuuta 2016 – 8. tammikuuta 2017.

Hakemukset jotka ovat lähetetty 27. marraskuuta jälkeen, saavat vastauksen viimeistään 20 päivän kuluessa 8. tammikuuta 2017 alkaen.

Lue lisää: https://opstart.nordiskkulturfond.org/fi/

 

HAKUJA 

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kulttuuripolku senioreille -hanke | hakemukset 30.11. mennessä

Töitä tarjolla taiteen ammattilaisille! 

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom mallintaa taidetta osaksi ikäihmisten päivätoimintaa. Pilottikohteina ovat ikäihmisten päivätoimintayksiköt Lappeenrannassa ja Parikkalassa. Päivätoiminnan järjestää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. 

Haemme taiteilijoita eri aloilta ohjaamaan taidetta ikäihmisille eri taiteen aloilta. 

Hankkeen tavoitteena on saada taide yhdeksi sisällöksi päivätoimintaan. Päivätoiminnan asiakkaat ovat hyvin iäkkäitä ja heillä saattaa olla muistisairaus tai muu sairaus. Päivätoimintakeskuksia pilotissa on mukana kolme. 

Työ toteutetaan ostopalveluna, sopimuksen kesto 9.1.-31.5.2017. Yhden taidetuokion kesto on 45 minuuttia, yksi kussakin päivätoimintakeskuksessa. 

Hakemukseen toivotaan kuvaus taidepalvelutuotteesta, jonka pohjalta työpajoja toteutetaan. Haemme taiteilijoita, joilla on käyttäjälähtöinen työote ja kokemusta ikäihmisten erityisesti muistisairaiden kanssa työskentelyssä. 

Hinnoittelussa tulee eritellä työ, materiaalit ja mahdolliset muut kulut.

Hakemukset lyhyen CV:n kera 30.11. mennessä osoitteella: paivimaria.seppanen(a)socom.fi

Otsikkokenttään teksti: Taidetta ikäihmisten päivätoimintaan 

Lisätietoja: Päivimaria Seppänen | 044 748 5310 

Kulttuuripolku senioreille- hanke on saanut rahoituksensa Opetus-ja kulttuuriministeriön kärkihankkeesta ”Prosenttiperiaatteen laajentaminen yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa”. Hanke toteutetaan yhteistyössä Socomin, Eksoten, Lappeenrannan kaupungin ja Parikkalan kunnan kulttuuritoimen kanssa.


Avoin haku: Protestilaulukilpailu | haku 30.11. mennessä

AVOIN HAKU: PERFORMANCE VOYAGE 7

Teema: Protest Song Competition!

PERFORMANCE VOYAGE 7 on kansainvälinen videoperformanssien kokoelma, joka saa ensi-iltansa 2017.

Taiteilijajärjestö MUU ry ja taiteilija Heidi Kilpeläinen (HK119) esittävät haasteen taiteilijoille osallistua Performance Voyage 7 –projektiin teemalla Protest Song Competition. Millainen on tämän päivän tai tulevaisuuden protestilaulu? Mikä on vialla? Päivän poliittinen tilanne? Naapuri? Oma elämä? MUU ja Heidi kutsuvat taiteilijat kantaaottavaan tekemiseen – ”hoidetaan homma kun poliitikoista ei siihen ole”.

Millainen on laulu / musiikki / videosävellys, joka ilmaisee yhteiskuntaan ja maailmantilanteisiin liittyvää turhautumista? Teeman voi tulkita väljästi tai vertauskuvallisesti. Protest Song on ymmärrettävissä laulamisen iloksi, musiikiksi, hätähuudoksi, valitukseksi, nostalgisesti, joukkovoimaksi. Tässä ”kilpailussa” on ironiaa, tee-se-itse -tunnelmaa ja toisaalta myös yllykettä tosissaan olemiseen.

On aika protestoida!

Katso video: youtube.com

Teoskokonaisuuden ensi-ilta järjestetään keväällä 2017. Sen jälkeen videokokoelmaa esitetään eri puolilla maailmaa vuoden ajan.

