19.08.2021

Juha Valkeapää ja Maija Hirvanen

Hirvasen ja Valkeapään yhteisteos Tallinnassa 

Life as we know it nähdään osana SAAL Biennalen ohjelmistoa. Pitkänlinjan taiteilijat Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää tekivät ensimmäisen yhteisen teoksensa alustapitäen kansainväliseksi. 
 
Koreografi-esitystaiteilija Maija Hirvasen ja ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapään ensimmäinen yhteinen teos Life as we know it on osa tallinnalaisen nykytaidetapahtuma SAAL Biennalen ohjelmistoa. Hirvanen ja Valkeapää esiintyvät teoksessa, josta on Tallinnassa kaksi esitystä, 19. ja 20.8.2021. 
 
Life as we know it -teoksen dramaturgiaa kuljettavat liikkeen lisäksi sanat, äänteet, ääni ja valo. Lähtökohtana on ollut kuvitella suuntia, joihin elämä voisi mennä ja joihin sen toivottaisiin menevän. Näin työpari puhui haastattelussa pari vuotta ennen teoksen ensi-iltaa: 
 
Life as we know it osoittaa kohti ajatusta, että tietämyksemme ja kokemuksemme elämästä, siitä mitä se on tai voi olla, on aina vaillinaista. Pyrimme eräänlaiseen ei-tietämisen tilaan, tilaan, jossa emme olisi fiksanneet asioita liikaa ajattelussamme, olemisessamme ja teoksen tekemisessä. 
 
Life as we know it kantaesitettiin Tampereen Työväen Teatterissa syksyllä 2020. Tahoillaan jo pitkään oman taiteen parissa uraa tehneen kaksikon yhteinen esikoisteos kätilöitiin alunalkaenkin kansainväliseksi. Mentorointia ja neuvontaa on järjestynyt mm. Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) MOTI-ohjelmasta, joka auttaa suomalaisen teatteri- ja esitystaiteen tekijöitä löytämään uusia yleisöjä teoksilleen kansainvälisiltä markkinoilta. Hirvasen ja Valkeapään teoksen yhteistuotantokumppaneita ovat suomalaisten teattereiden ja festivaalien lisäksi myös esimerkiksi Santarcangelo Festival Italiassa, Homo Novus Festival Latviassa sekä belgialaiset residenssit De Platoo ja BUDA Kortrijk. 
 
SAAL Biennalea tuottaa esittävän taiteenkeskus Kanuti Gildi SAALin, joka on alan keskeinen ja kansainvälinen toimija alueellaan. Keskuksen toimintaa ovat festivaalien lisäksi esimerkiksi taiteilijaresidenssit ja yhteistuotannot eri kumppanien kanssa. Suomalaiset Hirvanen ja Valkeapää ovat vetäneet tämän elokuun tapahtumassa myös taidekävelyjä, Valkeapää on työskennellyt aiempina vuosina Kanuti Gildi SAALin residenssissä. 
 
Life as we know it -tekijät demoavat teoksensa myös kansainväliselle ostajayleisölle esittävän taiteen Performing HEL -katselmuksessa 4.9.2021. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 19.8.2021 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Festivaalit Uutiset