15.06.2023

TINFO_apuraha_uutisia

Kolme nimekästä teatteri-Suomesta 

E.L. Karhun näytelmä ruotsiksi, Pipsa Longan puolaksi ja Saara Turusen uutuus espanjaksi. TINFO-apurahalla tuetaan suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekemistä maailmalla ja esitysten kansainvälistä liikkuvuutta.  
 
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2023 toiset apurahat näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahalla tuetaan suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekemistä maailmalla ja esitysten kansainvälistä liikkuvuutta. Koko vuodelle tulee olemaan jaettavaksi yhteensä 22 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää kohdennettua rahoitusta.    
 
Vuoden 2023 toisella hakukierroksella apuraha myönnettiin kolmelle käännöshankkeelle. 
 
Sofia Aminoff viimeistelee ruotsinnoksen E. L. Karhun näytelmästä Eriopis – Medeian selviytyjätytär kertoo kaiken. Näytelmäagentuuri markkinoi teosta Ruotsiin.  
 
Marta Orczykowska kääntää Pipsa Longan näytelmän Neljän päivän läheisyys puolaksi. Varsovalainen näytelmäagentuuri ADiT ottaa teoksen listoilleen markkinoitavakseen Puolassa. 
 
Luisa Gutiérrez Ruiz kääntää Saara Turusen näytelmän Järjen hedelmät espanjaksi. Teoksen ohjaamisesta näyttämölle on kiinnostunut kaksi ohjaajaa, aiemminkin suomalaista draamaa teatteriin Espanjassa sovittanut Alícia Gorina sekä Laura Mariana de Luca.  
 
 

Mikä TINFO-apuraha?     

Käännösapuraha on opetus- ja kulttuuriministeriöltä jaettavaksi saatu tukimuoto. Vuoden 2022, niin ikään 22 000 euron potista riitti tueksi yhteensä 13 käännöshankkeelle, joissa suomalaisia näytelmiä ja esitysten tekstityksiä käännetään kuudelle eri kielelle.     
 
Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle kahdeksi kaudeksi kerrallaan. Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla ja esitysten kansainvälisen liikkuvuuden tukeminen. TINFO-apurahalla tuettavien käännöshankkeiden valinta perustuu vertaisarviointiin, päätöksiä tehdään neljästi vuoden aikana. Hakijana voi olla teatteri, festivaali, kirjailija, agentuuri tai kääntäjä, mutta myönnetty tuki maksetaan aina suoraan kääntäjälle.    
 
TINFO / 15.6.2023
 
Seuraava hakukierros päättyy 3.9.2023. Lue lisää TINFO-apurahasta ja tutustu hakukriteereihin ja -lomakkeeseen: https://www.tinfo.fi/fi/TINFO-kaannosapuraha
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Uutiset