Hakemusten deadline pidennetty 30.11.2016 saakka!

Lisätietoja tästä sekä: muugalleria(a)muu.fi, +358 (0)9 625 972

www.muu.fi


Osallistu Kalasataman ympäristötaidehankkeiden tarjouskilpailuun 19.1.2016 mennessä

Helsingin Kalasataman alueen ympäristötaidehankkeen vuoden 2017 tapahtumista on aloitettu tarjouskilpailu. Tavoitteena on, että vuoden 2017 käytettävissä olevalla summalla, noin 40 000 euroa, saataisiin Kalasatamaan noin 3–6 tapahtumaa tai tapahtumasarjaa.

Tarjouksen voivat jättää rekisteröidyt taide- ja kulttuurilaitokset ja -yhteisöt. Arvioinnissa suositaan useiden toimijoiden yhteistyöhankkeita. Tarjoukset tulee jättää 19.1.2017 mennessä.

Tapahtumat lisäävät viihtyvyyttä rakentamisvaiheessa 

Kalasataman rakentaminen kestää 20–30 vuotta. Kalasataman ympäristötaidehankkeen tavoitteena on parantaa asukkaiden viihtyvyyttä pitkän rakentamisvaiheen aikana sekä edistää alueellisen identiteetin muodostumista. Nyt järjestettävällä tarjouskilpailulla haetaan alueelle väliaikaisia tapahtumallisia hankkeita sekä tapahtumia. Kilpailuaika päättyy 19.1.2017 ja hankkeet valitaan alkukevään aikana. Kalasataman tapahtumista järjestetään tarjouskilpailu nyt kolmannen kerran.

Tarjouskilpailu on osa ympäristötaideprojektia, jota ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa/k-m2. 

Tarkemmat tiedot tarjouskilpailusta sekä tarjousten jättäminen: 

www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutiset/2016-11-16/kalasataman-tapahtumista-tarjouskilpailu

Lisätiedot:

Kulttuurisuunnittelija Anna von Bagh, puh. (09) 310 37934, anna.vonbagh (at) hel.fi 

Projektinjohtaja Hannu Asikainen, puh. (09) 310 79787, hannu.asikainen (at) hel.fi  

Projekti-insinööri Anni Bäckman, puh. (09) 310 25822, anni.backman (at) hel.fi  


Call for residency: PACT Zollwerein | deadline 5 Dec 2016

From August to December 2017 PACT Zollverein is offering a residency programme for the development and realisation of projects and productions, which is open to professional artists from both Germany and abroad working in the fields of dance, performance, media art or sound art. Residencies are planned individually and include a working space and local accommodation as well as financial support in the form of a weekly grant allowance and travel costs. By arrangement and subject to requirement, PACT Zollverein also offers its residents technical support and advisory assistance with press and public relations and dramaturgy. 

A RESIDENCY CAN INCORPORATE THE FOLLOWING

  • Studio space (from 63 to 173 sq. m.)
  • Local accommodation (maximum 6 people)
  • Weekly grant allowance for all of the residency project participants (maximum group of 6 people)
  • Travel costs covering one journey only per participant to and from PACT Zollverein (subject to prior agreement)
  • Technical equipment (by arrangement and subject to availability)
  • Stage rehearsals with professional technical supervision and support (by arrangement and subject to availability)
  • Professional advice in: Project funding, project management, press and public relations 

ONLINE APPLICATIONS REQUIRE THE FOLLOWING INFORMATION 

  • a short motivation statement
  • a project description
  • a short summary of your project description (max. 1000 characters)
  • short chronological CV for everyone involved in the project (max. 2000 characters)
  • all applications must include links (e. g. own website or Vimeo) to full length video examples of your own work.

Please do not submit trailers and please do not send any Youtube links. We only accept residency applications submitted via our online residency application process. To access the online application form please go to:
www.pact-zollverein.de/en/artists-centre

All complete applications received by this date will be considered and you will be informed of the panel’s decision by e-mail. 

