13.04.2023

TINFO_apuraha_uutisia

Kielikynnys ylittyy 

Kokeneet näytelmäkääntäjät välittävät uutuusteoksia englanniksi ja saksaksi, jotta ulkomaisten teatterien ja festivaalien kutsuihin voidaan vastata. TINFO-apurahalla tuetaan suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekemistä maailmalla ja esitysten kansainvälistä liikkuvuutta.     
 
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2023 ensimmäiset apurahat näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahalla tuetaan suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekemistä maailmalla ja esitysten kansainvälistä liikkuvuutta. Koko vuodelle tulee olemaan jaettavaksi yhteensä 22 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää kohdennettua rahoitusta.    
 
Uusille suomalaiskirjailijoiden näytelmille on tilausta maailmalla, käännökset mahdollistavat teosten esittämisen ulkomailla. Vuoden 2023 ensimmäisellä hakukierroksella apuraha myönnettiin kolmelle käännöshankkeelle. 
 
Stefan Moster kääntää Saara Turusen näytelmän Järjen hedelmät saksaksi. Näytelmä saa saksankielisen kantaesityksensä Bochum Schauspielhausissa syksyllä 2023. 
 
Nely Keinänen kääntää Laura Ruohosen Sultanaatti-näytelmän englanniksi. Teoksesta on kiinnostunut irlantilainen Rough Magic -ryhmä.  
 
David Hackston kääntää Jonnakaisa Riston Korhosen muotokuva -näytelmän englanniksi. Teos vierailee Sao Paulossa, Brasiliassa, jonne Vaurioteatterin tuotanto on kutsuttu vierailulle Suomi-teemaiseen taidefestivaaliin. Lisäksi teosta tarjotaan nukketeatterifestivaaleille Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 
  
 

Mikä TINFO-apuraha?     

Käännösapuraha on opetus- ja kulttuuriministeriöltä jaettavaksi saatu tukimuoto. Vuoden 2022, niin ikään 22 000 euron potista riitti tueksi yhteensä 13 käännöshankkeelle, joissa suomalaisia näytelmiä ja esitysten tekstityksiä käännetään kuudelle eri kielelle.     
 
Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle kahdeksi kaudeksi kerrallaan. Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla ja esitysten kansainvälisen liikkuvuuden tukeminen. TINFO-apurahalla tuettavien käännöshankkeiden valinta perustuu vertaisarviointiin, päätöksiä tehdään neljästi vuoden aikana. Hakijana voi olla teatteri, festivaali, kirjailija, agentuuri tai kääntäjä, mutta myönnetty tuki maksetaan aina suoraan kääntäjälle.    
 
 
TINFO / 13.4.2023 
 

Lue lisää TINFO-apurahasta   

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Näytelmät Kirjailijat Festivaalit Kääntäjät Uutiset