PACT ZOLLVEREIN
Choreographisches Zentrum NRW
Residenzen 2 / 2017
Bullmannaue 20 a
D-45327 Essen 

For futher information, contact:
Simone Graf
Tel: +49 (0)201.289 47 12
Fax: +49 (0)201.289 47 01
simone.graf(a)pact-zollverein.de
www.pact-zollverein.de

PACT Zollverein / Choreographisches Zentrum NRW and its residency programme are supported by the Ministry for Families, Children, Youth, Culture and Sports of the State of North Rhine-Westphalia and the City of Essen. Tanzlandschaft Ruhr is supported by the Kultur Ruhr GmbH.

KOULUTUSTA 

Ajankohtaiset koulutukset ja kurssit: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto – järjestöt | 18.1.2017-31.5.2018, Helsinki 

Miten kehitän hyödyllisen idean toteutettavaksi suunnitelmaksi? Millainen kehitystoiminta on aidosti asiakas-, hyöty- ja käyttäjälähtöistä? Miten ohjaan projektin toteuttamista sovittujen tavoitteiden mukaan? Kuinka hankkeen idea, suunnitelma ja hyödyt viestitään rahoittajalle, sidosryhmille ja markkinoille?

Tammikuussa 2017 pääkaupunkiseudulla käynnistyy "Järjestöille ammattitaitoa projektien suunnitteluun ja viestintään" -koulutus. Koulutusohjelman kulmakivenä ja kohteena on järjestön, säätiön, osuuskunnan tai yleishyödyllisen yrityksen oma hankeidea, jota osallistuja vie eteenpäin koulutuksen aikana.

Kustannus osallistujalle/työnantajalle on edullinen. Koulutus on mahdollista suorittaa esimerkiksi työsuhteisen oppisopimuskoulutuksena, jolloin maksuosuudeksi jää ainoastaan tutkintomaksu 58 euroa. Koulutuksen muun osuuden maksaa tällöin osallistujan alueen oppisopimustoimisto.

Tervetuloa maksuttomaan koulutusinfoon 7.12. klo 14 Rastor Helsinki, Sturenkatu 21.  

Ilmoittaudu tästä

Koulutusohjelmasta lisätietoja antavat:
Liisa Nieminen | 040 662 3882 | liisa.nieminen(a)rastor.fi
Tiina Bergholm | 040 661 0254 | tiina.bergholm(a)rastor.fi. 

Lue lisää: www.rastor.fi/ray

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

Lisää kursseja ja työpajoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Enemmän kuin esitys -työpaja | 20.11.2016, Turku  

Yksipäiväinen XS-työpaja sunnuntaina 20.11.2016 kysyy, voiko katsomisen ja ymmärtämisen kehyksiä muuttaa katsomosta käsin?

Kati Raatikaisen ohjaamassa Enemmän kuin esitys -työpajassa etsitään radikaalia esitysten kokemisen tapaa, jossa teoksia voisi havainnoida ”enemmän kuin ihmiseen” rajoittuvien asioiden ja suhteiden verkostoina. Pajassa keskustellaan esityksen, ekologian, koreografian ja empatian yhteyksistä ja tarkastellaan niiden ilmenemistä kokemuksessa ja kielessä. Lisäksi tehdään kehollisia havaintoharjoituksia, esityksellisiä ehdotelmia ja kirjoitusharjoituksia. Osana työpajaa osallistujien toivotaan ottavan osaa XS-festivaalin muuhun ohjelmistoon radikaalista katsojan positiosta käsin määrittäen itse havaintonsa kehykset.

Työpaja sopii esitystaiteesta ja enemmän kuin ihmiseen / ei-inhimilliseen / ekologiaan suuntautuvista kysymyksistä kiinnostuneille. 

enemmankuinesitys.blogspot.fi

katiraatikainen.weebly.com

Työpaja järjestetään osana Ehkä-tuotannon XS Vol.8 – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaalin ohjelmaa. Festivaalin koko ohjelma, lisätiedot: ehka.net/xs-vol-8

Kati Raatikainen: Enemmän kuin esitys -työpaja 

Su 20.11.2016 klo 12-18 Studio 1 

Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Ei osallistumismaksua! 

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: ehkatuotanto(a)gmail.com


Taiteilija-konsultti -mentorointiohjelman työpaja | 7.12.2016, Helsinki 

Pro Soveltavan taiteen tila ry yhteistyössä Metanoia Instituutin kanssa kutsuu taiteilijoita ja työelämäkehittäjiä avoimeen työpajaan tutustumaan tammikuussa 2017 käynnistyvään Taiteilija-konsultti työparimallin mentorointiohjelmaan.  

Mentorointiohjelma on suunnattu taiteilijoille ja konsulteille, jotka haluavat kehittää valmiuksiaan toimia työparina työelämän kehittämisen parissa. Ohjelman tarkoituksena on  tukea neljän uuden taiteilija-konsultti työparin työn käynnistymistä. Ohjelman aikana työparit kokeilevat yhteistyötä aidoissa asiakasorganisaatioissa. Työparien yhteisen työotteen muotoutumista kehitetään ja reflektoidaan vertaistuen kautta, jota mentorointiohjelman työpajat ja muut kohtaamiset tarjoavat.  

Ohjelma pyrkii vastaamaan työelämästä nouseviin tarpeisiin yhdistää taidetta soveltavia toimintamalleja pitkäjänteiseen dialogiseen organisaatioiden kehittämiseen. Organisaatiot ovat eläviä ja muotoaan muuttavia toimijoita ja niiden kehittämisessä on siirrytty toiminnan diagnosoinnin tarpeista kohti kysymystä ‘mitä organisaatio voisi olla ja miten’. Tämä kysymyksenasettelun muuttuminen on lisännyt organisaatioiden kiinnostusta vastaanottaa taidetta omaan systeemiinsä, hyödyntää sen ennakoimattomuutta uusien näköalojen luomiseksi. Taiteilija ei voi luoda tällaista vaikuttavuutta yksin, eikä konsultin välineistö ulotu sinne, mihin taiteella voidaan kurottautua.  

Avoin työpaja 

Taiteilija-konsultti työparimallin mentorointiohjelmaa esitellään ja siitä keskustellaan kaikille avoimessa työpajassa. Työpajaan voi ilmoittautua mukaan mahdollisen työparin kanssa, tai sinne voi tulla hakemaan itselleen sopivaa työparia. Kaikki ohjelmasta kiinnostuneet ovat tervetulleita, eikä osallistuminen työpajaan velvoita mihinkään. 

Työpaja on 7.12. klo 17-19 Annantalolla, Helsingissä (os. Annankatu 30). Tapahtumassa on kahvitarjoilu. 

Ilmoittautumiset avoimeen työpajaan sähköpostilla tai Facebook-tapahtuman kautta. 

Krista Petäjäjärvi, krista.petajajarvi(a)gmail.com, 040-4160408 tai Jukka-Pekka Heikkilä, jukka-pekka.heikkila(a)metanoia.fi, 040-5651439. 

www.metanoia.fi

Lue lisää työpajasta ja mentorointiohjelmasta

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Töitä tarjolla Helsingin Juhlaviikoille 2017 | haku 25.11. mennessä 

Töihin Juhlaviikoille

Tervetuloa Suomen suurimman taidefestivaalin pariin! 

Helsingin juhlaviikot hakee ensi vuoden tapahtuman pariin: 

  • määräaikaista lippukoordinaattoria
  • määräaikaista tuottajaa
  • määräaikaista tuotantoassistenttia
  • mahdollisuuden työharjoitteluun taidealan opiskelijoille 

Hakuaika jatkuu kaikissa tehtävissä 25.11. asti. 

Lue lisää tehtävistä ja hakuprosessista täältä.

Huomaathan, että emme vastaanota avoimia hakemuksia, vaan pyydämme seuraamaan haussa olevien tehtävien tilannetta. Helsingin juhlaviikkojen rekrytointiasioista vastaa hallintojohtaja Niki Matheson, niki.matheson(a)helsinkifestival.fi

www.helsinkifestival.fi


Henkilöstöjohtaja – Taideyliopisto | haku 30.11. mennessä 

Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Taideyliopiston laaja taidealojen koulutustarjonta ja uutta luova opetuksen ja tutkimuksen vuoropuhelu tekevät Taideyliopistosta kansainvälisesti ainutlaatuisen yliopiston.  

Taideyliopistossa olet osa moniarvoista ja elävää yhteisöä, joka vaalii perinteitä ja tuo yhteiskuntaan uusia näkökulmia ja energiaa. Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät. 

Haemme Taideyliopistoon

HENKILÖSTÖJOHTAJAA 

Henkilöstöjohtajana vastaat yliopiston strategisten tavoitteiden mukaisesta henkilöstöjohtamisesta ja -suunnittelusta, henkilöstön kehittämisestä sekä henkilöstöasioiden raportoinnista. Vastaat henkilöstöpolitiikan toteuttamisesta, työnantajaimagon kehittämisestä sekä työnantajapalvelujen, työsuojelutoiminnan ja yhteistoiminnan järjestämisestä. Johdat yliopiston henkilöstöpalveluita ja toimit aktiivisessa yhteistyössä yliopistoyhteisössä. 

Olet etsimämme henkilö, jos sinulla on 

  • vahvaa ja monipuolista kokemusta henkilöstöjohtamisesta
  • työlainsäädännön sekä työehtosopimusten tuntemusta
  • kokemusta muutosjohtamisesta
  • näkemystä yliopiston henkilöstökäytäntöjen kehittämisestä
  • rohkeutta uudistaa hr-prosesseja ja -käytäntöjä
  • ylempi soveltuva korkeakoulututkinto
  • vuorovaikutus-, neuvottelu- ja yhteistyötaitoja 

Arvostamme ennakkoluulottomuutta, esiintymistaitoa sekä aktiivista kehittämisotetta. Tehtävässä tarvitaan sekä suomen että englannin kielen sujuvaa kirjallista ja suullista osaamista sekä tyydyttävää ruotsin kielen taitoa. Kysymyksessä on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde ja tehtävä alkaa sopimuksen mukaan. 

Lisätietoja antaa: Vararehtori Paula Tuovinen paula.tuovinen(at)uniarts.fi. 
Tai puh. 040 5838549: 15.11.2016, klo 15-16 ja 16.11.2016, klo 15-16

Hakemukset liitteineen sekä palkkatoiveen pyydämme toimittamaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen kirjaamo(at)uniarts.fi viimeistään keskiviikkona 30.11.2016 klo 15:00 otsikolla ”Henkilöstöjohtaja” 

www.uniarts.fi


Viestintäpäällikkö –  Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu | haku 30.11. mennessä 

Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Taideyliopiston laaja taidealojen koulutustarjonta ja uutta luova opetuksen ja tutkimuksen vuoropuhelu tekevät Taideyliopistosta kansainvälisesti ainutlaatuisen yliopiston. Taideyliopistossa olet osa moniarvoista ja elävää yhteisöä, joka vaalii perinteitä ja tuo yhteiskuntaan uusia näkökulmia ja energiaa. Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät. 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee viestintäpäällikköä määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.1.–31.12.2017. 

Viestintäpäällikön tehtävänä on 

  • vastata Teatterikorkeakoulun ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä
  • tukea Teatterikorkeakoulun johtoa viestinnässä
  • toimia Teatterikorkeakoulun viestintäpalvelujen esimiehenä
  • kehittää Taideyliopiston ja Teatterikorkeakoulun viestintää, sen organisoitumista ja prosesseja. 

Odotamme  

  • tehtävään soveltuvaa yliopistotasoista koulutusta
  • korkeakoulu- ja yliopistokentän tuntemusta
  • kokemusta ja näyttöä ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä
  • kiinnostusta viestintäalan muutosten seuraamiseen ja vankkaa osaamista monikanavaisesta viestinnästä (esim. www- ja some-osaaminen) sekä viestinnän sähköisten työkalujen hallintaa (esim. Photoshop ja InDesign)
  • erinomaista suomen ja hyvää englannin kielen taitoa ja kykyä hoitaa työtehtäviä myös ruotsin kielellä. 

Tehtävässä menestyminen vaatii itsenäistä ja aloitteellista työotetta, yhteistyökykyä ja selkeää kommunikaatiota. Teatteri- ja tanssialan sekä muiden Taideyliopiston koulutusalojen tuntemus on tehtävässä eduksi. 

Palkkaus sijoittuu yliopiston palkkausjärjestelmän muun kuin opetus- ja tutkimushenkilöstön vaatimustasolle 11, jolloin palkka on noin 4150 ¤ riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta. 

Tiedustelut:

suunnittelupäällikkö Alina Savolainen, 0400-792089, alina.savolainen(a)uniarts.fi ja

hallintopäällikkö Laura Jännes, 0400-792043, laura.jannes(a)uniarts.fi 

Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo. Hakemukset toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen teak.kirjaamo(a)uniarts.fi viimeistään 30.11.2016

www.uniarts.fi/teak


Toiminnanjohtaja – Compañía Kaari & Roni Martin | haku 30.11. mennessä 

Compañía Kaari & Roni Martin etsii toiminnanjohtajaa! 

Hyvä hakija! Olemme kansainvälinen taiteilijaryhmä ja tunnettuja taiteen eri lajeja yhdistelevistä live-esityksistä, levytyksistä ja muista tempauksista. Meidän taiteellisten johtajien lisäksi ryhmän taiteelliseen työryhmään kuuluu kaikenkarvaisia pitkän uran luoneita tanssijoita, muusikoita ja muita taiteilijoita eri maista, tällä hetkellä lähinnä Suomesta ja Espanjasta. 

Nyt etsimme vakituiseen työsuhteeseen toiminnanjohtajaa (Managing director), jolla on laaja kokemus kulttuurialan tuotannollisista ja hallinnollisista tehtävistä. Työhön kuuluu ennen kaikkea toimintamme strateginen suunnittelu, varainhankinta ja käytännön tuotannolliset tehtävät. Työ sisältää myös markkinointia, viestintää (mukaanlukien sosiaalisen median hallinta) ja myyntiä yhdessä muun tuotantoporukan kanssa. Muu ydinryhmä ei kuitenkaan istu säännöllisesti toimistolla, joten toiminnanjohtajan täytyy pystyä työskentelemään paljon itsenäisesti ja kestää erilaisia kulttuurialaan liittyviä paineita. 

Käytännön kokemus katsotaan ylivoimaiseksi plussaksi mutta emme katso pahalla myöskään korkeakoulututkintoa joltain aihetta liippaavalta alalta. Matkustusvalmius ja hyvä suullinen sekä kirjallinen suomen ja englannin kielitaito ovat hommassa välttämättömiä, espanjankielen taito loistava lisä. 

Kaikkein tärkeintä on itsenäinen ja luova ajattelu sekä oman työnkuvan kehittäminen. Työskentely tapahtuu tiiviihkössä yhteistyössä allekirjoittaneiden kanssa. Persoonallisuus katsotaan eduksi. 

Vakituinen työsuhde alkaa 1.1.2017 tai sopimuksen mukaan, tehtävässä 4 kk koeaika. Toiminnanjohtaja työskentelee lähinnä Helsingissä Aleksanterin teatterin toimistolla ja taiteelliset johtajat Kaapelitehtaalla, jossa on ryhmän studio. 

Laita tulemaan vapaamuotoinen hakemus, palkkatoive ja cv parin relevantin suosittelijan kera (yhteensä max 2 liuskaa) yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen info(a)compania.fi 30.11.2016 mennessä!

Otsikoksi Toiminnanjohtaja. Kutsumme tähän hommaan pätevimmät hakijat haastatteluun viimeistään viikolla 49. 

Kaari ja Roni Martin

www.compania.fi/


Miestanssijoita musikaaliproduktioon – ilmoittaudu koe-esiintymiseen  
 

Tampereen Työväen Teatteri hakee miestanssijoita tulevaan musikaaliproduktioon

Ilmoittaudu koe-esiintymiseen! 
 
Edellytämme tanssialan ammattikoulutusta, vahvaa esiintymiskokemusta ja erinomaista laulutaitoa sekä sitoutumista harjoitus- ja esitysperioodeihin. Musikaalin ohjaa Miika Muranen ja koreografina Petri Kauppinen. Kapellimestareina Eeva Kontu ja Joonas Mikkilä. 
 
Musikaalin harjoitusaika on 6.2.-5.4.2017 ja 7.8.-7.9.2017. Esitykset näytäntökaudella 2017-2018 Produktion tanssiryhmän koko tulee olemaan 14-18 henkilöä. Kyseessä on tanssijan A‐tehtävä. 
 
Koe-esiintyminen to 8.12. KLO 15 alkaen Tampereen Työväen Teatterissa (Käynti Papinkatu 9 / henkilökunnan sisäänkäynti) 
 
Ilmoittaudu 30.11.2016 mennessä: rekry(a)ttt‐teatteri.fi 
 

  • lyhyt yhden sivun mittainen CV, josta käy ilmi koulutus sekä viimeisimmät/tärkeimmät työt
  • valokuva
  • suomenkielinen musikaalilaulu, jonka esität koe-esiintymisessä. Nuotit mukaan vasta koe-esiintymiseen! 

Tiedustelut: arja.ahrens(a)ttt‐teatteri.fi / elise.richt(a)ttt‐teatteri.fi 

Ei puhelintiedusteluja!

www.ttt-teatteri.fi

 

MUITA ILMOITUKSIA

Teatterit ja koulut yhteystyöhön! –kysely teattereille

Teatterin A B C on Teatterimuseon tuottama laaja projektikokonaisuus, jonka yhtenä tavoitteena on muodostaa yhteistyöverkosto teattereiden ja niiden lähialueilla sijaitsevien toisen asteen oppilaitosten välille.

Tässä vaiheessa luomme pohjaa valtakunnalliselle yhteistyöverkostolle. Myöhemmin valmistuville Teatterin A B C -nettisivuille kootaan kevään 2017 aikana lista teattereiden ja koulujen yhteyshenkilöistä, jotta yhteydenotto puolin ja toisin on jatkossa mahdollisimman yksinkertaista ja sujuvaa.

Seuraavan linkin takaa https://teatterimuseo.gruppo.fi/online-applications/index.php/495621/lang-fi löytyvän lyhyen kyselyn tarkoituksena on kerätä eri teattereiden ja oppilaitosten yhteyshenkilöiden yhteystiedot tätä listaa varten. Pyydämme vastauksia maanantaihin 28.11.2016 mennessä

Teatterin A B C:n kohderyhmä ovat eri oppilaitoksissa opiskelevat noin 14–25-vuotiaat nuoret. Toinen kohderyhmä ovat teattereissa työskentelevät eri alojen taitelijat ja ammattilaiset sekä yleisötyövastaavat, jotka koordinoivat toimintaa teattereissa ja osallistuvat opetukseen. Kolmas kohderyhmä ovat opettajat, joiden toivomme ottavan myöhemmin valmistuvan sivuston käyttöön opetuksessa. Neljäs toimija on Teatterimuseo, joka on opintokäyntikohde, tietolähde, aktiivinen toimija, välittäjä ja organisaattori eri osapuolten välillä.   

Hämeenlinnassa jo alkaneesta yhteistyöstä kirjoitetaan syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana blogia, joka löytyy osoitteesta http://teatterinabc.blogspot.fi/. Sinne kirjatut käytännöt ovat esimerkki koulujen ja teattereiden välisen yhteistyön mahdollisuuksista.

Lisätiedoista vastaa:

Rosaliina Munnukka 
Projektikoordinaattori
Teatterimuseo
Tallberginkatu 1/73
00180 Helsinki
projektiassistentti(a)teatterimuseo.fi 
040 1922 312

www.teatterimuseo.fi

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi